Kocaeli'ndeki büyük değişim

Kocaeli, turizm ve bilişim gibi farklı sektörlerde de atağa geçmeye hazırlanıyor.

1.08.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Kocaeli'ndeki büyük değişim
Kocaeli, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın da en önemli üretim merkezlerinden. İl Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 13'ünü, ithalatının ise yüzde 18'lik kısmını tek başına gerçekleştiriyor. Türkiye'de kişi başına en çok vergi de Kocaeli'nde ödeniyor. Ancak bu konumla yetinmek istemeyen il daha fazlası için çalışıyor. İlin önde gelenleri 2023 yılı için koyulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ilin 80 milyar dolar gibi bir katkı yapacağını söylüyor. Sanayide teknoloji ve AR-GE odaklı büyümenin peşindeki Kocaeli, aynı zamanda turizm ve bilişim gibi farklı sektörlerde de atağa geçmeye hazırlanıyor. Kocaeli, Türkiye sanayisinin kalbi. Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunun yaklaşık 6’da 1’i Kocaeli’nde üretim yapıyor. Otomotivden, enerjiye, demir çelikten, makineye, gıda ve içecekten kimyaya Türkiye’nin dev kuruluşları ilin sunduğu olanaklardan yararlanarak geleceklerine yön veriyorlar. İl Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 13’ünü, ithalatının ise yüzde 18’lik kısmını gerçekleştiriyor. Türkiye’de kişi başına en çok vergi de Kocaeli’nde ödeniyor. İlde kişi başına ödenen vergi miktarı 21 bin 500 TL.
Kocaeli’nin sanayide bu kadar öne çıkmasının en önemli nedenlerinden biri hiç kuşkusuz coğrafi konumu. İl, kara ve demiryolu açısından Türkiye’nin İstanbul ve Avrupa’yla bağlantısının sağlandığı bir coğrafyada yer alıyor. Karadeniz ve Marmara’ya kıyısı olan ildeki İzmit Körfezi de deniz ticareti açısından stratejik bir önem taşıyor. İstanbul’a 83 kilometrelik kısa mesafesi, aynı zamanda Türkiye’nin en işlek kara trafiği ile deniz ulaşım olanağına sahip olması Kocaeli’nin sanayideki gelişimini körükledi. Altyapı olanakları, zengin yer altı ve yer üstü kaynakları, enerji nakil hatlarının yeterli düzeyde olması ve kalifiye insan kaynağı da ilin ekonomik büyümesine her daim ivme kazandırdı.

ARTIK DAHA BİLİNÇLİ
Bugüne kadar büyümede yükselen bir ivme yaşayan Kocaeli, büyümenin sancılarını da hep hissetti. Yoğun şekilde göç alması, artan nüfusu ve sanayi odaklı çevre kirliliği, karşılaştığı bir numaralı sorunlar oldu. Ancak son dönemde Kocaeli bu sorunlara daha bilinçli yaklaşıyor. Büyümeyi daha sağlıklı kılmak için de önemli bir dönüşüm yaşıyor. Örneğin, artık bölgeye yatırım yapmak isteyenler arasında daha seçici davranıyor. Yatırımlar çevre ile ilgili sorunu olmayan yerlere yönlendiriliyor. Çevresel kaygılar nedeniyle birçok sanayi kuruluşuna izin verilmiyor. Hatta Kocaeli Valisi Ercan Topaca, “Toplam yatırım tutarı 5-6 milyar dolar olan teklifler olmasına rağmen çevre ve insan sağlığını göz önüne alarak buna izin vermiyoruz. Demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren Türkiye’nin 4 tane kuruluşunun OSB’lerde yatırım talebi var. Buna sıcak bakmıyoruz” diyor. Sadece bu kadar da değil... Kocaeli katma değeri yüksek ürünlerin üretim ve ihracatını artırmak için teknoloji vadisi kurmaya hazırlanıyor. Kocaeli’nde bulunan 35 limanın altyapısı yenileniyor. Limanların otoyol ve demiryoluyla bağlantıları güçlendiriliyor. Böylelikle üretimin devam etmesi için gereken hammadde, petrol bazlı ürünlerin gelmesini kolaylaştırmak için çalışılıyor.~

İHRACAT ATAĞI SÜRÜYOR
Türkiye’deki toplam ihracatın yüzde 13’ü Kocaeli’nden yapılıyor. Kocaeli 2012 sonunda 12 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirmiş olacak. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’e göre ise bu rakam 15 milyar doları bulacak. Bakan Ergün, “Kocaeli’nin 2012 yılı ihracat rakamının 2011 yılına göre bir miktar artış göstererek 15 milyar dolar rakamını zorlayacağını düşünüyorum. Yine önümüzdeki 5 yıllık süreçte ise Kocaeli’nin ihracatının 30 milyar doları geçeceğini inanıyorum” diye konuşuyor. Vali Ercan Topaca, şehrin geçmiş yıllarda yakaladığı üretim ve ihracat hacminin devam etmesi durumunda, 2023 yılı için koyulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine 80 milyar dolar gibi dolgun bir katkı yapacağını tahmin ettiklerini söylüyor. Kocaeli Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Baki Karaman da Türkiye’nin hedeflerine ulaşması konusunda ile gereksinimin arttığını belirtiyor. “Kocaeli sanayileşme yatırımlarının arttığı ve düzenli sanayileşmenin örneklerini görebileceğimiz bir bölge olmakla beraber mevcut lokasyonu sayesinde ulaşım konusunda diğer illere büyük bir üstünlük sağlıyor. Tüm bu gelişmeler ve yatırımlar neticesinde 2023 yılındaki hedef rakamlara ulaşmak için Kocaeli iline gereksinim artıyor” diyor.

OSB’LERDEKİ HAREKET VAR

Kocaeli ekonomisini sürükleyen en önemli kuruluşlar OSB’ler. İldeki sanayi kuruluşlarının yaklaşık olarak yüzde 35’i OSB’lerde yer alıyor. Yüzde 65’i de OSB dışında faaliyet gösteriyor. İl yetkilileri, OSB içerisindeki sanayi tesisi sayılarının hızla artması ve üretim faaliyetinin oralarda yoğunlaşmasını hedefliyor. Vali Topaca, “Bu kentte 14 OSB var. OSB’lerin bir kısmında hala boş alanlarımız var. Bir kısmı tahsis edildi. Bir kısmında yatırım çalışmaları devam ediyor. Bazı OSB’lerde yatırım başlamayan alanlar var. OSB’lerdeki faaliyetlerin artması hava, su ve çevre kirliği sorumuza çözüm oluşturacak. Çevre kirliğini engellemek için yapılması gereken yatırımları tek tek fabrikaların yapması yerine OSB’lerde topluca yapacak olan sistemlerin maliyetlerinin düşük olması sorunlarımızın çözümünü kolaylaştıracak. Bu nedenle OSB dışındaki sanayi kuruluşlarını buralara yönlenmeye teşvik ediyoruz” diyor.

TURİZM CANLANIYOR MU?
İl turizmde de çıtayı yükseltmek niyetinde. Geçtiğimiz yıla kadar sadece bir tane 5 yıldızlı otel sahip olan şehir 2013 yılı sonunda 5 yıldızlı 6 otele kavuşacak. Termal su kaynaklarına yönelik yatırım da planlar arasında. Vali Topaca, Kocaeli’nin İstanbul’a en yakın termal turizm merkezi haline geleceğini söylüyor. “Başiskele ilçesinde termal tesis yatırımı yapılıyor. İl Özel İdaresi ve Gölcük Belediyesi ile birlikte oluşturduğumuz bir yatırım var. Oradaki suyun bölgeye kurulacak termal otellere tahsisiyle ilgili altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Buraya yapılacak yatırımın öneminin farkındayız ve ilave birkaç otel daha yapılması için turizm yatırımcılarını teşvik ediyoruz. Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde Körfez Yolu yapıldığında İstanbul’dan ve bölgeden 35 dakika gibi kısa sürede termal turizm bölgesine ulaşım sağlanabilecek. 15 milyon turistin geleceği bir pazar var” diyor.

KOCAELİ VALİSİ ERCAN TOPACA
“DAHA DUYARLI BİR KENT”
NEGATİF ALGI

Kocaeli tarihin ilk çağlarından beri insanın yaşadığı bir kent. Bu sebeple şehrimizde tarihi zenginlikler dikkat çekiyor. Kocaeli’ni sokaktaki insanlara sorduğunuzda ilk akla gelen fabrikalar oluyor. Kocaeli’nin içerisinden geçip gidenlerin kafasında negatif bir algı oluşmuştu.~

ALTYAPI EKSİKLİKLERİ
Fakat son dönemde bu değişiyor.Artık çevre konusunda daha duyarlı bir kent haline geldi. Çevreyi koruma konusundaki altyapı eksiklerini tamamladık. Körfezi hızla temizlemeye çalışan bir kent olduk. Artık insanlar Körfez kıyısında piknik yapabiliyor.
ÖN PLANA ÇIKACAKLAR
Lokantaları, plajları ve sahil düzenlemeleriyle Türkiye’nin en güzel gezi alanlarının bulunduğu bir noktaya doğru gidiyoruz. Şehrin tarihi kültürü ve doğal güzelliklerinin ön plana çıkması için çalışıyoruz. Bu güzelliklerden herkesin yararlanması için çalışmalarımız var.

KOCAELİ SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DER. BŞK. BAKİ KARAMAN
“KOCAELİ’NE GEREKSİNİM HIZLI ARTIYOR”
AR-GE YATIRIMLARI

Türkiye ihracatçılar meclisinin yapmış olduğu hedef planlar çerçevesinde 2023 yılında Türkiye’nin ihracat rakamı 500 milyar dolar olarak ortaya konuldu. Bu rakam planlanırken üretim kapasitesinde artışlar, teknolojik ve AR-GE yatırımlarına yapılan yatırımlar dikkate alındı.
3,5 KATLIK ARTIŞ
İhracat rakamlarımızın seyri dikkatli bir şekilde incelendiğinde 6 yılda 3,5 kat arttığı görülüyor. Bunun sonucu olarak 12 yılda neden 4 kat artmasın? Kocaeli İstanbul’un ardında ihracat rakamlarında en fazla artış gösteren şehir.Temel nedenlerine bakarsak...
DÜZENLİ SANAYİLEŞME
Kocaeli sanayileşme yatırımlarının arttığı ve düzenli sanayileşmenin örneklerini görebileceğimiz bir bölge olmakla beraber mevcut lokasyonu sayesinde ulaşım kara, deniz, demiryolu ve havayolu konusunda diğer illere büyük bir üstünlük sağlıyor.Tüm bu gelişmeler ve yatırımlar neticesinde 2023 yılındaki hedef rakamlara ulaşmak için Kocaeli iline gereksinim artıyor.

KOCAELİ TİCARET ODASI BAŞKANI H. İBRAHİM KELEŞ
“İLİMİZİN YARATTIĞI KATMA DEĞER BÜYÜK”
12 OSB’Sİ VAR

Kocaeli’nde bugün itibarıyla 7’si faaliyette bulunan toplam 12 adet organize sanayi bölgesi ve 2 tane de serbest bölgede ticari etkinlik yapıyor. Kısa adı GOBS olan Gebze Organize Sanayi Bölgesi, Dilovası Organize Sanayi Bölgesi ve Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi’nde 2009 yılında faaliyet gösteren şirket sayısının toplamının 420’nin üzerinde olması ilin gücünü gösteriyor.
YATIRIM TUTARI
Ayrıca,yine bu 3 OSB’de aynı yıl yapılan yatırım tutarının 3 milyar TL’nin üzerinde olması ve bu bölgelerden gerçekleştirilen dış satımım toplamının 5 milyar TL’nin üzerinde gerçekleşmesi Kocaeli Yarımadası’nda konuşlandırılan organize sanayi bölgelerinin büyüklüğünü ortaya koyuyor.~
ENERJİ TÜKETİMİ
Bölgenin üretim yapısını anlamak için bir başka gösterge de enerji tüketimi. Kocaeli’de 2009 yılında tüketilen toplam elektrik enerjisi 4 milyar 956 milyon 40 bin 296 kilovatsaat olarak gerçekleşti.Oysa krizin olmadığı 2008 yılında tüketilen elektrik enerjisinin toplamı 5 milyar 871 milyon 556 bin 875 TL. 2008 yılında 653 bin 523 olan abone sayısı ise 2009 yılında yüzde 2,54’lük artışla 670 bin 174 TL’ye ulaştı.
KALKINMAYA KATKISI
Bu da göstermektedir ki üretim enerjisi olarak kullanılan ve tüketilen elektrik konutlarda kullanılan enerjiden çok fazla. Sonuç olarak Kocaeli Yarımadası aldığı yatırımlarla yarattığı katma değeri ülke ekonomisine entegre etmede başarılı olan bir bölge ve ülke kalkınmasında önemi yadsınamaz durumda.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz