Her KOBİ'ye özel çözüm

Bankacılık sektöründe özellikle son yıllarda KOBİ bankacılığına yöneliş var.

1.08.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Her KOBİ'ye özel çözüm



Bankacılık sektöründe özellikle son yıllarda KOBİ bankacılığına yöneliş var. Çünkü Türkiye'de KOBİ'lerin kredi kullanımı gelişmiş ekonomilerin çok altında. Bu potansiyel, doğal olarak KOBİ'leri önemli bir cazibe merkezine dönüştürüyor. Akbank, KOBİ bankacılığında öne çıkan oyunculardan biri. Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı KAAN GÜR, "Toplam kredilerde KOBİ kredilerinin payı yüzde 23. Bu oran çok düşük. Biz kendimizi sadece finansman sağlayan bir kuruluştan öte iş ortağı olarak konumlandırıyoruz" diyor. Her sektöre hatta her KOBİ'ye özel çözüm paketleri geliştirerek onların ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak istediklerini belirtiyor."KOBİ'ler, Türkiye ekonomisi içinde çOi önemli bir yere sahip. KOSGEB verilerine göre Türkiye'de toplam işletme sayısının izde 99,9'unu, istihdamın yüzde 81'ini, yatırımların ise yüzde 62'sini oluşturuyorlar. Ancak kredi kullanımına bakıldığında yarattıkları tüm bu ekonomik büyüklüklere paralel bir rakam karşımıza çıkmıyor. Çünkü KOBİ kredilerinin, toplam kredilerden aldığı pay sadece yüzde 23'ü buluyor. Gelişmiş ülke bankacılık sistemine göre çok düşük olan bu oran, son dönemde KOBİ alanında yoğunlaşan rekabetin de ana nedenini oluşturuyor. Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür de KOBİ'lerin toplam kredilerdeki payını yeterli bulmuyor. Kaan Gür, "Küçük işletmelerin kredi payı gelişmiş ekonomilerde yüzde 40'lar seviyesinde. Türkiye'de ise bu pay çok gerilerde. Bu nedenle Akbank KOBİ Bankacılığı olarak KOBİ'lerin üretim kapasitelerini artırmak, yatırım yapmak gibi pek çok konudaki büyüme ve gelişmesine destek oluyoruz. Olmaya da devam edeceğiz" diyor. KOBİ'leri iş ortağı olarak gördüklerini vurgulayan Kaan Gür, hazırladıkları tüm ürün ve hizmetlerde odaklarına KOBİ'leri koyduklarını belirtiyor. "Alışılagelmiş iş yapma biçimini değiştiriyoruz" diyen Gür, Akbank'ın bu anlayış sayesinde KOBİ bankacılığında diğer bankalardan bir adım önde olduğunu ifade ediyor. Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, KOBİ'lerin rekabette öne çıkabilmeleri için geliştirdikleri stratejileri ve KOBİ'lere dönük hizmetlerini şöyle anlattı:

"İŞ YAPMA BİÇİMİNİ DEĞİŞTİRDİK"
Akbank KOBİ Bankacılığı olarak tüm çalışmalarımızı uzun vadeli hedeflerle değer yaratmak ve sürdürülebilir büyümeye katkı sağlamak amacıyla yürütüyoruz. İş ortağımız olarak gördüğümüz KOBİ'ler için çeşitli projeler üreterek, KOBİ bankacılığındaki alışılagelmiş iş yapma biçimini değiştiriyoruz. KOBİ'ler Türkiye'deki ekonomik büyümenin sürekliliği açısından stratejik öneme sahip. İstihdamda, yatırımda ve ihracattaki kritik rolleriyle Türkiye'de büyümenin dinamosu olduklarından, finansman kaynaklarına erişimleri de Türkiye için belirleyici bir nitelik taşıyor. Bu nedenle satış odaklı bir yaklaşımla değil, KOBİ'lerin ihtiyaçları doğrultusunda doğru ürün ve hizmetler tasarlıyoruz ve uygulamalarımızı müşteri profilleri özelinde proaktif bir şekilde biçimlendiriyoruz.

HEM FİNANSMAN HEM DANIŞMANLIK
Sadece finansman sağlayan bir kuruluştan öte kendimizi "iş ortağı" olarak konumlandırıyoruz. KOBİ'lere "sizin için" felsefemiz doğrultusunda hizmet sunarken temel hedefimiz sadece finansal destek vermekle sınırlı kalmayıp onlara katma değer veren projelerle ulaşmak. KOBİ'lere finansman desteği sağlamanın yanı sıra bu finansmana ulaşmaları için gerekli olan bilginin sağlanması, danışmanlık ve yönlendirmenin de çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu yaklaşımımız doğrultusunda ürettiğimiz projelerle KOBİ bankacılığına yeni bir boyut getirdiğimize inanıyoruz. Çünkü yoğun rekabet ortamında KOBİ'lerin sadece finans konusunda desteğe değil, pazarlama ve yeni stratejiler geliştirme noktasında da bilgiye ihtiyaçları var. Bu bilgilerin de kolay erişebilir olması büyük önem taşıyor. Biz de Akbank KOBİ Bankacılığı olarak uzmanlığımızla ve bilgi birikimimizle KOBİ'lerin ihtiyaçlarına yönelik yeni çözümler üretmeyi amaçlıyoruz.~

HER SEKTÖRE AYRI ÇÖZÜM
KOBİ bankacılığı olarak farklı segmentler, sektörler ve bölgelerdeki müşterilerimizin tüm bankacılık işlemlerini karşılayan paketler sunuyoruz. Hizmet kalitesi ve ürün çeşitliliği kadar sektörü tanımak ve müşteriye göre özel hizmet çözümleri sunmanın rekabette bir adım önde olmanın yolu olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede müşterilerimiz için proaktif olarak ihtiyaca dönük ürün, hizmet ve danışmanlık hizmetleri sunarak, sektörün ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunuyoruz. Şu ana kadar Turizme Destek Paketi, Toptancı Destek Paketi, İmalat Destek Paketi, Lojistik Sektör Paketi, Otomobil Bayi Paketi, Akaryakıt Bayi Paketi, Mobilya Bayi Paketi, İnşaat Taahhüt Sektörü Paketi, Özel Sağlık Sektörü Paketi, Gümrük Müşavirleri Paketi, Bilgisayar ve Cep Telefonu Bayi Paketi, Eczane Paketi, Beyaz Eşya Bayi Paketi, Kırtasiye Paketi gibi bir dizi paket hazırladık. Paketlerin içindeki işletmelerin nakit akışlarına uygun oluşturduğumuz kredi çeşitleriyle KOBİ'lere destek oluyoruz. Ayrıca paketlerde gayri nakit krediler, çek karnesi, POS, maaş ödemeleri, vergi-SSK ödemeleri, fatura ödemeleri, otomatik ödeme/tahsilat sistemleri, şirket kredi kartı, hazine bonosu, yatırım fonları, dış ticaret işlemleri gibi birçok ürün ve hizmet de yer alıyor.

Akbank'tan KOBİ'lere özel hizmetler
TOPTANCI DESTEK PAKETİ
Gıda, içecek ve temizlik maddesi gibi toptan satış ve dağıtım yapan şirketler bu paketimizden yararlanabilir. Pakette, özel faiz oranı ve 3 ay ödemesiz dönem opsiyonuyla 36 aya kadar vadeli taksitli ticari kredi sunuluyor.

TÜRMOB İLE İŞBİRLİĞİ
TÜRMOB ile "LUCA - Banka Hesap Hareketleri Entegrasyonu" protokolünü imzaladık. Böylece Akbank müşterisi mali müşavirlerin ve müşterilerinin onay verdikleri hesap hareketleri LuCA'ya otomatik olarak aktarılacak.

VESTEL'E ÖZEL ÇALIŞMA
Vestel tedarikçilerine özel oluşturduğumuz tedarikçi finansmanı ürünüyle tedarikçiler, Vestel'den olan alacaklarını vadesinden önce tahsil edecek. Bu üründen yararlanmak isteyenler, Akbank şubelerinden talepte bulunabilir.

PRİM ÖDEMEDE KOLAYLIK
Akbank müşterileri Bağ-Kur prim ödemelerini artık Akbank gişelerinden yapılabiliyor. SGK prim ödemeleri de Akbank kredi kartlarından yapabiliyor. Bu ödemeleri, Akbank internet şubesinden gerçekleştirmek mümkün.

DANIŞMANLIK HİZMETİ
www.kobilersizinicin.com sitesini kurduk. Sitede finansal, sektörel analizlerin ve haberlerin yanı sıra özel avantajlar da yer alıyor. Başarılı bir şirket patronu olmanın tüm süreçlerini kapsayan 'Kur Yönet' oyunu da çok ilgi görüyor.

ANADOLU'YA KOLAY KREDİ
Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Yatırım Fonu'nun "Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları Programı"na katıldık. Krediden, gelişmekte olan 43 ildeki KOBİ'ler özel koşullarda faydalanabilecek. Krediler en çok 5 yıl vadeli olacak.

TL-YUAN KÖPRÜSÜ
Çin Kalkınma Bankası ile "Yuan/TL kullanım" anlaşması imzaladık. Tüm şubelerde uygulanacak Yuan - TL işlemleri ile kambiyodan mevduata kadar birçok işlem yapılabiliyor.

"KOBİ'lere desteğimiz sürecek"
GELİŞMELER OLUMLU
Gayrisafi milli hasıla, 2011ın ilk çeyreğinde yıllık yüzde 11 ile yüzde 9,7 olan beklentilerin üzerinde büyüdü. Özel tüketim ve yatırım harcamaları bu büyümede itici güç oldu. Yılın ikinci çeyreğinde de benzer trendin devam etmesi bekleniyor. Diğer taraftan sanayi üretimi mayısta yıllık yüzde 8 artış gösterdi, yıllık enflasyon ise yüzde 6,2 seviyesine geriledi. Kapasite kullanım oranı haziranda yüzde 76,7 seviyesinde gerçekleşti. İhracatta gelişmelerimiz de olumlu. 1 Ocak-20 Temmuz tarihleri arasında ihracatımız, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,6 artışla 73,2 milyar dolara ulaştı.

TÜRKİYE'NİN DİNAMOSU
Mikro bir yaklaşımla KOBİ'lere baktığımızda, onların istihdamda, yatırımda ve ihracattaki kritik rolleriyle Türkiye'de büyümenin dinamosu olduklarını görüyoruz. KOSGEB verilerine göre KOBİ'ler toplam işletme sayısının yüzde 99,9'unu, istihdamın yüzde 81'ini, katma değerin yüzde 59'unu, satışların yüzde 69'unu, yatırımların yüzde 62'sini ve ihracatın yüzde 56'sını oluşturuyor.

KREDİLENME ORANI DÜŞÜK
KOBİ kredilerinin toplam kredilerden aldığı pay ise yüzde 23 seviyesinde. Oysa bu oran, dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinde oldukça farklı. Örneğin, küçük işletmelerin kredi payı ABD, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerde yüzde 40'lar seviyesinde. KOBİ'ler Türkiye ekonomisinde son derece önemli rol oynuyor ancak kredilerden aldıkları pay oldukça düşük. KOBİ'lerin üretim kapasitelerini artırmak, yatırım yapmak gibi pek çok konudaki büyüme ve gelişmesine destek olmaya devam edeceğiz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz