Yenilenebilir enerji yatırımlarında örnek olacağız

Özgül Group Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Faruk Özgül, enerji alanındaki diğer proje ve faaliyetlerini anlattı...

25.03.2014 13:27:180
Paylaş Tweet Paylaş
Yenilenebilir enerji yatırımlarında örnek olacağız
Enerji ve enerji türevli konularda faaliyet gösteren özgül group, son dönemdeki yatırımlarıyla adından sıkça söz ettiriyor. 5 bin MW kurulu gücündeki portföyüyle dünyanın en büyük yenilenebilir iş geliştirme projelerinden birini gerçekleştiren grup, Borusan EnBW, Sancak Enerji, Konya Şeker gibi pek çok şirkete proje geliştiriyor. Şirketin son yatırımları da özellikle yenilenebilir enerji alanında yoğunlaşıyor.

Enerji sektöründe yatırımcı kimliğinin yanında proje yönetimi ve iş geliştirme alanlarında anahtar teslim hizmetler sunan Özgül Group, enerji sektöründe ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji alanında rüzgar ve güneş enerjisi projelerine yoğunlaşıyor. Proje geliştirme ve taahhüt faaliyetleri kapsamında bugüne kadar Borusan EnBW, Sancak Enerji, Konya Şeker, Aköz grup gibi şirketlerle çalışan ve bazılarıyla çalışmaları devam eden grup, dünyanın en büyük yenilenebilir iş geliştirme projelerinden birini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

5 bin MW gücündeki bu projenin yaklaşık 2 milyar Euro’luk yatırımını üç yıl içinde hayata geçireceklerini dile getiren Özgül Group Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Faruk Özgül, enerji alanındaki diğer proje ve faaliyetlerini şöyle anlatıyor:

Özgül Group ne zaman ve nasıl kuruldu? Kendinizden biraz bahsedebilir misiniz?
15 yılı aşkın bir süredir enerji sektöründe faaliyet göstermekle birlikte, büyüme kararı alınması ve mevcut şirket yapılanmasının kurulması 2007 yılında başladı. 2007 yılından itibaren ana faaliyet konumuz ağırlıklı olarak enerji ve enerji türevli konular. Bu bağlamda bir taraftan şirket kaynaklarının geliştirilmesi, diğer taraftan da kurduğumuz stratejik ortaklıklar vasıtasıyla şirket yapımız güçlendiriliyor. Grup olarak ana faaliyet alanlarımıza yoğunlaşıyoruz. Satış, aracılık ve komisyonculuk gibi işlerde yer almıyoruz.

Şu anda Türkiye’de enerji alanında gündeminizde hangi konular var?
Enerji sektöründe ağırlıklı olarak yenilenebilir enerjiye, bu alanda da özellikle rüzgar ve güneş enerjisi projelerine yoğunlaşıyoruz. Bu konularda hem iş uzmanlığımız hem de ciddi referanslarımız var. ~
Konvansiyonel enerjide doğalgaz kombine çevrim santralleri için anahtar teslimi proje yönetimi yapıyoruz. Bitümlü şeyi gibi konvansiyonel olmayan enerji projelerinde hem araştırmada hem iş geliştirmede yer alıyoruz.

İstanbul’un Karadeniz kıyısında yer alan Uzay Doğalgaz kombine çevrim santrali projesinde yatırımcı ortağız. Ayrıca geçen yılın başında denizaltı kablolama alanında Rumen Upetrom Group ile stratejik ortaklık kurduk, Çanakkale denizaltı kablolama projesinde birlikte hareket ediyoruz.

Grup olarak satın almalardan ziyade sıfırdan proje yaptığınız biliniyor. Bugüne kadar gerçekleştirdiğiniz projeleri kısaca anlatır mısınız?
Şirket bünyemizde proje geliştirme için ayrı bir departmanımız var. Teknik altyapımız, sahip olduğumuz bilgi birikimi ve işin mutfağından gelen personelimizin tecrübesi sayesinde, proje satın almak yerine kendi kaynaklarımızı kullanarak uluslararası standartlarda yeni projeler geliştirebiliyoruz.

Proje geliştirme ve taahhüt faaliyetlerine küçük hidroelektrik santrallerle başlayan grubumuz, bugüne kadar Aköz Grup’un Trabzon’daki Yukan Manahoz HES, Konya Şeker’in biyoetanol fabrikası, Borusan EnBW Enerji’nin Bandırma RES ve Yedigöl-Aksu HES projelerinde ve Sancak Grup için geliştirilen toplam 152,5 MW’lık dört ayrı RES projesinin geliştirmesinde yer almış bulunuyor. Ancak, şu anki mevcut ve büyümeye devam eden proje portföyümüzün, gerçekleştirdiğimiz projeleri gölgede bırakacağını düşünüyoruz.

Toplam kurulu gücünüz ne kadar? Enerji portföyünüz nasıl oluşuyor?
Şu anda yenilenebilir enerji alanında, rüzgar ve güneş projelerimizin portföyü 5 bin MW civarında ve bin 200 MW’ı yatırımcı kimliğimizle olmak üzere toplamda 3 bin MW’lık doğalgaz kombine çevrim santrali portföyümüz var. Derin denizde enerji kablolama konusunda uzman olan Rumen Upetrom Group ile stratejik işbirliği anlaşması yaptık.

Türkiye’de gerçekleştirilecek denizaltı enerji hatları ve fiberoptik kablolama projeleri, denizaltı su ve doğalgaz borulama sistemleri, yeraltı doğalgaz depolama faaliyetleri ile açık deniz doğalgaz ve petrol arama projelerinde birlikte faaliyet göstereceğiz.~
Şu anda ihale süreci başlamış olan Çanakkale Boğazı denizaltı kablolama projesinde birlikte hareket ediyoruz. Ayrıca ülkemizdeki bitümlü şeyl ve kaya gazı kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda Ar-Ge ve proje geliştirme aşamasında da önemli adımlar atıyoruz.

Yenilenebilir enerji alanında neler yapıyorsunuz? Yeni projeler var mı?
Yenilenebilir enerji alanında portföyümüz oldukça geniş ve bu alanda dünyanın en büyük yenilenebilir iş geliştirme projelerinden birini gerçekleştiriyoruz. 5 bin MW kurulu gücündeki bu portföyün tamamı rüzgar ve güneş enerjisi üzerine. Tamamını Türkiye’de gerçekleştireceğimiz bu projelerin bir bölümünü yabancı bir ortaklık için yürütüyoruz.

Yaklaşık 2 milyar Euro’luk bu yatır��mın üç yıl içinde hayata geçirilmesi bekleniyor. Burada üzerinde durmak istediğim önemli bir nokta var ki kesinlikle lisans tüccarlığı, aracılık, komisyonculuk gibi faaliyetlerde bulunmayarak, yatırıma dönüştürülebilir projeler üzerine çalışıyoruz. Ayrıca ülke dışında da aynı konuda iş geliştirme ve yatınm amaçlı girişimlerimiz var.

Enerji sektöründe yeni yatırımlarınız ve projeleriniz hangi alanlarda olacak?
Yeni yatırımlarımız mevcut portföyümüzle paralel, ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji santralleri alanında olacak. Ancak burada da finansman yönetiminde olduğu gibi sepet oluşturma mantığında hareket ederek konvansiyonel ve konvansiyonel olmayan kaynaklardan elektrik üretimini de portföyümüze katıyoruz.

Önümüzdeki süreçte enerji alanında hangi konular öne çıkacak? Beklentiniz ne yönde?
Enerji sektörü, büyüyen bir sektör ve sürekli olarak yeni yatırımlara aç. Ülkemizin hem ekonomik büyümesi hem de nüfus artışıyla birlikte elektrik tüketimimiz yıllık yüzde 5 civarında artış gösteriyor. Geçen yıl, ve kış mevsiminin nispeten ılık geçmesinden dolayı bu artışı göremedik ancak gelecek dönemde bu istikrarlı artışın devam edeceğini düşünüyorum. Buna paralel olarak da hem elektrik santrali hem de altyapı yatırımlarının artmasıyla birlikte geleceği iyi planlayan firmaların, ülkemizdeki bu büyümeden pay alacağını düşünüyorum.~
TÜRKİYE ENERJİ HUB’I OLACAK
Özgül Group Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Faruk Özgül, Türkiye’nin yönettiği enerji trafiği ile yakın zamanda dünyanın sayılı güçlerinden biri olacağını belirtiyor. TAP, TANAP, Doğu Akdeniz gazı, Kuzey Irak gibi dev projelerin de Türkiye üzerinden geçeceğini ifade eden Özgül şöyle devam ediyor: “Bu enerji trafiğini yönetiyor olmamız doğal kaynağa sahip olmaktan daha büyük bir zenginlik. Türkiye olmadan Orta Asya ve Orta Doğu’nun enerjisi dünya piyasalarına ulaşamaz. Türkiyesiz bir enerji trafiği düşünülemez. Türkiye’nin bir enerji hub’ı olması yönündeki gelişmeler, enerji sektöründe öne çıkacak projeler olacaktır.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz