GAYRİMENKUL NASIL LİG ATLAR?
Son 10 yılda Türkiye, alışveriş merkezi yatırımlarında oldukça
hızlı ilerledi. Ancak son terör olayları sektördeki
büyümeyi olumsuz etkiledi. Turizm sektörünün de içinde
bulunduğu sıkıntılı süreç, piyasadaki büyümeye dair
endişeleri artırdı.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD)
Başkanı Hulusi Belgü, bu ortamda sektörün çıkışını terörle
ilgili olumlu gelişmelerde görüyor. Bu gelişmelerin
yabancı yatırımcıyı da cesaretlendireceğini ve sektörde
yatırımların yeniden canlanacağını ifade ediyor. Ticari
gayrimenkulün kiralama esaslarının konutla aynı kanun
ve düzenlemelerle yapılmasının da sektörü sıçratacak
önemli bir gelişme olduğunu dile getiren Belgü, sözlerine
şöyle devam ediyor:
“Bizler bu durumun yabancı yatırımcıda ciddi tereddüt
doğurduğunu gözlemliyoruz. Bu düzenlemenin
yapılması bilhassa ticari gayrimenkulün ciddi lig atlamasına
neden olacak ve gayrimenkul değerleri yükselmesiyle
sonuçlanacak. Bu konu ancak devletin gerekli düzenlemeleri
yapmasıyla gerçekleşebilir. Bizler hükümet
yetkilileri ile konuyu görüşüyoruz ve 2016 yılı içinde bir
çözüm bulacağımıza inanıyoruz.”
“YENİ TEŞVİK VERİLMEMELİ”
Kanatlı eti sektörünün önünde bugün iki önemli sıkıntı
var: Bunlardan ilki plansız kapasite artışları. Keskinoğlu
Genel Müdürü Keskin Keskinoğlu’na göre sektörün
bu zor süreci atlatabilmesi için yapılması gereken ilk
iş, ülkeye girecek damızlık broiler civciv sayısının 12,5
milyondan, 11 milyon adet civarına inmesi. Yıl bazlı kapasite
artışlarına göre planlama yapılması gerektiğini de
savunan Keskinoğlu, “Yeni teşvik ve ruhsat verilmemesi
sektörün ayakta kalması için son derece önemli” diyor.
Sektörde ikinci önemli sıkıntı ise kişi başına piliç eti
tüketiminin düşüş göstermesi. Brezilya ve Amerika’da
yılda kişi başına piliç eti tüketiminin 42 kilogram olduğunu
hatırlatan Keskinoğlu, bu oranın artırılması için
kapsamlı bir bilinçlendirme çalışması gerektiğini söylüyor.
Bu uygulamaların hayata geçmesi durumunda sektörde
oluşacak tabloyu ise şöyle paylaşıyor:
“Eğer söz konusu sorunlar aşılabilirse 5 yıl sonra sektörümüzün
bugünkü hacminden yüzde 20-25 oranında
büyüme göstermiş olması mümkün. Piliç eti ve yumurta
sektörlerinde yüzde 1-3 seviyelerinde olan kârlılık da
yüzde 2-3 bandına yaklaşır.”