5 milyar dolar ihracatla ilk 10 il arasına gireriz

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, sorularımızı yanıtladı

1.10.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
5 milyar dolar ihracatla ilk 10 il arasına gireriz
Türkiye'nin en büyük 15 ekonomisi arasında yer alan Kahramanmaraş'ın 2023 yılı hedefi 5 milyar dolar ihracat. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, "2023 yılında Türkiye'nin hedefi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek. Şehrimiz de 5 milyar dolar ihracatla Türkiye ekonomisinde ilk 10'a girmeyi planlıyor" diyor. Eski dünyanın üç büyük kıtasına bağlantısı Anadolu’nun Ortadoğu ile köprüsü olan Kahramanmaraş’ta, sanayi yatırımları 1980’lerde arttı, Şehir büyük sıçramasını ise 2000’li yıllarda yaptı, 2004 yılında 46 bin olan istihdam 106 bine ulaştı, Tekstil yatırımları yüzde 90 oranında artarken şehir Türkiye’nin toplam iplik üretiminin yüzde 35’ini üretmeye başladı, Türkiye’de üretilen metal mutfak eşyalarının yüzde 60’ı da burada üretiliyor, Şehirde son dönemde göze çarpan yatırımlar ise enerji alanında, Şu an devam edenler bittiğinde şehir Türkiye’de üretilen enerjinin yüzde 20’sini üretiyor olacak, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, hedeflere ulaşmak için bazı yatırımların hızla hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ediyor, OSB’de boş arazi kalmadığını ve yeni arazi oluşturmanın zor olduğunu aktaran Karaküçük, yeni OSB’nin kurulması için görüşmelerin tamamlandığını söylüyor, Karaküçük, “Başbakanımıza OSB arazisiyle ilgili sorunumuzu ilettik, Samimiyetle ilgilendi, Kahramanmaraş’ın büyümesi için yeni bir OSB’nin açılması konusunda gerekli talimatları verdi, 49 yıllığına Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) tahsis edilen 26 bin dönümlük arazinin süresi 2016’da bitiyor, Başbakanımız TSK’nın burayı bir önce boşaltması talimatını verdi” diyor, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, sorularımızı yanıtladı:

Şehriniz 2023 hedefleri için neler yapıyor? 2023 yılındaki ihracat hedefiniz ne kadar?
- Kahramanmaraş son 20 yıl çok önemli gelişmelere imza attı, Şehrimiz daha önce tarıma dayalı sanayide ilerlerken teşviklerle birlikte değişim gösterdi, 1980’li yılların ardından tekstilde büyümeye başlayan Kahramanmaraş bugün irili ufaklı 500’e yakın şirketiyle yoğun bir üretim merkezine dönüştü,
Ayrıca gıda üretiminde de büyümeye devam ediyoruz, Gelecek yıllarda daha farklı sektörlerde de büyüyeceğimizi tahmin ediyorum, 2023 yılında Türkiye’nin hedeflediği 500 milyar dolar ihracat içerisinde şehrimizin payı 5 milyar dolar olacak, Bu hedeflere ulaşabilmemiz için daha çok yatırım yapmamız gerekiyor, Yeni teşvik paketiyle yatırımlar hızlandı ancak OSB’de boş arazimiz kalmadı, Kahramanmaraş Türkiye’nin en büyük 15 ekonomisi içerisinde yer alıyor, Türkiye 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefliyor, Biz de şehir olarak Türkiye’nin en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi planlıyoruz.~

OSB’de boş yeriniz kalmadığını söylediniz. Gündemde yeni bir OSB açılması var mı?

- Başbakanımıza konuyu ilettik, Samimiyetle ilgilendi, Kahramanmaraş’ın büyümesi için yeni bir OSB’nin açılması konusunda gerekli talimatları verdi, 49 yıllığına Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) tahsis edilen 26 bin dönümlük arazinin süresi 2016’da bitiyor, Bu arazi TSK tarafından yılda bir veya iki defa sadece top atışları için kullanılıyor, Arazinin sanayi için değerlendirilmesine sıcak bakılıyor, Başbakanımız TSK’ya burayı bir önce boşaltması talimatını verdi, Bununla birlikte yeni yasayla sanayinin kümelendiği alanların OSB kapsamına alınması kolaylaştı, Kahramanmaraş’ta bu şekilde sanayicinin toplandığı 3 bölge bulunuyor, Bunların ıslah OSB olarak değerlendirilmesi için başvurularımızı yaptık, Tekstil ve metal ürünlerinin yoğunlaştığı bu alanlar da bundan sonra OSB olarak değerlendirilecek,

Şehrinizin istihdama katkısı nedir? Son yıllarda işsizlik oranlarında nasıl bir değişim oldu? Lokomotif sektörleriniz hangileri?
- 2004 yılında 46 bin olan istihdam 106 bine ulaştı, Türkiye’deki ekonomik ve siyasi istikrarın getirdiği refah şehrimizde de hissediliyor, Kahramanmaraş’ın iki ana sektörü var. Türkiye’de üretilen metal mutfak eşyalarının yüzde 60’ı burada üretiliyor. Ayrıca toplam tekstil ipliği üretiminin yüzde 35’ini şehrimiz gerçekleştiriyor. Dondurmada çok önemli markalarımız var. 50’ye yakın markamız, güney bölgelerindeki otellere önemli satışlar yapıyor. Bu alandaki arkadaşlarımızın da markalaşma çalışmaları var. Ayrıca hizmet sektöründe de ciddi atılımlar oluyor. Kafe ve zincir restoranlar doğuyor.

Enerji yatırımlarının hızlandığını biliyoruz. Bu süreci ne tetikledi?

- Bu yıl içerisinde şekillenen teşviklerle birlikte bölgemizde enerji yatırımları arttı. Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde şehrimiz enerji havzası olma yolunda ciddi adımlar attı. Şehrimiz Türkiye’nin 3’üncü büyük su havzası. Elbistan-Afşin Termik Santrali ve inşaatı devam eden 33 hidroelektrik santralinin 19’u faaliyete geçti. EnerjiSA’nın inşa ettiği 350 megavatlık bir santral var. Kahramanmaraş, Türkiye’nin toplam enerjisinin yüzde 10’unu üretiyor. Yatırımlar bittiğinde şehrimiz bu payını yüzde 20’ye çıkaracak. Bununla birlikte rüzgar enerjisine de yatırımlar devam ediyor. Şu an lisansı alınmış 4 proje var. Yaklaşık 150 megavatlık üretim yapacak.

“SANAYİ-ÜNIVERSİTE EL ELEYİZ”
“HAYALİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Bu zamana kadar sadece sözde kalan üniversite-sanayi işbirliğinin en somut örneğini Teknokent yaşattı. Biz Teknokent’in kuruluşuna Ticaret ve Sanayi Odası olarak 200 bin TL ile yüzde 10 ortak olduk. Kuruluşunda ve yönetiminde etkin bir rol alıyoruz. Bugüne kadar hep sözde kalan ve üniversitedeki salonlarda konuşulan üniversite sanayi işbirliğini tamamıyla proje panayırına dönüştürdük. Üniversitede düşünülen projeleri sergi alanımızda sanayicimizle buluşturduk. Bu projeleri burada sunduk. Üniversitemizi sanayicilerle ve iş dünyasıyla bu şekilde buluşturmuş olduk.Zaman içerisinde konuşulan bu projeler hayata geçirilir diye ümit ediyoruz. Bunların hem akademik dünya için hem de iş dünyası için çok faydalı projeler olacağını düşünüyorum.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz