En Büyük Özelliği Vergi Avantajı

*Ücretli çalışanım. Aylık katkı payı ödemelerimden ne kadar vergi indirimi alabilirim?-Bireysel Emeklilik Sistemi’ne ödediğiniz katkı payı tutarlarını, aylık brüt ücretinizin yüzde 10’unu ve yıllık...

1.03.2008 02:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

*Ücretli çalışanım. Aylık katkı payı ödemelerimden ne kadar vergi indirimi alabilirim?
-Bireysel Emeklilik Sistemi’ne ödediğiniz katkı payı tutarlarını, aylık brüt ücretinizin yüzde 10’unu ve yıllık olarak brüt asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak üzere gelir vergisi matrahından indirebilirsiniz. 

Örneğin ayda 2000 ytl brüt ücretiniz olduğunu düşünelim. Bunun en fazla yüzde 10’u yani 200 ytl’si vergi matrahınızdan indirilebilir. 200 ytl indikten sonra yeni gelir vergisi matrahınız 1800 ytl olur. Vergi oranının yüzde 25 olduğu düşünülürse, 1800 ytl brüt ücret üzerinden ödeyeceğiniz gelir vergisi 450 ytl olacaktır. Bireysel emeklilik katkı payı ödenmediği takdirde ödenecek vergi tutarınız, 2000 ytl olan brüt ücretiniz üzerinden hesaplanacağından 500 ytl olur. Aradaki fark olan 50 ytl bireysel emeklilik ile kazandığınız vergi avantajına işaret eder. Yani ödediğiniz 200 ytl katkı payının 50 ytl’si vergi avantajı olarak size geri döner.

Diğer yandan bireysel emeklilik sadece ücretli çalışanlara değil aynı zamanda serbest çalışanlara ve işverenlere de vergi avantajı sağlıyor.

Örneğin bir işveren, çalışanları için ödeyeceği katkı payı tutarlarını, çalışanın brüt maaşının yüzde 10’una kadar ve yıllık olarak brüt asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak üzere, doğrudan gider yazarak kurumlar vergisi matrahından indirebilir. Ancak burada, işverenler tarafından indirim konusu yapılan katkı payı tutarı toplamı, çalışanın brüt asgari ücretinin yüzde 10’unu ve yıllık olarak da brüt asgari ücretin yıllık tutarını geçemez.

Katkı Payı

Bir Çeyrek Altın Yetiyor

*Aylık en az ne kadar katkı payı ödememem gerekiyor?
-Her bireysel emeklilik şirketinin kendi emeklilik planları ve bunlar için uyguladıkları ayrı asgari katkı payı tutarları var. Anadolu Hayat Emeklilik’in planları için katkı paylarını belirlerken, emeklilikte kişinin mevcut hayat standardını sürdürebilmesi için bugünden ne ayırması gerektiğine baktık. Genel olarak önerimiz en az çalışırken elde ettiğiniz aylık gelirin yüde 10’unu katkı payı olarak yatırmanızdır. Böylece, emeklilik döneminde de bugünkü standardı korumanız mümkün.

Ayrıca, sektörde ev hanımlarına özel tek bireysel emeklilik planına sahibiz. Bu ürünümüzde katkı paylarını yaşlara göre sınıflandırdık. Sisteme genç yaşta giren bir bayan neredeyse ayda bir çeyrek altına denk gelecek tutarla sisteme katılabiliyor.

Emekli Olma

Emeklilik İçin En Az 10 Yıl

*Emekli olmak için yaş sınırı var mı, ne zaman emekli olabilirim?

Bireysel Emeklilik Sistemi’nden emekli olabilmek için 10 yıl boyunca sistemde kalarak düzenli katkı payı ödemek ve 56 yaşını doldurmak gerekiyor.

Sistemde 10 yıl bulunmanın koşulu, katılımcının birikimlerini almaksızın ilk emeklilik sözleşmesinin yürürlük tarihinden itibaren BES’te 10 tam yıl kalması ve 10 yıl süreyle asgari katkı payı ödemesi halinde yerine gelmiş olur.

Katılımcının aynı şirkette veya farklı şirketlerde birden fazla emeklilik sözleşmesi yapmış olması halinde, en az bir emeklilik sözleşmesinden emekliliğe hak kazanmış olması tüm emeklilik sözleşmelerinden emekliliğe hak kazanması için yeterlidir.

10 yıl katkı ödeme süresini tamamladıktan sonra katkı payı ödemesi durdurulursa, 56 yaş koşulunu sağladıktan sonra emeklilik hakkı kazanılır. Bu süre boyunca birikimler değerlendirilir, birikimler üzerinden fon işletim gideri kesintisi yapılmaya devam edilir. Dolayısıyla, katkı payı ödemeye ara vermek emeklilik gelirinin beklenenden az olmasına neden olabilir.
 
Başvuru İçin 500’ü Aşkın Adres Var

-Bireysel emeklilik sistemine katılmak istiyorum. Nereye başvurmalıyım. Sözleşmemi nereden satın alabilirim?
Anadolu Hayat Emeklilik müşterileriyle bin 500 ‘ü aşkın noktada buluşuyor.  Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılmak için bölge müdürlüklerimize, acentelerimize ve iş ortaklarımız olan bankalara (İş Bankası, HSBC, TEB ve Anadolubank) başvurabilirsiniz.
Ayrıca dilerseniz müşteri hizmetlerimizi arayarak satış ekibimizden bir kişinin size yönlendirilmesini de isteyebilirsiniz. Satış ekibinden bir çalışanımız en kısa sürede sizi arayarak randevulaşıyor.

Birikimler

Herkese Uygun Fon Var

*Bireysel emeklilikte birikimlerim nasıl değerlendiriliyor?
-Anadolu Hayat Emeklilik, kurmuş olduğu 9 Emeklilik Yatırım Fonu'nun değişik oranlarda dağıtılarak oluşturulduğu 22 Fon Dağılım Seçeneği'ne sahip.

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılmak isteyen kişilere Finansal Analiz ve Risk Alma Eğilimi Analizi yapılıyor. Bu analiz yardımıyla katılımcının yaşı, gelir düzeyi, yatırımlarında genel vade öngörüleri, yatırım deneyimleri, emeklilik ile ilgili beklentileri doğrultusunda belirlenen risk alma eğilimi ölçülüyor. Anadolu Hayat Emeklilik’te her katılımcının risk profiline cevap verecek çeşitlilikte fon dağılım seçenekleri bulunuyor. Her ne kadar ortaya çıkan profile uygun seçimler önerilse de sonuçta katılımcı bunlar arasından dilediği gibi seçim yapmakta serbest. Bireysel Emeklilik hesabına yatırılan katkı payları tercih edilen fon dağılım seçeneğindeki oranlar dahilinde yatırıma yönlendiriliyor.

Anadolu Hayat Emeklilik fonları Türkiye’nin sektöründe lider kuruluşu İş Portföy Yönetim A.Ş. tarafından profesyonelce yönetiliyor.

Katılım Yaşı 18

*16 yaşındaki kızıma da bireysel emeklilik sözleşmesi yaptırabilir miyim. Sisteme girişte yaş sınırı var mı?
-Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılmak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Sisteme reşit olmayan 18 yaşından küçükler katılamıyor. Ancak 16 yaşındaki kızınıza bir bireysel emeklilik sözleşmesi yerine birikime yönelik hayat sigortası yaptırabilirsiniz.

Anadolu Hayat Emeklilik olarak 18 yaşından küçükler için birikime yönelik hayat sigortası ürünlerimiz mevcut.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz