Şimşek, liderlerle buluştu!

Maliye Bakanı Şimşek, CEO Club kapsamında Türkiye'nin lider kurumlarının CEO’larlıyla bir araya geldi

22.10.2014 13:24:470
Paylaş Tweet Paylaş
Şimşek, liderlerle buluştu!
Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda düzenlenen geleneksel CEO Club toplantıları kapsamında, özel bir buluşma gerçekleştirildi. Buluşma kapsamında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin lider kurumlarının CEO’larıyla bir araya geldi. Türk Ekonomi Bankası’nın etkinlik sponsorluğunda, AXA Sigorta, Finansal Kurumlar Birliği ve Mikrosaray co-sponsorluğundaki etkinlikte üst düzey yöneticiler, 2015’e yönelik ekonomik vizyonu Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten dinledi. Zirve, Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü Ümit Leblebici ve Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş’in açılış konuşmalarıyla başladı.
 
HANGİ ÜLKELER GÜÇLENEREK ÇIKACAK?

Temelleri sağlam bir ülkenin kaygılar olsa bile güçlenerek yoluna devam edeceğini belirten Maliye Bakanı Şimşek, "Esas belirleyici olan o ülkenin bilançosunun ne kadar sağlam olduğudur. Biz de politika çerçevemizi ona göre şekillendirdik. Son dönemlerin en büyük küresel krizine, Avrupa’da kalıcı durgunluk dönemine girilmesine ve Ortadoğu’daki kargaşaya rağmen Türkiye iyi bir performans yakaladı. Karşı taraftan esen rüzgarlara rağmen yüzde 5 büyüme yakaladık. Bundan sonraki 10 yılda performansı iyi olan ülkeler, bugünden hazırlığını yapıp güçlü reform programlarını uygulayan ülkeler olacak" dedi.  

2023 vizyonumuzda iddialı hedeflere erişmek için ilave bir eforun ortaya konması gerektiğine dikkat çeken Şimşek şöyle devam etti: "2002-2007 arasında reelde %7 büyüme kaydettik. 2007 sonrasında küresel krizle büyüme oranımız azalmıştı. Şimdi yeniden yükseliş döneminin eşiğindeyiz. 2019’a kadarki 4 yıllık dönemi değerlendirmek için uzun süredir çalışıyoruz. Geçen yıl yenilikçi bir kalkınma planı açıkladık. Bu planı Türkiye’nin değişim ve dönüşüm programına dönüştürdük. 25 farklı dönüşüm alanı belirledik. Bu dönüşüm alanlarına ilişkin büyük bir kısmı mikro düzeyde olan 1250’ye yakın reform tedbiri belirledik. Patent kanunu ve kişisel verilerin korunması gibi Avrupa Birliği sürecinde ve Türkiye’ye yatırım çekme anlamında ortamı iyileştiren birçok reform geçecek. Enflasyonu tek haneye indirmeyi başardık ve düşük tek haneye indirmek en büyük önceliklerimiz arasında. Cari açığın kapanması için ekonomimizin verimliliğini artırmamız gerekiyor. Rekabetin önündeki engelleri kaldırarak ve rekabeti güçlendirerek verimliliği artırabiliriz. İnovasyon ve verimlilik için sermaye piyasalarının derinleştirilmesi gerekiyor. Geçen yıl yüzde 4,1 büyüyen Türkiye ekonomisi, gelişmekte olan Latin Amerika ve Avrupa’nın en hızlı büyüme oranını yakaladı. Asya düzeyinde büyümeyi sağlamak için mikro reformları ön plana aldık. Genel devlet açığımız yüzde 0,8 olmasına karşın, gelişmekte olan ülkelerin ortalaması yüzde 2,1 seviyesinde. Bunların içinde petrol ihraç eden ülkeler de var. Gelişmiş ülkelerdeyse bu oran bizden 4-5 kat daha yüksek. 5,6 milyon yeni istihdam yarattık. İş yüküne katılım oranı çok hızlı artıyor. Nominal olarak 2017 yılında Türkiye’nin bütçe fazlası vereceğini öngörüyoruz. Ayrıca özel sektörün tasarruflarını desteklemek ve yatırımı desteklemek, Türkiye’nin kalkınmasını sürdürülebilir kılmak için mali alan oluşturmamız gerekiyor.”
  
Vodafone Türkiye olarak, en önemli stratejilerimizden birinin sürdürülebilir bir ekonomik büyüme modeli yaratarak ülke ekonomisine katkı sağlamak olduğunu belirten Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt şöyle devam etti: "Bu hedefle daha iyi bir gelecek için iletişim teknolojileri ile Türkiye’de herkese ilham vermeyi misyon edindiğimiz Dijital Dönüşüm Hareketini hayata geçirdik. Mali yılımızın ilk yılının altı ayında toplam 566 milyon TL’lik yatırım yaptık ve önümüzdeki 2 yılda 2 milyar TL’nin üzerinde yatırım yapmayı taahhüt ettik. Türkiye’de kurumların dijital dönüşümünü sağlayan lider marka olmayı hedefliyoruz. Ülkemizin ekonomik büyüme lokomotifi kurumların hızla değişen iş dünyasının dinamiklerine hazırlanmalarına Yarına Hazırım Platformuyla destek oluyoruz. Yarına Hazırım Platformu araştırmasının sonuçlarına göre, Türkiye genelinde kurumların dijitalleşme oranı yüzde 48 ile ortalamanın altında kalıyor. Yarına Hazırım Platformuyla Türkiye’de kurumların en az yüzde 50’sini, yüzde 80’lik dijitalleşme endeksine kavuşturarak ülkemizin dijital dönüşümüne liderlik etmeyi hedefliyoruz. Geniş bant internet günlük hayattan kurumsal iş yapış biçimlerine kadar tüm bir yaşamı etkinleştiriyor ve verimliliği artırıyor. Başka bir deyişle dijitalleşmenin yanında sinerjiler de getiriyor. Bu vizyonla, sürdürülebilir istikrarlı büyüme için dijital dönüşümde liderliğimizi sürdüreceğiz. Vodafone Türkiye olarak daha fazla mobil iletişimin, dijital bağlantılı global ekonomide Türkiye’ye güç vereceğine inanıyoruz.”
 
'TÜRKİYE SAĞLAM ALTYAPIYA SAHİP'

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ise “Türkiye ekonomisi bugün sağlam bir altyapıya sahip. Ancak artık ekonomik modeli bir kat yukarı taşımamız gereken bir noktayız. Bunun için finansal ekosistemi daha da geliştirmeliyiz. Bu noktada finansal bilinçle birlikte tasarruf oranlarının artırılması, ekonominin sürdürülebilir büyümesi için önem kazanıyor. Bu konuda başlat��lan finansal okuryazarlık alanındaki çalışmalara, Sorumlu Bankacılık anlayışımızla 2012 yılında şubelerimizin de aracılığıyla başlattığımız ve bugüne kadar 140 bin kişiye ulaştığımız TEB Aile Akademisi eğitimleri ile destek oluyoruz. Finansal ekosistemin yanı sıra teknoloji ve katma değer yaratan kısaca Türkiye’ye basamak atlatacak yeni bir sanayi modelini de yaratmalıyız” diye konuştu.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz