Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'ye ilişkin enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize ederken, ekonomideki büyümenin özel yatırımlardaki istikrarsızlık ve azalan tüketim harcamaları nedeniyle yavaşladığını belirtti.
IMF, Türkiye'nin de aralarında olduğu Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa (CESEE) ülkelerine ilişkin "Bölgesel Ekonomik Sorunlar" raporunu yayımladı. Rapor, bölge ekonomilerinin artan iç taleple toparlanmaya başlamasına karşın büyümenin hala zayıf olduğuna işaret etti. Avro bölgesindeki deflasyonist açılımların yanı sıra azalan gıda ve enerji fiyatlarının enflasyonu bölge genelinde aşağı çektiği belirtilen raporda, Türkiye ve Rusya'daki enflasyonun artan gıda fiyatları ve değer kaybeden para birimleri yüzünden yüksek kaldığı aktarıldı. Bölge ülkelerinin makroekonomik eğilimlerinde büyük farklılıklar görüldüğünü vurgulayan IMF, Türkiye'de enflasyonun 2014 sonunda yüzde 9, 2015 sonunda ise yüzde 7,1 olarak gerçekleşmesini bekliyor. Türkiye ekonomisinin 2014 ve 2015 yıllarında yüzde 3 büyümesini öngören IMF, cari açığın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranının 2014'te yüzde 5,8 ve 2015'te ise yüzde 6 olacağı tahmininde bulunurken, Türkiye'nin nominal çıpanın yeniden tesis edilmesi ve dış dengesizliklerin azaltılması için yardımcı politikalar izlemesi gerektiğini savundu. Raporda, öte yandan iyileşen işgücü piyasası ve tüketici kredileriyle desteklenen özel tüketimin, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin genelinde büyümenin temel faktörü olduğu ifade edildi. Buna karşın, "Türkiye ve Rusya'daki tüketim harcamalarının düşen tüketici güveni ve kredi büyüme hızı nedeniyle gerilediği" tespitine yer verildi.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?