“İnternet 2” Devrimi

Hepimiz şu anda gerçek bir internet devrimini yaşıyoruz... E-ticaretten email kullanımına, bu teknolojinin olanaklarından yararlanıyoruz. Ancak, ABD’de, üniversite ve özel sektörden 180 kuruluşun g...

1.10.2001 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Hepimiz şu anda gerçek bir internet devrimini yaşıyoruz... E-ticaretten email kullanımına, bu teknolojinin olanaklarından yararlanıyoruz. Ancak, ABD’de, üniversite ve özel sektörden 180 kuruluşun girişimiyle hayata geçirilen “İnternet 2 Projesi”, bu devrimi hızlandıracak.  Yeni proje, internetin hızını 600 kat artıracak, kullanım alanlarında patlamaya neden olacak. Uzmanlar, “İnternet2”nin, sanal gerçekliğin sınırlarını zorlayacağına dikkat çekiyorlar.

İnternetin hem kişisel hem ticari kullanımı tüm dünyada hızla yaygınlaşırken, sanal dünyanın trafik yoğunluğu da giderek artıyor. 1998’den bu yana internette yapılan işlemler ikiye katlanmış durumda. Yoğunlaşan net trafiği (erişim süresi, veri alışverişi vb.) işlem zamanlarını uzatırken, internetin kullanımını da giderek zorlaşıyor. Bu durum karşısında internetin kendini yeniden inşa etmesi gerektiğine inanan uzmanlara göre artık daha hızlı, daha kaliteli ve daha iyi bir internete ihtiyaç duyuluyor.

ABD’de 180 üniversite ile aralarında Nortel Networks ve Cisco Systems gibi uluslararası büyük şirketlerin de bulunduğu bazı özel kuruluşların bir araya gelerek oluşturdukları İnternet2 protokolü de bu ihtiyaca cevap niteliği taşıyor.

Sırada “internet2” var

İnternet2, bugün ABD’de bu protokole üye eğitim kurumları ve şirketler tarafından aktif olarak kullanılan, mevcut interneti geliştirirken farklı kullanımlara da olanak sağlayan yeni bir internet protokolü. Mevcut internetin 600 katı kadar hıza çıkabilen bu yeni protokol, erişim hızı ve kapasitesi ile sanal gerçekliğin tüm nimetlerinden yararlanma olanağı veriyor. İnternet2 kullanıcıları, sanal ofislerinde ya da sanal kütüphanelerinde, dünyanın herhangi bir yerinde aynı teknolojiden faydalanabilen meslektaşlarıyla fikir alışverişi yapıyor, önemli kararlara, sanal gerçekliklerinde imza atabiliyorlar.

İnternet2’nin en cazip yanı, elbette hızlı oluşu. Bugün, örneğin Britannica ansiklopedisinin DVD 2000 versiyonunu internet üzerinden download etmek, evden saniyede 56 kilobit hızla bağlandığınızı düşünürseniz, yaklaşık 8 gün alıyor. Britannica DVD 2000 içerisinde toplam 4.5 gigabaytlık veri var. İnternet2 bu süreyi hayal bile edemeyeceğimiz biçimde kısaltıyor ve 8 günlük işi 14 dakikaya sığdırıyor.

Erişimden de öteye!

İnternet, yeni haliyle sadece bilgi erişimi için kullanılan bir araç olmaktan da çıkıyor; televizyon, radyo ve telefon gibi iletişim araçlarını da sanal dünyaya taşıyor. Uzmanlar, İnternet2 sayesinde, televizyonun en geç 3 yıl içerisinde sadece net üzerinden izleniyor olabileceğini öngörüyor.

3D-multimedya konusunda da harikalar yaratan İnternet2, sanal ofislerden başka sanal laboratuarları ve sanal üretim tesislerini gündeme getiriyor. Gelecekte pek çok sektör yeni internetin sağladığı olanaklardan yararlanacak ama bugün özellikle otomobil endüstrisi, İnternet2’yi ciddi biçimde kullanıyor. Örneğin daha şimdiden bir otomobilin tasarım eskizi üzerinden sanal gerçeklik araçlarıyla üretildikten sonra nasıl olacağı izlenebiliyor.

Neleri değiştirecek?

İnternet2 protokolüne üye olan üniversitelerden Pensylvania Üniversitesi Tıp Fakültesi, “Sanal Mikroskop Projesi” ile İnternet2’nin kapıları nasıl ardına kadar araladığına güzel bir örnek teşkil ediyor. “Sanal mikroskop”, ABD’de mikroskobuna bakan doktorun gördüklerini internet üzerinden Asya, Avrupa ya da dünyanın herhangi bir yerindeki hekimlere taşımasına olanak veriyor. Böylece bıçak altına yatacak hastanın kaderi nerede olursa olsun uzman doktorların bir arada tartışarak aldıkları karara bakıyor.

Penyslvania Üniversitesi, sanal mikroskoptan sonra dijital memogramların arşivlenmesi projesini de hayata geçirmeyi planlıyor. Hastaya ait memogramların dijitalleştirilerek internet üzerine taşınması, hastanın tedavi gördüğü yere bağımlılığını azaltacak.

Yeni protokol devrimi

Pek çok geniş ölçekli projenin gerçekleşmesine olanak sağlayan İnternet2, bugün kullanılan Ipv4 yerine çok daha kapsamlı bir protokol olan IPv6’yı kullanıyor. Bugün olduğu gibi bu protolde de internet erişimi yapan her bağlantının rakamsal bir adresi bulunuyor. Adres karışıklığını önlemek için de tıpkı telefon şirketlerinde olduğu gibi adreslerin başına alan kodları ekleniyor. Bu alan kodları sayesinde bağlantı sayısını dilediğiniz kadar arttırabiliyorsunuz. Bu şu demek oluyor: Siz internette sörf yaparken ışıklarınız net üzerinden yanıyor, mikrodalga fırınınıza koyduğunuz tavuk net üzerinden pişiyor, kapı ziliniz net üzerinden çalıyor! IPv6 kablosuz erişime de önemli kolaylıklar getiriyor. Yeni nesil teknolojilerde sözü edilen sınırsız mobil erişime olanak sağlıyor.

Yarının teknolojisi

İnternet2 hali hazırda yalnızca ABD”de, bu protokole üye kurum ve kuruluşlarca kullanılıyor. Ancak, bugünkü kullanıcıları, yeni internetin çok yakında ikinci bir internet devrimi gibi tüm dünyaya yayılacağını iddia ediyor. Uzmanlar, “www ya da e-mail nasıl devrim yarattıysa, yenilenen çehresiyle internet ikinci bir devrimle, üstelik bu kez sanal gerçekliğin sınırlarını iyiden iyiye zorlayarak geliyor” diyor.

Bundan 10 yıl önce bugün sahip olduklarımıza sahip olabileceğimizi hayal edemediğimiz gibi bundan sonra da nelerin vazgeçilmezlerimiz arasına gireceğini tahmin etmek güç. Sadece bekleyip göreceğiz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz