Geleceği parlak

Büyümede yaz döneminin sıcak geçmesi etkili oldu.

1.10.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Geleceği parlak
Klima
ÜRETİMDE MERKEZ
Dünyada iklimlendir-me pazarının büyüklüğü 54 milyar dolar. Türkiye'de iklimlendirme pazarı son 10 yılda 15 kat büyüdü. Özellikle bireysel, yani split klimaların satışında büyük bir artış yaşandı. Türkiye split klimada, Avrupa'daki en büyük üretim merkezi oldu. 2008'de 1,8 milyar dolar olan pazar, 2009 ve 2010'da krizden dolayı daralsa da geçen yıl yüzde 25 büyüdü ve 1,5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Büyümede yaz döneminin sıcak geçmesi etkili oldu.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
Sektörün en önemli sorunlarının başında Uzakdoğu rekabeti, nitelikli iş gücünün azlığı, sermaye darlığı ve yan sanayinin az gelişmiş olması geliyor. Ayrıca küresel ısınmayla birlikte değişen iklimler de sektörü zora sokuyor. Küresel ısınmanın hangi bölge ve ülkeyi nasıl etkileyeceği kısa vadede bilinmiyor. Türkiye'nin normal iklim şartları, birçok bölgede klimayı ihtiyaç haline getirirken geçtiğimiz yıllarda havaların normalin üzerinde serin geçmesi, klima satışlarının azalmasına neden oldu. Bu yıl ise Ramazan ayının yaza denk gelmesi klima satışlarını olumlu etkiledi.
YÜZDE 25 BÜYÜME
Bir yıl öncesine kadar pazarın büyüme ortalaması yüzde 15 seviyesindeydi. 2011 'de yüzde 25'e çıkan büyüme oranının 2012'de de devam etmesi bekleniyor. Sektörün büyümesinin Türkiye ortalamasının üzerinde seyredeceğini söyleyen Akcor Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Zalma, pazarın geleceğiyle ilgili şu yorumu yapıyor: "Pazarın geleceğini parlak görüyoruz. Klima sektörünün en önemli avantajlarından biri inşaat sektörüne bağlı gelişmesi. Yeni yapılan modern evlerde havalandırma ile birlikte klima tercih edilmesi pazarın gelişmesini sağlayacak.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz