'Faiz artırımı uygun olabilir'

Yellen, 'Göreceli olarak yakın zamanda faiz artırımının memnuniyetle karşılanacağına karar verdik' dedi.

18.11.2016 16:40:000
Paylaş Tweet Paylaş
'Faiz artırımı uygun olabilir'
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, Donald Trump'ın ABD'nin yeni başkanı olarak seçilmesinin ardından ilk sunumunu yapıyor.

Yellen sunumunda, yakın zamanda faiz artıracaklarının sinyalini verdi.

Yellen, "Kasım toplantısında göreceli olarak yakın zamanda faiz artırımının memnuniyetle karşılanacağına karar verdik. Fed'in enflasyon konusunda ivmenin gerisinde kalması riski en azından yakın gelecekte sınırlı olarak devam ediyor. Fed'in enflasyon konusunda ivmenin gerisinde kalması riski fed faiz oranlarında sadece kademeli artışları gerektiriyor" dedi.

ABD ekonomisinin bu yıl Fed hedeflerine ulaşma konusunda ilerleme sağladığını aktaran Yellen, "2016 istihdam kazanımları tahminlerin oldukça üzerinde. 2016 istihdam artışı, iş gücüne yeni katılımları absorbe etmek için gerekli seviyenin üzerinde. ABD ekonomisinde büyümenin ılımlı bir hızla devam etmesini bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Global büyümenin güçlendiğini, ABD istihdam piyasasının daha fazla güçlendiğini ve yüzde 2 enflasyon hedefine gelek bir kaç yılda dönülmesinin beklendiğini söyleyen Yellen, "Son FOMC toplantısın faizlerin değiştirilmemesi kararı ekonomiye güvensizliği yansıtmıyor. Bu karar istihdam piyasalasında büyüme için Fed'in yılın daha erken dönemlerinde beklediğinden daha fazla hareket alanı olduğu yargısını yansıtıyor" diye konuştu.

Para politikasının ileri görüşlü devam ettirilmesi gerektiğini belirten Yellen, "Faiz artırımlarını çok uzun süre ertelemek aşırı risk alımını cesaretlendirebilir ve gelecekte daha hızlı faiz artırılmasına yol açabilir" dedi.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz