Büyümeye liderlik etmeyi sürdüreceğiz

SAP Türkiye Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Uğur Candan, buluttaki büyümenin süreceğini söylüyor.

1.09.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Büyümeye liderlik etmeyi sürdüreceğiz
SAP, yıllık bulut çözümleri geliri 932 milyon euro’ya, bulut kullanıcısı sayısı 30 milyona ulaşan dev bir teknoloji şirketi. SAP Türkiye Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Uğur Candan, buluttaki büyümenin süreceğini söylüyor. Kendilerinin de bu büyümeye liderlik etmeye devam edeceklerinin altını çiziyor. önümüzdeki dönemde bulut bilişimin en hızlı büyüyen ıct segmentlerinden birisi olacağını söyleyen candan, “satış, satın alma, İK süreçlerinin 5-10 yıllık dönemde buluta kayacağını bunun da buluttaki büyümeyi daha da arttıracağını tahmin ediyoruz” diye konuşuyor.

Bugün dünya çapında birçok şirket, bulut bilişimin sağladığı avantajlardan yararlanıyor. Bulut bilişim çözümleri kullanım oranları da çok yüksek bir ivme gösteriyor. Şirketler bulut ortamına taşıdıkları süreçlerde sadece aldıkları servis için belli bir bedel ödeyerek ciddi maliyet avantajı sağlıyor. Ayrıca yazılım güncellemeleri sırasında en zaman alıcı ve maliyetli süreç olan test çalışmaları ve kalite kontrol gibi süreçler, bulut ortamda sunulan servisler için zaman kaybı yaşatmıyor. Bu alanda hizmet veren SAP’nin geliştirdiği teknolojiler de her ölçekteki şirketin bu avantajlardan yararlanmasını ve verimlilik artışını sağlıyor. Yıllık bulut çözümleri geliri 932 milyon Euro’ya ulaşan SAP’nin yaklaşık 30 milyon bulut kullanıcısı bulunuyor. SAP Türkiye Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Uğur Candan ile bulut bilişimi ve SAP Türkiye’nin sunduğu hizmetleri konuştuk:

Türkiye’de bulut bilişim alanında son bir yılda nasıl gelişmeler yaşandı? Sektöre yeni oyuncular dahil oluyor mu?
Bulut çözümleri abonelik ve destek gelirlerindeki artış, kendini hızla gösteriyor. SAP, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika Bölgesi (EMEA), çetin geçen önceki yılla kıyaslandığında devam eden zorlu pazar şartlarına rağmen yazılım ve bulut abonelik gelirlerini artırmayı sürdürüyor. Hızlı gelişen pazarlar

içerisine dahil edilen ve özel bir büyüme planı çerçevesinde ele alınan Türkiye, SAP üst yönetimi ve iş ortakları için çok önemli bir pazar. Hızla gelişen ekonomisiyle böylesine dinamik ve dikkat çekici bir pazarda SAP, yenilikçi iş uygulamalarıyla çalıştığı kurumlara en yüksek faydayı sağlamaya devam etmeyi hedefliyor. Zorlu bir makroekonomik ortamda, kurumsal bulut çözümleriyle pazar payını artırarak geleceği bir bulut şirketi olarak yakalamaktaki kararlılığını sürdürüyor.

SAP, bulut bilişimde ne tür hizmetler sunuyor?
Mayıs ayında piyasaya sunulan ‘SAP Business Suite’ programı, HANA Enterprise Cloud (HANA Kurumsal Bulut Çözümleri) ile birlikte HANA platformunun yaygınlaşmasını güçlendiriyor. Dünyada bulut üzerinde en çok kurumsal müşteriye sahip ürün konumunda bulunan ve bir SAP şirketi olan SuccessFactors, şirketlerin tüm İK süreçlerini tek sayfa üzerinden takip etmesini sağlayan özelliğiyle ön plana çıkıyor.~
İK yöneticileri çalışanlara yönelik olarak gerçek zamanlı kariyer değerlendirmesi yapabiliyor, şirketlerin tüm önemli KPI’larına (Kilit performans göstergesi) ulaşabiliyor.

Her büyüklükten ve sektörden kurumun İK alanında yararlanabileceği özelliklere sahip SuccessFactors ile İK odaklı bulut uygulamalarıyla birleştirerek şirketlere geniş kapsamlı bir HCM (İnsan Kaynakları Yönetimi) çözümü sunuyor. İK ile ilgili tüm süreçler SuccessFactors’ın bulut üzerindeki çözümleriyle yönetilebiliyor. SAP, Jam ile de sosyal medyayı İK süreçlerine dahil ediyor. SAP bu yıl içerisinde bünyesine kattığı Hybris ile her ölçekteki şirketin profesyonel şekilde e-ticaret yapabilmesine imkan veriyor.

SAP’i Ariba’yı satın aldı. Bunun nasıl bir etkisi oldu?
SAP, şirketlerin büyük ilgi gösterdiği, 90 ülkeden 1 milyonu aşkın şirketi bir araya getiren dünyanın en büyük ticaret ağı Ariba’yı 2012 yılında satın aldı. Bu ağ ile şirketler tedarik süreçlerini bulut bilişim teknolojisiyle uçtan uca yönetebiliyor. Ariba ticaret ağına her büyüklükten ve her sektörden şirket dahil olabiliyor. Öte yandan Ariba üzerinde yer alan SAP müşterileri, kesintisiz entegrasyon olanakları sayesinde SAP’nin mevcut çözümlerini herhangi bir sıkıntı yaşamadan kullanabiliyor, SAP HANA ve mobiliteye yönelik çözümlerden yararlanabiliyor. Dünyanın pek çok ülkesindeki şirketler Ariba aracılığıyla bulut üzerinde toplamda 450 milyar doları aşkın ticaret yapıyor. Ariba üzerinde ticaret yapan 1 milyon şirketin arasında Türkiye’den de 3 binin üzerinde firma yer alıyor.

SAP üniversitelerle işbirliği içinde çalışıyor. Bu konudan da bahseder misiniz?
Dünya çapında 1.300’ü aşkın üniversitenin yararlandığı SAP Üniversite İşbirliği Programı, Türkiye’de Ağustos 2010’da başladı. Program kapsamında şu ana dek ODTÜ, Bahçeşehir, Doğuş, Doğu Akdeniz, Özyeğin, İstanbul Kültür, Okan, İstanbul Kemerburgaz ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile anlaştık. Program çerçevesinde üniversiteler, SAP lisanslarını ücretsiz olarak öğrencilerinin eğitim ve araştırma faaliyetlerinde kullanabiliyor. Sunucunun Almanya’da yer aldığı bu modelde, üniversitedeki kullanıcılar web kullanıcı olarak sisteme bağlanıyorlar. Bu sayede üniversite, sunucunun bakımı ya da meydana gelebilecek herhangi bir problemle uğraşmak zorunda kalmıyor. Herhangi bir konuyu danışmak ya da bilgi almak için ise “Üniversite Yetkinlik Merkezi” ile iletişime geçiyorlar.

Yakın dönemde pazara sunacağınız yeni ürün veya hizmetler olacak mı?
Dünyanın en dinamik kentlerinde ve gittiği her yerde inovasyon ve gelişmeye önderlik etme kararlığıyla ilerleyen bir kurum olan SAP, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Türkiye’ye yatırım yaparak, Türk iş dünyasının yerel ve global büyümesini desteklemek konusunda son derece kararlı. Bunun en güzel göstergesi, inovasyon merkezimiz. Türkiye’de bir inovasyon merkezi kuran ilk global yazılım şirketi olarak SAP, kapsamlı bilim ve teknoloji merkezi olan SAP Innovation Center aracılığıyla bulut bilişim yatırımlarına devam ediyor. Teknopark İstanbul’da açılması ve bir yıl içinde 300 çalışan, araştırmacı ve öğrenciye ev sahipliği yapması beklenen tesise 20 milyon Euro yatırım yapılması planlıyor.

Bulut bilişim önümüzdeki 10 yılda nasıl büyüyecek?
Önümüzdeki dönemde bulut bilişimin en hızlı büyüyen bilgi ve haberleşme teknolojileri (ICT) segmentlerinden birisi olacağını değerlendiriyoruz. Bu bağlamda SAP, bulut bilişim konusunda yatırımlarını artırarak müşterilerin buluttan daha fazla fayda sağlamasına imkan veriyor. Özellikle temel süreçler olan satış, satın alma, İK süreçlerinin 5-10 yıllık dönemde buluta kayacağını, bunun da buluttaki büyümeyi daha da artıracağını tahmin ediyoruz. Ayrıca sosyal medyanın işin doğal bir parçası olacağını ve bunun da buluta olan ilgiliyi artıracağını görüyoruz.~ 
“TEŞVİK EDEN BİR MEVZUATA SAHİP DEĞİLİZ”
GEÇ KALINDI

Bulut ülkemizin adapte olmakta geç kaldığı bir yaklaşım. Bunun sebeplerinden biri dış kaynak kullanımının genele yayılmamış olmaması. Bu yüzden bir bulut hizmeti alırken bu alımın nasıl yapılacağına, ne tür beklentilerle çalışmalara başlanacağına, ne tür sözleşmeler imzalanacağına dair kültürün yerleşmemiş olması bulutun önünde önemli bir engel oluşturuyor.
NET DEĞİL
Diğer bir konu güvenlik... Bulut sistemleri birden çok müşteriye açık ve bulutun güvenliğini sağlamak için ayrılan kaynaklar, herhangi bir kurumun ayırabileceği kaynaktan çok daha fazla. Güvenlik konusunda bulut çözümünün hangi beklentileri karşılaması, hangi standartları karşılaması, hangi sertifikasyonları geçmesi gerektiğinin çok net bilinmiyor olması bulutun önündeki diğer engel.
MEVZUAT EKSİK
Son konu da mevzuat. Ülkemizin gelişmesinde ve büyümesinde önemli rol oynayan, bulut çözümlerle verimliliklerini ve yetkinliklerini artırıp daha hızlı büyüyebilecek şirketlerin bulut üzerinden iş yapmalarını teşvik eden, süreci kolaylaştıran bir mevzuata sahip değiliz.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz