Umut e-kitap

Sektörde 3 bin yayıncı, 10 bin kitapçıyla 200 bin kişiye istihdam sağlandı. 2009'da 700 milyon dolar olan yayımcılık pazarı geçen yıl 2,5 milyar dolara yükseldi.

25.03.2014 22:54:590
Paylaş Tweet Paylaş
Umut e-kitap
(YAYIMCILIK)

















2012 İYİ GEÇTİ

Korsan yayınla mücadelede başarısı artan yayımcılık sektörü, 2012'yi geçtiğimiz yıllara göre daha olumlu geçirdi. Türkiye'de geçen yıl 43 bin konu başlığında 293 milyon civarında kitap basıldı. Sektörde 3 bin yayıncı, 10 bin kitapçıyla 200 bin kişiye istihdam sağlandı. 2009'da 700 milyon dolar olan yayımcılık pazarı geçen yıl 2,5 milyar dolara yükseldi. Ciro bağlamında dünyada 13'üncü sırada olan sektör, henüz tasarı halindeki Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun çıkmasıyla 10 yılda ilk 5 arasına girmeye hazırlanıyor.

MÜCADELE KORSANLA
Sektörü hayati olarak etkileyen iki sorun var: Korsan yayıncılık ve fotokopi. Özellikle sektörü tehdit eden korsan yayıncılık, ciddi baskınlar yapılmasına rağmen, yetersiz altyapı ve caydırıcı olmayan kanunlar nedeniyle sürekli büyüyor. Geçtiğimiz yıl 191 baskında 10,4 milyon lira değerinde 1 milyon 207 bin 162 materyale el konuldu. Bu yıl sadece Ankara'da 5 milyon lira değerinde kitap ele geçirilmesi yayımcılık sektörüne yönelen tehdidin büyüklüğünün bir göstergesi olarak ön plana çıkıyor.

GÖZLER FATİH PROJESİ’NDE
E-kitap pazarı, Türkiye'de henüz binde 7 civarında olsa da özellikle MEB'in Fatih Projesi ile gündeme gelen elektronik kitap konusu sektörü çok heyecanlandırıyor. Bu konuda desteklenmesi halinde sektörün e-kitap ayağında çok kısa sürede büyük bir gelişme göstermesi bekleniyor. Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı Bayram Murat, "Eğer devletimiz sektörü destekleyerek kapıyı açarsa kısa bir süre içinde 5 milyar dolara ulaşan bir pazarı yakalamak mümkün" diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz