Fatih Projesi ilgiyi artıracak

"Sektörün geleceğine baktığımızda ise, önümüzdeki 3 yıl içinde şirketlerin yüzde 44’ünün bulut bilişim yatırımlarını daha da artırmayı planladıklarını görüyoruz"

1.09.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Fatih Projesi ilgiyi artıracak
Alcatel-Lucent, dünyada 3 bin 886 bt yöneticisiyle yaptığı anketle, önde gelen şirketlerin nabzını tuttu. Şirketlerin yüzde 78 inde bulut servislerinin kullanıldığını saptayan şirket, özellikle orta ve büyük ölçekli şirketlerin, bu servise globallere göre daha az başvurduğunu da ortaya koydu. Alcatel-Lucent Türkiye&Azerbaycan, Afrika Pazarlama Direktörü Barış Özkök, Türkiye’de de tablonun aynı olduğunu, sunacakları yeni ürün ve hizmetlerle büyümenin hızlanacağını söylüyor ve ekliyor: “inovasyon ruhunu sürekli olarak şirket içinde aktif tutuyoruz. Özellikle Fatih Projesi kapsamında bulut bilişimden daha çok faydalanılacağını düşünüyoruz.” Özok’un verdiği bilgiler şöyle:

Dünyada gelişmenin yönü Alcatel-Lucent olarak yakın zamanda 7 ülkeden 3 bin 886 BT yöneticisi ile bulut bilişim alanındaki düşüncelerini almak için bir araştırma yaptırdık. Araştırma sonucunda bu şirketlerin yüzde 78’inde bulut servislerinin kullanıldığını, ancak “Mission-critical” uygulamalarda bu oranın yüzde 35’in altına düştüğünü belirledik. Bulut servislerini kullanma oranı sektörlere göre de çok farklılık gösteriyor. Buluta geçişte en hızlı sektörler teknoloji ve üretim olurken, en yavaş davranan sektörler eğitim ile devlet kurumları oldu.

Yine aynı araştırmada özellikle orta ve büyük ölçekli şirketlerin, bulut bilişimin getirdiği esneklikten faydalanmakta uluslararası şirketlere göre geride kaldığını ortaya koydu. Kaynak talebi yıl içinde 2 kat değişebilen bu şirketlerin, kapasite planlamalarını yaparken bulut bilişimin esnekliğinden mutlaka faydalanması gerekiyor. Sektörün geleceğine baktığımızda ise, önümüzdeki 3 yıl içinde şirketlerin yüzde 44’ünün bulut bilişim yatırımlarını daha da artırmayı planladıklarını görüyoruz. ABD ve Hindistan bu noktada yüksek büyüme öngörürken, Avrupa’nın daha temkinli yaklaştığını söyleyebiliriz.

BÜYÜMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER
Yaptırdığımız araştırmaya dayanarak dünyada bulut bilişimin önündeki en büyük engelin, performans olduğunu söyleyebiliriz. Araştırma sonuçlarına göre performans kriterini ise güvenlik, maliyet ve kullanım kolaylığı takip ediyor. Araştırmaya katılan bütün yöneticiler, kritik iş süreçlerini bulut mimarisine güvenli, esnek ve güvenilir bir şekilde taşıyabilecek bir iş ortağı arayışında olduklarını belirtiyor.

ALCATEL-LUCENT’IN FARKI
Bulut bilişim, Alcatel-Lucent olarak bizim küresel stratejimizin önemli parçalarından birisini oluşturuyor. Bu alana AR-GE yatırımı yapmaya

devam ediyoruz. Alcatel-Lucent, özellikle operatörlere ve işletmelere, gerek özel gerekse genel bulut kullanımı için altyapı ve platform alanında çözümler sunuyor. Alcatel-Lucent'ın bulut bilişim stratejisi, özellikle servis sağlayıcıların şebekelerinin bulut bilişim ihtiyaçlarına uygun olarak evrimleşmesi üzerine odaklanıyor.~
Geçmişte, veri iletişim altyapısının ana ihtiyacı sadece veri iletişimiyken, günümüzde kullanıcıların ve işletmelerin, bulut bilişimi daha yaygın kullanmasıyla bu ihtiyaç, yoğun veri aktarımı, servis kalitesinin garantisi, güvenli, esnek ve güvenilir bir altyapı ve platform sağlanması olarak karşımıza çıkıyor.

DEĞİŞİMİN YÖNÜ
Her geçen gün daha fazla sayıda büyük ölçekli şirket bulut servislerinden faydalanmaya başlıyor. Servis sağlayıcılar, bu talebi karşılamak amacıyla şebekelerini bulut tabanlı kurumsal uygulamalar sunacak şekilde optimize etme yoluna gidiyor. Bazı firmalar, zaman içinde bir bulut hizmeti servis sağlayıcı olarak dönüşüme uğrayacak. Bu aşamada en başarılı olanlar, yenilikçi yaklaşımlarla esnek bir altyapıyı bir arada sunabilenler olacak.

Alcatel-Lucent, bulut dünyasında yeni gelir olanakları, açık-kaynak altyapılar ve tedarikçiye bağımlılığı ortadan kaldıran çözümler sunuyor. Eğer büyük bir şirketseniz, Alcatel-Lucent çözümleri ile genel ve hibrid bulut çözümlerinin avantajlarını kullanırken, aynı zamanda şirketinize özel bulut platformları oluşturmanız da mümkün oluyor.

CLOUDBAND NE GETİRECEK?
Basit, verimli ve açık bulut altyapısı oluşturmak için kapsamlı çözümler gerekir. Alcatel-Lucent, bu ihtiyacı karşıyan CloudBandTM çözümüyle tüm bulut altyapısı üzerinde etkin bir harmanlama ve otomasyon sağlar. Ayrıca Alcatel-Lucent’ın Software Defined Networking (SDN) çözümü Nuage Networks’ün sunduğu ağ sanallaştırma ve otomasyon imkanı ile veri merkezleri ağlarını dinamik olarak kullanılabilen kaynaklara dönüştürmek mümkün. Bu çözümler, veri merkezleri arasında 100 Gbps ve üzerindeki hızlarda son derece güvenli ve düşük-gecikmeli bağlantılar kurma olanağı sunuyor. Nuage Networks çözümüyle şebekenizin daha hızlı cevap veren (responsive) ve kolay kullanılabilen bir yapıya dönüşmesi sağlanıyor, aynı bulut mimarisindeki hesaplama ve depolama yetenekleri gibi...

Böylece binlerce şirketten her birine, kendi uygulama ihtiyacını karşılaması için güvenli bir şebeke dilimi (network slices) sunmak mümkün oluyor. Her bir şirket, bu şebeke dilimi sayesinde kendi uygulamalarını kontrollü bir şekilde ve performanstan ödün vermeden buluta taşıyabiliyor. Alcatel-Lucent, farklılaştırılmış bulut servisleri sunmanız için onlarca veri merkezinden farklı lokasyonlardaki milyonlarca müşteriye kadar ölçeklenebilir bir çözüm sunuyor. Alcatel-Lucent’ın bulut çözümleri, müşterilerinizin kritik iş uygulamaları için talep ettiği yüksek güvenlik, performans ve güvenilirlik özelliklerinden taviz verilmemesini sağlıyor.

FARK NEREDE YARATILACAK?
İş dünyası, bulut hizmetlerinin değerini çok kısa süre içinde anladı. Bulut, özel bir BT altyapısının kontrol ve görünürlük avantajlarını, ortak bir sistemin üstün ekonomik avantajlarıyla birleştirmeyi vaat ediyor. Bu vaadi yerine getirebilmesi için de her türlü uygulamaya her an erişim sağlaması gerekiyor.

Bu yönde atılacak yeni adım, ağ sanallaştırması (NFV) olacak. Eskiden sunucular tek bir donanım ve üzerinde koşan yazılım ortamına bağımlıydı. Sunucuların sanallaştırılmasıyla dinamik kaynak paylaşımı elde edildi. Bu sayede artık tek bir sunucu, düzinelerce sanal makineyi ve binlerce sanal uç noktayı destekleyebiliyor.

NFV ile standartlaşmış donanım üzerinde yeni şebeke elemanlarını yazılım olarak kurmak mümkün hale geliyor. Bu değişim servis sağlayıcılar için dört büyük avantaj getirecek: daha düşük maliyetler, operasyonel hizmetlerde basitlik, hizmet esnekliği ve yeni gelir kaynakları.

NFV için geliştirdiğimiz platform olan CloudbandTM, piyasadaki diğer çözümlerle karşılaştırıldığında benzersiz bir değer sunuyoruz. CloudbandTM ağ hizmetlerinin ihtiyaç duyduğu performans, güvenlik ve kullanılırlık kriterlerinin hepsini bir arada sunan tek çözüm.
CloudbandTM ile;
- Dağınık Veri Merkezi mimarisi orkestrasyonu,
- Uygulama yaşam döngüsü yönetimi,
- Sanallaştırılmış ağ hizmetleri desteği,
- Açık-kaynak kodu desteği ve
- Her tedarikçinin altyapı ürünleri üzerinde çalışabilme yeteneği sağlanabiliyor.~
YENİ ÜRÜNLER GELİYOR MU?
NFV’i takiben şimdi sıradaki hedef ağ hizmetlerini de tıpkı sunucu ve depolama altyapıları gibi sanallaştırmak. Çünkü, bulut hizmetlerinin potansiyelinden tam anlamıyla yararlanabilmek için hesaplama ve depolamanın yanı sıra, ağ kaynaklarının dinamik ve anında kullanılabilir olması gerekiyor.

Bu amaçla, bu yılın içinde, veri merkezlerinde bulut hizmetlerinin yaygınlaşmasını hızlandırmayı hedefleyen yeni Yazılım-Tanımlı-Şebeke (SDN) çözümümüz Nuage Networks’ü tanıttık. Nuage Networks sağlık, bankacılık ve diğer dikey pazarlara, web şirketlerine ve telekom servis sağlayıcılara bulut ürünlerini ölçeklendirme ve birden fazla müşteriye anında, güvenilir bağlantı sağlama olanağı tanıyacak.

Nuage Networks Sanallaştırılmış Hizmet Platformu (Vituallized Services Platform - VSP) Alcatel-Lucent’ın IP ağlarındaki küresel deneyimini kullanarak, SDN yaklaşımımızın bel kemiğini oluşturuyor. Nuage Networks çözümümüz sayesinde halihazırdaki şebekeler hesaplama, depolama ve ağ kaynaklarını tüketime hazır sanal parçalar haline dönüştürerek binlerce kullanıcıya sunabiliyor.

Nuage Networks Sanallaştırılmış Servisler Platformu (VSP) testleri Avrupa ve Kuzey Amerika’da Nisan ayında başlarken, ilk denemeleri yapan operatörler arasında Ingiliz bulut servis sağlayıcısı Exponantial-e, Fransa’dan SFR, Kanada’dan TELUS ve ABD’li sağlık kuruluşu University of Pittsburgh Medical Center (UPMC) bulunuyor.

Bulut bilişim ve depolama talebinin büyük bölümünü tüketiciler ve iş kullanıcıları oluşturuyor. Mevcut veri merkezleri, BT altyapısı olarak yeterli donanımlara sahip durumda. Veri merkezi operatörleri, müşteri ihtiyaçları doğrultusunda sanal sunucularda neredeyse anlık olarak ekleme veya değişiklik yapabiliyor. Ancak şebekeler buna her zaman ayak uyduramıyor, çünkü yüksek donanım ve sanallaştırma yeteneklerine karşın, hala çok statik, kısıtlı ve verimsiz bir yapıdalar. Veri merkezlerindeki ağ kurulumu için halen teknik planlama, manuel konfigürasyon; müşterileri bilgi işlem ve depolama kaynaklarına bağlamak için ise kompleks sistemler ve işlemler gerekiyor.

YENİ BÜYÜME PLANLARI
Alcatel-Lucent Teletaş, Aralık 2009’da 5746 No’lu AR-GE Kanunu kapsamında Sanayi Bakanlığı AR-GE Genel Müdürlüğü’nün onayıyla ülkemizin 61’inci AR-GE merkezi oldu. Inovasyon ruhunu sürekli olarak şirket içinde aktif tutuyoruz. Özellikle Fatih projesi kapsamında bulut bilişimden daha çok faydalanılacağını düşünüyoruz. Türkiye’deki ArGe merkezimizi kullanarak bu alanda yatırımlarımızı genişletmeyi düşünebiliriz. Yurtdışında gerçekleştirmeye devam ettiğimiz eğitim alanındaki bilgi birikimimizi ve CloudBandTM çözümümüzü Türkiye pazarı için geliştirerek uygulamak arzusundayız.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz