Esas patlama 5 yıl sonra olacak

Hasan Ali Polat, bulut bilişim Forrester’ın tahminlerine göre yılda yüzde 15 büyüme oranını yakaladığını söylüyor.

1.09.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Esas patlama 5 yıl sonra olacak
Atos, teknoloji dünyasının onde gelen şirketlerinden... Siemens’in BT çözümleri bölümüyle yaptığı birleşmeden sonra büyük bir atağa kalktı. Bunun izlerini Bulut Bilişimde ortaya koyduğu performansta da görmek mümkün. Atos Yönetilen Hizmetler Portföy Yöneticisi Hasan Ali Polat, sektörün esas büyümesini önümüzdeki 5 yılda göstereceğini söylüyor. “2020’de pazarın büyüklüğü 267 milyar dolara ulaşacak” öngörüsünde bulunuyor ve şirket olarak bu pazara hazır olduklarının altını çiziyor.

Atos, dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden biri... Çeşitli alanlarda faaliyet gösteren Atos’un güçlü bir bulut hizmet bölümü var. Türkiye’de de giderek büyüyen bu birimin başında Yönetilen Hizmetler Portföy Yöneticisi Hasan Ali Polat yer alıyor. Hasan Ali Polat, bulut bilişim pazarının bütün dünyada hızla geliştiğini, önde gelen araştırma şirketlerinden Forrester’ın tahminlerine göre yılda yüzde 15 büyüme oranını yakaladığını söylüyor. Türkiye’deki şirketlerin de bu konuya verdikleri önem ve yatırımlarının arttığına dikkat çeken Hasan Ali Polat, sorularımızı yanıtlarken şu konuların altını çizdi:

DÜNYADA SEKTÖR NASIL BÜYÜYOR?
Günümüzde bilişim hizmetleri pazarına damgasını vuran konu başlıklarından biri hiç kuşku yok ki “bulut bilişim”. Sosyal medyada paylaşılan veriler, elektronik postalar, fotoğraflar, videolar, insanlık tarihinde eşi görülmemiş bir veri büyüklüğü oluştururken, IDC ve diğer araştırma şirketlerinin rakamları da bunun eşliğinde bulut bilişim pazarın hızla büyüdüğünü gösteriyor. Öyle ki bu çalışmalara göre, bulut bilişim ve büyük veri pazarının yılda ortalama yüzde 15 büyüyor. Dünyanın en ünlü araştırma şirketlerinden Forrester’ın raporu da aynı gerçeği bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu rapora göre, bulut bilişim pazarı dünyada 10 milyar dolarlık büyüklüğü aşmış durumda.

TÜRKİYE’DE SON 1 YILIN BİLANÇOSU
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de işletmeler, BT ilk yatırım ve maliyetlerini düşürmek adına daha sık bulut bilişim çözümlerinden faydalanmaya başladı. Bu sistemler ayrıca çalışanların hız, esneklik ve yenilikçilik beklentilerini de daha kolay karşılayabiliyor.

Buna rağmen ülkemizde bulut bilişim pazarının henüz hedeflenen rakamlara ulaştığını söylememiz mümkün değil. Önümüzdeki 5 yıl içinde bu konuda pazarda bir patlamanın yaşanmasını bekliyoruz. Özellikle ilk yatırım maliyetlerini azaltmak isteyen farklı ölçekteki şirketler, bulut bilişim hizmetlerinden daha fazla faydalanmaya başlayacaktır.~
SEKTÖRÜN ÖNÜNDEKİ ENGELLER
Güvenlik ve verinin mahremiyeti ile ilgili çekinceler, zaman zaman şirketlerin bulut bilişim hizmetini dış kaynaklı temin etmelerinin önünde bir engel yaratabiliyor. Bu nedenle Atos olarak, bu konudaki uzmanlığımızın ve bulut bilişim güvenliğine verdiğimiz önemin altını çiziyoruz. Pazardaki asıl büyümenin ise KOBİ tarafının da pazara eklenmesiyle birlikte yaşanacağını öngörüyoruz. Küçük ve orta ölçekli şirketlerin son yıllarda bu teknolojiye daha kolay ve hızlı adapte olduğunu söylemek mümkün.

Özellikle Atos’un da sunduğu “esnek kapasite” hizmeti ve “kullandığın kadar öde” yapısı gibi farklı formüllerle KOBİ’lerin bulut bilişim hizmetini dış kaynaklardan temin etme hevesi artacaktır. Firmalara ilk yatırım maliyetinin yükünden kurtulma konusunda önemli avantajlar sunan bu tür modellerde, BT altyapıları bir hizmet mantığında şekillendiriliyor ve operasyonel verim sağlamaları, maliyetlerin düşürülmesi mümkün kılınıyor. Öte yandan büyük şirketler de bulut hizmetleri sağlayıcıların fazlalaşması ve uzmanlaşması sonucunda bu alana yatırımlarını her geçen gün artırıyorlar. Genellikle büyük şirketlerin güvenlik, bilgi gizliliği (privacy) ve mevcut altyapı yatırımlarını değerlendirmek için daha çok “özel bulut” modellerine yöneldiğini gözlemliyoruz.

ATOS’UN BÜYÜME PLANLARI
Atos olarak hedefimizi büyük veri ve bulut bilişim pazarında Avrupa liderliği olarak belirledik. Bu doğrultuda insan kaynağı, altyapı ve iş ortaklıklarımızı genişletiyoruz. Amacımız sistem entegratörü ve hizmet sağlayıcı kimliklerimizle müşterilerimizin tüm bulut bilişim ve büyük veri ihtiyaçlarına tek bir noktadan cevap veren bir şirket olmak.

SEKTÖRÜN 10 YILLIK PROJEKSİYONU
Hem dünyada hem Türkiye’de bulut bilişim pazarı henüz hak ettiği büyüklüğe ulaşmamış durumda. Ancak pazarla ilgili beklentiler oldukça yüksek. Bu platformların daha çok kullanılması ve günlük hayatın parçası haline gelmesiyle 2020’de pazar büyüklüğünün 267 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Türkiye özelinde de aynı tablodan bahsedebiliriz. Önümüzdeki 5 yıl içinde pazarda asıl patlamanın yaşanması bekleniyor. Özellikle ilk yatırım maliyetlerinden bunalan firmalar için bulut bilişim bir fırsat olarak adlandırılacak. Diğer taraftan telekom şirketlerinin de mevcut veri merkezi ve iletişim altyapılarıyla bulut bilişim pazarına yönelmeleri, Türkiye’de bulut bilişim pazarını hareketlendirecek. Böylece firmaların büyük çoğunluğunun BT altyapılarını bulut tabanına taşıyacakları ve aldıkları geleneksel dış kaynak hizmetlerini bulut bazlı modellere çevirmeye başlayacakları öngörülüyor.

“YENİ ÜRÜN VE HİZMETLER GELİYOR”

Bulut pazarı hızla gelişiyor. Pazardaki tüm büyük üretici firmalar da portföylerini bulut tabanlı servislere yöneltiyor. Bu bağlamda Atos olarak biz de hem global hem de yerel iş ortaklarımızla bulut bilişim alanında yeni hizmetleri pazara sunmaya devam edeceğiz. Atos’un global bulut portföyü de sürekli yeni yatırımlarla büyüyor. Bu global portföyü de yerelleştirme ve lokal pazara uygun hizmetler sunma konusunda birçok müşterimizle aktif olarak çalışıyoruz. Bu yıl pazara sunmaya başladığımız bulut üzerinden kurumsal sosyal ağ çözümü “BlueKiwi” ve Çin’in en büyük yazılım firmalarından UFIDA ile kurduğumuz ortaklıkla portföyümüze katılan bulut tabanlı ERP ve Social CRM çözümlerini örnek olarak verebiliriz.~
ATOS FARKI NEREDE YARATIYOR?
EN ESKİ OYUNCULARDANIZ

Türkiye'de 3 Ekim 2011'de Siemens IT Çözümleri ve Hizmetleri ile birleşerek yola devam kararı alan Atos'un da hizmet yelpazesinin önemli bir kolunu bulut bilişim ürün ve çözümleri oluşturuyor. Bu bağlamda Atos'un bulut bilişim konusunda pazardaki en eski oyunculardan biri olduğunu söyleyebiliriz.
YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER
Atos olarak kendimizi bir BT firmasından ziyade, bir “iş teknolojisti” firması olarak tanımlıyor ve sahip olduğumuz uçtan uca bulut bilişim portföyümüzle müşterilerimizin bulut bilişim alanındaki tüm ihtiyaçları için yenilikçi çözümler üreterek onlara rekabet ortamında önde olma olanağı sağlıyoruz.
CAPONY ADLI ŞİRKETİ KURDUK
Atos, bu bağlamda, dünyanın bu konudaki seçkin markaları EMC ve Vmware'in de desteğini alarak Canopy isimli bir firma kurdu. Ayrıca dünyada birçok noktada bulunan büyük veri merkezlerimizle birlikte güçlü bir altyapıya da sahip olduğumuzu eklemem gerekiyor. Bulut üzerinden işin danışmanlık kısmından başlayarak SAAS, PAAS ve de IAAS seviyesinde uçtan uca hizmet verebiliyor ve müşterilerimizin ihtiyaçlarına tek noktadan çözüm sağlayabiliyoruz. Özellikle Olimpiyat oyunları BT partneri olarak edindiğimiz güvenlik tecrübemiz, farklı sektörlerin ihtiyaçlarına hakim yetkin iş gücümüz ve global/lokal üretim kabiliyetlerimizle bu alanda rakiplerimizin bir adım önünde olduğumuza inanıyoruz.
ÖNCELİĞİMİZ VERİMLİLİK
Atos, her zaman müşterilerinin ihtiyacı olan çözümleri, en verimli şekilde ve en son teknolojiyi kullanarak sağlamaya çalışan bir şirket. Bulut bilişim çözümlerimizle müşterilerimizin BT maliyetlerinde tasarruf etmesini sağlamak, daha hızlı ve kullanıcı dostu hizmet alma ihtiyaçlarını karşılamak ve yenilikçi teknolojileri iş süreçlerine taşımalarında katkıda bulunmak için bu alana yatırım yapıyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz