Genç bankacıların akıl hocaları

Bade Sipahioğlu Işık, sistemin içeriğini anlattı, mentor ve mentee olanlar ise yaşadıkları deneyimi paylaştı.

1.02.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Genç bankacıların akıl hocaları
Akbank ta deneyimliler işe yeni başlayan gençlere mentorluk yapıyor. Akbank Mentorluk Programı'nın hedefindeyse gençlerin bireysel gelişimlerini destekleyerek onların kariyerlerinde pozitif etki yaratmak var. Bu şekilde bankaya yeni katılan yönetici adaylarının adaptasyon sürecinin hızlandığını söyleyen Akbank insan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bade Sipahioğlu Işık, "Genç yönetici adaylarımızı meslek hayatlarının ilk yıllarında destekleyerek onların mutluluk ve başarılarını artırmayı amaçlıyoruz' diyor. Geçtiğimiz hafta, mentorumla bir kafede buluşuk. Bana 10 yıl sonra kendimi hangi noktada görmek istediğimi sordu. Konuştukça bu öngörüm hayal olmaktan çıktı. Mentorum geçmem gereken yollardan ve atmam gereken adımlardan bahsettiğinde bunun gerçekleştirilebilir bir hedef olduğunu anladım ve görüşme sonrasında kendimi 'hayat yol haritası' planlarken buldum. Kendi aramızda yapacaklarıma ve zamanlamasına 'hayat yol haritası' dedik. Bir sonraki görüşmede birlikte bakacağız..." Bu sözler, Akbank'ın genç yönetici adayı Selin Akıncıoğlu'na ait. 15 ay önce üniversiteden mezun olur olmaz Akbank'ta çalışmaya başlayan Akıncıoğlu, bankanın ticari bankacılık pazarlama ve satış bölümünde yönetici yardımcısı olarak görev yapıyor. Akıncıoğlu, bu süre içinde bankada verilen mentorluk desteği sayesinde kendini hiç yalnız ve zorda hissetmediğini söylüyor. Akıncıoğlu, bankada pazarlama müdürü olan mentorunu "Benim için iyi bir arkadaş gibi. Kendisiyle kariyerimle ilgili her konuyu konuşabiliyorum" diye anlatıyor ve ekliyor: "Bir başarımı paylaştığımda beni tebrik ediyor ve daha iyisini yapabileceğim konusunda beni cesaretlendiriyor." Akıncıoğlu'nun da anlattığı gibi Akbank'ın 3 yıldır uyguladığı ve ağırlıklı olarak gönüllülük esasına göre çalışan sistemde mentee'ler hakkında yöneticisine bir raporlama söz konusu değil. Bu yönüyle programın usta çırak ilişkisinden ayrıldığını söyleyen Akbank insan Kaynakları'ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bade Sipahioğlu Işık, "Kişilerin kariyerlerinde söz sahibi olanlar mentor olamıyor" diyor. Akbank insan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bade Sipahioğlu Işık ile 3 yıldır yürüttükleri mentorluk sistemini konuştuk. Işık, sistemin içeriğini anlattı, mentor ve mentee olanlar ise yaşadıkları deneyimi paylaştı:

KOÇLUKTAN FARKLI

Çoğu zaman "mentorluk" ve "koçluk" yapıları birbirine karıştırılıyor. Mentorluk ilişkisinde hiyerarşik bir bağ yok. Oysa koçlukta, çoğunlukla kişinin kendi yöneticisi koçu oluyor. Mentorluk meslek yaşamının bütününe hitap ediyor. Dolayısıyla yeni bir isim yaratıp algıları karmaşıklaştırmak istemedik, programın ana özelliğini direkt isim olarak kullandık: "Akbank Mentorluk Programı". Özetle mesleğimize yeni başlayan arkadaşlarımızı, yani mentee'lerimizi, daha deneyimli çalışanlarımızla yani mentorlarımızla bir araya getirerek gelişimlerine katkıda bulunup hayatlarında yeni birer pencere açılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Bu proje için yola çıkarken "Akbank'a yeni katılan yönetici adaylarının en kısa sürede kuruma adaptasyonlarını nasıl sağlarız; kurum içindeki tecrübe, bilgi birikimi ve kurum kültürünü yeni çalışanlarımıza en etkili şekilde nasıl aktarabiliriz" diye düşündük. Yeni arkadaşlarımızın kuruma bağlılığını ve aidiyetlerini yükseltmek, potansiyellerini ortaya çıkarabilmelerine destek vererek kısa sürede kendilerinden beklenen performans düzeyine gelmelerini sağlamak bu sayede mümkün oldu. Sistemin hızlı, etkili bir öğrenme aracı olduğunu düşünüyoruz ve başarılı sonuçlarıyla da bunu görüyoruz.~
PROGRAMA KİMLER KATILABİLİR?
HER YIL TEKRARLANIYOR
Akbank'ın İK'dan sorumlu genel müdür yardımcısı Bade Sipahioğlu Işık, program kapsamında mentor ve mentee olabilecek adayları potansiyeli yüksek çalışanlar arasından seçtiklerini söylüyor. Işık, mentor ve mentee belirleme süreçlerini şöyle anlatıyor: "Her yıl, işine ve bankamıza bağlılığı yüksek, deneyimlerini paylaşabilecek kapasitede, iletişime açık, rol model olabilecek, iş performansı ve potansiyeli yüksek çalışanlarımıza, programımıza gönüllü olarak katılmaları için davet gönderiyoruz.
EŞLEŞTİRME NASIL OLUYOR?
Gönüllü olarak kabul edenler karakter özellikleri ve hobileriyle ilgili bilgileri içeren bir profil formu dolduruyor. Aynı formu mentee'ler de dolduruyor. Eşit unsurlar üzerinden 2 kişiyi de tanımış oluyoruz. Bu bilgilere dayanarak profil olarak birlikte bu sürece girmeye uygun kişileri insan kaynakları olarak biz değerlendiriyoruz ve bu kişileri eşleştiriyoruz."

GİZLİLİK ÖNEMLİ
Sistem, gizlilik prensibine dayalı olarak aralarında raporlama ilişkisi olmayan iki kişi arasında, akıl hocalığı konsepti üzerinden işliyor. Burada hassas nokta, projenin tüm meslek yaşamına yönelik olabilmesi için ilgili kişilerin organizasyon yapısında birbirleriyle çalışmıyor olmalarının sağlanması. Program kapsamında mentee oluşturduğu gündemle bireysel gelişiminden kariyer gelişimine uzanan yolda birçok farklı konuda mentorundan yönlendirme alabiliyor. Mentee'nin merak ettiği veya yaşadığı sorunlar üzerinde konuşabiliyorlar. Bu ilişki çerçevesinde ilk görüşmeden itibaren beklenti ve hedeflerini açıklıkla ortaya koyabilen mentee'ler bu süreçten maksimum fayda sağlıyor. Mentorluk programı her iki tarafa da kendini geliştirme, daha iyi tanıma, farklı bir gözden kendini görme imkanı sağlıyor. Mentor ve mentee'lerin, kendi inisiyatifleri dahilinde seçtikleri, mümkünse kurum dışında bir yerde ayda en az bir kez görüşmelerini arzu ediyoruz. Biz de insan kaynakları yönetimi olarak bu bir araya gelişleri takip ediyoruz. Paralel şekilde hem mentor hem mentee'lerimize ilgili süreçte destek vermeye devam ediyoruz.

İLTER ERGENÇ AKBANK KURUMSAL BANKACILIK PAZARLAMA MÜDÜRÜ
"Destek olabilmek keyif veriyor"

AVANTAJI ÇOK
2003 yılından beri Akbank'ta, hem sahada hem de genel müdürlükte farklı yöneticiler ve ekiplerle birlikte pek çok projede çalıştım. Geçtiğimiz haziran ayından bu yana mentorluk programında aktif bir şekilde rol alıyorum. Mentorluk programı, yeni mezun genç yönetici adayının yanı sıra mentor görevini üstlenen kişiye de çok yönlü kişisel gelişim sağlıyor. Bu sayede ben de yeni jenerasyonu daha yakından tanıma fırsatı buldum. Ayrıca bankamızı ve bankacılığı daha yakından tanımak arzusunda olan yeni meslektaşıma destek olmaktan da büyük bir keyif alıyorum.
SORUMLULUK ARTIYOR
Program sayesinde Akbank yeni katılan gençleri daha kariyerlerinin başında hedefleri hakkında düşünmeleri için yönlendiriyoruz. Bu sayede nereye gitmek istediğini bilen, sorumluluk sahibi çalışanlar yetiştirme yolunda önemli bir adım attığımıza inanıyorum. Program sayesinde ben de kendime öğrenme fırsatları yaratıyorum. Bazen mentee arkadaşım cevabını benim de bilmediğim sorular sorduğunda, konuyla ilgili araştırmalar yapıyorum ve birlikte tartışıyoruz. insan nereye yelken açtığını bilmedikçe, hiçbir rüzgar doğru rüzgar değildir.
~

ADAPTASYONU HIZLANDIRDI

Şu aşamada programımız sadece yönetici adaylarımıza yönelik. Projemizle yönetici adaylarımızın hızlı ve etkili şekilde adaptasyonlarını sağlayıp, meslek hayatlarının ilk yıllarında onları destekleyerek, mutluluklarını ve başarılarını artırmayı amaçlıyoruz. Mentee ve mentor görüşmelerinin organizasyonu için yönetici adayımızın daha ön planda olmasını ve bu işin sorumluluğunu üstlenmesini öneriyoruz. Ancak mentorlarımızın organizasyon için daha sistematik ve gönüllü yaklaştığı durumlar da oluyor. Görüşme gündemini mentee belirliyor. Mentor, mentee'nin gündemindeki konulara doğrudan müdahale etmeden, talimat vermeden gizlilik prensibiyle yaklaşıyor. Mentee'sini cesaretlendirmek, destek olmak, empati kurabilmek, sınırlarını aşması için kendisini destekliyor. Sistem, hem yeni başlayan kişilerin adaptasyon sürecini hızlandırdı hem de mentorluk yapan yöneticilerimizin yönetim ve koçluk becerilerine katkı sundu. Bazı mentorlarımız bu ilişkilerden öğrendiklerini kendi ekiplerinde de kullanabildiklerini açıkladı. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan programla mentee'lerimiz kendileri için bireysel gelişim planı hazırlayıp hedeflerini daha net bir şekilde ortaya koyarak programımızdan daha da çok fayda sağlayacaklar.


SELİN AKINCIOĞLU/AKBANK TİCARİ BANKACILIK PAZARLAMA VE SATIŞ YÖNETİMİ YÖNETİCİ YARDIMCISI
"Mentorum ilham veriyor"
GELİŞİMİ DESTEKLİYOR

Üniversiteden mezun olur olmaz Akbank'ta çalışmaya başladım. Kurumsal bir deneyimimiz olmadığı için "kurumsal davranış nedir, nelere dikkat etmeliyiz ve kariyer yolunda bizi başarıya götürecek becerilerimiz nelerdir" bilmiyordum. Bu anlamda Mentorluk Programı'nın kendimizi tanımamıza ve gelişmemize olumlu katkısı oldu. Yeni olduğunuz bir kuruma alışmanızı kolaylaştırdı, kendinizi hiç yalnız, zorda kalmış hissetmedik. Herhangi bir sorunuz olduğunda, bu işe yıllarını vermiş ve danışabileceğiniz birinin olduğunu bilmek gerçekten çok güven verici.
İYİ BİR ARKADAŞ
Benim için mentorum, iyi bir arkadaş gibi. Kariyerimle ilgili hemen her konuyu konuşabiliyorum. Bana yol gösteriyor, nasıl davranmam gerektiğini, nelere dikkat etmem gerektiğini söylüyor. Bankamızın süreçleriyle ilgili merak ettiğim konuları, neyin nasıl işlediğini kolaylıkla öğreniyorum. Pek çok konuda onun yaptığı yorumlardan ya da sorduğu sorulardan ilham alıyorum. Mentorum bir başarımı paylaştığımda, beni tebrik ediyor ve daha iyisini yapabileceğimle ilgili beni cesaretlendiriyor.

Not: Mentor ingilizce danışman, mentee ise danışan anlamına geliyor.



Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz