Genç kadromuzun hedefi çok büyük

IC Holding, 10 yıl önce 100 milyon dolarlık bir şirket iken hızlı bir büyüme temposuyla 2010'da 1,3 milyar dolarlık ciroya ulaştı.

1.09.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Genç kadromuzun hedefi çok büyük


Patronu İBRAHİM ÇEÇEN, aynı tempoyu önümüzdeki 5 yıl için de sürdürmek niyetinde. Gelecekte havaalanı işletmeciliği ve inşaatı, liman inşaatı ve işletmeciliği konularında büyümeyi hedeflediklerini söylüyor. Enerji ve turizmde heyecan verici yatırım planları yapıyor. 5 yıl sonra inşaat taahhüt işlerinde 7 milyar TL'yi, grup olarak ise 2 milyar TL'lik ciroyu aşmayı hedefliyor. Bu doğrultuda madencilik ve sağlık sektörlerine de yatırım yapmak istediklerini belirtiyor. "Şirketimiz genç ve dinamik. Kadrolarımız çok genç ve hedefleri çok büyük. Ülkenin kalkınmasında, büyümesinde bütün sektörlerde var olmayı düşünüyorlar" diyor. Temelleri 42 yıl öncesine dayanan IC Holding, bugün yurtiçindeki ve yurtdışındaki yatırımlarıyla havalimanı işletmeciliğinden marinacılığa, enerji santrallerinden otellere, inşaat işlerinden sanayi tesislerine birçok sektörde faaliyetlerini sürdüren dev bir organizasyon. Kurucusu ve yönetim kurulu başkanı İbrahim Çeçen ise bu dev şirketi çocuklarıyla birlikte kurumsal yapıya büründürmenin gururu içinde... Deneyimli işadamı, küresel dünyada söz sahibi olmanın uluslararası markalarla işbirliğinden geçtiğini erkenden fark edip, stratejilerini ona göre belirlemiş durumda. Bu stratejiyle IC'yi yerli ve yabancı piyasalarda bir marka haline getirdiği ise yadsınamaz bir gerçek. Hayatındaki en büyük keyfi inşaat şantiyelerinde alan, çocuklarıyla gurur duyan ve sosyal sorumluluk projelerini Ağrı'da üniversite kuracak kadar ileriye götüren tecrübeli işadamıyla Ankara'daki holding binasının kaptan köşkünde görüştük. Bilgi birikimlerini, projelerini ve geleceğe yönelik projeksiyonunu Capital okurlarıyla paylaşmak için uzun uzadıya bir sohbet gerçekleştirdik. Sıcak ve samimi bir havada gerçekleşen bu görüşmede, İbrahim Çeçen'in iş adamı kimliği kadar, cana yakın kişiliğini de daha yakından tanıma fırsatı bulduk:

Capital: 2000 yılında 100 milyon dolar büyüklükten bugün 1,3 milyar TL ciroya eriştiniz. Bu süreçte sizin için en önemli gelişme ya da büyüme hangi işlerden geldi?
- 2000 yılından önce turizm ve enerji sektöründe vardık ama bu iki sektör için de o tarihler başlangıç yıllarımızdı. Turizme 1994, enerjiye 1998 yılında başladık. Bu iki sektörde hızlı bir şekilde büyüdük. Ama 2000 yılından sonra havaalanı ve liman işletmeciliği sektörlerine girdik. Ayrıca o tarihten sonra amiral gemimiz olan inşaat sektöründe gerek yurtiçinde, gerekse yurtdışında daha büyük projelere girme imkanı oldu. Dolayısıyla büyüme trendi sürdü ve bundan sonra da sürmeye devam edecek.

Capital:
Enerji sektöründe şu an geldiğiniz nokta nedir? Ne kadar kurulu güce ulaştınız?
- Çok ciddi yatırımlar var. Amerika'nın en büyük şirketlerinden biriyle ortaklık yaptık. Ama yollarımızı ayırdık. Çünkü, biz daha dinamik ve atak bir şirketiz. Bize biraz yavaş geldiler. Enerji sektöründe, gerek üretim gerekse dağıtım alanlarında büyük bir atak yaptık. Bir çok yatırımlarımız oldu. Şu anda 1 milyar 200 milyon dolarlık yatırımlarımızın inşaatı devam ediyor. Bunlar 2012 ve 2013 yılında üretime geçecek. 18 adet yatırımımız var. Önümüzdeki birkaç yıl içinde 12 adet hidroelektrik santrali üretime hazır hale gelecek. Ayrıca Yumurtalık'ta 4,5 milyar kilovatlık termik santralimizin yapımı devam ediyor. Doğalgaz ve rüzgâr santrali çalışmalarımız devam ediyor. Trakya Dağıtım'ın ihalesinde biz üçüncü sıradaydık, diğer iki firma teminatlarını yakınca ihale bize kaldı. Şu an onun devir çalışmalarını yapıyoruz.~

Capital: Dağıtımda hedefte başka şehirler var mı?
- Şu an 18 bölgenin hepsi ihaleyle dağıtıldı. Yani kalmadı. Trakya Dağıtım, 2 bin çalışanı ve 600 milyon TL cirosu olan çok büyük bir şirket. Türkiye'nin en temiz bölgelerinden biri. Tahsilâtı yüzde 100 ve kayıp-kaçak oranı neredeyse sıfır diyebileceğimiz, sadece yüzde 6 düzeyinde bir kayıp. Onunla ilgili şu an kredi çalışmalarıyla uğraşıyoruz.

Capital: Şirketinizin havalimanı yatırımlarını dünü ve bugünüyle ele alırsak varılan noktayı ve hedeflerinizi anlatır mısınız?
- Havaalanı işine 1997'de Antalya'da dış hatlar terminalini yaparak başladık. Daha sonra 2007'de Antalya'nın iç ve dış hatlar işletmesini aldık. O tarihten itibaren de çalıştırıyoruz. Buna paralel olarak Afyon, Kütahya ve Uşak'a hizmet sunacak bölgesel bir havaalanı yapıyoruz. Onu da 30 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle aldık. Ordu, Giresun arasında deniz üzerinde yapılacak havaalanı ihalesini bir ortağımızla birlikte aldık. Türkiye'de şu anda biri işletmede, ikisi yapımda olmak üzere 3 havaalanımız var. Yurtdışında çok ciddi havaalanı işlerimiz var. St. Petersburg'da havaalanı yapıyoruz. 1 milyar dolar civarında bir proje. Bu da bölgesel bir havalimanı. Bakü'de ve 2 farklı şehirde daha havaalanı yapımı var. Yani Türkiye'de 3, yurtdışında 4, toplam 7 havaalanımız var. Yurtdışındakilerin sadece inşaatını üstleniyoruz. Yap-işlet-devret modeli ile yapmıyoruz.

Capital: Havaalanı yapımı ve işletmesinde bundan sonraki planlarınız neler?
- İhalelere giriyoruz. Bu işler biraz kısmet ve rekabet. Alamadığımız ihaleler oldu. Daha sindire sindire ilerlemek istiyoruz. İşletme işine yeni girdik sayılır. 2007 yılında bu işlere başladık ve emin adımlarla ilerliyoruz. Yurtdışına açılmamız için zamana ihtiyaç vardı. Artık bunun zamanı da geldi ve rekabet edecek seviyeye geldik. Yapıda daha etkin ve agresifiz.

Capital: 2007 yılında sizinle yaptığımız söyleşide yurtdışından çok teklif aldığınızı söylemiştiniz. Yabancı ortaklarla büyüme stratejisi nasıl sürüyor?
- Dinamik bir yapı içinde büyüyebileceğimiz ortaklarla çalışıyoruz. Havaalanı işinde Alman bir ortakla, enerjide Amerikalılarla ve marinada da İngilizlerle çalışıyoruz. Bazı işlerde Çinlilerle, bazılarında İtalyanlarla ortaklık yapıyoruz. Neredeyse Birleşmiş Milletler gibi olacağız. Bu ortakların tecrübelerinden yararlandığımız gibi onlar da bizden birçok şey öğreniyor. Mevcut sektörlerin tamamında yurtdışında varız. Ama şirket olarak kapalı devre çalışıyoruz. O yüzden bazı işlerimiz geçmişte kamuoyuna çok yansımadı.

Capital: Enerji üretiminde hedefiniz nedir?
- Birkaç yıl içinde 12 hidroelektrik santralimiz aktif olarak çalışmaya başlayacak. Doğalgaz ve rüzgar santrallerimiz var. Enerjiyle ilgili tüm yatırımlarımız tamamlandığında 10 milyar kilovat saat enerji üretme hedefindeyiz. Ayrıca 7 milyar kilovat saat dağıtım hedefimiz var.

Capital: İnşaat sektöründeki şu anki mevcut portföyünüz ve bundan sonraki hedefleriniz neler?
- Yurtiçinde şu an tek projemiz Eskişehir-İstanbul hızlı tren hattı. Yaklaşık olarak 1,5 milyar dolar civarında bir proje. Taahhüt işimiz çok yok. Ama kendi yaptığımız işler var. Enerjide 1 milyar dolar civarında yatırımımız bulunuyor. İstanbul'da 250 milyon Euro yatırım yaptığımız Bomonti Oteli'miz var. Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük oteli olacak. Muhtemelen 2012 sonunda açıyoruz. Esas ağırlık, yurtdışı taahhütlerimiz. Azerbaycan'da 2,2 milyar dolar, Petersburg'da 1 milyar dolar büyüklüğünde taahhüt işimiz var. Ayrıca çok büyük bir projenin de ön tekliflerinde şu an öndeyiz. 3 milyar Euro civarında bir otoyol, denizden köprülerle bağlanan, projesi bize kalmış durumda. Yurtdışındaki toplam iş hacmimiz 6 milyar dolar civarında. Türkiye'deki en büyük firmalardan biriyiz. Holding olarak Türkiye'nin cari açığının kapatılması ve istihdam sağlanması konusunda çalışıyoruz. Bütün hizmetlerimiz buna yönelik. Turizm, dış taahhütler cari açığın kapatılması konusunda büyük bir fayda sağlıyor.~

Capital: Hızlı tren projesi zamanında tamamlanabilecek mi?
- Söz konusu olan 154 kilometrelik taahhütlü bir proje. 2012 sonunda kendi taahhüdümüz sona erecek. Ama İstanbul'a ulaşması için bu yıl içinde yeni bir ihale yapılacak. 2014'te Ankara'dan İstanbul'a hızlı trenle gitmek mümkün olacak.

Capital: Bomonti çok ciddi ve prestijli bir yatırım. Orada nasıl bir vizyon benimsenecek?
- Turizm yatırımları uzun vadeli yatırımlardır. Orada eski eserlerin bulunduğu yeri müze yapıyoruz. O yapıyı muhafaza ediyoruz. 30 bin metrekare arsada 38 katlı otel ve 13 bin 500 kişilik kongre merkezi yapıyoruz. Toplantı salonlarıyla, kongre salonlarıyla büyük bir tesis olacak. İstanbul'un tek parça en büyük kongre merkezi olacak.

Capital: 2010 yılında 1,3 milyar dolar ciro elde ettiniz. 2011'deki beklentiniz ne kadar?
- Bu yıl 2 milyar doları bulacağımızı düşünüyorum. Çünkü dış ihalelerimiz arttı. Daha önceki ihalelerin sonucunu bu yıl alıyoruz. 2011, bizim için verimli bir yıl oldu.

Capital: 2011'de en önde gelen sektör hangisi oldu?
- Yine inşaat. Aslan payı orada. Tekirdağ'ı aldığımızda daha doğrusu devreye girdiğinde oran yüzde 50- 50 olur.

Capital: Gelecek 5 yıl için hangi noktalarda olmayı planlıyorsunuz?
- Beş yıllık planlarımızı yaptık. Öncelikle havaalanı işletmeciliği, yapımı, liman yapımı ve işletmeciliği konularında büyüme hedeflerimiz var. Enerjide 10 milyar kilovat saat üretim, 7 milyar kilovat saatlik dağıtım hedefimiz var.
Turizm konusunda şu andayurtiçinde başka bir yatırım yapmayı düşünmüyoruz. Ama yurtdışı, hedeflerimiz arasında. 2012'den sonra Mersin'de yatırımımız olacak. Dört firma, 10 otel ve iki golf sahası yapıyoruz. Lokasyon olarak Avrupa ve Rusya bölgelerine açığız. Turizm'de IC markası iyi bir marka oldu. Bunu geliştirmeye çalışıyoruz. İnşaatta 7 milyar TL taahhüt ve yılda 2 milyar TL ciroyu yakalamak gibi bir hedefimiz var.

Capital: Geçtiğimiz birkaç yıl içinde en çok ihaleye giren şirketlerden biriydiniz. Bu durum devam edecek mi?
- Beni saymazsanız şirketimiz genç ve dinamik bir şirket. Kadrolar çok genç ve hedefleri çok büyük. Ülkenin kalkınmasında, büyümesinde bütün sektörlerde var olmayı düşünüyorlar.

Capital: Girmek istediğiniz yeni bir sektör var mı?
- Madencilik sektörüne girmek isterim. Bana göre Türkiye'nin yer altı kaynakları çok zengin ve bunların minimum seviyede işletildiğini düşünüyorum. Bizim petrolümüz yok ama çok daha kıymetli madenlerimiz var. Ayrıca sağlık sektöründe olmak isterim. İnsanlara hizmet etmek beni mutlu ediyor. İşadamı ya da zengin olabilirsiniz ama bunu insani boyuta taşımazsanız meyvesiz bahçeye benzersiniz. Sağlık ya da eğitim sektöründe insanlara vereceğiniz çok şey var. Hastane yaparsınız, fakirlere ücretsiz muayene verirsiniz. Tek başına zenginlik bir şey ifade etmiyor. ~

AĞRI'YA DEV BİR ÜNİVERSİTE BAĞIŞLADI
Heyecan veren üniversite Hayatımın projesi dediğim üniversite var. Eğitime 30 yılımı verdim. Her yıl birkaç bin öğrencinin eğitime başlaması ve mezun olmaları çok heyecan verici. Onun dışındaki bütün yatırımlar olağan hale geldi. Hiçbiri üniversitenin bana verdiği mutluluğu vermiyor. 4 bin meslek sahibi olmuş mezunumuz var.
Bölgenin yıldızı olacak İnşaatçı bir kimliğimiz olduğu için, devletin 25 yılda yaptığı üniversiteleri biz 3 yılda tamamlıyoruz. İyi bir eser meydana çıkıyor. Çünkü tek elden hizmete ve amaca dönük uygulama yapılıyor. Sabancı ve Koç üniversiteleri gibi çok cazip üniversiteler var ama bizim okulumuz bölgede çok cazip bir eğitim kurumu olacak.
Komşudan öğrenci ve akademisyen transferi Kadromuz da çok çalışkan ve bu heyecanı taşıyor. Ağrı'ya pergel koyup çevirdiğinizde 300 kilometrelik alan içinde beş ülke yer alıyor. Dolayısıyla bu ülkelerle komşuluğumuzun avantajları var. Öğrenci ve öğretim elemanı getirme ya da öğrenci değişimi gibi çalışmalarımız var. O anlamda kendimizi şanslı görüyoruz. Bu yıl öğrenci sayımız 7 bin hatta 8 bine varacak. Birkaç yıl içinde 10-15 bin öğrencinin geleceğini sanıyorum.
Ağrı'yı geliştirtirecek bir kurum Üniversite deyip geçmemek lazım. Üniversite sadece bir eğitim kurumu olarak görülmemeli. Üniversite, içinde bulunduğu şehrin sosyal ve ekonomik hayatını canlandırabilir. Turizmde gelişme sağlayabilir. Oradaki bütün kuruluşlara Ar-Ge eğitimi verebilir. Meslek eğitimi verebilir. Bin personeli ve 10 bin öğrencisiyle şehrin ticari hayatına katkı sağlayabilir. O bölgeye yapılacak en önemli yatırım üniversitedir. O bölgedeki üniversite 20 bin öğrenci alabiliyorsa genci ve insanı sokaktan kurtarabiliriz. Geri kalmışlığın belini kırabiliriz.

"EMEKLİ OLUP ÜNİVERSİTEDE DERS VERMEK İSTERİM"
Biz anonim çalışıyoruz. Herkes eşit hakka sahip. Benim en büyük zenginliğim evlatlarım. Özlemim onları iyi yetiştirmekti. Ben şu anda balans ayarı yapıyorum. Dört aklı başında çocuk ve geniş bir profesyonel kadro var. Her şeyimizi oturur konuşuruz. 15 günde bir toplanırız. Herkes kendi işinde karar verme yetkisine sahip. Ben bu şirketin hafızasıyım. Bu şirketin hafızasına her zaman ihtiyaç olur. Ama Ağrı'ya gidip orada üniversitede ders vermeyi isterdim. 45 yıldır iş hayatındayım. Belirli bir tecrübeye sahibim ve bundan sonra bu tecrübe kullanılmaya devam edilir.

IC Holding'in yeni iş profili
1- Enerjide 1 milyar 200 milyon dolarlık 18 yatırımın inşaatı devam ediyor. Bunlar 2012 ve 2013 yılında üretime geçecek.
2- Yumurtalık'ta 4,5 milyar kilovatlık termik santral ile doğalgaz ve rüzgâr santrali çalışmalarımız devam ediyor.
3-  600 milyon TL cirosu olan Trakya Dağıtım ile ilgili şu an kredi çalışmalarıyla uğraşıyoruz.
4-  Türkiye'de 3, yurtdışında 4, toplam 7 havaalanımız var.
5- Yurtdışına havaalanı yatırımı için zamana ihtiyaç vardı. Artık daha etkin ve agresifiz.
6- Neredeyse Birleşmiş Milletler gibi olacağız. Yabancı ortakların tecrübelerinden yararlanıyoruz.
7-  250 milyon Euro yatırım yaptığımız Bomonti Oteli, Avrupa'nın en büyük oteli olacak ve 2012 sonunda açılacak.
8-  Yurtdışındaki 6 milyar dolarlık iş hacmimizle Türkiye'nin en büyüklerinden biriyiz.
9-  Ciromuzun 2011 sonunda 2 milyar doları bulacağımızı düşünüyorum. Çünkü, dış ihalelerimiz arttı.
10- Madencilik ve sağlık sektörüne girmeyi çok istiyorum.

ERDAL İPEKEŞEN
[email protected]


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz