Ekolojik tarım sağlıklı yaşamı destekliyor

Ekolojik Üreticiler Derneği Başkanı Levent Gürsel Alev ile ekolojik tarımı ve tüketici bilincini ve bu alandaki trendleri konuştuk...

1 HAZİRAN, 20120
Paylaş Tweet Paylaş
Ekolojik tarım sağlıklı yaşamı destekliyor

AĞIRLIK HANGİ ÜRÜNDE
Ağırlık zeytinlik, badem ve çok az alan da sebze meyve üzerine. Medyanın da çok duyarlı olması ve desteklemesi çok önemli. Çünkü bu iş popüler olmasına rağmen popülerliğine paralel üretim ve tüketim de olmadığını düşünüyoruz.
TALEP DÜŞÜK
Müthiş bir talep var gibi görünüyor ama gerçekte pek de öyle değil. Hemen her marketin organik ürün reyonu var, evlere servis bulunuyor, küçük marketler ve pazarlar da var. Ama talep yine de çok düşük.

Peki ekolojik tarım kavramı nasıl ortaya çıktı?
- Avrupa bazı tarım şekillerini tarihi boyunca yaşadı. Yeşil devrim denen, tarımda mekanizasyonun gerçekleştiği, kimyasalların kullanıldığı, hibrid tohumların oluştuğu, verim artışına dayalı tarım gelişti. Böylelikle daha fazla sayıda büyük tarım işletmeleri oluştu, küçük tarım işleri tasfiye edildi. Kırsal alanda yaşayanların oranı düştü. Henüz 20 yıl bile geçmeden, bu tarım şeklinin toplum sağlığına zarar verdiği anlaşıldı. Toprağın, havanın, yer altı sularının kirlenmesi, kutup ayısının bile kanında nitrat çıkması kirlenme olduğunu gösterdi. Endüstriyel tarım önce çevreye ve doğaya bedel ödetti. Tüm bunlar insan sağlığında ciddi riskler oluşturdu. Bununla beraber doğaya ve çevreye uyumlu ekolojik ya da organik tarım kavramı ortaya çıktı.

Türkiye’de ekolojik tarımın yükselişi ne zaman başladı?

- 1990’larda İzmir çevresinde başladı. İlk olarak Almanya kaynaklı şirketler, bazı köylerde sözleşmeli çiftlik esasına dayalı pilot projelerle sağlıklı ürünler ürettirip o üretilen gıdaların Almanya’ya ihracatına başladı. Hala Türkiye’de sertifikalı olarak üretilen ürünlerin yüzde 90’a yakını ihraç kökenli. Ama biz daha çok iç pazara yönelik çalışıyoruz. Doğrudan organik sertifikalı ürünlerin buradaki tüketicilere ulaşmasını sağlıyoruz. Çanakkale ve İzmir’de bölgesel çalışmalar yapıyoruz. Genel olarak baktığımızda şu anda organik/ekolojik tarım artışta.

“FİYATTA KISIR  DÖNGÜ OLUŞTU”
Tüketicilerde organik ürünler daha pahalı olduğu için bu ürünlere uzak durma eğilimi de var. Sizce fiyatlama tüketimi etkiliyor mu?
7 TANE PAZAR VAR

Neye göre kıyaslandığına bağlı olarak değişiyor. Organik ürün elde edebileceğiniz mecralara bakalım... İstanbul'da 7 tane pazar var. Bu ürünleri oralardan elde edebilirsiniz. Marketlerin organik reyonlarından ya da evlere servis hizmeti veren mecralardan da organik ürün almak mümkün. NEYE GÖRE FARK? Organik ürünlerin fiyatlarını gelir düzeyi düşük bir semt pazarındaki ürünlerle kıyasladığımızda evet fiyat farkı çok. Ama gelir düzeyi biraz daha iyi olan bir semt pazarı ile aradaki fark o kadar fazla olmayabiliyor. Arz-taleple ilgili bir durum da var tabi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz




Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.