Hayalim piyanist olmaktı

Bir dönem keman da çalan Demet Sabancı Çetindoğan ile müzik üzerine konuştuk.

27.10.2016 18:20:090
Paylaş Tweet Paylaş
Hayalim piyanist olmaktı
Demet Sabancı Çetindoğan’ın 2000 yılında eşiyle birlikte kurduğu Demsa Group, bugün lüks perakendenin en önemli adreslerinden biri haline geldi. Harvey Nichols, Brandroom, Tom Ford, Lanvin, Alexander McQueen, Salvatore Ferragamo ve geçen yıl Doğuş Grubu’ndan Demsa’ya geçen Gucci markası başta olmak olmak üzere 20’nin üzerinde markayla 130’dan fazla mağazaya ulaşan şirket, perakendenin dışında turizm, gayrimenkul, sağlık ve medya sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Demet Sabancı Çetindoğan, iş hayatındaki başarılarının yanı sıra pek çok STK’da üstlendiği görevler ve yaptığı çalışmalarla da dikkat çeken isimlerden. Sanata merakıyla da bilinen Çetindoğan Türkiye’nin en büyük koleksiyonerlerinden biri. İlk eserini 20 yıl önce alan Çetindoğan, bugün yağlı boya ve İslam eserlerinden oluşan 3 bin eserlik bir koleksiyona sahip. Bunlar Demet Sabancı Çetindoğan’ın bilinen yönleri. Bir de çok da ön plana çıkarmadığı bir yeteneğe sahip. Çok iyi piyano çalıyor. 6 yaşında piyano dersi almaya başlayan ve 12-13 yıl boyunca bu eğitimi sürdüren Çetindoğan, o yıllarda topluluk önünde hiç piyano çalmamış. Topluluk önüne ilk çıkışı ise babası için hazırlanan anma gecesinde olmuş. Çukurova Senfoni Orkestrası ile birlikte My Way’i çalan Çetindoğan, bu gecenin ardından ise birkaç hayır gecesinde daha istek üzerine piyano çaldığını söylüyor. Çetindoğan’ın en büyük hayali ise Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile çalmak. Bir dönem keman da çalan Çetindoğan ile müzik üzerine konuştuk.
* Sizin müziğe ilginiz ne zaman başladı?
Çok ufakken başladı. Rahmetli babam cümbüş çalardı ve benim piyano çalmamı çok arzu ederdi. Zaten benim hayalim de piyanist olmaktı.
* Ne tür müzik dinlemekten hoşlanıyordunuz?
Güzel olan her melodiyi seviyorum açıkçası. İlla da şunu dinlerim diye bir kuralım yok. Jazz’ı da, Blues’u da, klasik müziği de, Türk sanat müziğini de severim. Ben müziği seviyorum. Ama yalnız kaldığımda mutlaka klasik müzik dinlerim. Beni dinlendiriyor.
Geçmişten günümüze müzik zevkinizde nasıl bir değişim oldu?
Bütün zevkler, bütün alışkanlıklar değiştiği gibi elbette ki müzik de değişiyor. Çağa ayak uydurmak gerek. Ama klasikler hiçbir zaman değişmez... Bu tür müzikte daha baskın sanırım.
* Ne zamanlar müzik dinlersiniz?
Arabada, çalışırken, boş zamanlarda... Bulunduğum ortamda illaki bir yerlerde müzik çalar. Hep bir melodi vardır. Ama kendim araba kullanıyorsam yüksek ses müzik dinlemeyi seviyorum… Hız yok ama…
* En beğendiğiniz şarkıcı, grup, besteci dediğimizde kimler aklınıza gelir?
Celine Dion, Tarkan, İdil Biret, sevgili dostum piyanist Princess Caroline Murat, Ajda Pekkan , Anjelika Akbar… Bunlar ilk aklıma gelenler…
* Piyano çalmaya nasıl başladınız?
Rahmetli babam müziği, severdi. Zaman zaman piyanonun başına geçer notasız Türk musikisinden ezgiler çalardı. Benim de çalmamı çok istemişti. Öyle başladım.
* Kaç yaşında başladınız çalmaya?
6 yaşında.~* Eğitim aldınız mı?
Tabii. İlk özel hocam Fransız bir madamdı. Çok disiplinliydi. Adana’da yaşayan piyanist hem de Fransız. 70’li yıllar için ender bir durumdur bu. Haftada 3 kez ders verirdi.
* Sever miydiniz dersleri?
İlk zamanlar değil. Hocanın geleceği saatlerde yemek masasının altına saklanırdım. Her şeyde olduğu gibi öğrenme süreci zor oluyor. Belli bir aşamayı atlattıktan sonra keyif alıyorsunuz. Ben o dönemde ders almak istememiştim. Öğrendikçe, çaldıkça sevdim. Madamdan sonraki öğretmenim oturup notaları ezberletmek yerine kendisi çalar bana söyletirdi. Benim kulağım çok kuvvetliydi. Öğretmen bir kere çalınca notasız çalardım. İleriki denemde notayla gitmek gerekti.
* Eğitiminiz ne kadar sürdü?
12 - 13 yıl haftada 3 kez evimizde özel ders aldım. Ta ki üniversite eğitimi için Londra’ya gidene kadar.
* Eğitim almaya başladığınız dönemde piyanist olmayı düşündünüz mü? Önünüzdeki engeller neydi?
Piyanist olmak hayalimdi. Önümde pek de engel yoktu açıkçası. Kulağım çok iyiydi, bu da sanırım babamdan bana geçti. Ama babamla hafta sonları işe giderdim. İş hayatı daha öne çıktı benim için. Piyanist olmak hayalimdi ama önceliğim olmadı. Profesyonelce yapmak yerine hobi olsun istedim.
* Bir müzik aleti çalmak size ne kattı?
Bir değil iki.
* Piyano dışında bir müzik aleti daha mı çalışıyorsunuz?
Evet. Lise son sınıftayken keman dersi aldım. Ama piyano kadar ilerletemedim. Üniversite sınavına hazırlandığım zamanlarda başladım keman eğitimi almaya. Hatta lise sonda okul orkestrasında keman çalıyordum. Okul olarak bir yarışmaya katılıp üçüncü olmuştuk.
* Hala çalıyor musunuz?
Hayır. Eğitimim kısa sürdü. Bir yıl eğitim aldım. Üniversiteye hazırlanırken hem piyano hem de keman dersi almak zor geldi. Piyano hocamın eşi veriyordu keman dersini. Ama kısa bir eğitimdi.
* Şu anda evinizde bir piyano var mı?
Evet güzel bir piyanomuz var. Blüthner-Leipzig marka.
* Her gün çalabiliyor musunuz?
Ne yazık ki hayır. Keşke her gün çalabilsem. Tempom o kadar yoğun ki... Haftalarca tuşlara parmaklarım değmiyor.
* Bir gününüz nasıl geçiyor?
Benim hayatım; iş ve özel hayat ile STK’lar olmak üzere üçe ayrılmış durumda. STK’lar özel hayatımdan zaman alıyor. Erken uyanıyorum. 06:30 gibi… Ardından 08:15’te ofiste oluyorum. Kendi işlerimle uğraşıyorum. STK’larla ilgili yapılması gerekenler üzerine çalışıyorum. Ama akşam üstü 6 gibi evde olmaya çalışıyorum. Akşam bir davete katılmam gerekiyorsa da ilk bölümlerine gitmeye gayret ediyorum. Yoğun bir tempom var.
* Nasıl bir günün sonunda piyano çalıyorsunuz?
Çok yorgun olduğum bir günün ardından zaman yaratabilirsem çalmaya çalışıyorum. Kendi kendimeyken çalmak hoşuma gidiyor. Yorgun olduğumda yarım saat çalmak beni dinlendiriyor.
* Çalmaktan en hoşlandığınız besteler hangileri?
Ben klasik piyano eğitimi aldım. Dolayısıyla Bach, Mozart, Johann Strauss, Beethoven, Schubert’in bestelerini çalıyorum.
* Notaya bağlı olarak mı çalıyorsunuz?
Ben Londra’da üniversite eğitimi alırken notalarımı kaybettim. Dolayısıyla ezberimde olan besteleri çalıyorum.
* Geçenlerde dostlarınıza verdiğiniz bir davette küçük bir piyano resitali verdiğinizi okuduk. Hangi parçayı çalmıştınız?
Johann Strauss’un “The Blue Danube” valsini ‘’çalmıştım.
* Topluluk önüne ilk bu şekilde mi çıktınız?
Hayır. Ben Adana’da özel ders alırken pek imkan yoktu. Hocam da yönlendirmediği için hiç topluluk önünde piyano çalmadım. Yani uzun yıllar özel ders almama rağmen uzun bir dönem hiç resital vermemiştim. İlk seyirci önünde bulunmam ise rahmetli babam için yapılan anma gecesinde oldu.
* Anma gecesinde sahneye çıkma fikri nasıl doğdu?
Anma gecesi için orkestra şefimiz ile evde buluşmuştuk. O, evdeki piyanoyu görmüş ve kim çalıyor demiş. Evdeki personel de benim çaldığımı söylemiş. Yanımıza “Müthiş bir fikrim var” diye geldi. Onun fikriydi. Çukurova Senfoni Orkestrası ile birlikte My Way’i çaldık. Ünlü tenor Mario Frangulis söyledi. Benim için unutulmaz ve duygu dolu bir andı. Hatta anma gecemizde o dönemin Kültür ve Turizm Bakanı da bizimleydi. “Bir sonraki konseriniz Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile olsun” diyerek sağ olsun beni taltif etmişti.
* Yeni hayaliniz bu mu?
Tabi ki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile çalıyor olmak beni son derece onurlandırır.
* Sonrasında da topluluklarla çaldınız mı?
Hayır gecelerinde çaldım. Bir de en son geçenlerde Pera Palas’taki bir davette İlham Gencer’in ricasını kıramadım ve orada çaldım.
* Çocuklarınıza piyano dersi aldırdınız mı?
 Kızlarım aldı. 5-6 yaşlarındayken konservatuara yazdırdım. Ama disiplinli eğitim ve eğlenceli hale getirilmeyen sistem nedeniyle kısa sürdü eğitimleri. Meyilli olmadıklarını gördüm. Halbuki oyun ve eğlence katılsaydı ilgilerini çekebilirdi.
* Kızlarınız piyano dışında sanatın hangi dalıyla ilgili?
Resme yatkınlar. Özellikle büyük kızımın resme büyük kabiliyeti var. Babamın kabiliyeti vardı ona çekti diye düşünüyorum. Büyük kızımın üç kişisel sergisi oldu bugüne kadar.
* Çocuklarınızla nasıl zaman geçiriyorsunuz?
Birlikte sergi geziyoruz. Özellikle yurtdışındaki müze ve galerileri birlikte gezmekten büyük keyif alıyoruz.
* Çocuğuna piyano eğitimi aldırmak isteyenlere ne önerirsiniz?
Eğitimci çok önemli. Dersleri eğlenceli yapmak gerekli, özellikle ilk birkaç ay. Çocukları motive etmek açısından çok iyi oluyor.~"3 BİN ESERLİK KOLEKSİYONU VAR"
Türkiye’nin en büyük koleksiyonerlerinden olan Demet Sabancı Çetindoğan ve eşi Cengiz Çetindoğan, ilk eserini 20 yıl önce almış ve bugün koleksiyonları 3 bin esere ulaşmış durumda. Yağlı boya ve İslam eserleri koleksiyonlarının olduğu 3 bin eserin sergileneceği müzeye ilişkin bilgi veren Çetindoğan, “20 yıl gibi bir sürede iyi bir koleksiyona sahip olduk. İlk alımımızda 8 tablo birden aldık. İşin buralara varacağını düşünmemiştik açıkçası. Tabloları evimize asarız diye alırken, eser sayısı 3 bine ulaştı. Köklü bir geçmişe sahip olan Türk sanatını dünü ve bugünü ile sunabilmek amacıyla müze kurmak için çalışmalara başladık. ” diye konuşuyor. Demsa Koleksiyon, iki ana bölümden oluşuyor. Koleksiyonun ilk bölümünde 9. yüzyıl ile 20. yüzyıl arasına tarihlenen, hilye-i şerife, kıt’a, kuran-ı kerim, levha, murakka, berat ve ferman ve dua kitapları gibi nadir İslamî eserler yer alıyor. Eserler arasında Yakut Mustasimi, Ahmed Şemseddin Karahisari, Şeyh Hamdullah, Hafız Osman, Abdullah Zühdi, Muhsinzade Abdullah, Mahmud Celaleddin, Mehmet Şevki gibi Türk hat sanatında ekol oluşturmuş hattatların eşine az rastlanır eserleri bulunuyor. İkinci bölümde ise Türk resim sanatı tarihinin başlangıcı olarak kabul edilen 19. yüzyılın ikinci yarısından günümüze uzanan süreçte oluşturulmuş başyapıtlar yer alıyor. Koleksiyon Osman Hamdi portrelerinden Şeker Ahmet Paşa’nın peyzajlarına, Süleyman Seyyid ve Hüseyin Zekai Paşa’nın natürmortlarından Halil Paşa’nın portrelerine, İbrahim Çallı’nın figürlü peyzajlarından Nazmi Ziya’nın boğaz konulu yapıtlarına, Şevket Dağ enteriyörlerinden Hikmet Onat’ın Kurbağalıdere peyzajlarına kadar geniş bir yelpazeye sahip.

DEMET SABANCI ÇETİNDOĞAN’IN MÜZİK LİSTESİ
Klasik müzik listemde şunlar olur:
1-Mozart ‘ın Türk Marşı
2-The Blue Danube Valsi
3-Spring Waltz
4-Moonlight Sonata
5- Love Story

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz