Bursa’nın büyük gücü

Bursa, son yıllarda sanayide kat ettiği başarıların yanı sıra yeni bazı sektörleri özellikle gündemine aldı.

1.06.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Bursa’nın büyük gücü
Güçlünün haklı sayıldığı günümüz dünyasında ülkemizin sadece bölgesel anlamda değil, küresel anlamda da büyük bir güç haline gelebilmesinin olmazsa olmaz koşullarından biri ekonomik olarak güçlü olmaktır Ülkemizin her türlü maddi, manevi ve doğal kaynaklarının yanında iyi yetişmiş nitelikli insan gücü ve genç nüfusu bizim için önemli bir potansiyeldir. Bu potansiyelin doğru bir şekilde değerlendirilmesi, bizi hedeflediğimiz noktalara emin adımlarla taşıyacaktır. Burada herkes tarih önündeki onurlu yerini alacaktır. Özellikle Cumhuriyet'imizin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümüne rastlayan 2023 hedeflerini hepimiz biliyoruz. Bu hedeflere ulaşma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Siyasi, ekonomik istikrar ve güven bunun en önemli altyapısıdır. Batı dünyasının 2008 ekonomik krizinden büyük yaralar almasına karşın ülkemizin dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer alması, 2023 hedefleri için halkımıza çok büyük güven ve cesaret vermiştir.

ÖNEMLİ EKONOMİK YAPI
Şimdi size biraz da Bursa'dan bahsetmek istiyorum. Bursa, sahip olduğu toplam 2 milyon 688 binlik genel nüfusuyla ülkemizin dördüncü büyük ili. Yine 2012 yılı için Ekonomi Bakanlığı verilerine göre Türkiye genelinde ihracatta, ARGE ve patent proje üretiminde İstanbul'dan sonra ikinci il  konumunda. Türkiye'de ilk organize sanayi bölgesinin kurulduğu yer olan Bursa'da, bünyelerinde 1.371 tesis ve 136 bin çalışanı bulunan 13 faal organize sanayi bölgesi, 43 bin şirket ve 78 binin üzerinde KOBİ bulunmaktadır. Bütün bunlar Bursa'nın gücünü göstermesi bakımından önemli veriler.

Ayrıca 8 adet yeni OSB ıslah çalışmaları da sona ermek üzeredir. Bursa, başta otomotiv ve tekstil olmak üzere makine imalat ve yan sanayi ve gıda sanayi için Türkiye'de önemli bir merkez. Türkiye, toplam sentetik üretiminin yüzde 75'ini, otomobil üretiminin yüzde 66'sını, kamyonet üretiminin yüzde 48'ini, toplam araç ihracatının yüzde 53'ünü Bursa'da gerçekleşiyor. Ayrıca mobilya, mermer, madencilik ve su sektöründe de Bursa'nın Türkiye ölçeğinde önemli bir yeri vardır.~

YÜKSELEN SEKTÖRLER
Bursa, son yıllarda sanayide kat ettiği başarıların yanı sıra yeni bazı sektörleri özellikle gündemine aldı. Bunlardan özellikle sanayide katma değeri yüksek ürünlere dönük çalışmalar içinde savunma ve uçak sanayine Bursa olarak büyük ağırlık verdik. Bu alanda Savunma Sanayi Müsteşarlığı'yla valilik arasında oluşturulan işbirliği sonucu ortak proje çalışmalarına başladık. Yine bilişim ve enerji sektörüne büyük ağırlık verdik. Bursa'da bir yazılım vadisi kurulması çalışmaları valiliğimiz tarafından başlatıldı. Yine sanayimiz için çok büyük önem taşıyan lojistik köyü kurulması çalışmaları da aralıksız devam ediyor Son birkaç yılda Bursa'da en hızlı büyüyen sektör, turizm oldu. Bursa, tarımda da bir markadır. Toplam yüzölçümü 1 milyon 88 bin hektar olan Bursa'nın yüzde 30,9'unun tarım arazisi olması ve bölgede Türkiye'nin en modern tarım faaliyetlerinin yapılması sadece Bursa açısından değil, ülkemiz açısından da büyük bir gurur kaynağıdır.

İstanbul'un dev projelerle dünya başkenti olma yolunda hızla ilerlemesi, her geçen gün Bursa'yı da İstanbul ve Türkiye için önemli hale getiriyor. Bursa'nın sanayi potansiyeli yanında tarımdaki büyük zenginliği, termal zenginliği ve Uludağ'ın İstanbul'un vazgeçilmezleri arasında olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki dönemde artık İstanbul ve Bursa'nın birlikte düşünülmesi kaçınılmaz olacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz