Öncelik inovasyonda

Medikal ihracatının kısa vadede 1 milyar dolara çıkarılması sektör için zor görünmüyor. Ancak sektör ihracatını artırırken bir yandan da ithalatında artışlar yaşanıyor.

25.03.2014 15:54:490
Paylaş Tweet Paylaş
Öncelik inovasyonda
(Medikal)


HIZLI BÜYÜME

Medikal sektöründe son 5 yılda yapılan ihracata bakıldığında, 2008 yılında 414 milyon dolar olan ihracat tutarının, 2009'daki ekonomik kriz nedeniyle yüzde 6 düşerek 389 milyon dolara gerilediği görülüyor. Ancak 2010'dan sonra ihracat hızla yükselmeye başladı. 2010'da 443 milyon dolar olan ihracat, 2010-2012 yılları arasında yüzde 46 artarak 647,3 milyon dolara ulaştı. Yerli firmalar, son yıllarda özellikle ihracat yaptıkları ülkeleri çeşitlendirdi. AR-GE yatırımlarını artırarak kalite standartlarını yükseltti.

ODAK AR-GE’DE
Krizlerden az etkilenmesi, girişimcilik gücünün yüksek olması, kaliteli üretimi, lojistiğinin gelişkinliği ve bir bilgi birikiminin olması, sektörün artıları arasında yer alıyor. Sektörün önemli problemleri ise AR-GE kültürüyle sanayi-üniversite işbirliğinin yeterli olmaması, medikal üretim bölgelerinin bulunmaması ve markalaşamama olarak sayılabilir. Özellikle Almanya, ABD gibi medikal teknolojisinde ileride olan ülkelerle rekabet edebilmek için teknoloji ve AR-GE'ye yatırım sektörün öncelikli konuları arasında.

KRİTİK EŞİK
Medikal ihracatının kısa vadede 1 milyar dolara çıkarılması sektör için zor görünmüyor. Ancak sektör ihracatını artırırken bir yandan da ithalatında artışlar yaşanıyor. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, "Yerli üretimin desteklenmesi cari açığın azaltılmasına büyük katkılar sağlayacak. Önümüzdeki 5 yılda hammadde dışa bağımlılığının azaltılmasıyla AR-GE ve inovasyonun geliştirilmesi odaklanacağımız önemli konular arasında" diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz