Yeni güç rüzgarı

Geleceğin gücünü oluşturacak faktörleri araştırdık.

1.09.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yeni güç rüzgarı
Her şey büyük bir hızla değişiyor. Tabii ki bu hızlı değişimden gücün kendisi de nasibini alıyor. Dün, kişisel servetle, bugün ise itibarla anlamlanan “güçlü liderlik” kavramı, gelecekte bilgi ve yenilikçilik ekseninde ilerleyecek. Hatta geleceğin dünyasında, yeni fikirlere ulaşmayan, yenilikçiliğiyle fark yaratmayan şirketlere de liderlere de yer kalmayacak. İş dünyasına ve uzmanlara göre 10 yıl sonra gücün ana unsurları içinde başı çekecek olan diğer unsurlar ise itibar, güçlü network, güçlü ortaklıklar, topluma değer katmak ve fırsatları değerlendirme becerisi olacak. Geleceğin gücü nereden gelecek?” Aslında bu kritik sorunun yanıtını herkes merak ediyor. Çünkü değişim o kadar hızlı ki, 10 yıl öncesinin cevapları tamamen geçersiz... Eski formüllerle yol almak ise imkansız.

Bundan 10-15 yıl önce, sahip olunan kişisel servetin büyüklüğü gücün en önemli ölçütüyken, bugün bambaşka değerler öne çıkıyor. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, “Şimdiye kadar yaşadığımız tüm deneyimlerimiz, öngörü, cesaret, bilgi ve yenilikçi bakış açısı olmadan sadece servetle başarıya ulaşılamayacağının birer göstergesi” sözleriyle bu görüşü destekliyor.

Yönetim uzmanları da gücün tanımının yeniden yazıldığını doğruluyor. Think Like A CEO kitabının yazarı Mark Kuta’ya göre bilgiye ulaşmak geleceğin güç tanımındaki en önemli unsur haline gelecek. Dünyaca ünlü strateji uzmanı Peter Fisk de Kuta ile aynı fikirde. Fisk, “Önümüzdeki 10 yılda en iyi fikre sahip olan ya da iyi fikirleri ortaya çıkarmayı beceren insanları bir araya getirebilen güç kazanacak” diye konuşuyor.

Özetle, hem yönetim uzmanlarının hem iş dünyasının hemfikir olduğu konu şu ki, gelecekte güce ulaşmak bilgi, yenilikçilik, güçlü ilişkiler gibi faktörlerle ilgili olacak. İnovatif, cesur, tutkulu ve kendiyle barışık liderler “yeni güç sahipleri” olarak sahnede yerlerinialacak. Yenilikçilik ve itibar, gücün iki temel taşı olarak yükselişini sürdürecek, İşte geleceğin gücünü oluşturacak faktörler...

YENİLİKLE GELEN GÜÇ
Aslında yenilikçilik ve inovasyon, 10-15 yıl önce büyük grupların dışında pek kimsenin gündeminde değildi, Bugün ise sürdürülebilir başarının en önemli yapı taşlarından biri. “Peki neden bu kadar önem kazanıyor? Bunun cevabını, bizzat gücün sahibi isimler veriyor, Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, “Herkesin yaptığını yaparsanız herkes gibi olursunuz” diyor ve fark yaratmadan güçlü olunamayacağını şu sözlerle özetliyor:~
“Ancak sadece yenilikçi bir buluş yapan değil, uygulayabilen, müşterisine yaşatabilen güçlüdür. İşinizi müşterinizi mutlu etmek üzerine kurarsanız, gücünüzü insandan alırsınız. Sürekli bunu düşünmek, söylenmeyeni de anlamak, müşterileri sarıp sarmalamak, yeni ürün, hizmet, fırsat, teklif ve çeşitli kolaylıklarla şaşırtmak üzerine çalışmak, yenilikçiliği içselleştirmektir. ” Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu da güç sahibi olmaya giden yolun yenilikçi bakış açısından geçtiğine inananlardan.

“Bilgi üretme çağındayız ve bu çağda artık kendi bilgisini üreterek bu bilgiyi teknolojik ürüne dönüştürerek, ürettiği ürünleri tüm dünyaya pazarlayarak büyüyen şirketler gücü elinde tutacak” diyen Zorlu, şöyle devam ediyor: “Bu anlamda, değişen ve gelişen talep yapısına göre araştırma, geliştirmeye ve inovasyona daha fazla önem verenler dünya şirketi olma yolunda gücüne güç katarak ilerleyecek.”

İTİBARIN HIZLI YÜKSELİŞİ
İtibar sahibi olmak ise iş dünyasında güç sahibi olmakla neredeyse aynı anlama geliyor. Güç ile itibarın iç içe kavramlar olduğunu belirten MCT Danışmanlık Yönetici Ortağı Tanyer Sönmezer, “İtibar çok önemli. Çünkü, tüm paydaşlara sağladığınız faydalara göre oluşan bir değer. Bunun için de herkesin çok önemsediği bir husus” diyor. Türk iş dünyasında itibar denince ilk akla gelen isimlerden Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, itibar sahibi olmanın önemini şöyle özetliyor:

“Aslında varlıklı olmak, hiçbir zaman kalıcı bir güç kaynağı olmadı. Belki de sadece toplumsal, siyasal ve ekonomik yaşamda kendinin ya da çevresinin çıkarlarını gerçekleştirme kudretine sahip olmak anlamında güç ile varlık arasında ilişki olduğu söylenebilir. Ancak bir de toplumun güvenine sahip olmak, görüşlerine
önem verilmesi ve örnek oluşturmak anlamına gelen bir güç söz konusu. Bu anlamdaki gücün, kişi ya da kurumların toplumun ortak çıkarlarını gözeten bir anlayışı benimsemeleri sonucu sağlandığını görüyoruz.” Türkiye’nin en güçlü iş insanları arasında yer alan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, “Artık insanlar her an her yerden bilgiye ulaşabiliyor ve bilgi sunabiliyor. İtibar artık hiç olmadığı kadar zor dengelere dayanıyor ve koruması da bir o kadar zor” diyor.~
FIRSATLARI YAKALAMAK
Yönetim uzmanlarına göre gücün kaynaklarından biri de fırsatları görebilme ve yakalama becerisi. Bir başka ifadeyle girişimcilik... Uzmanlar bu niteliğin, gelecekteki gücün de önemli unsurlarından biri olmaya devam edeceğini düşünüyor. Yönetim uzmanı Ali Midillili, “Girişimcilik, iş hayatının olmazsa olmazı. Toplum için değer yaratmanın temeli. Gelecekte de böyle olacak” diyor. 60 yıllık Zorlu Holding’in yönetim kurulu başkanı olan Ahmet Zorlu, bu özelliğin, güç sahibi olmak konusunda neden önemli olduğunu kendi deneyimlerini paylaşarak açıklıyor:

“Fırsatları yakalamanın çok kritik olduğunu düşünüyorum. Örneğin Vestel karşıma çıkan en büyük fırsatlardan biriydi. ‘Televizyon şirketlerinin çoğu batıyor, ne işin var bu sektörde’ diyenleri dinlemedim. Bugün Vestel, Türkiye’de elektronik alanında 15 yıldır ihracat şampiyonu ve dünyanın en büyük üreticilerinden biri. Yüzde 100 Türk dehasıyla ilklere imza atmaya devam edecek.

DEĞER YARATMAK ÖNEMLİ
Topluma katkı sağlayacak işlere imza atmak ise hem günümüzde hem gelecekte gücün tanımı içinde yer
alan bir başka kriter. MSearch Danışmanlık Genel Müdürü Ali Midillili, Toplumdan kazanıp tekrar topluma kazandırmak çok kritik. Bunu sağlayabilenler, kazan-kazan durumunu oluşturabilir ve itibarı pekiştirebilir” diyor. İş dünyasının baş aktörleri de bu gerçeğin bilincinde, Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, değer yaratmanın bir plan değil bir bakış açısı olması gerektiğini hatırlatıyor ve şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Yıl sonunda biraz bütçe ayırıp ‘Bunu da toplum yararına harcayalım' demek işin kendisini ve toplum yararını ayrı odaklar haline getirebilir. Oysa bu ikisinin kopmaması gerekir. İnsanı tanıyan, anlayan, iş yapma biçimlerinin içine çalışan ve müşteri sağlığını, güvenliğini, yararını, beklentilerini, tercihlerini samimiyetle dahil edenler asıl güçlüler olacaktır.” Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ise toplumsal duyarlılığın öne çıkmasını, genç kuşağın taleplerine bağlıyor: “Çünkü yeni kuşak hem kendisinin hem çalıştığı iş yerinin topluma, insanlığa katkı yapıyor oluşunu çok önemsiyor. Bu, yeni kuşağın en önemli motivasyonlarından biri haline gelmiş durumda.”~
GÜÇLÜ ORTAKLIKLAR
Önümüzdeki 10 yılda gücü inşa edecek unsurlardan birinin “doğru işbirlikleri” olacağını söyleyen strateji gurusu Peter Fisk, sadece satın alma ve birleşmelerden bahsetmiyor. Yeni dönemde her türlü işbirliğinin önem kazanacağını belirten Fisk, “En iyi işbirliklerini kuran, en güçlü olacak” diyor ve ekliyor: “Çalışanlarıyla, müşterileriyle veya ortaklarıyla, özetle tüm paydaşlarıyla, tüm ekosistemle en iyi işbirliklerini kurgulayanlar gücün sahibi olacak.”

Ortaklık denince akla gelen isimlerden biri ise kuşkusuz Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın... “Başarı ve güç sağlayan en önemli faktörlerden biri doğru işbirlikleridir” diyen Akın, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Güç kazanmak için ülkeniz ya da bölgenizde yapacağınız işleri, uluslararası platformda en iyi şekilde inandığınız ortaklarla işbirliği yapmak çok önemli.Zaten konusunda dünyada sıralamaya giren böyle şirketler, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerdeki kişi ya da kurumlarla birlikte olmaktan mutluluk duyarlar.”

NETWORK'ÜN ÖNEMİ
Gücün olmazsa olmazlarından biri de geniş ilişki ağı. Uzmanlara göre güçlü network’e sahip olmak, önümüzdeki 10 yılda çok daha kilit bir önem taşıyacak. Yönetici koçu Graham Ward, “Geleceğin lideri kesinlikle network odaklı olmalı” diye konuşurken, dünyaca ünlü yönetim gurusu Dave Ulrich de ona katılıyor ve şöyle devam ediyor: “Güç olanaklara, başarıya odaklanmaktan gelir. Bence gücün en önemli kaynakları, güçlü ilişkiler, konum ve uzmanlıklardır. Etki ve güç sahibi olan insanlar, bu özelliklere sahiptir.” Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın da ilk sıraya ilişki ağını koyanlardan. “Gelecekteki gücün kaynağı tartışmasız network olacaktır” diye konuşan Akın, nedenini ise şöyle açıklıyor:

“Sahip olduğunuz ilişkiler yumağı artık domestik olmaktan çıkıp mutlaka uluslararası bir hüviyette olmalıdır. Bu gittikçe çok önemli bir durum halini alacak ve tüm dünyanın ne kadar küçüldüğünü daha iyi anlayabileceksiniz. Gücünüzü, sahip olduğunuz networkten, ülkenizi ve bölgenizi ne kadar iyi tanıyıp tanımadığınızla ilgili bilginizden alacağınız bir yüzyıla tanık olacağız.” ~
GELECEGİN LİDERİ NASIL OLACAK?
1- GÜVEN VERİCİ
"The Virtual Executive: How to Act Like a CEO Online and Offline” kitabının yazarı ve yönetim danışmanı Debra Benton, geleceğin güçlü liderini tek bir cümleyle özetliyor: "Kendisine güvenen, çevresine güven veren ve gülümseyen...” Güven konusuna Süreyya Ciliv de dikkat çekiyor: "2000 yıl önce ünlü hatip Tacitus, 'Siz kendinize inanın, insanlar da size inanacaktır' demiş. Kendine güven ve odaklandığın bir hedefe yönelik durmadan çalışmak, er ya da geç başarıyı ve gücü getirir.”
2- ANALİTİK VE YARATICI
Yönetim koçu Graham Ward, "Güçlü lider hem uzun vadeli hedefler için gözünü ufka dikmeli hem detaylarla ilgilenebilmeli. Bunu yaparken de yararlı ve yararsız bilgileri ayırabilme yeteneğine sahip olmalı” diyor. Yönetim ve pazarlama danışmanı Jeffrey Fox ise şunları söylüyor: "Gelecekte yüksek güç sahibi şirket ve liderler, şu 4 faktöre odaklanacak: Pazarlama, inovasyon, kazanan kültürü, zeki ve cesur bir liderlik.”
3- ADAPTASYONU YÜKSEK
Yönetim gurusu Dave Ulrich ise ilk sıraya adaptasyonu koyuyor: "Adaptasyon, yani bir durumdan diğerine hızlı geçebilme kabiliyeti öne çıkacak. Bu nitelik, küreselleşen dünyada farklı kültürleri yönetebilmek açısından daha fazla önem kazanacak.” Süreyya Ciliv de aynı noktanın altını çiziyor: "Yeni ortama adapte olamayan herkes gücünü yitirmeye mahkum. 'ileride hangi kabiliyetler gerekecek' diye düşünmek ve geleceği buna göre planlamak hayati bir öneme sahip.”
4- ŞEFFAF VE TUTARLI
Yönetim uzmanı Ali Midilli, "Gelecekteki güçlü lider tipi şeffaf, hesap verebilen, tutarlı, topluma değer katan, yenilikçi ve dürüst olacak” diye konuşuyor. Fortune Danışmanlık Yönetici Ortağı Ayşen Arıduru da benzer noktalara vurgu yapıyor: "Güçlü insan, cesaretiyle zekasını birleştirir, Gelecekte kendini tanıyan, savaşmaya hazır, yaratıcı, inançlı, vizyoner, küresel düşünen, değer yaratan kişileri güçlü liderler olarak göreceğiz,”
5- BÜYÜK RESMİ GÖREN
MCT Danışmanlık Yönetici Ortağı Tanyer Sönmezer'e göre yeni dönemde öne çıkacak lider tipi "helikopter” olacak, Sönmezer, şunları söylüyor: "3 lider tipi var, Kelebek liderler, konudan konuya atlayıp hiçbirini çözmeden devam edenlerdir. Denizaltı liderler, bir konuya dalıp oradan çıkamayanlardır, Bir de yükselerek tüm bakış açılarıyla bakan, nerede kendine ihtiyaç varsa oraya inip orada hizmetkar liderlik gösteren, sonra yeniden yükselip büyük resme bakan liderler var, Gelecek, helikopter liderlerin olacak.”~
CEM BOYNER / BOYNER HOLDİNG YKB
BOYNER'İN GUCU NEREDEN GELİYOR?
YÜKSELEN DEĞER

İTİBAR Bireylerin güçlendiği, gizli saklının kalmadığı, iletişimin hızlandığı, ilişkilerin boyut değiştirdiği bir çağdayız. Müşteri, tüketici her şeyi biliyor, görüyor. Kendisini daha iyi anlayan, sorumlu iş yapan, itibarlı partnerler seçiyor. İtibar, yaptıklarınız, yaşadıklarınız ve yaşattıklarınızın kendi içinde tutarlılığı, yıllar içinde yatırımcı, müşteri ve çalışanlarınızla yürüttüğünüz ilişkinin, kurduğunuz güvenin sonucudur. Belki de doğrudan hemen müdahale edilemeyecek ama doğru işleri yaptıysanız da sizi çok güçlendirecek olandır.
ESNEK VE HIZLIYIZ
Bunların dışında hız ve esneklik çok kıymetli. Aslında güç sadece bilende değil yapabilende gizli... Müşterimizi çok iyi dinliyoruz, satır aralarını okuyoruz. Çabuk karar verebiliyoruz, vaziyete göre duruşumuzu hızla belirleyebiliyoruz. Bunun bugün de gelecekte de önemli bir beceri olduğunu düşünüyorum. En önemli kararlarım, kimlerle çalışacağım konusundadır. Çok iyi insanları çekebilmekten, müthiş insanlarla çalışabilmekten dolayı çok mutluyum. Düşünceleri, cesareti desteklemek, hata yapmaya izin vermek gerekli. Böyle liderlerle takımların, gelecekteki gücün en önde gelen belirleyicilerinden olacağını düşünüyorum.

AHMET ZORLU / ZORLU HOLDİNG YKB
GÜCÜN TANIMI NASIL DEĞİŞTİ?
DEĞİŞİM ÇOK HIZLI

Yeni dünya düzeninde, kurum ve markaları başarıya ulaştıran nitelikler de giderek değişiyor. Fırsatları doğru değerlendirebilme, girişimci ve yenilikçi bakış açısı, güçlü işbirlikleri, cesaret, toplumsal ve ekonomik dinamikleri takip edebilme, güçlü insan kaynağına sahip olma gibi pek çok kriter başarıya ulaşmada son derece etkili oluyor. Günümüzde gücün kaynağı bilgidir, 60 yıl önce küçük bir ilçeden başlayarak bugün dünyanın dört bir yanına ulaşan yolculuğumuzda, bizim de en önemli hazinemiz bilgimiz oldu.
BİLGİNİN DEĞERİ
Bilgiyi başarıya dönüştürebilenler kazanıyor, bilgi birikimini deneyimiyle harmanlayabilen oyuncular dünyada önemli aktörler haline geliyor, iş dünyasında başarıyı elde etmekten daha zor olan başarıyı korumak ve geliştirmektir. Bunun için de bilginin peşinden koşmak ve yılmadan çalışmak gerekir, Bugün dünya şirketlerine baktığınızda, en belirgin özelliklerinin teknolojiye, AR-GE'ye, insan kaynağına yapılan yatırımlar olduğunu görüyoruz. Bu kadar büyük şirketler, bilgiye bu denli yatırım yapıyorsa, bilgi gelecekte de hep sizi daha ileriye taşıyacak bir güç olacak demektir.~
NASIL BİR LİDER?
Geleceğin güçlü liderlerinin, çağın gereklerine uygun olarak, bilginin peşinde olan, bilgiyi şeffaflıkla paylaşabilen ve üretebilen, ekibiyle birlikte hareket edebilen, hedeflerine bağlı ve çalışkan kişiler arasından çıkacağına inanıyorum. Küreselleşen dünyada, vizyon sahibi, kapsayıcı ve değişimi yönetebilen liderler gücü elinde tutan liderler olacak. Hiçbir zaman unutmamak gerekir ki hayallerine sahip çıkan, hayalleri peşinde adımlar atmaktan korkmayan, hep daha yükseğe çıkmayı hedefleyenler gücüne güç katacaktır.

BÜLENT ECZACIBASI / ECZACIBASI HOLDİNG YKB
GUC ARTIK BİLGİ DEMEK"
KOMUTA SİSTEMİ BİTTİ

Eskiden, kurucuların şirketlerinin başında olduğu dönemlerde, 'karizmatik ve güçlü' liderin, çalışanları emir vererek ve uygulamayı kontrol ederek yönetmesiyle başarı sağlanabiliyordu. Emir verme yetkisi, sermayenin sahibine aitti. Bugün ise teknolojik gelişmeler, bilgi toplumuna geçiş ve insanın tüm kuruluşların en önemli üretken varlığı durumuna gelmesi sonucu, gerek kamu gerekse özel kuruluşlarda, komuta-kontrol sistemi geçerliliğini yitirdi.
TANIMLAR DEĞİŞTİ
En yüksek piyasa değerlerine sahip şirketlerin ne fabrikaları ne makineleri var. Sermayeleri, çalışanlarının beynindeki bilgiden ve yaratıcılıktan oluşuyor. Artık kuruluşun tüm sermayesini kafalarında taşıyan ve akşam giderken evine götüren insanları emirle yönetmek mümkün değil. O nedenle de günümüzde liderliğin anlamı da değişti. Lideri, stratejinin uygulanabilmesi için gerekli koşulları oluşturan ve lojistiği sağlayan kişi olarak tanımlayabiliyoruz.
GELECEĞİN LİDERİ
Amerikalı iş adamı ve yazar Max DePree, şöyle tanımlıyor: "Liderin birinci görevi gerçeği tanımlamaktır, Liderin son görevi teşekkür etmektir, ikisinin arasında, lider bir hizmetkardır.” Geleceğin etkin liderlerinin, bu tanıma uygun davrananlar olacağını düşünüyorum. Ayrıca son dönemlerde, sürdürülebilir büyüme ilkelerini benimsemenin de kişi ve kurumlara verilen önemi ve onların toplum içindeki etkinliklerini artırdığını görüyorum.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz