Uçtan uca çözümler sunuyoruz

Erhan Savaş, bulut bilişim hizmetlerine ve bu alandaki gelecek planlarına ilişkin sorularımızı yanıtladı.

1.09.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Uçtan uca çözümler sunuyoruz
Türkiye’de de son 2-3 yıldır hazırlık evresi geçiriliyor. Türkiye’de bulut bilişim ile ilgili ürün ve servisler, hızlı ve güvenilir veri transferi sağlayacak altyapıların gelişmesine, firmaların bu gelişimi gelir fırsatına dönüştürme isteğine ve BT altyapı harcamalarını düşürme baskısına paralel olarak giderek daha fazla ön plana çıkıyor. Bulut bilişim alanında, kurumsal işletmelere ve KOBI’lere ulaşmada ciddi erişim kanalları ve yatırım imkanları olan operatörlerin ve internet servis sağlayıcıların liderliği bulunuyor. Bulut hizmeti sağlayan firmalar kurumsal müşterilerine ve işletmelere kendi ürünlerini sağlarken, onları bulut bilişime taşıma önerisi de götürüyorlar. Kısa ve orta vadede mevcut kullanımın yaygınlaşacağını, bulut üzerinden uygulama kullanımının artacağını, uzun vadede de birtakım iş süreçlerinin bulut üzerinden kullanılmaya başlanacağını tahmin eden Huawei Orta Asya ve Kafkasya Bölgesi Uzman Danışmanı Erhan Savaş, “Huawei olarak, kendi özel bulut altyapısını kurmak isteyen kurumlara, genel bulut bilişim hizmeti vermek için servis altyapısı kurmak veya mevcut yapısına yeni bulut servisleri eklemek isteyen firmalara uçtan uca teknoloji, danışmanlık ve yönetim desteği sağlayarak destek oluyoruz” diyor. Savaş, bulut bilişim hizmetlerine ve bu alandaki gelecek planlarına ilişkin sorularımızı ise şöyle yanıtlıyor:

Huawei ne kadar süredir bulut bilişim hizmeti veriyor?
- Bulut bilişim hizmeti verebilmek için sistem odası altyapısından son kullanıcı önyüzüne kadar çok fazla teknolojinin uyumlu çalışması gerekiyor. Huawei telekomünikasyon ekipmanları üretiminden bu işin son kullanıcılara erişeceği uygulamalara kadar bireysel ve kurumsal kullanıcılara uçtan uca teknoloji sağlayıcısı olarak çalışan bir firma. Huawei’de bulut bilişim altyapısında kullanılan teknolojiler, telekom dünyası için olgunlaştırılan teknolojilerin bir araya getirilmesiyle oluşturuldu. Dolayısıyla, Huawei’nin altyapı anlamında uzun yıllardır oluşturduğu bilgi birikimini bulut için kullandığını söyleyebiliriz. Son birkaç yıldır da doğrudan bulut ile ilgili uygulamaları geliştirmekte.

Huawei bulut bilişime neden yatırım yapma kararı aldı?
- Müşterilerimizin teknoloji alanındaki ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bulut bilişime yatırım yapıyoruz. Bizim B2B alanında müşterilerimiz telekom operatörleri, kurumsal işletmeler ve KOBİ’ler. Telekom müşterilerimizin temel ihtiyaçları BT verimliliğini artırmak, kendi müşterilerine farklı servisler ve çözümler sunabilmek, bu sayede yeni gelir kalemleri yaratmak olarak sıralanabilir. Kurumsal işletmeler ve KOBİ’ler ise işletme giderlerini düşürmek, servise çıkış sürelerini kısaltmak ve BT ile ilgili hizmetleri dışarıdan alarak kendi iş alanlarına odaklanmak istiyorlar. Bulut bilişimin getirdiği esneklik ve ortak kaynak kullanımının sağladığı maliyet avantajları müşterilerimizin beklentilerini karşıladığı için bu alanda yatırımlarımızı devam ettirmeyi planlıyoruz.~

Huawei’nin bulut bilişimdeki gücü hakkında bilgi verir misiniz?

- Huawei’nin bulut bilişimde yarattığı en önemli fark uçtan uca çözüm sağlayabilmesi. Huawei, bulut bilişimin tüm katmanlarında kullanılan teknolojileri üretip bunları bütünleşik olarak çalıştırmakta. Sırasıyla veri merkezi, veri merkezinde bulunan fiziksel donanımlar (switch, sunucu, disk sistemler gibi), bu donanımlar üzerinde çalışan sanallaştırma katmanı ve yönetim yazılımları, bunlar üzerinde çalışan farklı bulut bilişim çözümleri Huawei tarafından üretiliyor. Bulut üzerinde 70 binden fazla uç noktaya hizmet veren dünyanın en büyük “sanal masaüstü” çözümünü Huawei kendi altyapısında kullanıyor. Telekom altyapısındaki uzmanlığını bulut bilişim çözümlerinde kullanarak üst seviyede erişilebilirlik sağlaması da Huawei’nin önemli bir gücü.

Bulut bilişime yönelik Ar-Ge çalışmalarınız var mı? Bunun için ne kadarlık bir bütçe ayırıyorsunuz?
- BT alanındaki ürünlerinin rekabet gücünü koruyabilmek ve müşteri ihtiyaçları doğrultusunda ürünlerin gelişimini sürdürmek Huawei'nin önem verdiği bir konu. Bu doğrultuda tüm ürünlerinde Ar-Ge yatırımlarını sürekli artırıyor. Huawei ürünlerini 140 ülkede müşterilerine sunan dünya çapında bir firma. Shenzhen, Xi’an, Pekin, Hangzhou, ve Chengdu’da sadece bulut bilişim ürünlerini geliştirmeye odaklanmış 6 binin üzerinde mühendisin çalıştığı bir “Bulut Bilişim Ar-Ge Merkezi” bulunuyor. Bunun yanında BT ürünlerinde Ar-Ge faaliyetlerinde de 10 binin üzerinde çalışanı var. Aynı zamanda bulut bilişim konusunda standartların belirlenmesinde rol alan organizasyonlarda Huawei de yer alarak bulutun geleceğinde etkili oluyor. Huawei DMTF’de (Distributed Management Task Force) başkan yardımcısı seviyesinde temsil ediliyor.

Bulut bilişim konusundaki iş ortaklarınız kimler? Kimlere hizmet veriyorsunuz?
- Bulut mimarisini oluşturabilmek için sunucular, depolama sistemleri, sanallaştırma yazılımları ve BT uygulamaları gibi çok geniş bir ürün yelpazesinin uyumlu çalışması gerekiyor. Açık ve işbirliğine dayalı felsefesi ile Huawei, uçtan uca bulut bilişim çözümleri sunabilmek için Intel, IBM, Accenture, Citrix, CA ve Parallels de dahil olmak üzere 300'den fazla iş ortağı ile çalışıyor. Bizim bulut bilişimde en önemli müşterilerimiz bulut servisleri vermek isteyen mevcut telekom ve data servisi sağlayan müşterilerimiz. Bunun yanında kurum içinde özel bulut çözümleri oluşturmak isteyen kurumsal işletmelere ve devlet kurumlarına da hizmet veriyoruz. Bulut bilişim çözümlerimizi sektörel bazda da gruplayarak medya, eğitim, sağlık gibi farklı sektörlere çözümler üretiyoruz.

“HAZIR SERVİS SAĞLIYORUZ”

Huawei olarak kendi özel bulut altyapısını kurmak isteyen kurumlara veya mevcut yapısına yeni bulut servisleri eklemek isteyen firmalara danışmanlık ve yönetim desteği sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Savaş, “Bu yıl başında duyurusu yapılan Huawei CSB (Cloud Service Brokerage) ürünümüz ile genel bulut servisi verecek firmalara hazır servisler sağlamaya başladık. Bu ürün temelde bir bulut ürünleri satış portalı ve içinde dünya genelinde kullanıma uygun, anlaşması yapılmış hazır bulut uygulamaları var. Ürüne lokal uygulamaları da bütünleştirmek mümkün. Bu ürün üzerindeki uygulamaları iki farklı kıtadaki veri merkezlerimizdeki altyapılarda çalıştırarak müşterilerimize sunacağız” diye anlatıyor.~

YARATICI ÇÖZÜMLER SUNACAK

Huawei yalnızca müşterilerinin gereksinimlerine göre bulut bilişim ürünlerini geliştirmekle ve biçimlendirmekle kalmıyor, halihazırda operatörlerin elinde bulunan ve bulut mimarisinde çalışmayan telekom uygulama ve servislerini de kaynak paylaşımlı-esnek bulut altyapısına uyumlu hale getirmek için yol haritaları hazırlıyor. Huawei’nin bu vizyon ile telekom şirketlerinin var olan kaynaklarının boşa gitmesini engelleyerek maliyet bakımından etkin ve hızlıca devreye alınabilen bulut bilişim çözümlerini müşterilerine sağlayacağını belirtiyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz