Enerji maliyeti sıkıntı yaratıyor

Türkiye, Avrupa'da yaş sebze-meyve üretiminde Hollanda ve İspan-ya'nın ardından 3'üncü sırada.

1.06.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Enerji maliyeti sıkıntı yaratıyor
Sebze- Meyve
AB’DE 3’ÜNCÜ
Sektör, bilgisayar kontrollü, doğal iklimlendirme ve döllendirme teknolojisine sahip modern seraların kurulmasıyla hızlı yükselişe geçti. Başta AB ve Rusya olmak üzere diğer ülkelerin de modern seralarda üretilen hormonsuz sebze meyve ithalatına onay vermesiyle sektörün ihracatı, geçen yıl yüzde 5 oranında artarak 2,2 milyar dolara yükseldi. Sektörde modern seraların büyüklüğü ise 7 bin dönümden 10 bin dönüme çıktı.

MALİYET YÜKSEK
Yaş sebze -meyve ihracatında modern seralar sektörün en önemli avantajı. Buralarda bitkilerin döllenmesi arılarla yapılıyor. Hormon kullanılmıyor. Ancak sektörün en önemli sorunu yüksek maliyet kalemleri. Bir dönüm modern seranın maliyeti 50 bin ila 90 bin Euro arasında değişiyor. Enerji maliyetleri de oldukça yüksek. İthal kömür yakan modern seracılar tesislerinin de sanayi işletmesi sınıfına sokularak enerji indirimi yapılmasını talep ediyor.

YÜKSEK BÜYÜME

Avrupa ülkelerinin kışı bu yıl çok soğuk geçirmesi, sektörün en önemli avantajı oldu. Bu yüzden, 2012'de sektörün ihracatının yüzde 30 oranında artarak 3 milyar doları yakalaması bekleniyor. İklim değişikliklerinin Türkiye'ye avantaj sağladığını söyleyen Ser-Bir Başkanı Başaran Kelek, sektörü şöyle değerlendiriyor: "Modern seraların faaliyete geçmesi ile yurtdışında marka olmaya başladık. Türkiye Ortadoğu, Balkanlar ve Rusya'nın en büyük sebze, meyve tedarikçisi olma yolunda hızla ilerliyor.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz