4+4+4'le büyüyecek

Teknolojinin hızlı gelişimi kırtasiye ürünlerinin fiyatlarını ucuzlatarak tüketimi yükseltti.

1.10.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
4+4+4'le büyüyecek
Kırtasiye

4 MİLYAR DOLAR
Türkiye, dünya ofis ve kırtasiye malzemeleri ihracatında dünyada 10'uncu sırada. Sektörün potansiyeli oldukça yüksek. Pazarda 350 toptancı ve üretici ile 25 bin perakendeci faaliyet gösteriyor. 2009'da 3,5 milyar dolar olan sektörün cirosu, 2010'da yüzde 8,5 büyüdü. Geçen yıl ise yüzde 5 artarak 4 milyar dolara ulaştı. Sektörün büyümesinde okul kadar ofis kırtasiyesi de etkili oldu. Teknolojinin hızlı gelişimi kırtasiye ürünlerinin fiyatlarını ucuzlatarak tüketimi yükseltti.
ÖĞRENCİ SAYISI ARTTI
Sektörün en büyük sorunu Uzakdoğu'dan ithal edilen ucuz ve kalitesiz ürünler... Ayrıca 5'inci ve 12'nci sınıfların bilgisayar kullanmaya başlamalarıyla kırtasiye ürünleri kullanımının olumsuz etkilenmesi bekleniyor. En önemli avantaj ise yeni eğitim sistemi.4+4+4 sistemiyle birlikte öğrenci sayısının artması, büyüme rakamlarını yukarı çekiyor. Öte yandan üretimde Reach Standart-ları'nın Türkiye'de de uygulanmaya başlanmasının önümüzdeki dönemde Türkiye'yi başta Avrupa ülkeleri olmak üzere yakın coğrafyada kırtasiye satın alma merkezi yapabilir.
FİYATLAR ARTACAK
Yeni eğitim sistemiyle birlikte bu yıl pazarın yüzde 7 büyümesi bekleniyor. Bu öngörü gerçekleşirse sektörün cirosu 4,3 milyar dolara çıkacak. Tüm Kırtasiye Sanayicileri, ithalatçıları, ihracatçıları, Toptancıları Derneği Genel Sekreteri Cansel Can, sektörü şöyle değerlendiriyor:

"Çıkan tebliğler kırtasiye ürünlerinde kullanılan hammaddelerin kalite standardını yükseltti. Buna laboratuvar maliyetleri de eklenince fiyatlar yüzde 8-15 artacak. 2013'te de pazarın yüzde 6-7 büyümesini bekliyoruz.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz