CANAVAR KARİYERLER

Hayatınızın işini nasıl elde edersiniz?

17.07.2015 20:48:250
Paylaş Tweet Paylaş
CANAVAR KARİYERLER
BusinessSummaries
Yazarlar: Jeff Taylor ve Doug Hardy
Yayıncı: Penguin Books, 2004

ANA FİKİR Bugün iş yaşamınızın neresindesiniz? Bir iş mi arıyorsunuz? Çalışıyor, ama hala dışarıda daha iyi bir iş var mı diye merak mı ediyorsunuz? İşgücü piyasasına yeni mi giriyorsunuz? Hiçbir şey vaat etmeyen bir işe mi yapışıp kaldınız? Kariyerinizden memnunsunuz, ama ilerlemek mi istiyorsunuz? Sıradan bir kariyere razı olmayın. Nerede olursanız olun modern kurumsal kültürün içinde hayatta kalmak ve gelişmek istiyorsanız yeni iş stratejilerine ihtiyacınız var. Bugün hayatınızın hangi aşamasında olursanız olun kariyeriniz için taze ve güçle bir vizyon yaratabilir ve bunu kovalayabilir, profesyonel hayallerinizin gerçek olmasını sağlayabilirsiniz. Canavar Kariyerler, son derece güçlü bir iş arayışını hayata geçirmek için adım adım bir plan sunmaktadır; yeni kariyer seçeneklerini keşfetmekten iş kazandıran özgeçmişler yazmaya ve müzakerelerde ustalık sağlayan yazışmalardan yeni bir iş için müzakere yapmaya kadar. Aynı zamanda yeni bir işin ilk aylarında, nasıl gelişeceğinizi ve sürekli başarıya kendinizi nasıl ayarlayacağınızı da öğreneceksiniz.

BU KİTABA NEDEN İHTİYACINIZ VAR?
Bu kullanışlı ve tutkulu kılavuz, size, anlamlı ve ödüllendiren bir kariyer inşa etmenin yolunu göstermektedir. CANAVARIN B.A.P.G. TAVRI Canavarın B.A.P.G. tavrı, sanki son 20 yıldır yaşanan değişimler hiç olmamış gibi geleneksel iş arama tarzında yürüyen adaylar arasında sizi öne çıkaracaktır. B.A.P.G. tavrı, kariyerinizin herhangi bir anında işinize yeni bir mesleki performans seviyesi getirecektir; ama iş ararken bu tavır hayati öneme sahiptir. Bonservisi elinde olan bağımsız bir ajan gibi düşünün. Bağımsız bir ajan, geleneksel olarak bir şirkete bağlı değildir. Bağımsız ajan bir işten diğerine geçer ve sıklıkla aynı anda birden fazla işle uğraşır. Bu nedenle insanlar, bağımsız ajanların “kalıcı” denilen konumların tersine “geçici” ya da “sözleşmeye dayalı” işler yaptığını düşünür. Bir iş arayışında bağımsız ajan tavrına sahip olmak anahtar öneme sahiptir, çünkü sizin “kalıcı” bir işi bir sözleşme olarak görmenizi ve böylece de işe daha fazla aciliyet duygusuyla yaklaşmanızı sağlar. Bir atlet gibi eğitim alın. Atletler kazanmak istedikleri her müsabaka öncesinde, sırasında ve sonrasında sıkı bir eğitimden geçmek zorunda olduklarını bilir. Bir iş ararken anterman ne demektir? Bunun anlamı açık hedefler koymak, taahhütlerde bulunmak, güven kazanmak için temel hareketlerin pratiğini yapmak, hatalardan öğrenmek ve odağınızı yitirmemektir. Atletler, iş adaylarına insanın gözlerini amacına dikmesi bakımından çok değerli dersler verebilir. Bir pazarlamacı gibi hazırlanın. Pazarlama açık bir izlenim bırakma 28 işidir. Kariyeriniz boyunca ilerlerken her iş arayışı gelişmek, güçlenmek ya da kişisel markanızı (yani işverenlere sunduğunuz kişisel ününüz yetenekler bohçanızı) değiştirmek için bir fırsattır. Bir girişimci gibi çalışın. Girişimcilerin çalışma alışkanlıkları, size başarılı bir iş arayışınızı nasıl yürüteceğiniz konusunda çok fazla şey öğretebilir.
~

İŞ ARAYIŞINIZI PLANLAYIN
İş arayışının üç aşaması vardır: Hazırlık, hızlanmak için kalkış ve iş fırsatlarını kovalamak. Aşağıdaki 10 haftalık model, size hazır hale gelmek için 2 hafta, piyasaya girmek için 3 hafta ve iş arayışınız “hattındaki” doğru iş fırsatlarını kovalamanızı sağlayacak rutinleri elde etmek için de 5 hafta vermektedir. On hafta bir öneridir; kendi çizelgenizi ilerledikçe kendiniz ayarlayacaksınız. İş arayışı süreciniz değişen bir ekonomi, iş adayları, sizin iş deneyimi seviyeniz ve bölgenizdeki nitelikli başvuru sahiplerinin sayısı gibi denetlenemez faktörlere göre az ya da çok zaman alabilir. Her adım için zamanı mali ihtiyaçlarınıza göre ya da kıdem seviyenize göre siz ayarlamak isteyebilirsiniz. Araştırmanızı sandığınızdan daha uzun sürebilme ihtimaline göre planlayın. Böylece çabucak bir iş bulursanız mutlu bir sürpriz yaşamış olursunuz. Şu anda kendinizin patronusunuz, bu nedenle zorlu bir programa hazır olun. İş arayanların çoğu, güne saat 9:00’da başlar ve 10:30 gibi fikirlerden yorulmuş olur. Ama şu anda işsizseniz, iş aramak tam zamanlı işiniz demektir. On hafta size 400 saat verir ve bu sürede çok şeyi halletmek mümkündür.

ARAŞTIRMANIN GÜCÜ
İş araştırmasının üç amacı vardır:
- Arayışın erken aşamasında ufkunuzu genişletmek Çok sayıda insan, iki ya da üç iş olasılığı ortaya çıkarır ve bunlar da genellikle aşina oldukları işlerdir. Siz birçok farklı işe uygun olabilirsiniz.
- Seçenekleriniz hakkında bilgilenmek Böylece arayış boyunca enerjinizi (yer, şirket ya da sektör olarak) nereye odaklamanız gerektiğini bilirsiniz. Bu arayışınızı daha güçlü ve kısa hale getirir.
- Herhangi bir işveren hakkında gerçek zamanlı bilgi ile sizi silahlandırmak Bu, size ilk görüşmede öne çıkma şansı sağlar. Araştırma gerçekten bir detektif çalışmasıdır (bir ipucu sizi diğerine 29 götürür) ve eğer merakla ve dört elle sarılırsanız her yerde işverenler ve işler hakkında ipucu bulursunuz.

“Eğer araştırmaya merakla ve dört elle sarılırsanız her yerde işverenler ve işler hakkında ipucu bulursunuz.”
~

İŞLERİN REKLAMININ YAPILDIĞI YERLER
Her yıl milyonlarca iş ilanı verilir, hem online hem de offline. Bunları bulabileceğiniz yerler:
- Büyük iş arama sitelerinde, kendi bölgenizdeki, diğer yerleşimlerdeki, hatta dünyadaki iş ilanlarını görebilirsiniz.
- Şirket sitelerinde, aynı zamanda açık pozisyonlar da duyrulur. Bazı şirket siteleri, elektronik başvurunuzu girebileceğiniz ve bunu veri tabanlarına ekleyebilecekleri alanlar sunmaktadır. Böylece uygun pozisyon olduğunda sizi bulacaklardır.
- Geleneksel gazete ilanları ki artık bunlar da web sitelerinde yayınlanmaktadır. Elbette bazı insanlar, basılı gazetenin ilanlarını taramayı tercih etmektedir.
- Dergiler ve sektör dergileri de sınıflandırılmış iş ilanlarına yer vermektedir.
- Sektör fuarlarında, birçok işveren bir ya da iki günlüğüne aynı çatı altında bulunmaktadır. Bu fuarlar, şirketlerin kendilerini pazarlamasının popüler bir yoludur. Sektör fuarları başlangıç ve orta düzey adayları hedeflemektedir. Bunları sınıflandırılmış ilanlarda ve devlet istihdam merkezlerinde bulabilirsiniz. Burada aynı zamanda farklı iş ilanları da bulabilirsiniz. Mağazalar ve kiliseler gibi kamusal alanlardaki bülten panolarını unutmayın. Eğer özel bir iş (bebek ya da hayvan bakıcılığı gibi) arıyorsanız, oralarda bulabilirsiniz. Küçük yerel işletmeler de buraları 30 kullanır. Radarınızı açık tutun.

AĞ OLUŞTURMA
“Ağ oluşturma” kelimesi size, iş kartvizitleri dağıtan, takım elbiseli insanları düşündürüyor mu? Aslında ağ oluşturma, bilgi paylaşımı ve ilişki kurmaktan daha fazla bir şeydir. Bunu her gün ailenizle, dostlarınızla ve ilişkide olduğunuz diğer insanlarla yaparsınız. Mevcut bütün ilişkileriniz kişisel bir ağdır ve güçlü, sürekli genişleyen kişisel ağ bir iş bulmanın harika bir yolunu oluşturur. Yeni bir işe başladıktan sonra bu ağ, işinizi daha iyi yapmanıza da yardım edecektir. Ağ oluşturma çabası sizi, koltuğunuzdan kaldıracak ve yüz yüze tartışmalara taşıyacaktır. Bu, korkuya ve şüpheye yol açabilir. Her şeyin ötesinde kim iş istemekten hoşlanır ki? Ama unutmayın, bu ağ oluşturma, iş talep etmekle ilgili değildir. Ağ oluşturma, işe taşıyan ilişkileri kurmaktır.
~

AMAÇLAR, ONLARINKİ VE SİZİNKİ
Interview Mastery’nin başkanı Michael Nece, bir iş görüşmesinde dört amacınız olmasını önermektedir:
- İşin gerekliliklerini taşıdığınızı kanıtlayın. İşi yapabilecek yeteneklere sahip olduğunuzu gösteren bir durum yaratmalısınız. İşin, bilgiyi çabucak öğrenme yeteneği gibi yumuşak ya da “gizli” gereklilikleri de buna dahildir. Bunu her münferit görüşmede yapmalısınız ve karşınızdaki için neyin önemli olduğunu anlamalısınız.
- Açık iletişim kurun. Kilit mesajlarınızı doğrudan iletin.

YAZARLAR HAKKINDA

Jeff Taylor,
dünyanın önde gelen kariyer sitesi Monster.com’un kurucusu ve şef canavarı. İnternet ve kariyer alanlarında vizyoner bir lider olarak üniversitelerde ve üst düzey iş konferanslarında sık sık konuşmalar yapıyor.
Doug Hardy, Monster Careers’in genel müdürü ve Finding Keepers, The Monster Guide to Hiring & Holding the World’s Best Employees- Muhafızları Bulmak, Dünyanın En İyi Çalışanlarını İşe Almanın ve Elde Tutmanın Canavar Kılavuzu adlı kitabın eş yazarı. Sertifikalı bir iş ve kariyer geçişi koçu olan Doug Hardy, Monster’ın baş editörüydü.
~

- Yakınlık kurun. Görüşmecinizin sizi, “ABC şirketi tipi bir insan” olarak kabul etmesini sağlayın. Bu sizden hoşlanmasını sağlamak kadar kolaydır ve şirket kültürü bağlamında değerlerinizi ifade etmek kadar da karmaşıktır. Yakınlık sizin davranışlarınızdan olduğu kadar gizli ipuçlarından da doğar.
- Feedback toplayın. “Bu pozisyona ne gibi şeyler katabileceğimi düşünüyorsunuz” ya da “Background’umda ilginizi neler çekti” gibi sorularla her bir görüşmeciden toplantı sonunda feedback alın. Profesyonel bir tarzda sormadığınız sürece feedback alamazsınız. Görüşmedeki amaçlarınızı elde etmek için üç “altın kural” vardır:
- Dinleyin ve aydınlatın. Sıra dışı bir dinleyici olmakla ilgili bağımsız ajan alışkanlığını hatırlıyor musunuz? Mülakata bir öğrenme fırsatı olarak yaklaşmalısınız. Feedback yoluyla önemli şeyleri aydınlatın: “Doğru anladığımı teyit etmek için bana üç yıl teknik tecrübe istediğinizi söylüyorsunuz. Tecrübenin uzunluğu dışında, teknik yeterliliği neyle ölçüyorsunuz?”
- Başarı öykülerinizle durumunuzu güçlendirin. Bir aday, bir kez bir işi yapmaya yeterli olduğuna yemin ediyorsa aslında “bana güvenin” diyordur. Başka bir aday, başarılarını miktar olarak sayıyorsa ve işi yapabileceğini rakamlarla ve gerçek tecrübeleriyle gösteriyorsa hangisini işe alırdınız?
-
Kilit mesajlarınızı doğrudan iletin. Soruları kilit mesajlarınızı destekleyecek şekilde sorun. Bu mesajları gündeme getirin. Örneğin eğer bir satıcının kilit mesajı, “Yeni müşteriler bulurum” ise “Yeni müşteriler bulmak” konusundan birkaç kez söz etmelidir.
“Soruları, kilit mesajlarınızı destekleyecek şekilde sorun.”

İŞİN SİZİN İÇİN DOĞRU OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARSINIZ?
Sizi istiyorlar. Peki siz onları istiyor musunuz? Bu süreç, daha siz görüşmede sorular sorarken başlamıştır. Aşağıdakilerin cevabını bildiğinizden emin olun: İşin sorumlulukları, yetki, amaçlar ve başarı için ölçütler konusunda tam bir resme sahip misiniz? Siz ve yeni patronunuz birlikte uyumlu çalışabilecek misiniz?
- Becerilerin, terübenin ve kültürün iyi bir uyumunun söz konusu olduğuna ikna oldunuz mu? Bu şirketin bir parçası olmayı gerçekten istiyor musunuz? Bu misyona hizmet etmek istiyor musunuz?
- İşi yapmanızı sağlayacak kaynaklara (insanlar, teknoloji, para ve zaman) sahip olabilecek misiniz? Sizin başarılı olmanızı istiyorlar mı?
- Bu işin önü açık mı?
- Araştırmanız sizi, şirketin 5 yıl sonra da hayatta olacağına ikna etti mi? Bu sizin için ne kadar önemli?
- Referanslarınız, ağ bağlantılarınız ve dostlarınız size, şirket hakkında neler söyledi? İş pozisyonu hakkında neler söyledi?
- Şirketin yeri sizce uygun mu? İstenen çalışma saatleri nedir? İşe gidiş-geliş durumu nedir?
- Eşiniz ya da yakınlarınız bu teklif hakkında ne düşünüyor?
~

“Sizi daha üretken kılacak yeni bir iş alışkanlığı geliştirin.”

BİR DEĞİŞİKLİK YAPIN
İyi bir iş arayışı süreci oluşturmak için birçok profesyonel değişiklik yaptınız. Aşağıda geçiş sürecinin avantajından faydalanmanıza yardım edecek ve yeni işinize doğru benimseyeceğiniz yeni tutuma dair birkaç etkinlik yer almaktadır:
- Yeni bir işe başlamadan önce en son işinizdeki en güçlü ve en zayıf 5 noktayı yazın. Yeni işinizde zayıf yanlardan bir ya da ikisini değiştireceğiniz konusunda kararlı hale gelin. Bunlar büyük değişiklikler olmak zorunda değildir.
- Kariyerinin ortasındaki birçok insan her gün aynı elbiseyi giyer. Yeni bir iş, gardırobunuzu (ya da görünümünüzü) biraz yenilemek için harika bir fırsattır. Bu değişiklik için banka hesabınızı batırmanız gerekmeyecektir.
- Sizi daha üretken kılacak yeni bir iş alışkanlığı geliştirin. Muhtemelen bu, iş arayışınızda zaten uyguladığınız, örgütleyici bir alışkanlık olacaktır. - Çalışmaya, daha iyi beslenmeye ya da yeni bir beceri edinmeye dair harika bir zaman. İş hayatınızda olumlu değişiklikler yapabileceğinizi kendinize kanıtladınız, neden orada durasınız? - Büyük yönetim öğretmeni Peter Drucker, şu güçlü hileyi öneriyor: Yeni bir işe başlamadan hemen önce neler olabileceğine dair beklentilerinizi yazın. Altı ay ya da bir yıl sonra yazdıklarınıza bakın. Nerede bulunduğunuza ve verimli olup olmadığınıza dair bir gerçeklik testi yapmış olacaksınız.
- İnsanların sizin açık olduğunuza dair beklentileri vardır, hep bir takma adınız olsun istediniz ama hiç olmadı mı? Birinci günde kendinizi yeni isminizle tanıtın. Birkaç ay içerisinde “Merhaba Jeffrey” yerine “Hey JT” dendiğini duyacaksınız.
- Takviminizde 10 günde bir gün işaretleyin. O günlerde bir saatinizi B.A.P.G. ilkelerinizi güzden geçirmeye ayırın.

İYİ ALIŞKANLIKLAR ÜZERİNDE ÇALIŞIN
Bir davranışı 20 bir gün gösterirseniz bunun artık alışkanlık olduğu söylenir. Yani şirketteki ilk ayınız, kötülerini terk ederken iyi alışkanlıkları hayata geçirmek zamanıdır.
- Bir akıl hocası bulun. Birkaç yıldır şirkette bulunan tecrübeli birini araştırın. Şirkette ne ve neden olup bittiği hakkında düzenli sohbetler yapın. Üstünüz bunun için iyi bir aday olabilir ya da şirketin başka bir departmanından birisi olabilir.
- Diğerleriyle dürüst ve açık olun ve ofis politikasını ofis politikacılarına bırakın.
- Eğer ofis politikasının önüne geçemiyorsanız, yine de diğerlerine karşı dürüst ve açık olun.
- Güven kazanın.
- Geliştirmeyi planladığınız iş alışkanlıklarınızı revize etmeyin.
- Meslektaşlarınızla, emsallerinizle, ekiple kaynaşın, soyutlanmayın.
- Her 4-8 haftada bir kişisel ağınıza e-posta yollayın. Bu alışkanlıklar üzerinde çalışın ve mevcut durumunuzu sizi hep hayal ettiğiniz işe taşıyacak şekilde dönüştürün.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz