Hammaddede sıkıntı yaşanabilir

Sektör, 2013 yılında 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

31.10.2014 20:37:310
Paylaş Tweet Paylaş
Hammaddede sıkıntı yaşanabilir

AVRUPA’DA 3’ÜNCÜ
Türkiye, seramik üretiminde dünyada 9'uncu, Avrupa'da İtalya ve İspanya'nın ardından 3'üncü durumda. Yaklaşık 410 milyon m2 kapasitesi bulunan seramik sektörü, yıllık 330 milyon m2 üretim yapıyor.

Kullanılmayan yaklaşık yüzde 20'lik kapasitenin bir kısmı teknolojik ve ekonomik olarak eskiyen hatların yanı sıra kapanan tesislerden oluşuyor. Kapasitenin 90 milyon m2'si ihracat olup 240 milyon m2'si yurtiçinde tüketiliyor. Sektör, 2013 yılında 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

MALİYETLER ZORLUYOR
Sektörün en önemli sıkıntısı, yüzde 35 civarındaki enerji maliyetleri. Doğalgaz üreten ülkelerin ihracata destek için enerji maliyetlerinde kullandığı teşvikler, Türk seramik sektörünü rekabette zorluyor.

Sektörün avantajı ise hammadde killerine sahip olması. Ancak Şile Kil Havzaları'nın konut bölgesine açılması nedeniyle ocaklar kapanmaya başladı. Tümü kapandığında ya yurtdışından hammadde alınacak ya da kalitesiz hammadde ile çalışılacak. İki alternatif de gelecekte sektör için sıkıntı yaratacak.

KULLANIMI ARTACAK
Seramik sektörünün 2014 yılı ihracat hedefi 1 milyar 81 bin dolar. Bu yüzde 8'lik bir artış anlamına geliyor. Günümüzde seramik kullanımının sadece banyo, mutfak ve balkondan çıkarak artık salonlarda, mobilyada, bahçede ve cephede kullanılmaya başlanmasının sektörü olumlu etkilemesi bekleniyor.

Yurtbay Seramik Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Girgin, "Zaman içinde doğal granit yerine kullanımın artacağını bekleyebiliriz. Bu ürünlerin geliştirilmesi konusunda çalışmalara devam edeceğiz" diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz