Sürdürülebilirlik şirket kültürümüzün parçası haline geldi

Bilim ilaç ,sürdürülebilirlik konusunda öncülük ederek diğer kurum ve kuruluşlara örnek olabilecek yenilikçi uygulamalar geliştiryor.

1.10.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Sürdürülebilirlik şirket kültürümüzün parçası haline geldi

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK konusunda öncülük ederek diğer kurum ve kuruluşlara örnek olabilecek yenilikçi uygulamalar geliştiren Bilim ilaç, EFQM Mükemmellik Modeli'ni uyguluyor. Bu modelle şirkette 4 yıllık dönemler için stratejik plan hazırladıklarını ifade eden Bilim ilaç Genel Müdürü Erhan Baş, "Her yıl planlarımızı gözden geçiriyor ve güncelliyoruz. Bu kapsamda 2011-2014 stratejik planımızda yer alan sürdürülebilirlik stratejimizin ana başlıkları; sürdürülebilirlik bilincini şirket kültürüne yerleştirmek, paydaş diyaloğunu artırarak sürdürülebilirlik bilincini yaygınlaştırmak, sürdürülebilirlik göstergeleri nezdinde iyileştirme planları yapmak ve izleme-değerlendirme ile sürekli gelişim içinde olmak" diyor. Erhan Baş, sürdürülebilirlik stratejileriyle ilgili sorularımızı şöyle yanıtladı:

Bilim İlaç'm sürdürülebilirlik stratejisi ne zaman başlatıldı? Stratejinizin temelinde neler var?
- Bilim ilaç olarak, sorumluluğumuzun bilinciyle, sürdürülebilirlik çalışmalarımızın temelini 1998 yılında attık. Bu tarihten itibaren EFQM (European Foundation for Quality Management-Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı) Mükemmellik Modeli'ni uyguluyoruz. Söz konusu çalışmalar ışığında uzun yıllardır ekonomik, çevresel ve sosyal etkilerimizi ölçüyor ve daha da mükemmeline erişmek üzere iyileştirme planları hazırlıyoruz. Sürdürülebilirlik çalışmalarını şirketimizin sürekli gelişimi ve kapasitesini güçlendirmesi bağlamında fırsat olarak görüyoruz.

Bu strateji çerçevesinde öncelikli konularınız neler?

- Sürdürülebilirlikte öncelikli konularımız; insan mutluluğu, toplumsal kalkınma ve çevre korumadır. Bu konularda, sürdürülebilirlik göstergelerini baz alarak iyileştirme planları yapıyor, kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Sürdürülebilirlik yaklaşımını şirket kültürümüzün bir parçası haline getirmek için kapsamlı bir stratejimiz var, bu stratejiyi sürdürülebilirlik kurulumuz öncülüğünde uygulamaya koyuyoruz.
Öncü ve diğer kurum ve kuruluşlara örnek olabilecek yenilikçi uygulamalar geliştiriyoruz.

Bugüne kadar neler yapıldı, ne sonuçlar alındı?

- 2006 yılı sonundan itibaren Bilim Ilaç'ta itibar yönetimi modelini uygulamaya başladık. itibar yönetim modelimizin üç ana başlığından biri sürdürülebilirlik olarak belirlendi ve böylece kurumumuzun stratejileri içine "sürdürülebilirlik" girdi. EFQM Mükemmellik Modeli'ni uygulayan şirketimizde dört yıllık dönemler için stratejik plan hazırlıyoruz. Her yıl da planlarımızı gözden geçiriyor ve güncelliyoruz. Bu kapsamda 2011-2014 stratejik planımızda yer alan sürdürülebilirlik stratejimizin ana başlıkları ise sürdürülebilirlik bilincini şirket kültürüne yerleştirmek, paydaş diyaloğunu artırarak sürdürülebilirlik bilincini yaygınlaştırmak, sürdürülebilirlik göstergeleri nezdinde iyileştirme planları yapmak ve izleme-değerlendirme ile sürekli gelişim içinde olmak.~

Bilim ilaç'm Türkiye'de sürdürülebilirlik alanında yaptığı çalışmalardan, projelerden örnekler verebilir misiniz?
- Sürdürülebilirlik kapsamında pek çok uygulamayı hayata geçirdik. Şeffaf çalışma anlayışımızı ve sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarımızı ilk kez geçtiğimiz yıl kurumsal sorumluluk raporu hazırlayarak paydaşlarımıza ve kamuoyunun bilgisine sunduk. Bu yıl Türkiye'de bir ilk olan GRI (Global Reporting Initiative) A seviye onaylı kurumsal sorumluluk raporu hazırladık. Bundan sonra da düzenli olarak Küresel ilkeler Sözleşmesi ve GRI kriterlerine entegre kurumsal sorumluluk raporumuzu yayınlamaya devam edeceğiz. 2012 yılında hedefimiz, A+ rapor yayınlayarak bu alandaki liderliğimizi pekiştirmek. Şirket içinden tüm bölümleri temsil eden kişilerden oluşan bir sürdürülebilirlik kurulumuz var. Sürdürülebilirlik kurulumuz, sürdürülebilirlik yönetimi ile ilgili tüm performans göstergelerini değerlendiriyor ve kuruluşumuzun söz konusu kritik başarı faktörüne uygun hareket etmesini garantiliyor. Kurulumuz öncülüğünde ve denetiminde, şirketimiz bünyesinde çevresel, sosyal ve ekonomik sorumluluklarımızı yerine getirmek için, paydaşlarımızın da katılımını destekleyen çalışmalar yürütüyoruz.

Sürdürülebilirliği sektörünüz ve ekonomi için önemli kılan etkenler nelerdir?
- Günümüz iş dünyasının kuralları değişiyor, artık şirketlerin "sürdürülebilir" olabilmeleri ve başarılı olarak nitelendirilebilmeleri için yalnız karlılığa odaklanmaları yetmiyor. Şirketlerin paydaşlarına karşı ekonomik, sosyal ve çevresel sorumluluklarının bilincinde ve bu sorumlulukları yerine getirme çabasında olmaları gerekiyor.

Bilim İlaç'm örnek uygulamaları neleri değiştirdi?
- 2010 yılı Kocaeli Sanayi Odası Çevre Ödülü'ne sahip Bilim Gebze tesisi, yeşil bina konseptiyle geliştirilmiş doğayla dost bir tesis. 2012 yılına yönelik hedeflerin basında Bilim Gebze'yi sürdürülebilirlik üssü haline getirmek var. Enerji verimliliğine yönelik mevcut uygulamaların yanı sıra, tesisimizin yenilebilir enerji uygulamalarıyla da dikkat çekmesi hedefleniyor.
- Karbon ofsetleme konusunda uzman bir kuruluş olan Myclimate Türkiye ile işbirliği yaparak 2011 İs Ortakları Zirvesi'nden doğan karbon salınımını denklestirdi. Karbon salınımını denkleştirmeyi gerçekleştirmek için İzmir'de kurulan Kores rüzgar enerjisi santraline sebep olduğu karbon salınımı miktarına eşdeğer yatırımda bulundu.
- Çalışan gelişimi için "gönüllülük" kavramını çok önemseniyor. 2005 yılından itibaren Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri ile çalışanların toplum yararına çalışmalarına olanak sağlanıyor. Bugün 801 çalışan aktif olarak gönüllülük yapıyor, mesai saatlerini kullanarak 8 projeyi kendi illerinde hayata geçiriyorlar.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz