En Son Hangi Kitabı Okudular?

Global kriz, daralan pazarlar, krizden çıkmanın formülleri... Bu aralar iş dünyasının önde gelen yöneticileri kuşkusuz bu yoğun gündemle meşgul. Ancak kendilerine ayırdıkları kısa zamanı en verimli...

1.01.2009 02:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Global kriz, daralan pazarlar, krizden çıkmanın formülleri... Bu aralar iş dünyasının önde gelen yöneticileri kuşkusuz bu yoğun gündemle meşgul. Ancak kendilerine ayırdıkları kısa zamanı en verimli biçimde kullanmak konusunda da ısrarlılar. Kitap okumak ise tüm bu yoğun gündeme rağmen vazgeçemedikleri alışkanlıkları içinde yer alıyor. Uçak yolculukları, seyahatler ve uyumadan önce birkaç saat onların kitaplarla buluştukları zaman dilimleri arasında... Kimi iş hayatıyla ilgili kitapları takip ederken kimi edebi eserlerle ruhunu zenginleştiriyor. Biz de yöneticilere okuma alışkanlıklarını ve iyi bir okur olup olmadıklarını sorduk. İşte yanıtları...

“Edebiyat Ruhumu Zenginleştiriyor”
Shell Türkiye Genel Müdürü Canan Ediboğlu, yoğun iş hayatına rağmen kendine vakit ayırmayı ihmal etmeyen yöneticilerden. Kitap okumak da onun vazgeçmediği alışkanlıklarından biri. Ediboğlu, okuma tutkusunu şöyle anlatıyor:

“Okumayı sevdiğim iki tür kitap var: Birincisi araştırma-inceleme, ikincisi edebiyat, daha çok da roman ve öykü. Araştırma ve inceleme kitapları günümüzün sorunlarıyla bağımı koruyor, güçlendiriyor. Edebiyat ise yoğun tempom içinde ruh zenginliğimi korumama yardımcı oluyor. Duygu dünyamı zenginleştiriyor. Buna büyük ihtiyaç duyuyorum.

hedÜst düzey yöneticilikte birçok şeyden fedakarlık etmek zorunda kalıyorsunuz. Sporunuzdan, boş zamanlarınızı kendinize haz verecek şeylerle geçirmekten ve tabii bu arada kitaplara ayıracağınız zamanlardan fedakarlık ediyorsunuz. Kitap okumaya yeterince zaman ayıramıyorum ama mutlaka zaman yaratmaya çalışıyorum. Örneğin uçak seyahatleri sırasında okuyabiliyorum. Uyumadan önceki yaklaşık 1 saat kitap okuyorum. Bir de yanımda taşıdığım küçük, hafif bir kitabı, örneğin kuaförde beklerken açıp birkaç sayfa okumayı çok severim.

Şu an Barack Obama’nın ‘The Audacity of Hope’  (Umudun atılganlığı) adlı kitabını okuyorum. Kitapta politikada empatinin ve kapsayıcı olmanın önemi vurgulanıyor. Farklı bir Amerika hayali, demokrasi ne yönde bir değişikliğe uğrarsa insanların daha mutlu olacağı anlatılıyor. Doğrusu çok ilginç. Aynı zamanda Orhan Pamuk’un son çıkan kitabı Masumiyet Müzesi’ni okuyorum. Müthiş bir dönem kitabı. 70’leri çok güzel anlatıyor.”

Kitap Kurdu Bir Genel Müdür
HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar’ın okuduğu kitapların türleri ruh haline göre değişiklik gösteriyor. Seçimi kimi zaman roman, kimi zaman biyografi oluyor. “Doğru romanı bulduğumda yutarcasına okurum” diyen Urçar’ın yıllardır devam ettiği kitaplar da yok değil. İşte kendi sözleriyle Urçar’ın kitap okuma alışkanlığı:

“Son 5 yıldır Marcel Proust’un ‘Kayıp Zamanın İzinde’ adlı serisini okumaya çalışıyorum. Yazarın üslubu nedeniyle hem yavaş okuyorum hem bazı bölümlere tekrar geri dönüyorum. Nihayet serinin son kitabına geldim. Elbette araya başka kitaplar da giriyor. Bunların yanı sıra biyografiler de her zaman ilgimi çekiyor. Yaşanmışlıklardan çok şey öğrendiğime inanıyorum. İş hayatına yönelik kitaplar arasında da moda tabiri ile ‘guru’ların ve başarılı yöneticilerin kaleme aldıkları eserleri beğeniyorum. Beğendiğim bir kitap bulduğumda etrafımdaki sesleri duymayacak kadar konsantre olan bir okuyucuyum. Özellikle uçak yolculukları benim için en güzel okuma fırsatlarını yaratıyor.

Şu anda Ortadoğu’da edindiğim tecrübe doğrultusunda benim için çok ilginç bir içeriğe sahip olan ‘Riyad’ın Kızları’nı okuyorum. Kitabın yazarı, Rajaa Al Sanie isimli bir genç Suudi kadın. Bir de son zamanlarda Mitch Albom adında bir yazar keşfettim. Arka arkaya iki kitabını okuduğum bu yazarın eserlerindeki duygusallığı ve olumlu mesajları beğendiğimi söylemeliyim.”

“Daha İyi Bir Okur Olabilirim”
Kurtsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Meltem Kurtsan ise “Nasıl bir okursunuz” sorumuza ciddi bir özeleştiriyle yanıt veriyor: “Daha iyi bir okur olabilirim.”

hedKurtsan, ödüllü ve çok satanlar listelerinde öne çıkan kitapları özellikle takip ediyor. Tam bir doğa tutkunu olan Kurtsan, bu aralar organik tarım konusuyla ilgili kitaplara yönelmiş durumda. “Son günlerde tarım ve bahçıvanlıkla ilgili kitapları okuyorum” diyen Kurtsan’ın kitaplara ayırdığı vakit ise birçok iş insanıyla aynı: Uçak yolculukları, seyahatler ve gece uyumadan önce birkaç saat... Kurtsan, en son Orhan Pamuk’un ‘Masumiyet Müzesi’ ve Gülnar Önay’ın ‘Dünya Isınıyor Bahçem Değişiyor’ adlı kitaplarını okumuş. Şimdiye kadar en çok etkilendiği eserin ise Osman Ulagay’ın ‘AKP Gerçeği ve Laik Darbe Fiyaskosu’ adlı kitabı olduğunu belirtiyor.

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan da kitaplardan vazgeçemeyenlerden. Özellikle uzun uçak yolculuklarında kitap okuyor. Hatta sadece “havadayken” bitirdiği birçok kitap olduğunu söylüyor. Beğendiği, etkilendiği kitapları kendisine ait blog sitesinde internet kullanıcılarıyla paylaşıyor. Sitesinde paylaştığı bilgilere göz attığımızda en etkilendiği yazarlar arasında “Olasılıksız” kitabının yazarı Adam Faver öne çıkıyor. Faver’ın bu kitabını, “Pazar günü 14:00’de elime aldım. Sabaha karşı 01:30’da bitirip uyuyabildim. 500 sayfaya yakın olmasına rağmen... Okumak lazım. Çok iyi” sözleriyle anlatıyor.

Caner Dikici / Tab Gıda Genel Müdürü

“En Çok Mesnevi’den Etkilendim”
Tarih, felsefe, roman başta olmak üzere ne bulsam okurum, oldukça iyi bir kitap okuyucusu olduğumu söyleyebilirim. Tabii ki yoğun bir iş tempomuz var. Ama yine de okumaya her zaman vakit ayırmaya çalışıyorum. Evdeki zamanımın büyük bir kısmında kitap okurum. Bunun yanı sıra yolculuklar da kitap okumam için iyi bir fırsat oluyor. Şimdiye kadar en çok etkilendiğim eser ise ‘Mesnevi’ oldu. Şu an elimde Niyazi Berkes’in ‘Türkiye’de Çağdaşlaşma’ isimli kitabı var. Bundan önce David Evans’tan ‘Catalyst Code’ adlı kitabını bitirmiştim.

Güldem Berkman / Novartis Türkiye Başkanı ve GM

“Yolculuklarda Okuyorum”
İş ve psikoloji konulu kitaplar ve roman okumaktan hoşlanıyorum. ‘Nasıl bir okuyucuyum’ diye sorarsak, bence hiç fena değilim... En azından süreklilik arz ediyorum. Her gece yatmadan önce mutlaka yarım saat kitap okurum. Ayrıca iş kitaplarını ve Stanford Üniversitesi’nin kitap özetlerini takip ediyorum. Bunları CD olarak yolculuklarda dinleme imkanım da oluyor. Trevanian’ın ‘Katia’nın Yazı’ nedense beni çok etkilemiştir. Son okuduğum kitap ise Maeve Binchy’nin ‘Hayatın Ta Kendisi Lokantası’.

Favori Yazarlarım

“Sait Faik’ten Vazgeçemem”
Shell Türkiye Genel Müdürü Canan Ediboğlu, yabancı yazarlardan en çok Umberto Eco, Aldous Huxley,  Paulo Coelho ve DH Lawrence’ı seviyor. En sevdiği Türk yazarını, “Sait Faik’ten vazgeçemem” sözleriyle dile getiriyor. Bugünün Türk edebiyatında Buket Uzuner, Ayşe Kulin ve Orhan Pamuk’u yakından takip ediyor.

Peters ve Welch Hayranı
HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar ise iş dünyasıyla ilgili kitaplarda Tom Peters ve Jack Welch’den vazgeçmiyor. “Peters ne yazsa okurum” Urçar’ın diğer favori yazarları Marcel Proust, Khaled Housseini ve Paulo Coelho.

Favorisi Bınchy ve Bukowski
Novartis Türkiye Başkanı ve Genel Müdürü Güldem Berkman, sevdiği yazarları şu sözlerle anlatıyor: “Favori yazarlarım arasında aslında pek çok yerli ve yabancı isim var. Trevanian, Charles Bukowski, Ayşe Kulin, Maeve Binchy, Elif Şafak ilk aklıma gelenler...”

Fukuyama ve Berkes Birarada
Tab Gıda Genel Müdürü Caner Dikici de yoğun iş temposunda zor da olsa kitap okumaya vakit ayıran profesyonellerden. Dikici’nin en sevdiği yazarlar; Yalçın Küçük, Niyazi Berkes, Akunin, Bulgakov, Pelevin, Fukuyama.

Paulo Coelho’yu Beğeniyor
Microsoft Genel Müdürü Çağlayan Arkan’ın favorileri ise Margaret Cheney’in “TESLA- Anlaşılamamış Dahi”, Paulo Coelho’nun “The Zahir” ve Henri-Frederic Blanc’ın “Üç Atış Yirmi Beş” adlı kitapları.

Yasemin Erdoğan
[email protected]

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz