İlk 10 zor hedef 11. olmak

Ahmet Beyaz ile Bank Asya’nın katılım bankacılığındaki yerini ve hedeflerini, iştirak ve yurtdışı hamleleriyle şekillenen büyüme stratejilerini konuştuk.

1.08.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
İlk 10 zor hedef 11. olmak
Bank Asya, bugün katılım bankaları içinde lider konumda. Son 5 yıldır yıllık ortalama yüzde 30 büyüme kaydeden banka, 3-4 yıl içinde tüm bankalar içinde aktif büyüklükte 11 ’inci sıraya oturmayı hedefliyor. Bank Asya Genel Müdürü AHMET BEYAZ, bugün yüzde 2 olan kredi pazarındaki pazar paylarını da yüzde 3,5’e çıkarmayı planladıklarını söylüyor. İştirakleriyle müşterilerine tüm finansal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hizmet vermek istediklerine de dikkat çeken Beyaz, “ Bank Asya artık bir finansal market olacak” diye konuşuyor.

Türkiye’de katılım bankacılığı hızlı bir gelişim içinde. Toplam 4 bankanın faaliyette olduğu alanda, bankacılık sisteminin iki katı büyüme var. Bu hızlı büyüme tablosunda Bank Asya da bu alanın lider bankası olarak öne çıkıyor.

Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, “Biz Asya Card DIT ile kredi kartı pazarında katılım bankaları içinde lider durumdayız. 2 milyon 50 bin kredi kartımız var. Katılım bankaları arasında aktif büyüklük olarak da lideriz. Bugün katılım bankalarının, bankacılık sektörü içindeki pazar payı yüzde 5 civarında. Bu payın üçte biri, Bank Asya’ya ait. Diğer üç banka, bu payın üçte ikisini paylaşıyor” diyor.

Son 5 yıldır yıllık ortalama yüzde 30 büyüme gösteren Bank Asya, bu yılın ilk altı ayında aktif büyüklük ve kredilerde de yüzde 20’lik bir büyüme gerçekleştirdi. Beyaz, 2013 sonunda aktiflerde yüzde 25 ve kredilerde yüzde 30’a yakın bir büyüme hedeflediklerini söylüyor. Kredilerde özellikle bireysel, KOBİ alanlarına odaklandıklarını belirtiyor. Bankanın orta vadeli hedeflerini ise şöyle açıklıyor:

“Son dönemde iştiraklerimizle bankaya değer artırıcı yatırımlar yapıyoruz. Biz şu an için orta ölçekli lider katılım bankasıyız. Önümüzdeki 3-4 yıllık süreçte, bankacılık sektöründe aktif büyüklük anlamında 11’inci sıraya gelmek istiyoruz. İlk 10 bankayla aramız çok açık ama 49 banka içinde 11’inci sıraya yerleşmek istiyoruz.” Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz ile Bank Asya’nın katılım bankacılığındaki yerini ve hedeflerini, iştirak ve yurtdışı hamleleriyle şekillenen büyüme stratejilerini konuştuk:

Capital:
Katılım bankacılığı içinde Bank Asya ne kadar pay alıyor?
- Bank Asya, 1996’da kurulmuş en genç katılım bankası. Katılım bankaları arasında en dinamik bankayız. 2000 yılından sonra dinamik yapımızla sektörde fark yarattık.~
Bu dinamizmin arkasında da bazı nedenler yatıyor: Bank Asya tamamen yerli sermayeli bir banka, yönetim ve çalışan ekibimiz yerli... Diğer katılım bankalarının ana sermayedarları yabancı bankalar, kararlarında sadece Türkiye’deki ekip değil ana ortak da etkin oluyor. Bizim karar alma süreçlerimiz çok daha hızlı. Biz yerli bir katılım bankası olarak, ülkedeki potansiyeli daha iyi yaşıyor ve hissediyoruz. Ayrıca daha piyasa odaklıyız. Potansiyele cevap verecek bir altyapıya sahibiz. Bugün Bank Asya’da 260’a yakın BT çalışanı mevcut. Hem teknolojik gelişmeler hem operasyonel süreçlerin iyileştirilmesinde bu ekip aktif olarak görev alıyor. Asya Card DIT ile kredi kartı pazarında katılım bankaları içinde lider durumdayız. 2 milyon 50 bin kredi kartımız var. Diğer üç katılım bankasının toplam 500 bin kredi kartı mevcut. Bunu iyi çalışan satış ekimiz ve güçlü BT altyapımızla yapabiliyoruz. Katılım bankaları arasında aktif büyüklük olarak da lider durumdayız. Bugün katılım bankalarının, bankacılık sektörü içinde pazar payı yüzde 5 civarında. Bu payın üçte biri, Bank Asya’ya ait. Diğer üç banka bu payın üçte ikisini paylaşıyor.

Capital:
Nasıl bir büyüme stratejiniz var? Agresif ve hızlı büyümeye devam edecek misiniz?
- Hızlı büyümemiz devam ediyor. 2012 yılında kredilerde yüzde 23 ve aktif büyüklükte yüzde 22 büyüme kaydettik. Son 5 yıldır ortalama yıllık yüzde 30’larda büyüyoruz. Sektör de büyüyor ama biz açık ara önde gidiyoruz. Geçen yılın başında 200 şubemiz vardı, 2012 sonuna kadar 50 tane yeni şube açtık. Bu şubelerle yaklaşık yüzde 25 büyüme imkanı yakaladık. Halen de Anadolu’nun birçok yerinde şube açmaya devam ediyoruz. Bugün katılım bankalarının toplam 870 şubesi var. Baktığınızda Garanti Bankası veya Yapı Kredi Bankası ölçeğinde ilerlemiyoruz. Ancak katılım bankacılığının müşteriye gitmesi çok önemli. Bu yılın ilk altı ayında 30 yeni şube açtık. Anadolu’da eksik olduğumuz illerde şube açmaya devam edeceğiz. Şu an 280 şubeyle hizmet veriyoruz. Bu büyümeye paralel olarak bu yılın ilk altıayında aktif büyüklük ve kredilerde de yüzde 20’lik bir büyüme gerçekleştirdik. 2013 başında yüzde 25 büyüme tahmin ediyorduk ama bunun yüzde 20’sini ilk altı ayda yakaladık.

Piyasa müsaitti, yeni şubeler başarılı bir performans gösterdi. 2013 sonunda aktiflerde yüzde 25 ve kredilerde yüzde 30’a yakın bir büyüme hedefimiz var. Tabii piyasa koşulları uygun olursa... İkinci yarının büyüme açısından biraz daha yavaş geçeceğini bekliyoruz. Bu çeyrekte bir büyüme görmeyeceğiz. Ancak son çeyrekte piyasaların oturmasıyla büyüme olabilir.

Capital: Kârlılıkta nasıl bir performans sergiliyorsunuz?
- Bank Asya olarak faaliyet kârlılığımız da gayet güzel gidiyor. Geçtiğimiz yıl geçmiş dönemden sorunlu kredilerimize önemli karşılıklar ayırdık. Bu nedenle net kârımız biraz daha düşük oldu. Geçen yıl 190 milyon TL kâr açıklarken, 336 milyon TL karşılık ayırdık. Bu yıl da karşılık ayırdık ancak operasyonel kârlılığımız gayet güzel. İştiraklerimizin katılımıyla kârlılığımız artacak diye düşünüyorum.

Capital: Banka Asya olarak kredi tarafında ne kadarlık bir büyüklüğe sahipsiniz? Kredilerde hangi alanlara odaklanıyorsunuz?
- Bankamız 20 milyar TL kredi büyüklüğüne sahip. Kredilerde bu yıl, temel strateji olarak KOBİ ve bireysel bankacılığa odaklanmayı seçtik. 2013’te şube açma stratejimizin de olumlu etkisiyle ilk 6 ayda KOBİ ve bireysel bankacılıkta iyi bir performans gösterdik. KOBİ kredilerimizde yaklaşık yüzde 50, bireysel kredilerde de yüzde 30 büyüme gerçekleştirdik. Ticari ve kurumsal kredilerdeyse daha mutedil büyümemiz mevcut. KOBİ kredileri yılbaşında 2,2 milyar TL seviyesinden altı ayda 3,2 milyar TL’ye geldi. Bireysel kredilerde de yılbaşında 2 milyar TL seviyelerinden 2,6 milyar TL’ye ulaştık.~

Capital: Bankanın kısa ve orta vadede büyüme stratejisi nasıl şekilleniyor?
- Bank Asya olarak büyüme planımızda, bireysel, KOBİ, ticari ve kurumsal bankacılık alanlarını eşit paylaşmak var. Bank Asya, bu potansiyele sahip. 4 milyon bireysel müşteriye hizmet veriyoruz. 2 milyonu aşkın kredi kartımız var. Ciddi bir müşteri ağına sahibiz. Bu müşteri ağımızın bireysel tarafında aktif rol almak istiyoruz.

Son dönemde iştiraklerimizle bankaya değer artırıcı yatırımlar yapıyoruz. Bank Asya, finansal iştirakleriyle değerini artıracak. Biz şu an için orta ölçekli lider katılım bankasıyız. Önümüzdeki 3-4 yıllık süreçte, bankacılık sektöründe aktif büyüklük anlamında 11’inci sıraya gelmek istiyoruz. İlk 10 bankayla büyüklük anlamında aramız çok açık. Bu nedenle 49 banka içinde 11’inci sıraya yerleşmek istiyoruz. Bu büyüme trendini devam ettirebilirsek, bu noktaya gelebileceğimize inanıyoruz. Zaten organik büyümeyle ilk 10’a girmek bugün pek
mümkün görünmüyor. Bu büyüme hedefiyle kredilerde de büyüyeceğiz. Bizim tüm bankacılık sektörü içinde bugün kredilerde yüzde 2’lik bir pazar payımız söz konusu. Bu payın da önümüzdeki 3-4 yılda yüzde 3,5’a çıkacağını düşünüyoruz.

Capital: Katılım bankaları altın bankacılığı ve ürünlerinde çok ileri. Siz altın bankacılığı alanında neler yapıyorsunuz? Burada pazar payınız ne durumda?
- Altın bankacılığı tarafında 2012 yılında ziynet altın toplama işini çok güzel yaptık. Halen de ziynet altın toplamaya devam ediyoruz. Geçen yıl biz yaklaşık 3 ton altın topladık. Piyasada toplanan altının yüzde 30’unu Bank Asya topladı. Bu yıl da 1 ton daha ekledik. Toplamda toplanan altınlarımız 4 tonu biraz geçti. Bank Asya’da altın hesapları ve toplanan altınlarla 11 tonun üzerinde kıymet var. Şubelerimiz aracılığıyla müşterilerimizin ziynet altınlarını alıyoruz. Açılan altın hesabıyla müşteriler istedikleri zaman istedikleri miktarda altını bozdurup ATM’lerden çekebiliyor. Yeni olarak kredi kartıyla altın alımı uygulamasını da başlattık. Müşterilerimiz otomatik talimatla altın hesaplarına para ayıracak. Altın alımını kolaylaştıracağız. Bu yıl altın fiyatları ekstrem düşük değerleri gördü, yatırımcıları biraz üzüyor. Ama biz altın bankacılığında çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Capital: Banka olarak ilk yurtiçi sukuku gerçekleştirdiniz. Bu alanda yeni sukuklar görecek miyiz? Bu ürüne talep nasıl?
- Sukuk, son dönemde çok önemli bir enstrüman olarak ön plana çıktı. SPK’nın yeni tebliğiyle yasal altyapı da oluşmuş durumda. Biz banka için 250 milyon dolarlık 10 yıl vadeli ilk uzun vadeli sukuk ihracını yaptık. Bu sukuk ihracının önemi, sermaye benzeri kredi formatında olmasıydı. Uluslararası piyasalardan 84 ayrı yatırımcı, ihracımıza katıldı. Bu sukuk ihracı, bizim sermaye yeterlilik rasyomuzu yüzde 13’ten yüzde 15’e yükseltti. Bu da bizim ilave büyümede daha rahat hissetmemizi sağladı. Şu anda daha yetkin sermayeyle faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz.

Bu yıl ilk defa TL üzerinden 125 milyon TL’lik sukuk ihracını yaptık. 2 katından fazla talep geldi. Miktar olarak küçük ancak işlem açısından Türkiye’de ilk olması nedeniyle önemli. Biz bu yıl TL üzerinden yeni ihraç da yapacağız. Piyasa koşulları uygun olursa yurtdışında da yabancı para cinsinden sukuk ihracı çalışacağız.

Bu amaçla yeni kurduğumuz Asya Yatırım’ı da sukuk ihraçlarında etkin olması için konumlandıracağız. Asya Yatırım’la 5-6 halka arza aracılık ettik. Arkadaşlarımız piyasayla yakın görüşüyor, sukuka ciddi ilgi var. Piyasaların düzelmesiyle sukuk ihraçlarında adımızı duyuracağız. ~
“AFRİKA'DAKİ İLK TÜRK BANKASI BİZİZ"
YURTDIŞI BÜYÜME HEDEFİ

İlk yurtdışı operasyonumuz geçen yıl Irak Erbil şubesiyle başladı. Irak'ta Süleymaniye'de bir şube için de başvuruda bulunduk. Bu sürecin tamamlanmasını bekliyoruz. Özellikle Kuzey Irak'ta önemli bir yapılanma ve Türkiye ile ticaret anlamında olumlu gelişmeler var. Irak'taki potansiyel devam ediyor. Bir de İslam Kalkınma Bankası kuruluşu İslam Ülkeleri Özel Sektörü Geliştirme Kurumu (ICD) ile Afrika'da Tamweel Africa Holding'le ortaklığımız var.
Yurtdışında şu an için başka bir ülkede büyüme hedefimiz yok. Afrika'daki yatırımımızı geliştirmek ve Irak'ta büyümek istiyoruz. Bizim şu anda 4 ülkede; Senegal, Gine, Nijer ve Moritanya'da şubelerimiz mevcut. Senegal'de 18 şubemiz var. Holdingin cirosu 300 milyon Euro'yu aşmış durumda. Bu rakamın 250 milyon Euro'su Senegal'den geliyor.
AFRİKA’DAKİ FIRSATLAR
Afrika zor bir bölge, biz bu coğrafyadaki ilk Türk bankasıyız. Afrika son dönemde tüm dünyanın da gözünü diktiği bir pazar. Bankacılık için de önemli potansiyele sahip. Hukuki zemini, altyapısı zor ancak gelişmeye de açık. Burada küçük yerel bankalar var, global bilinirlikleri yok. Batı Afrika'da özellikle Fransız bankaları hakim, Doğu ve Kuzey Afrika'da ise yabancı ulusal bankalar var. Bu ortamda biz büyümek için ciddi potansiyel görüyoruz. Bu işi uzun dönemli yatırım olarak değerlendiriyoruz. Piyasa koşulları ve ortağımızla durumumuzu gözden geçirerek ortaklıkta daha etkin olmak istiyoruz. Afrika'da 35 milyon Euro'nun üzerinde yatırımımız var. Bu işte payımızı artırarak kontrolün bizde olacağı bir yapı yaratmayı amaçlıyoruz.

“KATILIM BANKALARI BU YIL YÜZDE 30 BÜYÜR"
İVME 2004 SONRASI

Katılım bankacılığı 25 yıllık bir sektör, ama bu alanın esas dönüm noktası 2004 yılı oldu. 2004 öncesinde özel finans kurumu mu, banka mı bir netlik yok. 2001 krizinde bir katılım bankası başarısız olunca güven kaybı da yaşandı, 2004'te Bankalar Kanunu, katılım bankalarını bir banka olarak kabul etti ve mevduat güvencesi getirdi, Yasal düzenlemelerle katılım bankacılığının önü açıldı, 2004 sonrasında katılım bankalarında büyümeler hızlandı. Ben bu yıl da katılım bankalarının kredilerde yüzde 30 büyüyeceğini düşünüyorum. Katılım bankalarının kredilerinde ilk altı ayda yüzde 20'ye yakın büyüme var. Kârlılıkta da geçen yıla paralel oranlar görürüz diye düşünüyorum.
RİSKLER
Bu yıl kurdaki hareketliliğin devam edip etmeyeceğini görmek lazım. Gezi Parkı olayları ve akabinde FED'in kararları neticesinde faiz ve kurdaki artışlar enflasyonu yükseltiyor. Büyüme yönünde engeller çıkarsa, büyüme rakamları yüzde 3'lerde kalabilir. Bu da istenilen kredi büyümesini ve ekonomik canlılığı vermezse reel sektörde kredi dönüşlerinde sıkıntıya yol açabilir. Katılım bankaları da bu negatif ortamdan etkilenir.~
Siyasi tansiyonun düşmesi önemli... Global olarak zaten kırılgan bir dönemden geçiyoruz, 2014 Türkiye için önemli, seçim atmosferi var. Bu seçim atmosferine girilirken siyasi kırılganlıklar olursa, ister istemez pozitif olabilecek gelişmeler negatif etkilenebilir.

BİREYSEL EMEKLİLİĞE ÖNEM VERİYORUM"
FİNANSAL MARKET OLACAĞIZ

Bank Asya olarak müşterilerimize iştiraklerimizle tüm finansal ihtiyaçları için hizmet vermek istiyoruz. Bank Asya artık bir finansal market olacak. Örneğin Işık Sigorta'nın yüzde 67,5'i bizim. Son iki yıldır Işık Sigorta ile sinerjimizi olabildiğince artırdık. Ciddi sigorta komisyon gelirleri elde ediyoruz. Aynı şekilde Asya Yatırım Menkul Değerleri kurduk. Mayıs ayı sonunda lansmanını yaptık. Asya Yatırım ile müşterilerimizin sermaye piyasasındaki hisse, tahvil ve bono alım satımı gibi işlemlerine aracılık etmek istiyoruz. Bu işlemlerde büyük kârlar yok. Bu şirketi asıl kurma gayemiz, sukuk işlemlerine aracı olmak.
EMEKLİLİKTE 100 BİN KATILIMCI
Bu yıl Türkiye'nin ilk faizsiz emeklilik şirketini kurduk. Asya Emeklilik'le ilk yılda 100 bin katılımcı hedefledik. Temmuz ortası itibarıyla 95 bin katılımcıyı yakaladık. Sektördeki 17 şirket içinde katılımcı sayısında 9'uncu sıradayız. Bu çok büyük bir başarı,,, Fon büyüklüğünde de 100 milyon TL'yi geçtik. Tabii biz yeni bir katılımcı kitlesini, kendi müşterilerimizi hedefliyoruz. 70-80 kişilik küçük bir kadromuz var. Benden güvenlikçi arkadaşlarıma kadar tüm bankanın satış hedefi var. Yıllık minimum 100 bin katılımcıyla büyümeyi düşünüyoruz. 3 yılda katılımcı sayısında ilk 5'te olacağız, Bankada kime "Ahmet Bey şu ara en çok neye önem veriyor” diye sorsanız, bireysel emeklilik derler.
PORTFÖY YOLDA
Asya Emeklilik için 30 milyon TL ve Asya Yatırım için de 10 milyon TL yatırım yaptık. 2014'te portföy yönetim şirketi de kurmak istiyoruz. Böylece emeklilik fonlarımızı yönetebileceğiz, müşterilerimize alternatif fonlar sunabileceğiz. Tuna Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı iştirakimizle gayrimenkul projeleri geliştiriyoruz. Bu iştirakin piyasa koşullarına uygun olarak 2014'te halka arzına hazırlanıyoruz. Katılım bankası olarak leasing de bizim için çok önemli. Bu işlemi banka içinde yapabiliyoruz. Leasing tarafında portföyümüz artıyor. Bu portföyü sukuk ihraçlarında dayanak varlık olarak kullanıyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz