En verimli SAATLER!

Kimisi için sabahın erken saati, kimisi için ise herkesin ortalıktan yok olduğu gece saatleri… Aslında günün en verimli saati her CEO’ya göre değişiyor. Verimli saatler farklılık içerse de bu zaman diliminde CEO’ların aldığı kararlar ve aksiyonlar genelde aynı… Hemen hemen tüm CEO’lar yaratıcılıklarının bu saatlerde ortaya çıktığı görüşünde hemfikir. En önemli konuları bu zaman diliminde gözden geçirdiklerine, haftalık ve aylık planlarını bu saatlerde yaptıklarına değiniyorlar. Pek çoğu, şirketin kaderini belirleyecek kararları bu verimli saatlerde aldığını itiraf ediyor.

3.03.2015 13:59:260
Paylaş Tweet Paylaş
En verimli SAATLER!
AMERKA’NIN önde gelen yönetim danışmanlığı şirketlerinden biri olan Convene’in kurucusu Cristopher Kelly, “Cuma geceleri en verimli olduğum saatler. Çünkü tüm hafta bitmiş, herkes evine gitmiş oluyor. Sessiz bir ortamda 5 günün değerlendirmesini yapıyorum ve ardından gelecek hafta yapılması gerekenleri düşünüyorum. Planlarımı yazılı hale dönüştürüyorum ve pazartesi sabahı ilk işim planlarımı ilgili kişilere göndermek oluyor” diyor. Early Growth Finansal Hizmetler’in kurucusu David Ehrenberg de en çok geceleri seviyor. Kimsenin kendisini rahatsız etmediği gece saatlerinin kendisi için çok değerli olduğunu söylüyor ve devam ediyor: “Ben ancak geceleri kesintisiz çalışabiliyorum. Tüm maillerime yanıt veriyor, günün özetini yapıyor ve farklı projeler üzerinde yaratıcı fikirler üretebiliyorum.” Zipcar’ın CEO’su ve yönetim kurulu başkanı Scott Griffith için ise sabahın en eken saatleri kritik önem taşıyor. Sabah 5:45’te uyanan Griffith, ofise gelmeden önce e-mail’lerini kontrol edip günü planlıyor. Kaliteli düşünmek için sabahın bu erken saatlerini kendisine ayırıyor. Aslında iş dünyasında herkes için verimli saatler farklı. Kimi sabahın kimi gecenin işleri yoluna koymak ya da en doğru kararları almak için daha yararlı olduğunu düşünüyor.
SABAHIN GETİRDİKLERİ Türk iş dünyasına şöyle bir baktığımızda ise üst düzey yöneticilerin ağırlıklı olarak sabah saatlerini kendileri açısından verimli kullanmaya çalıştıkları dikkatlerden kaçmıyor. Dimes Genel Müdürü Ozan Diren, sabah 6:00-8:00 saatleri arasının en verimli olduğu zaman dilimi olduğunu söylüyor. Bu nedenle işe her zaman erken gelmeye çalıştığını belirten Diren, “Bu zaman dilimini özellikle yeni fikir üretmek, plan yapmak ve yaratıcı olmak için kullanırım çünkü bu saatlerde kişi yıpranmamış oluyor. Ben sabah insanıyım diyebilirim. Hatta yıllık planlarımı bile sabah yaptığımı söyleyebilirim. Ayrıca, sabahları yüksek sesle enerjik müzik dinlerim” diyor. Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Said Kavurmacı için de en verimli saatler sabah 06:00- 10:00 arası. Güneş doğmadan kalkıp işe başlamanın bereket getirdiğine inanan Kavurmacı, zihnin gündelik meşguliyetlere henüz dalmadığı bu saatlerin verimliliği artırdığını düşünüyor. “Ben özellikle önemli karar alınacak toplantılarımızı bu erken saatlere göre planlıyorum. Bu saatlerin ilk dilimi olan 06:00-07:30 arası ise ibadet ve kitap okuma saatlerimdir. Hafta içi haftasonu değişmez… Mümkün olduğunca aynı saatte kalkıp kitap okurum” diye konuşuyor. 
~
ZİHNİN EN AÇIK OLDUĞU SAAT Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkaı Nafi Güral, sabah 07:30 ve 09:00 arasını önemsiyor. “Kendi işimden başka, başkanı olduğum Ticaret ve Sanayi Odası’nın müşterek meslek komiteleri toplantıları, yönetim kurulu toplantıları bile 07:30’da başlar” diyen Güral özellikle bu saatleri tercih etmesinin nedenini de şöyle açıklıyor: “Bu saatlerde henüz iş dünyası çalışma moduna girmediği için arayan olmaz, sadece konularımıza konsantre oluruz. Ben de sabah kalkar gündeme bakarım, günün planlaması gerekiyorsa onu yaparım.” Kurtsan İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Meltem Kurtsan da sabah saatlerinin her iş için ideal olduğunu düşünenlerden... “İyi bir uyku sonrası sabah 8:00-9:00 arasında sorunları ve çözümleri berraklaştırırım” diyen Kurtsan, sabah saatlerinde zihninin olayları daha net gördüğünü söylüyor. Bu verimli saatlerde çalışırken Kurtsan’ın tek ihtiyaç duyduğu şey ise sessizlik ve bitki çayı. Torunlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun da sabah zindeliğini verimliliğe çevirenlerden. Sabah saat 8:00-10:00 arasında gerçekleşen bir toplantıda herkesin zinde bir zihne sahip olduğunu belirten Torun,"Gelen telefon aramaları da olmadığı için dikkatler dağılmıyor. Bu nedenle icra kurulu toplantılarını hep bu saatlerde yapıyorum" diye konuşuyor.
ÖĞLE SAATLERİNİ TERCİH EDENLER Bazı iş insanları ise öğle saatlerinde daha verimli olduğunu düşünüyor. Avivasa Türkiye CEO’su Meral Eredenk Kurdaş, tüm önemli toplantılarını saat 13:00- 15:00 arasında yapıyor. Müşteriyle yemeklerini ve genel iş görüşmelerini de bu zamanda gerçekleştirdiğini belirten Kurdaş, “Yarat��cı fikirleri ise gece yarısından sonra 24:00-02:00 saatleri arasında evde sessiz sakin çalışırken değerlendiriyorum. Güne ilişkin değerlendirmeleri de yine bu saatte yapıyorum. Ertesi günün toplantılarına dair doküman varsa okuyor, e-maillerimi temizliyorum. İnternette yenilikleri, dünyadaki sektörel gelişmeleri araştırıyorum” diyor. Esas Holding Gıda Grubu Başkanı Babür Çelebi ise sabah 9:30 ve 12:30 arasında güne ilişkin önemli kararları almanın avantajlı olduğu görüşünde... Tüm önemli görüşmelerini öğleden sonraya bırakmadan bu zaman içinde gerçekleştiriyor. “Toplantılarımı da 12:30’a kadar yaparım, günümü planlarım. Tüm bunları yapana kadar da iki çay ve bir Türk kahvesi içmiş olurum” diyor. Orka Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu için en verimli saatler 11:00-13:00 arası. Nedenini ise şöyle anlatıyor: “ Sabah mahmurluğunun çoktan geride kaldığı, öğle yemeğinin yaratabileceği ağırlıktan da önce bence insanın zihninin en açık ve bedeninin en zinde oldu şu saatler bunlar. Bu saatlerde genelde planlama yapmayı seviyorum, en yaratıcı fikirler o zamanlarda gelişiyor.” 
ENERJİK VE MOTİVE BİR BAŞLANGIÇ Mudo Genel Müdürü Barış Karakullukçu için sabah 9:00-10:00 arası yeni gün ve yeni bir başlangıç demek. Bu saatlerde dinlenmiş, enerjik ve motive bir başlangıç yapmanın tüm gününün verimliliğini artırdığına inanan Karakullukçu, “Bu saat diliminde sporumu yapmış, eşim ve çocuklarımla kahvaltımı bitirmiş ve günümü planlamış oluyorum. Önceliklerimi belirleyip bu saatlerde görüşme ve toplantılarıma başlıyorum. Toplantım yoksa maillerimi okuyor, gündemi takip ediyor ya da acil telefon görüşmelerine zaman ayırıyorum. Belli bir ritüelim yok ancak genellikle çay eşliğinde görüşmelerime hazırlanıyor ya da toplantıya başlamış oluyorum” diyor. C5 Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güven için de günün en verimli saati sabah 8:00-10:00 arası. Güne erken başlamayı sevdiğini ve kendini sabahları daha enerjik hissettiğini belirten Güven, “Bu sebepten dolayı da bu saat aralığı, günün yoğunluğu ve telaşından uzak, en verimli zaman dilimi benim için. Başlangıç olarak bir önceki gün yapılan işleri, toplantıları gözden geçirmeyi ve değerlendirmeyi tercih ediyorum. Daha sonrasında da yeni gün için daha önceden planladığım işlerime odaklanıyorum ve o gün için gündemde olmayan acil bir konu varsa öncelikle onları planlıyorum. Önemli toplantılarımı sabah çok erken saate almamaya çalışıyorum. Yaratıcı fikirlerin aklıma geldiği zamanlar ise bunun tam tersi, genelde gece saat 22:00'den sonra daha verimli oluyorum" diye konuşuyor.
~
YENİ FİKİRLER NE ZAMAN DOĞUYOR? Global Bilgi Genel Müdürü Bahadır Pekkan, sabahları saat 6:00 gibi kalkıyor saat 7:30’da işte oluyor. Sabah 7:30 - 8: 00 arasının günlük ve haftalık ajandanın üzerinden geçilmesi için verimli bir zaman olduğunu düşünen Pekkan, aynı zamanda öğle yemeği saatlerinin de kendisi için en verimli zaman dilimlerinden biri olduğunu söylüyor. “Bu zaman dilimini 3 ana amaç için kullanıyorum. Bunlar: Networking amaçlı yemekler, belli bir konuya odaklanmışsam o konuyla ilgili kişilerle bir araya gelmek ya da özelikle detay çalışma yapmak gereken konulara ayrılan özel bir zaman aralığı” diye konuşuyor. Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın da kendisi için en verimli anları sabah saatleri olarak tanımlıyor. Güne erken başlayan Aydın, günü güzel bir kahvaltıyla açıyor. Sabah 9:00 olduğunda ise işinin başına geçiyor. Özellikle 9:00-11:00 arasında günün en aktif saatlerini yaşıyor. Aydın, bu süre içinde neler yaptığını da şöyle paylaşıyor: “Bu aralık, uluslararası iş ortaklarımızla da iletişime geçebildiğimiz, global bir çalışma saati. Öte yandan o gün neler yapacağımızı belirlediğimiz için de bu zaman dilimi önemli. Günlük iş planlarımızı sabahtan yaparak gün içinde verimliliği sağlıyoruz. Bu planlama süreci ufak toplantılar halinde olabiliyor. Haliyle yeni fikirlerin doğduğu ya da bir soruna yaratıcı çözümlerin üretildiği anların da bu saatlere denk geldiğini söyleyebilirim.” 

MURAT KOLBAŞI / ARZUM YÖNETİM KURULU BAŞKANI
SAKİNLİĞİ FIRSATA ÇEVİRİYOR
GÜNE HAZIR OLUYORUM
Benim için günün en verimli saat aralığı sabah 07:00 ile 09:00 arası. Sabah erken saatler daha sakin oluyor. Ben güne hazır oluyorum ama çoğu kimse henüz işinin başında olmuyor ve telefonla mail sessiz... Bu saat diliminde neler yaptığım güne göre değişiyor. 
ORMANDA YÜRÜYÜŞ Ancak ağırlıklı olarak spor yapıyorum, Önemli maillerime yanıt veriyorum veya okunacak bir raporu değerlendiriyorum. Çoğu zaman bu uğraşlarıma bir Türk kahvesi, Belgrad Ormanı’nda yürüyüş ya da Hong Kong ofisimizle bir telefon konferansı da eşlik edebiliyor. 
~
EROL BILECIK / INDEX GRUP CEO’SU
30 DAKİKALIK BÜYÜLÜ SÜRE
ÜRETKENLİĞİM ÜST SEVIYEDE
Benim için günün ev verimli saati, kesinlikle sabah 08:00-08:30 arası olan 30 dakikalık zaman dilimidir. Bu saat aralığı, üretkenliğimin en üst seviyede olduğu, kıymeti harbiyesi bende çok yüksek olan bir dilim. 
SOSYAL MEDYAYI KONTROL Bu 30 dakika içinde bütün sosyal medya hesaplarını kontrol ettiğim gibi, geceden kalan veya eksik bıraktığım işlerimi tamamlarım, günlük gazetelere göz atarım. Aynı zamanda güne başlangıç olarak nitelendirdiğim günlük iş planımın da üzerinden çok hızlı bir şekilde geçip o büyülü yarım saati tamamlarım. 
KAHVALTIDA SADE MENÜ Bu işleri yaparken, çok sade bir menüyle kahvaltımı yapar ve mutlaka bir bardak kahvemi de içerim. Böylece 08:30’da bunların hepsini geride bırakarak yeni güne başlar, iş hayatıma büyük bir motivasyonla dönerim. 

ALİ PANDIR / ERDEMIR YÖNETIM KURULU BAŞKANI
EN VERİMLİ YOLCULUK 
40 KİLOMETRE GİDİYORUM
Benim için en verimli saatler sabah ve akşam 1,5 saat süren evle iş arasındaki araba yolculuğu. Zekeriyaköy’de oturup Ataşehir ofisine gittiğim için tek yön 40 kilometreyi aşan yol en boş trafikte 1 saat ve bazen 2 saate yakın sürüyor. 
NELER YAPIYORUM? Bu zaman zarfında ofiste toplantılardan zaman bulamadığım tüm telefon görüşmelerimi yapıyorum, e-mailleri okuyup cevaplıyorum, e-gazetelerimi ve e-kitaplarımı okuyorum, daha sıkılırsam internetten online tavla turnuvası yapıyorum veya sohbet ediyorum. Bir de şoförümle Yandex ve IBB yol durumuna bakıp o gün kaç dakikada gideceğimiz hakkında iddia oyunumuz var. Gün içinde bundan daha verimli saatler yok. 3’üncü Köprü açılır ve yol kısalırsa hem sevineceğim hem üzüleceğim. 

MEHMET NANE / CARREFOURSA GENEL MÜDÜRÜ
SABAH VE AKŞAMIN EN YARARLI ANLARI
GÜNÜ PLANLIYORUM
Benim için günün 2 çok verimli dönemi var: Ilki sabah 07:00-08:30 arası. Bu zaman diliminde henüz mesai başlamadığı için arayan, gelen veya toplantı isteyen olmuyor. Bu nedenle günü planlıyorum ve e-maillerimi temizliyorum. Diğeri ise saat 22:00-24:00 arası.
ÇOCUKLAR YATINCA… Bu süreçte de çocuklar yattığı için okumam gereken raporları sakin bir şekilde okuyup notlarımı alabiliyorum. Sabah saatlerinde henüz mesai başlamadığı için arayan, gelen veya toplantı olmadığı için. Söz konusu bu saatleri kullanarak günümü daha verimli hale getiriyorum. Bu arada sabahları günü değerlendirirken genelde çay yanında kahvaltımı yaparım. Gece ise durumuna göre çay veya kahve eşliğinde çalışırım. 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz