Rusya ile engeller kalkacak!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ilk çeyrekteki planları ile ilgili bilgiler verdi. Zeybekci, "Rusya ile ticaretin önündeki tüm teknik engelleri kaldırmak gibi bir çalışma var" dedi

7.01.2015 10:46:300
Paylaş Tweet Paylaş
Rusya ile engeller kalkacak!
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Rusya'yla şu an da hükümetlerarası diyaloğumuz çok üst seviyede. Almış olduğumuz kararlarla, ilk çeyrek içinde Rusya ile olan ticaretin önündeki tüm teknik engelleri kaldırmak gibi bir çalışmamız var" dedi.

BÜYÜME ORANLARI DÜŞTÜ

Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin "2014 İhracat ve Ekonomi Değerlendirme ve Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, geçen yılın başında yapılan toplantıya işaret ederek, o zamanki verilerin bu kadar iyi olmadığını, bu yılki rakamın mutluluk verici olmakla birlikte yine de yeterli seviyede bulunmadığını söyledi.

Türkiye’nin yıllık ihracatında yaşanan yüzde 4'lük büyümenin, etrafdaki gelişmeler göz önüne alındığında takdire şayan olduğunu belirten Zeybekci, Avrupa’nın hala istikrarlı büyümeye kavuşamadığını aktardı. ABD ekonomisinin Avrupa'ya kıyasla oldukça iyi durumda olduğunu dile getiren Zeybekci, yükselen ekonomilerde büyüme oranlarının ise gittikçe düştüğüne dikkat çekti.

PETROL FİYATLARI İÇİN NE DEDİ?

Zeybekci, "Türkiye'nin toplam maliyet kalemlerinin en önemlilerinden bir tanesi olan enerji fiyatlarında 2015 yılında olumlu bir süreç yaşayacağımızı tahmin ediyoruz" diyen Zeybekci, "2014 yılında petrol fiyatlarında yüzde 50'ye yakın bir düşüş yaşandı ve 2015 yılında Rusya ekonomisinin yüzde 5-6 civarında küçüleceği öngörülüyor. İhracatçılarımızın, yatırımcılarımızın, müteahhitlerimizin 2015 yılında Rusya'da mevzi kaybetmesini engellemek ve iki ülke ticaretini serbestleştirmek için çok önemli adımlar atıyoruz. Rusya'daki krizin ülkemiz ekonomisindeki etkilerini minimuma indirmek için de önemli çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.

AB'YE İHRACATIMIZ YÜZDE 11 ARTTI
Avrupa Birliği'ne (AB) yapılan ihracata da işaret eden Zeybekci, "AB toplamda ithalatını yüzde 1 seviyesinde artırırken, büyümesi sıfır seviyelerinde devam ederken, 2014 yılı ihracatımızda AB'ye olan ihracatımızı yüzde 11'ler seviyesinde, Almanya'ya yüzde 14 seviyesinde artırdık" dedi.

Stok maliyetine katlanmak istemeyen ülkelerin 1-2 haftada stok yapmadan tedarik yapmak istediğini, bunun tek adresinin de Türkiye olduğunu dile getiren Zeybekci, 2015'de aynı olgunun Rusya'nın tedariklerinde de etkili olacağı öngörüsünde bulundu. Bakan Zeybekci, şunları kaydetti: "Rusya'da tedirginliğin, belirsizliğin artmasının, uzun vadeli satın almalara gidemeyerek, stoklamalardan kaçınarak, kısa vadeli satın almalarla yoluna devam etmek istemesinde en büyük avantaja Türkiye sahiptir. Diğer yandan Rusya'yla şu an da hükümetlerarası diyaloğumuz çok üst seviyede. Almış olduğumuz kararlarla, ilk çeyrek içinde Rusya ile olan ticaretin önündeki tüm teknik engelleri kaldırmak gibi bir çalışmamız var. Teknik heyetler devamlı görüşmelerini sürdürüyorlar. Tüm Bakanlıklarımızın katılımıyla, Rusya'yla ticarette tüm engellerin kaldırılması konusunda çalışmalarımız var. Şubat ayı içinde Antalya'da, Rusya'nın tüm sektörleriyle bir araya geleceğiz.Rusya ve Türkiye'nin tüm bürokrasisiyle tüm sorunları tekrar dinleyip ondan sonra son adım bölümüne geçeceğiz."

Nihat Zeybekci, ihracatın artmakta zorlandığı bölgelerde artırılması için hükümet olarak çalışmalara devam edeceklerini vurgulayarak, petrol ve enerji fiyatlarındaki düşüşün Ortadoğu'da etkilerinin olacağı değerlendirmesini yaptı. Bakan Zeybekci, konuşmasında net ihracatın büyümeye katkısına da değinerek, "Büyümemiz her ne kadar istenilen seviyede olmasa da, bahsettiğimiz sebeplerden ötürü yüzde 2,8'lik büyüme ile Türkiye bir başarıya imza attı. Büyümemizin yüzde 95'ini net ihracatın büyümeye verdiği destekle sağlamış olduk, bunun için minnetlerimi sunuyorum. Türkiye 2014 yılında ihracata dayalı büyümeyi gerçekleştirdi" dedi.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz