Anadolu’da öyle lezzetler var ki, yiyenlerin damaklarını çatlatıyor, akıllarına kazınıyor… Bu gerçeği de en iyi Anadolu’ya işleri gereği sık ziyaret eden yöneticiler biliyor. Hey Tekstil Yönetim Ku...
Anadolu’da öyle lezzetler var ki, yiyenlerin damaklarını çatlatıyor, akıllarına kazınıyor… Bu gerçeği de en iyi Anadolu’ya işleri gereği sık ziyaret eden yöneticiler biliyor. Hey Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Bektaş’tan Sofra Grubu Genel Müdürü Yaşar Büyükçetin’e, ORKA Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu’na kadar iş dünyasından isimler, Anadolu’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken lezzet duraklarını sıralıyor. Öyle ki Antalya’dan 7Mehmet, Konya’dan Köşk Lokantası, Kayseri’den mantısıyla Kaşıkla, Trabzon’dan Süleyman Restoran, Gaziantep’ten İmam Çağdaş ve Halil Usta, Kilis’den katmeriyle Bekan Pastanesi bu lezzet haritasında yerini alıyor…
İş gezilerinin en iyi yanı, bayi ağınızla, sürekli çalıştığınız müşterilerle buluşmak karşılıklı iletişim kurmak mı diyorsunuz? Peki öğle ve akşam yemeklerinde gittiğiniz güzel lokantaları, tattığınız farklı lezzetleri unutuyor olabilir misiniz? Evet, Anadolu’ya yapılan iş seyahatlerini en güzel yanlarından biri, Türk mutfağının yöresel tatlarını yerinde tadabilme şansını sunması… “Anadolu’nun her bölgesi kendine has menüsü ile harika lezzetler sunuyor” diyen Çakmak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakmak’a göre Anadolu’nun farklı mutfaklarını belki büyük şehirlerde de bulmak mümkün ancak bu lezzetleri yerinde gidip tatmak, yaşamak çok daha farklı deneyim sunuyor.
Gerçekten Anadolu’da öyle lezzetler var ki bir kere gidenleri yeniden ve yeniden kendine çekiyor, bazen yollarını bile değiştiriyor. Anadolu’yu sürekli ziyaret eden işadamları kendi lezzet haritalarını oluşturuyor ve gittikleri şehirlerde favori mekanlarını belirliyor. Mado Genel Koordinatörü Mehmet Yılmazoğlu, “İşim nedeniyle Anadolu’ya çok sık iş seyahati yapıyorum. Zamanım varsa bölgenin yöresel yemeklerini yapan yerleri tercih ediyorum” diyor. Orka Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da Yılmazoğlu ile aynı fikirde. “Anadolu’da çok lezzet durağı var, sayamadığımız birçok farklı restoran ve mekan bulunuyor. Her yörenin kendine has pişirme yöntemleri ve farklı lezzetleri var, seyahatlerimizde bunları tatma imkânı buluyoruz” diyen Orakçıoğlu, bu mekanları zaman zaman iş toplantıları çoğunlukla da kişisel olarak ziyaret etmekten hoşlandığını belirtiyor.
İşleri gereği yaptıkları seyahatlerle Anadolu’yu adeta “avuçlarının içi gibi bilen” Çakmak Şirketler Grubu Başkanı Recai Çakmak, Balnak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Aygülen, Hey Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, Sofra Grubu Genel Müdürü Yaşar Büyükçetin, ORKA Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu,
Mado Genel Koordinatörü Mehmet Yılmazoğlu ve Benetton Satış Direktörü Yavuz Tosun, farklı şehirlerde lezzet durakları sıraladı. İş yemeklerini de yaptıkları bu mekanlarda en beğendikleri yemekleri de açıklamayı unutmadılar.
İzmir’de Balık Keyfi
İşleri nedeniyle özellikle büyük şehirlere pek çok seyahat gerçekleştiren yöneticiler, lezzet denince ilk olarak İzmir ile lafa giriyorlar. Lezzetli balık ve yabani ot mezeleriyle ünlü Ege mutfağı ilk sayılan lezzet durağı. Balnak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Aygülen, gittiği şehrin mutlaka meşhur mekanında özel yemeği tatmak istediğini belirtiyor ve İzmir Alsancak’taki gözde adresi “Balık Pişiricisi”ni anlatmaya başlıyor: “İzmir’de iş seyahatim olduğunda mutlaka buraya gitmeye çalışıyorum. Mekanı, taze balık ve taze yeşil salataları olduğu için tercih ediyorum.” Mado Genel Koordinatörü Mehmet Yılmazoğlu ise İzmir İnciraltı’nda Balıkçı Ali’yi tavsiye ediyor.
Sofra Grubu Genel Müdürü Yaşar Büyükçetin de, İzmir yakınlarında gitmeyi sevdiği iki adresi paylaşıyor. Büyükçetin, Türkiye’nin ünlü yazlık ilçelerinden Çeşme’de Can Baba’da ıstakoz yenmesini tavsiye ediyor. Can Baba Restaurant, Çiftlikköy’de denizin kıyısında Sakız Adası’na bakan manzarası, lezzetli ıstakoz ve langusları ile pek çok önemli ismin uğrak yeri. Büyükçetin’in diğer gözde adresi ise Tire’de “Kaptanın Yeri”. Yılmazoğlu da bu mekan konusunda hemfikir, iki ismin de aklına bu restoran Ege otları ile yapılan zeytinyağlıları, Tire köftesi, dağ mantarı ve tatlı da karadutlu lor tatlısı ile kazınmış.
Bursa ve Konya’daki Adresler
İzmir’den sonra yine ekonomisi ile öne çıkan Bursa’dan lezzet önerileri geliyor. Bu durakta tartışılmaz en sevilen yemek, şehrin en çok bilinen lezzeti İskender kebap. Yemekte herkes ağızbirliği etse de yenilecek mekan konusunda farklı öneriler dikkat çekiyor. Benetton Satış Direktörü Yavuz Tosun Bursa’da Eski Garaj da bulunan “Uludağ Kebapçısı”nı tercih ederken, Aynur Bektaş Büyük İskender’de yemeyi seviyor. Tosun ayrıca Mudanya yolu üzerinde bulunan Köy Restaurant’ı tavsiye ediyor. İskender Kebabı’nın üçüncü kuşak temsilcisi Yavuz İskenderoğlu’nun Mudanya Yolu üzerinde kurduğu Köy Restoran da, İskender Kebabı ile biliniyor. Orka Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da Bademli’deki Anadolu Et Lokantası’nı da unutmamak gerektiğini belirtiyor.
Türkiye’de etli ekmek denince ilk akla gelen adres Konya’da işadamlarının en sık uğradıkları illerden. İlin özel yemeği etli ekmeğinin en lezzetlilerini tatmak için Havzan ve Cemo restoranlarına uğramak gerekiyor. Hey Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ve Yavuz Tosun Konya’da Köşk lokantasını da övmeden geçemiyorlar. Tosun’un yöresel mutfağı en iyi sunan yerlerden biri diye belirttiği Köşk lokantasında Bektaş’ın favori yemekleri, yaprak sarması, bamya çorbası, etli ekmek, su böreği, höşmerim ve saç arası tatlı. Yaşar Büyükçetin de, Konak Konya mutfağında mutlaka bamya çorbası, arapaşı ve fırın kebabın tadılması gerektiğini söylemeden geçemiyor. Bektaş ve Tosun’un bir diğer Anadolu ili Kayseri’de uğradıkları lezzet durağı Kaşıkla Mantı, bu mekanda da Kayseri mantısının en lezzetlilerini yediklerini söylemeden geçemiyorlar.
Karadeniz’in Gözdeleri
Karadeniz bölgesi de farklı damak zevkleri sunuyor. Mısır, lahana ve hamsinin başrolde olduğu Karadeniz mutfağında pidenin de ayrı bir yeri bulunuyor. Yavuz Tosun, pide için Giresun’daki Görele Pide’yi öneriyor. Samsun Bafra Karayolu’nda yer alan Gülhan Tesisleri de Samsun pidesinin en lezzetlilerini yapan adreslerden biri. Bektaş ise Samsun’da Vento Balık Restoranı’nda yediği turşu kavurması, mısır ekmeği ve kaşarlı karides tavayı unutamadığını söylüyor. Trabzon’da ise Yılmazoğlu ve Orakçıoğlu, özellikle yöresel yemeklerini beğendikleri Süleyman Restoranın adını veriyor. Mekanda su böreğinden hamsili kayganaya kadar tüm Karadeniz yemekleri sunuluyor. “Nihat Usta Akçaabat köftesinde favorimdir” diyen Tosun’a, bu tat için bir ek adres de “Cemil Usta” ile Yılmazoğlu’ndan geliyor. Anadolu gezgini iş adamları, Rize Çayeli’ndeki Hüsrev Lokantası’nın kuru fasulyesini de tatmadan geçmemek gerektiğini dile getiriyor.
Anadolu gezilerinin geçiş noktalarından Bolu’da da Aynur Bektaş, bir kadın girişimcinin işlettiği Köroğlu Sofrası’nı öneriyor, Bektaş bu mekanda özellikle bakla çorbası, keşli cevizli makarna, kabak tatlısı ve üzümlü kabak hoşafını çok iyi yaptıklarını belirtiyor. Bolu’da iş adamları tarafından zengin menüsüyle tanınan bir diğer adres ise Mutfak Sanatları Merkezi.
Antalya’nın En Meşhuru “7 Mehmet”
Akdeniz bölgesine geçildiğinde ise yöneticilerimizin ilk akıllarına gelen lezzet adresi Antalya’da “7Mehmet” oluyor. Süleyman Orakçıoğlu, Yedi Mehmet’in ortamını hoş bulduğunu söylüyor; Mehmet Yılmazoğlu ise restoranın et ve pirzolalarını başarılı buluyor. Büyükçetin’in ise burada en sevdiği yemek kuzu tandır. Yavuz Tosun, Antalya’ya gittiğinde kebap çeşitlerini “Kazan”da ve balığı “Lara Balık Evi”nde yediğini belirtiyor. Tosun, Antalya’da yemeğe düşkün isimlerin yakından bildiği Börekçi Tevfik’i de en sevdiği yerlerden biri olarak sayıyor.
Antalya’nın komşusu Mersin’de de ile özgü bir çeşit dürüm olan tantuni için farklı adresler veriliyor. Tosun, “Özkan Tantuni”yi tercih ederken, Yılmazoğlu da “Göksel Tantuni”yi beğeniyor. Mersin’de balık restoranları da oldukça beğeniliyor. Orakçıoğlu, Mersin seyahatlerinde Narlıdere’deki balık restoranlarına gittiğini ve “İyi servisi ve güzel ortamı nedeniyle “Balık Restoran”da yemeyi seviyorum” diyor.
Güneydoğu’nun Başdöndüren Tadları
Anadolu’nun en güçlü mutfaklarından Güneydoğu tatları da işadamlarını cezbediyor. Danıştığımız isimler Gaziantep’te İmam Çağdaş’ı, yöresel yemekleri ve lahmacunu ile ilk sıralarda sayıyor. Çakmak, Uzunçarşı’daki İmam Çağdaş’ın yanında Üçler, Kilcioğlu, Çavuşoğlu, Aşina restoranlarının da lezzetli duraklar arasında sayıyor. Recai Çakmak ve Yavuz Tosun, Karşıyaka’daki “Halil Usta”yı da favori arasında gösterme konusunda hemfikir. Baklavası ile ünlü kentte yine bu lezzette Koçak, İmam Çağdaş ve Zeki İnal en iyileri arasında gösteriliyor. “Son dönemde eski belediye binası restore ederek, tarihi dokuyu da koruyan Sahan da oldukça güzel bir mekan oldu” diyen Tosun’a, Yılmazoğlu da bu restoranının Gaziantep’in yöresel yemeklerini başarıyla uygulaması nedeniyle beğendiğini ekleyerek destek veriyor.
Çakmak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakmak, “Gaziantep’e giderseniz mutlaka Kilis’e uğramadan geçmeyin” diyor. Çakmak’a göre, Kilis Halep ile Antep arasında kalan ve Türk ve Suriye mutfağından esinlenmiş mükemmel bir lezzet durağı. Çakmak tatlıda Kilis katmeri üzerine tanımıyor ve “Mümkünse kuzuların doğduğu bahar aylarında taze koyun kaymağından, Kilis’e özgü süt ısıtılarak yapılan kaymağı yemenizi tavsiye ederim. Katmerde Bekan Pastanesi’ninki en iyiler arasında sayılabilir” diye konuşuyor.
Aynur Bektaş/ Hey Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı
“Gaziantep’e Gidip Pizza Yemek İstemem”
Mekana Özel Spesiyaller
Her gittiğim şehirde yöresel lezzetleri tatmaktan hoşlanıyorum. Diyarbakır’da Doğan Sofra Salonu’nda kaburga, but dolması, ekşili dolma ve içli köfte yemeyi severim. Samsun’da Vento Restoran’ın turşu kavurması, mısır ekmeği ve kaşarlı karides tavası çok lezzetli… İnegöl’de, İnegöl köftesinin ilk yapıldığı Besler Köfte’yi mutlaka ziyaret ederim. Bursa’da Büyük İskender’de İskender kebap, Bolu’da kadın girişimcimizin işlettiği Köroğlu Sofrası’nda bakla çorbası, cevizli makarna, kabak tatlısı ve üzümlü kabak hoşafı damağa çok hoş gelen tatlar olarak aklımda.
Tanışma Ortamı Yaratıyor
Konya’daki Köşk lokantasının yaprak sarması, bamya çorbası, etli ekmek, su böreği, höşmerim ve saç arası tatlısını da unutmamak gerek. Kayseri’de yine bir kadın girişimci üyemizin işlettiği Kaşıkla’da mantı yemek de çok keyifli oluyor. Tüm bu adresleri yöresel yemeklerinden dolayı beğeniyorum. Gidilen yörenin lezzetlerini tadıyorum. Gaziantep’e gidip pizza yemek istemiyorum. Her gittiğimiz ilde TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile beraber panel veya toplantı öncesi öğlen yemeği organize edilmiş oluyor. Gittiğimiz bu mekanda bize toplantı öncesi tanışma ortamı sağlıyor.
Recai Çakmak/ Çakır Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı
“Her Tadı Mutlaka Yerinde Denemeli”
Bölgeye Göre Lezzet Değişiyor
Bursa’nın İskender kebabı, Erzurum’un çağ kebabı, Adana’nın Adana kebabı, Trabzon’un mıhlaması ve hamsi ile yapılan tüm yemekleri, Konya’nın testi kebabı, Manisa’nın Manisa kebabı, Diyarbakır’ın kaburga dolması, Antakya’nın künefesi, Kilis’in katmeri, Antep’in baklavası… Tüm bu lezzetlerin mutlaka yerinde tadılması gerektiğini düşünüyorum. Lezzetlerde bölgenin önemi çok büyük… Örneğin her bölgenin koyunları, bölgenin doğal koşullarına uygun olarak beslendiğinden dağlarda farklı otlar ve kekikler yiyebiliyor. Bu da doğal olarak etin lezzetine yansıyor.
Vazgeçilmezim Gaziantep
Anadolu’nun her il ve ilçesinde farklı tatlar bulmak mümkün ancak benim için vazgeçilmez olan Gaziantep. Gaziantep kendine has kazan yemeklerinin yanı sıra tüm kebap çeşitlerinin en lezzetli yapıldığı ilimiz. 30’a yakın kebap çeşidi mevsimine göre hazırlansa da 12 ay boyunca muhteşem lezzetler bulmak mümkün.
Özellikle soğanın yeni baş verdiği mevsimde soğan kebabı, sarımsak yeni çıktığında sarımsak kebabı, malta eriği çıktığında yeni dünya kebabı yemenizi tavsiye ederim.
Lütfi Aygüler/ Balnak Holding Yönetim Kurulu Başkanı
“Şehrin Meşhur Yemeğini Tatmak İstiyorum”
İzmir’de Balık
Anadolu’ya gittiğim zaman genellikle o şehrin yerel lezzetiyle tanışmayı tercih ediyorum. Buralarda daha çok şehrin meşhur mekanı ve meşhur yemeğini tatmak istiyorum. Örneğin İzmir’de Balık Pişirici diye bir mekan var. İzmir’de iş seyahatim olduğunda mutlaka buraya gitmeye çalışıyorum. Taze balık ve taze yeşil salataları olduğu için tercih ediyorum.
Amaç Toplantı Değil Keyif
Bu mekanlarda iş toplantısı yapmak pek mümkün olmuyor. Zaten amacımız da orada toplantı yapmak değil, daha çok şehrin yerel mutfağıyla tanışmak oluyor. Yine Gaziantep’te İmam Çağdaş’a gidiyorum. Çünkü lahmacunu çok lezzetli ve Gaziantep’in yöresel yemeklerini orada bulabiliyorum. Bursa’da ise en sevdiğim mekan Uludağ Kebapçısı, İskender kebabı çok lezzetli oluyor. Kahramanmaraş’ta ise mutlaka tarihi Yaşar Pastanesi’ne yani Mado’ya uğruyorum. Meşhur Maraş dondurması olan kesme dondurmayı çok seviyorum.
Elçin Cirik
[email protected]
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?