Prim üretiminde dünya 38'incisiyiz

Türkiye, geçen yıl yüzde 0,24 pay ile dünya prim üretiminde 88 ülke arasında 38'inci oldu.

1.08.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Prim üretiminde dünya 38'incisiyiz
Sigorta
TEKNİK KÂRDA BAŞARISIZ
Sigorta sektörü 2012 yılında prim üretimini artırmakla birlikte, fiyat rekabeti ve azalan mali gelirler nedeniyle teknik kârlılık alanında başarısızdı. Türkiye, geçen yıl yüzde 0,24 pay ile dünya prim üretiminde 88 ülke arasında 38'inci oldu. Bununla birlikte, 2010 yılında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK),zorunlu deprem sigortası riskini 1,75 milyar Euro'luk koruma ile uluslararası reasürans piyasasıyla paylaşıp, bu anlamda dünyadaki en büyük 10 ka-tastrofik reasürans koruması arasında yer aldı.

SİGORTA DERSİ İSTİYOR
Türkiye gerek prim üretimi gerekse kişi başına düşen prim ve sigorta primlerinin GSYİH içindeki payı açısından AB üyesi ülkelerin gerisinde kalıyor. Sektör, büyümesinin önündeki en önemli engel olarak gençlerdeki sigorta bilinci eksikliğini görüyor. Bunu aşabilmek için "temel sigorta bilgisi”nin milli eğitim müfredatında bir derse ünite şeklinde eklenmesini istiyor. Sektörün öncelikli hedefi sigorta ile tanışmamış bu kitleye ulaşmak ve sigortanın lüks değil bir gereklilik ve ihtiyaç olduğunu anlatabilmek.

PAYINI ARTIRACAK
Sektör önümüzdeki dönemde GSYİH içindeki payını gelişmiş ülkeler seviyesine ulaştırmayı amaçlıyor. 2023 yılında hayat dışı prim üretiminde 63 milyar TL, hayat sigortasında 16 milyar TL'lik prim üretimine ulaşılması hedefleniyor. Türkiye Sigorta Birliği'nden yapılan değerlendirmede şöyle deniyor: "Doğru aksiyonların alınması durumunda hayat ve bireysel emeklilik sisteminde toplanan fonların büyüklüğünün 2023 yılında 400 milyar TL'ye ulaşması mümkün olacaktır.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz