Yolcu sayısı 10 milyona çıkacak

Türkiye'de havacılık dünya ortalamasının üzerinde büyümesini sürdürüyor.

1.02.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yolcu sayısı 10 milyona çıkacak
Havacılık
UÇAK SAYISI ARTTI
Küresel krizlerden dolayı dünya havayolu şirketlerinde iflaslar yaşanırken Türkiye'de sektör, dünya ortalamasının üzerinde büyümesini sürdürüyor. 115 bin kişinin çalıştığı sektörde 2010'da, 2009'a göre yüzde 20 büyüme yaşandı, 12 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşıldı, Yolcu ve uçak sayısı arttı, 2009'da 83 milyon olan yolcu sayısı 2010'da 100 milyona yükseldi, Geçen yıl ise yolcu sayısı 110 milyonu buldu, Sektörün cirosunun ise yüzde 10 seviyesinde büyüyerek 2011 'de 13 milyar doları geçtiği tahmin ediliyor,

AVANTAJ KALMADI
Kriz döneminde yurtdışından ucuz fiyatlarla uçak kiralamak veya satın almak sektörün avantajı olmuştu, Yeni dönemde ise Türkiye'nin turizmdeki potansiyelinin dışında avantajlı durum gözükmüyor, Petrol fiyatlarının tekrar yükselişe geçmesi, deprem, yanardağ patlaması gibi doğal afetlerden korkuluyor, 2010'da irlanda'daki volkan patlamasından sonra iflas eden havayolu şirketleri, bu endişeleri artırıyor, istanbul'a 3'üncü havaalanı yatırımı açıklansa da alan kullanımındaki eşitsizlik en önemli sorunlar arasında.

POTANSİYEL YÜKSEK
Sektörün gelecek beklentisi olumlu, Yolcu sayısının 110 milyondan yüzde 9 büyüyerek 120 milyona çıkması bekleniyor, Türkiye'de 15 milyon insanın uçağa bindiğini söyleyen Türkiye Özel Sektör Havacılık işletmeleri Derneği Genel Sekreteri Musa Alioğlu, sektörle ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: "2012'de 10 milyon yeni yolcu bekliyoruz, Önümüzdeki dönemde yolcu sayısını rahatlıkla 300 milyona çıkarabiliriz,"

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz