Mersin Serbest Bölgesi’nde yeni yatırım alanı açılıyor

Mersin Serbest Bölge İşleticisi (MESBAfi) Genel Müdürü Edvar Mum sorularımızı yanıtladı.

1.10.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Mersin Serbest Bölgesi’nde yeni yatırım alanı açılıyor
Mersin Serbest Bölge İşleticisi (MESBAfi) Genel Müdürü Edvar Mum, "Mevcut alanın tamamı tahsis edildi. Yeni yatırım alanları oluşturulması için çalışmalara devam ediliyor. Bölgenin doğusundaki 334 dönümlük alanın serbest bölgenin sınırları içerisine alınması konusunda çalışmalarımız sürüyor" diyor. Türkiye’nin ilk serbest bölgesi olarak 1988 yılında faaliyete başlayan Mersin Serbest Bölgesi’nde yeni yatırım alanı için heyecanlı bekleyiş sürüyor. 2010 yılında 2,7 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2011 yılında yüzde 34 artışla 3,7 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bölge, 334 dönümlük alanın serbest bölgenin sınırları içerisine alınmasıyla Türkiye ekonomisine olan katkısını artırmayı hedefliyor. Mersin Serbest Bölge İşleticisi (MESBAfi) Genel Müdürü Edvar Mum, “2012 yılının sonunda ticaret hacminin 4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. 2013 yılında ise ticaret hacminde yükselmenin devam edeceği ve 4 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkılacağı tahmin ediliyor” diyor. Edvar Mum, bugüne kadar 158 değişik ülke ile 682 değişik malın ticaretinin bölge üzerinden yapıldığını söylüyor. Bu rakamların, Mersin Serbest Bölgesi’nin ticarette çok yönlü etkinliğini ortaya koyduğunu aktarıyor. Mersin Serbest Bölgesi’nde 2011 yılında sağlanan doğrudan istihdamın 6 bin 479 kişiden bu yıl yüzde 21 artışla 7 bin 809 kişi olduğunu belirten Mersin Serbest Bölge İşleticisi (MESBAfi) Genel Müdürü Edvar Mum sorularımızı yanıtladı:

Serbest bölge ne zaman kuruldu? Şu an kaç yatırımcı bölgede faaliyet gösteriyor?
-
Mersin Serbest Bölgesi, 1985 yılından yürürlüğe giren Serbest Bölgeler Kanunu çerçevesinde, Türkiye’nin ilk serbest bölgesi olarak 1987 yılında kuruldu. Bölge, 836 dönümlük bir alana sahip. Önemli konumu, modern altyapısı ve mükemmel ulaşım bağlantıları sayesinde ülkemizin en önemli serbest bölgeleri içerisinde yer alıyor.

Mersin Serbest Bölgesi’nde boş arazi mevcut mu? Şirketinizin yatırımcılara sunduğu altyapı hizmetleri neler?
-
Tüm yatırım alanları tahsis edildi. Bölgede açık alan kira sözleşmelerinin imzalanması, açık alan kira bedellerinin tahsil edilerek özel hesaba aktarılması, yatırımcı şirketlere zemin etüdü geoteknik raporlarının verilmesi tamamlandı. Aplikasyon yapılması, elektrik enerjisi ve su temini, genel limancılık hizmetleri, tartı, restoran ve büfe işletmeciliği, umumi yeşil alanların oluşturulması, bölge altyapısının bakım ve onarımı, depo kiralama hizmeti verilmesi, işletici kuruluş MESBAfi tarafından sağlandı.

Kiralama modeliyle serbest bölgede yatırım yapmak mümkün mü? Fiyatlar ne kadar?
-
Yap-işlet-devret esasında yatırım alanları tahsisi edildi. Yatırım alanları yıllık metrekaresi 2,66 dolar gibi çok uygun bedelle kiraya veriliyor. Üretim faaliyetleri için 45 yıl, diğer faaliyetler için 30 yıl süreli ruhsat veriliyor. Mersin Serbest Bölgesi ilgili yasa gereğince, bir serbest bölgenin doğal olarak sahip olduğu gümrük hattı dışında olmasının getirdiği avantajın yanı sıra, bir lojistik merkezin sahip olması gereken diğer özelliklerini de bünyesinde bulunduruyor.~

Bölgeden kaç ülkeye ihracat yapılıyor? İstihdam rakamlarından bahsedebilir misiniz?
-
Mersin Serbest Bölgesi’nden 158 değişik ülkeyle 682 farklı malın ticareti yapılıyor. Bu rakamlar, Mersin Serbest Bölgesi’nin ticarette çok yönlü etkinliğini ortaya koyuyor. Bölgede 330 yerli ve 82 yabancı olmak üzere 412 ruhsatlı şirket faaliyet gösteriyor. Mersin Serbest Bölgesi’nde 2011 yılında sağlanan doğrudan istihdam 6 bin 479 kişi olurken, bu yıl yüzde 21 artışla 7 bin 809 kişi oldu. Dolaylı sağlanan istihdam ile bu rakam 10 bin kişi civarında, ekonomik etkileşim sağlanan kişi sayısı da yaklaşık olarak 25 bin. Bu açıdan da gerek Mersin ili ve gerekse ülkemiz için Mersin Serbest Bölgesi’nin önemi son derece büyük.

Lojistik altyapıdan bahsedebilir misiniz?
-
Bölgenin ticaretini destekleyen başka unsurlar da var. Bölgenin bulunduğu ilin potansiyeli gereği önemli sayıda araç filosuna sahip taşımacılık şirketleri sayesinde, karayolu ile ülke içine ve Avrupa ülkelerine, diğer yönlerde Ortadoğu ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri’ne sevkiyatlarda süreklilik sağlayan hizmet yapısına sahip olması bunların başında geliyor. Öte yandan demiryolu taşımacılığı yönünden TCDD’nin ve diğer özel demiryolu taşımacılık şirketlerinin imkanları ile tüm destinasyonlara bağlantının mümkün olması yatırımcıların işlerini kolaylaştırıyor.

Bahsettiğiniz lojistik hizmetler büyüyen iş hacmine yetiyor mu? Yeni lojistik yatırımları olacak mı?
-
Yenice mevkiinde TCDD tarafından yapılmakta olan yıllık 900 bin ton işlem kapasiteli Demiryolu Lojistik Köyü 2013 yılında tamamlanacak. 60 kilometre uzaklıkta bulunan Adana havalimanı vasıtasıyla tüm dünya ülkelerine havayolu ulaşımı sağlanıyor. Yenice mevkiinde inşaatına başlanan Çukurova uluslararası havalimanının ilk bölümü ise 2014 yılında tamamlanacak.

Serbest bölgenin toplam ticaret hacmi ne kadar? Yıl sonu hedefleriniz nedir?
-
Türkiye’nin ilk serbest bölgesi olarak faaliyete başladığı 1988 yılından 2010 yılı sonuna kadar gerçekleştirdiği en yüksek yıllık ticaret hacmi 2,7 milyar dolar olan Mersin Serbest Bölgesi’nde, 2011 yılında yapılan üretim ve ticaret işlemlerindeki önemli artış sayesinde tarihi bir rekora imza atılmış oldu. 2010 yılında 2,7 milyar dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmi yüzde 34 artışla. 2011 yılında 3,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2012 yılının sonunda ticaret hacminin 4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. 2013 yılında ise ticaret hacminde yükselmenin devam edeceği ve 4 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkılacağı tahmin ediliyor.

SERBEST BÖLGE ALANINI GELİŞTİRİYORUZ”
334 DONUM YENİ ALAN AÇILACAK

Mersin Serbest Bölgesi’nin bu gelişiminin devam etmesi için yatırım yapılıyor. Mevcut 836 dönümlük alanın tamamının yatırımcılara tahsis edilmiş olması sebebiyle,yeni yatırım alanları oluşturulması için çalışmalara devam ediliyor. Bu kapsamda Mersin Serbest Bölgesi’nin doğusundaki 334 dönümlük alanın serbest bölgenin sınırları içerisine alınması konusunda çalışmalar yapılıyor. Bu alanın serbest bölge statüsüne kavuşturulması sonrasında 2 bin kişiye ilave istihdam sağlanması ve yıllık 1 milyar dolarlık ilave işlem hacmi gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz