Naksan Holding'den Eskişehir'e dev yatırım

Yunus Emre Termik Santrali, 290 megavat gücünde olacak ve yaklaşık 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak.

1.09.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Naksan Holding'den Eskişehir'e dev yatırım
Yunus Emre Termik Santrali, Naksan Holding tarafından Eskişehir’e başlı Mihalıççık ilçesinin Koyunağılı köyünde kuruluyor. Santral, yerli linyit yakıtlı, baca gazı arıtma sistemli Avrupa Birliği ve Kyoto kriterlerine uygun Türkiye’deki ilk santral olacak. Yaptığı yatırımlarla Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağlayan Naksan Holding, Eskişehir’de kuracağı çevre dostu Yunus Emre Termik Santrali ile Türkiye’nin yüzde 1,17'lik  enerji ihtiyacını karşılayacak.

2 bin 500 ki­Şi is­tih­dam edi­le­cek

Naksan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakiboğlu, projenin tamamen yerli ve çevre dostu olduğunu söylüyor. Nakiboğlu “290 megavat enerji arz güvenliği katkısı, 2 bin 500 kişiyle istihdama önemli bir katkı sağlanacak. Çek İhracat Bankası’na, Vitkovice Grubu’na, BTC firmalarına katkı ve katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum” diyor.

440 mil­yon Eu­ro be­del­le ya­pıla­cak

Projenin yatırımcısı Naksan Holding’e bağlı Adularya Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik A.Ş. 440 milyon Euro bedelle yapılacak olan projenin finansmanı Czech Export Bank (Çek Cumhuriyeti İhracat Bankası) tarafından karşılanacak. Proje, bittiğinde 290 megavat gücünde yıllık 2 milyar 210 milyon kilovat elektrik üretimiyle Türkiye’nin yüzde 1,17'lik ihtiyacını karşılayacak. Yerli linyit yakıtlı, baca gazı arıtma sistemli Avrupa Birliği ve Kyoto kriterlerine uygun Türkiye’deki ilk santral olacak. Halen bin kişinin çalıştığı maden sahasında yabancı firmalar Vitkovice ve BTC kontrolünde tamamen yerli firma ve elemanlar istihdam edilecek. Toplam istihdam 2 bin 500 kişi olacak. Tamamen Avrupa teknolojisinin kullanılacağı santralin yanı sıra santrali besleyecek kömürün yıkanması için kurulacak yıkama tesisi de Türkiye’nin en büyüğü olacak.

Yu­nus Em­re Ter­mik San­tra­li

2x145 megavat kurulu güçte olacak santral, yıllık 2 milyar 210 milyon kilovat saat elektrik üretimi ile elektrik tüketiminin yüzde 1,17'sini karşılayacak. Santralin devreye alınmasıyla birlikte enerji ithalatında yıllık 150 milyon dolar tasarruf edilecek. Yerli linyit yakıtlı, baca gazı arıtma sistemiyle kurulan santral, AB ve Kyoto kriterlerine uygun Türkiye'nin ilk santrali olma özelliğine sahip olacak. İki ünite şeklinde dizayn edilen santralin ilk ünitesinin 29 ay, ikinci ünitesinin ise 34 ay sonunda devreye alınması planlanıyor. Santralin ihtiyaç duyduğu yıllık 2,5 milyon ton kömürün EÜAŞ, KİAŞ ve Adularya'ya ait sahalardan çıkartılması için gerekli madencilik ekipmanlarının temini, Ferrit SRO firması tarafından sağlanıyor. Santrallerde kullanılan kömürün yıkanması için Türkiye'nin en büyük yıkama ünitesinin de kurulacağı belirtildi. Santralin kurulumunda Avrupa teknolojilerinden faydalanılacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz