Dershane krizi nasıl etkiledi?

Gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde her geçen yıl özel eğitim alanı gelişiyor.

19.10.2014 12:54:060
Paylaş Tweet Paylaş
Dershane krizi nasıl etkiledi?
ÇALKANTILI YIL
6528 sayılı "Dershanelerin Kapatılması Hakkında Kanun" ile gerçekleştirilen yasal düzenleme, özel eğitim sektöründe 2013-2014 öğretim yılının çalkantılı geçmesine neden oldu. Yine de özel okulların genel eğitim içindeki yeri 2008- 2009 öğretim yılında yüzde 3,3 civarındayken bu oran, 2013-2014 öğretim yılında yüzde 4,1 'e ulaştı. En önemli büyüme ise istenen standartların daha küçük çaplı olması ve diğer okul türlerine oranla daha az sermayeyle açılabilmesi nedeniyle okul öncesi eğitimde gerçekleşti.

KALİTE İHTİYACINDA

Gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde her geçen yıl özel eğitim alanı gelişiyor. Bu ülkelerin genel ortalaması değerlendirildiğinde özel okulların genel eğitim içindeki yeri yüzde 12-15 arasında gözüküyor. Dolayısıyla Türk özel eğitim sektörü, henüz dünya ortalamasının yarısına ulaşabilmiş değil. Sektör bir yandan büyümesini sürdürürken bir yandan da özel eğitimin sadece ticari bir alan olarak görülmediği, reklam yarışı yerine akademik rekabetin yükseldiği bir anlayışı yerleştirmeye çalışıyor.

BELİRSİZLİK HAKİM
Öğrenci sayısı baz alındığında özel eğitim sektörünün bu yılı yüzde 12 büyümeyle kapadığı görülüyor. Ancak kaneunda yapılan değişiklikle birlikte ortaya çıkan tartışmaların yarattığı negatif algının, sektörü olumsuz etkileyebileceği düşünülüyor. Türkiye Özel Okullar Birliği (TOOB) Başkanı Cem Gülan, "Beklenmedik gelişmelerle karşılaşılması her an mümkün olan sektörde, 5 yıllık hedef için görüş ve karar belirleyip girişimde bulunma şansı şu anda pek mümkün görülmemektedir" diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz