"Meyvecilik en doğru hobi."

Erol Göker,emekliliğinde hobi olarak tarım ve hayvancılıkla uğraşmak isteyenlere meyveciliğe yönelmelerini öneriyor.

1.07.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
"Meyvecilik en doğru hobi."
Erol Göker, Global Menkul Değerler’in yönetim kurulu başkanı. Aynı zamanda Global Yatırım Holding’in başkan yardımcısı ve ortağı. 52 yaşında. 15 yıldır borsanın yanında çiftliğiyle ilgileniyor. Hobi olarak başladığı hayvancılık işinde yılda 5 milyon dolar gelir elde ediyor. Çiftliğinde 1.000 tane büyükbaş hayvanı var. Tarımla da uğraşıyor. 8 bin dönümlük arazide anlaşmalı tarım yaptırıyor.
 “Tarım ve hayvancılık işine girmek isteyenler için bizim çiftlik müze haline geldi” diyen Göker, “Bu iş örnek olsun diye çiftliğimi halka açmak istiyorum” diyor. Göker, hobi olarak bu işlere ilgi duyanlara ise meyveciliği öneriyor. “Böylece hem toprakla uğraşıp hobilerini hayata geçirirler hem de para kazanırlar” diyen Göker, hayvancılığın hobi olarak yapılamayacağı görüşünde. Çünkü hayvancılık tarıma göre çok daha büyük sermaye gerektiriyor. Hayvan çiftliğinin 2-3 milyon dolarlık bir yatırım gerektirdiğini söyleyen Göker, “Halbuki 10 ila 15 dönümlük arazilerde rahatlıkla meyvecilik yapılabilir” diyor. Gökerler’in bir diğer özelliği de ailecek çiftlikte yaşamaları. Ziraat mühendisi eşi Şebnem Hanım çiftliği yönetiyor. 15 yaşındaki kızı Yaprak da Burhaniye’deki özel bir koleje gidiyor.  Global Yatırım Holding Başkan Vekili ve Global Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Erol Göker, çiftlik kurmak isteyen yöneticilere, yaşadıklarını ve tavsiyelerini şöyle aktarıyor:

Capital:
 Çiftlik kurmaya nasıl karar verdiniz?
- İstanbul’da yaşamak insanın doğasına uygun değil. Doğayla birlikte doğanın döngüsü içinde yaşamak insanoğluna daha büyük bir mutluluk veriyor. Benim de her zaman doğayla iç içe olmak hayallerim arasındaydı. 15 yıl önce eşimle hobi olarak tarımla ilgilenmeye başladık. Hayvancılık alanında büyük bir potansiyel görünce de bu alana yatırım yapmaya karar verdik. Tarım ve hayvancılık uğraşımız bu şekilde başladı.

Capital:
Eşiniz de çiftlikte çalışıyor. Çiftçilik eşle birlikte yapılınca mutlu olunabilecek bir iş mi?
-  Kesinlikle, tarım ve hayvancılıkla uğraşmak eşle birlikte yapıldığında mutlu olunabilecek bir iş. Benim şansım, eşimin de bu konulara meraklı ve heyecanlı olmasıydı. Kendisi ziraat mühendisi. Pek çok konuyu birlikte araştırıp geliştirdik. Şimdi çiftliği o yönetiyor.

Capital:
Bir çiftlik kurmak ne kadara mal oluyor? Çiftlik sahibi olmak isteyen yöneticiler işe nereden başlamalı?
- Öncelikle toprak satın almanız gerekir. 50-60 dönümlük bir alan çiftlik kurmak için idealdir. Ancak en önemli konu, hayvanları beslemek. Örneğin biz hayvanları beslemek için 9 bin dönümlük alanda tarım yapıyoruz. Hobi olarak düşünenlere bu yüzden hayvancılığı önermem. Bir kere çok fazla arsa ve sermaye gerektiriyor. Hayvancılık yapmak isteyenlerin büyük toprakları olması lazım.  Çiftçiliğe ekonomik olarak başlamak istiyorlarsa 150-200 büyükbaş hayvan almalarını öneririm. Bunu da en kısa zamanda 400’e çıkarmaları gerekir. Bu da 2-3 milyon dolarlık bir yatırım demek. Bugün baktığınızda bir düve 7 bin liradan satılıyor. 15 yıl önce bu işe girdiğimde rekabet azdı. 100 büyükbaş hayvan satın alarak işe başlamıştım.  Arazinin dışında doğru bir sağım hane kurmak gerekir. 

Capital:
 Çiftlik kurmak için en uygun yer neresi? Siz neden Burhaniye’yi seçtiniz?
-  Aslen Ankaralıyım. Hobi veya iş olsun, çiftliğin yerini seçerken işletme iktisadı açısından bakmak gerekiyor. Sütlerimizi endüstriye veriyoruz. Endüstriye sattığınız zaman da çiftliğin endüstriye yakın olması gerekiyor. Burhaniye, konum olarak hayvanların yemine ve pazara yakın. Çiftlik kurmak isteyenlerin iklim, toprak ve lojistiği iyi değerlendirmeleri lazım. Türkiye bitki örtüsü açısından zengin. Her tarafı tarım ve hayvancılıkla uğraşmaya müsait.~

Capital:
 Hobi olarak ilgilenenlere ne önersiniz?
-  Çiftlik kurmaya karar verdiğimde tarım ve hayvancılık çok horlanıyordu. Kötü görülüyordu. İş dünyasından herkes bana gülümsemeyle baktı. “Bu işe girilir mi” diye dalga geçti. Sonuçta hayvancılık ve tarımda en önemli konu işin hobi boyutu. Hayvanları, doğayı sevmek lazım. Bebek gibi gece gündüz hayvanlara bakmak, onlarla ilgilenmek gerekiyor. Bu işlere başladığımızda Türkiye’de maalesef önümüzde bir örnek yoktu. Kendimizi yurtdışındaki çiftlikleri örnek alarak geliştirdik. Yabancı kaynakları okuduk. Her şeyi sıfırdan öğrendik. Eşim Şebnem’in ziraat mühendisi olması ve bu konulara ilgi duyması çok büyük şans oldu. Sonuçta modern tarım ve hayvancılık çok meşakkatli bir iş. Dünyada da yeni bir konu. Biz de her gün öğrenmeye devam ediyoruz. Bir taraftan hobimizi tatmin ediyoruz bir taraftan da önemli gelir sağlıyoruz. Şimdi baktığınızda çiftliğimizin kendisi eğitim kurumu haline geldi. Her hafta, bu işlerlere ilgi duyanlar, bizim çiftliği müze gibi gezmeye geliyorlar. 

Capital:
 Hobi olarak çiftlik kurmak isteyenler için tarım mı yoksa hayvancılık mı daha ideal?
-  Özellikle hayvancılık pek hobi olarak yapılacak bir iş değil. Oldukça büyük bir sermaye isteyen bir iş. Ayrıca büyükbaş hayvancılık çok büyük hijyen gerektiriyor. Bunu da ancak belli bir işletme mantığıyla yaparsanız sağlayabilirsiniz. Çiftliğimizde 2-3 hayvanımız olsun, kendimiz üretelim derseniz hem hayvana hem kendinize eziyet edersiniz.  Hobi olarak hayvancılık yapılmaz. Hobi olarak yapılacak iş tarım olabilir. Küçük bir çiftlik kurabilirsiniz. Türkiye çok büyük meyve ihracatçısı. Hobi olarak ilgilenenler için en güzeli küçük alanlarda meyvecilik yapmak. Hem ek gelirleri hem de uğraşları olur. Önemli olan uygun iklim, yer ve çevre şartlarını araştırmak.  Bir de Türkiye’nin pek çok yerinde meyvecilik yapılabilir. Meyvelerin belli bir üretim planlaması var. Buna dikkat etmek gerekiyor. Meyve ihraç eden şirketlerle görüşüp buralardan hangi meyveyi ekmeleri gerektiğini öğrenebilirler. Danışmanlardan destek alabilirler. Artık 10-15 dönümlük alanlarda çok verimli meyvecilik yapılıyor. Bu büyüklüğü bir aile kendi içinde rahatlıkla döndürebilir. Kiraz, elma, ceviz ve badem işletmeciliğini öneririm. Meyveciliğin dışında seracılık da olabilir. Dünyada bu iş için en uygun yerlerden biri Türkiye. Jeotermal alanlara yakın yerlerde seracılık güzel bir uğraş olabilir.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz