Bugün birçok kurum ve kuruluş eğitimde fırsat eşitliği ve nitelikli insan gücüne katkı sağlamak için burs veriyor.
Bursiyer seçim kriterlerinde ise maddi imkanların kısıtlı olmasının yanında akademik başarı ön plana çıkıyor. Sosyal yönü yüksek kişilerin şansı ise daha yüksek. Genel olarak okul kulüplerinde aktif, sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak hizmet veren, kendi mesleki alanlarında pek çok projeye imza atan çalışkan öğrenciler, burs seçiminde öne çıkıyor. Burs, Türkiye'de başarılı ancak maddi imkanı olmayan öğrencilere sunulan en önemli imkan... Pek çok kurum ve kuruluş, akademik açıdan ön planda olan bu tür öğrencilere destek olmak için onların yurtdışı ve yurtiçi eğitim masraflarını karşılıksız olarak üstleniyor. Bu kuruluşların arasında özel üniversitelerin yanında vakıflar, odalar ve dernekler de ön plana çıkıyor. Bu kurumlar en fazla maddi olanağı olmayan gençleri hedef alıyor. Bunun yanında akademik başarı ve sosyal yönü güçlü kişilerin burs alma şansı daha fazla... Öğrencilerin bu burslardan yararlanmak için burs veren kurumların şartlarını ve bursa başvuracakları tarihleri bilmesi ise şart. Sonuçta burs görüşmelerini kaçırmak önemli bir fırsatın da geride kalması anlamına geliyor. Genç Capital olarak bu nedenle burs veren önde gelen kurum ve kuruluşları bir araya topladık. Her birinin ne kadar burs verdiğini ve hangi kriterleri göz önünde bulundurduğunu araştırdık:
Yurtiçinde burs veren kurumları görmek için görsele tıklayın.
DOKTORA YAPANA AYDA 600 TL
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, ERASMUS Programı altında 1330 yaş arasındaki tüm gençlere öğrenim ve staj alanında farklı kültürel faaliyetler için maddi destek sağlıyor. Öğrenim alanındaki hibeler, öğrencilerin yabancı dil ve akademik başarı düzeylerine göre veriliyor. Yabancı dil ve akademik başarı kriterini karşılayanlar öğrenim gördükleri üniversiteye başvurup seçilmeleri halinde tahsis edilen hibeden faydalanarak Avrupa'da öğrenimlerine devam ediyor. AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkez Başkanı Dr. Fatih Hasdemir, bugüne kadar Türkiye'de 32 binden fazla öğrenciye bu hakkın tanındığını söylüyor. İTO'nun da geniş bir burs çerçevesi var. Kuruluş, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için burs olanakları sunuyor. Lisans ve master burslarını İstanbul'daki üniversitelerde öğrenim gören öğrenciler için veren İTO, doktora bursunu ise yurtdışındaki üniversitelerde okuyan öğrencilere sağlıyor. Ancak tüm burs programlarında hedef, mali durumu yeterli olmayan başarılı öğrencileri desteklemek. Yılda bin lisans, 120 yüksek lisans, 100 doktora ve 100 akraba topluluğu olmak üzere yılda ortalama bin 320 öğrenciye burs veren İTO, lisans bursları kapsamında yılda 9 ay süresince aylık 200 TL, master burslarında yılda 9 ay süresince aylık 400 TL, doktora burslarında 9 ay süresince aylık 600 TL ödüyor.~
İLK KOŞUL MADDİ İHTİYAÇ
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), her yıl 7 bin öğrenciye burs veriyor. Mezun edilen bursiyerlerin yerine de ortalama 750 yeni öğrenci burs kapsamına alınıyor. Derneğin burstaki tercihi devlet üniversitelerinin 1'inci öğretiminde ve ÇYDD şubelerinin bulunduğu illerde okuyan, ekonomik olarak bursa ihtiyacı olan lisans ve ön lisans öğrencileri. Özellikle anne ya da babası vefat eden, yetiştirme yurtlarında büyüyen, ailesinden uzakta devlet yurtlarında barınan öğrencilere öncelik tanınıyor. Bursiyerlerin harç, yurt ücreti, kitap, beslenme gibi harcamalarına destek olunurken, aylık 150 TL öğrencinin burs hesabına yatırılıyor. Koçluk, mentorluk gibi hizmetlerin yanında kariyer planlama, yabancı dil eğitim desteği ve staj-iş olanakları sunmak da ÇYDD'nin sağladığı olanaklar arasında. Türk Eğitim Derneği (TED) ise öğrencilere tam eğitim bursu veriyor. Kurumsal ve bireysel bağışçılar üniversite hayatlarının sonuna kadar onlara destek oluyor. Yalnız maddi destekle yetinilmeyip, öğrencilerin gelişimleri uzmanlar aracılığıyla izleniyor, eğitim hayatları boyunca takibi yapılıyor ve barınmasından servisine, kıyafetinden cep harçlığına kadar tüm ihtiyaçları karşılanıyor. Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, "Burs alabilmek ve alınan bursun devam edebilmesi için, maddi olanakların yetersiz olmasının yanı sıra başarılı olunması ilk koşul" diyor.
Yurtdışında burs veren kurumları görmek için görsele tıklayın
YILDA 10 BİN ÖĞRENCİ
Birçok şirket ve vakıf da öğrencilere burs verme konusunda oldukça aktif. Turkcell, Lisansüstü Burs Programı ile Türkiye Bilişim Derneği'nin katkılarıyla üniversiteyi başarıyla tamamlayan ve Turkcell Grup'un odak alanları doğrultusunda ortak proje çalışmaları yapan yüksek lisans ve doktora öğrencilerini destekliyor. Yüksek lisans öğrencilerine burs imkanı sağlayarak sektöre gelişmiş işgücü yetiştirilmesine katkıda bulunuyor. Şirket, bunun dışında 11 yıldır kesintisiz sürdürdüğü Kardelenler projesiyle, her yıl 10 bin lise ve üniversiteli kız öğrenciye burs sağlıyor. Üniversitelerin yönetimleri tarafından Turkcell'e önerilen öğrenciler, çalışacakları proje ile ilgili iş birimi tarafından değerlendirilerek burs almaya hak kazanıyor. Burs içeriği ve seçim kriterleri ile ilgili detaylı bilgi www.turkcellakade-mi.com.tr adresinde yer alıyor. "Nuh Şirketler Gurubu'nun kurduğu Nuh Vakfı da her yıl 900 civarında yüksek öğrenim öğrencisine burs veriyor. Bursiyerlere birinci sınıftan başlayarak mezun olana kadar aylık alt limit olmak üzere 125 TL ödeme yapılıyor. Ayrıca eğitimleri boyunca tüm masrafların karşılanması da burs sistemi içinde yer alıyor. Rotary son 15 yılda yaklaşık 13 bin burs verdi. Birçok eski burslu halen değişik yörelerde Rotaryen olmuş durumda.
ENGELLİ ÖĞRECiYE BURS
Sabancı Vakfı, başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilere karşılıksız burslar veriyor. Vakfın verdiği burslar Üniversiteye Giriş Bursu, Kalkınmada Öncelikli iller Bursu, Engelli Öğrenciler Bursu ve Sabancı Vakfı-Vista Bursu olmak üzere 4 ayrı kategoride yer alıyor. Sabancı Vakfı'nın, burs kontenjanı ayırdığı öğrenciler Ankara, Boğaziçi, Çukurova, Dokuz Eylül, Ege, Gazi, Hacettepe, İstanbul Teknik, İstanbul, Marmara, Orta Doğu Teknik ve Yıldız Teknik Üniversitelerinde tam zamanlı öğrenci statüsünde yeni yerleşenler. ICEP Vakfı, kurulduğu 1995 yılından bu yana birçok öğrenciye, pek çok dalda burs imkanı sağlıyor. Kuruluşun burs alabilmek için yaş gruplarına ve öğrencilerin amaçlarına göre birçok programı bulunuyor. Yurtiçinde verilen burslarda öğrencilerde aranan en önemli kriterler, adayların başarılı ve imkanı kısıtlı gençler olması. Öğrencilerin yurtdışına çıkışlarmda verilen burslarda ise en önemli kriter yabancı dil seviyeleri ve başarı durumları. ICEP'in verdiği burslar sayesinde öğrenciler, ABD'deki eğitim ücretinin üçte biri fiyatına bu imkandan yararlanabiliyor.~
LYS'DE YÜZDE 5'E GİRME ŞARTI
Cafer Sadık Abalı oğlu Eğitim ve Kültür Vakfı, yurtiçi ve yurtdışında olmak üzere yılda 200 öğrenciye burs sağlıyor. Vakfın burs başvurusunda bulunacak öğrencilerde aradığı şartlar arasında en kritik nokta not ortalamaları. Bilim, sanat, spor alanlarında yapılan ulusal, uluslararası yarışmalarda derece almış olmak da vakfın burs verirken tercih nedeni. Vakıf burs kapsamında bursiyerlerine aylık belirli bir miktar
Ayrıca Cafer Sadık Abalıoğlu Holding ve iştiraki kuruluşlarda her yıl staj imkanı sağlanıyor. Başarılı olan öğrencilere de okulunu bitirdikten sonra iş imkanı tanınıyor. Hüsnü M. Özyeğin Vakfı, hem lisans öğrencilerine hem yurtdışında eğitim gören yüksek lisans öğrencilerine destek oluyor. Vakfın burs konusundaki koşulları diğer kuruluşların kriterleriyle benzer. Ancak LYS'de, yerleştirildiği puan türünde ilk yüzde 5'lik dilim içinde olmak ise diğerlerinden farklı bir kriter. Kuruluş, yüksek lisans burslarını ise Harvard veya Carnegie Mellon Üniversitesi'nde MBA yapmaya hak kazanmış öğrencilere sağlıyor. Başvuruların tümü ilgili okulların burs ofislerine yapılıyor. Vakıf doğrudan başvuru kabul etmiyor. Borusan Kocabıyık Vakfı, yurtiçi burslarının yanı sıra, yurtdışında klasik müzik eğitimi bursu da veriyor. Öğrencilerin, bu alandaki başarıları, başarılarını Türkiye'ye yansıtabilme ve uluslararası platforma taşıyabilme kapasiteleri, öğrenimleri ve öğrenim sürecindeki başarıları titizlikle değerlendiriliyor.
TEV GENEL MÜDÜRÜ TURGUTBOZKURT
"9 bin öğrenciye ihtiyaç bursu vereceğiz"
TÜRKİYE'DE İLK Vakfımız, kuruluşundan bu yana geçen 44 yıl içinde 185 bin gence eğitim desteği sağladı. TEV olarak yurtiçinde başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan meslek lisesi, üniversite master ve doktora öğrencilerine burs veriyoruz. Ayrıca Türkiye'de ilk defa yurtiçinde ülkemizin gelecekteki liderlerini desteklemek amacıyla 2007'de 40'ıncı kuruluş yılı sebebiyle vermeye başladığımız, Üstün Başarı Bursu'nu da LYS'de dereceye girmiş gençlerimize veriyoruz.
YURTDIŞI BURSLARI Yurtdışında okumak isteyen başarılı gençlere de 1969 yılından bu yana yüksek lisans ve üst ihtisas bursları sağlıyoruz. ihtiyaç burslarımız için öğrenciler web sayfamızdan form doldurup, belgelerini üniversitelere teslim ediyor. Bu arada üniversitelerde de panolara duyurularımız asılıyor ve gençler burs için üniversiteleri aracılığıyla TEV'e başvuruyor.
DEĞERLENDİRME NASIL? Yurtdışında yüksek lisans ve üst ihtisas eğitimi almak isteyen başarılı gençlerimize verdiğimiz yurtdışı bursları için ise TEV'e yapılan başvuruları değerlendiriyor ve öğretim üyeleri tarafından oluşturulan seçici kurulca belirlenen gençlerimize burs imkanı sağlıyoruz. 2011 - 2012 öğretim döneminde 9 bin öğrenciye ihtiyaç bursu vereceğiz.
SULTAN YILMAZ TÜRKİYE İNSAN KAYNAKLARI EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI YKB.
Doğu'daki öğrencilere özel burs
AKFEIM DESTEĞİ Akfen Holding, 1999 yılından bu yana sosyal sorumluluk projesi olan Türkiye İnsan Kaynakları Eğitim ve Sağlık Vakfı (TİKAV) aracılığı ile ulusal çapta üniversite öğrencilerine burs ve eğitim desteği veriyor.
BİREYSEL GELİŞİM Hedefimiz Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan 10 yılını doldurmuş üniversitelerin öğrencilerinden bursiyer olmaya hak kazananlara "Bireysel Gelişim Programı" uygulamak. Koşulumuz Doğu ve Güneydoğu'da 10 yılını tamamlamış üniversitelerde son yıllarda Fırat Üniversitesi'nde öğrenim görüyor olmak.
3,5 YIL SÜRÜYOR Bunun yanında aradığımız koşulları 1'inci öğrenim 4 yıllık lisans programına devam ediyor olmak ve birinci sınıf öğrencisi olmak olarak özetleyebiliriz. Her yıl 20 ila 30 arasındaki sayıda öğrenciyi burs programına dahil ediyoruz. Bireysel Gelişim Programımız 3,5 yıl uygulanıyor ve bu süreçte İngilizce ve sertifika alacak düzeyde bilgisayar eğitimi veriliyor.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?