Yarının girişimcilerini yaratmak

Türkiye’de de ticari ürünler icat edecek ekipler için yarışma düzenleyecek vizyoner bir sponsor olabilir.

8.07.2015 12:51:450
Paylaş Tweet Paylaş
Yarının girişimcilerini yaratmak
Kennedy Uzay Merkezi’nde yapılan Conrad İnovasyoncu Çıkışları Cesaretlendirme etkinliğine katıldım. 2008’de kurulmuş Conrad Vakfı, burada Apollo 12 astronotlarından olan Charles Pete Conrad’ı, onun 40 yıllık inovasyon ve girişimcilik tutkusunu saygıyla anıyor. Pete, ergenlik yıllarında akademik olarak pek başarılı değildi. O zamanlarda disleksi hastalığı (okuma bozukluğu) genellikle ne biliniyordu ne de tam olarak anlaşılabiliyordu. Ancak sezgileri güçlü bir baş öğretmen, Pete’teki dahilik belirtilerini görerek ona ihtiyaç duyduğu kendine güven duygusunu aşıladı. Pete, sonra bir burs kazanmak için Princeton Üniversitesi’ne gitti. Ancak oradan Apollo 12’nin komutanı olarak Ay’a çıktı. 1969 Kasım’ında Ay’da yürüyen 3’üncü insan oldu. Bir uzay kaşifi olmasının ardından uzun yıllar geçtikten sonra Pete’in girişimcilik ruhu uçuşa geçti. Uzay yolculuklarının ticarileştirilmesine adanmış 4 şirket kurdu. Conrad İnovasyoncu Çıkışları Cesaretlendirme, lise öğrencilerinden kurulmuş ekiplerin potansiyel olarak geçerli ve patenti alınabilir icatlar yaratması için çabalıyor. Burada sunulan kategoriler ise uzay ve havacılık, siber teknolojiler ve güvenlik, enerji, çevre, sağlık ve beslenmeden ibaret. Apollo 11’in aya inişinin 45’inci yıldönümünü kutlamak için NASA ile Conrad İnovasyoncu Çıkışları Cesaretlendirme öğrencileri, Mars’a devasa bir sıçrayış yapmaya ve içinde uzun süreli uzay yolculukları, sağlık bakımı, beslenme ve yaşam kalitesinin de olduğu Mars misyonuyla ilgili sorunlara çareler bulan yaratıcı çözümler tasarlamaya davet edildi.

ORTAK HEYECAN
Bunlar, fevkalade ciddi konu başlıkları ama öğrenciler de olağanüstü parlak. Her bir ekibin araştırmalarında kendilerine destek olacak bir öğretmen-danışmanı var. Bazı ekipler, uzaklardaki okullardan olduğu için sanal ortamda çalışıyor. Bütün bu süreç, aslında öğrencileri yeniden heyecanlandırmaya odaklanmış durumda. Bunun diğerleriyle birlikte çalışırken üstün seviyede beceriler geliştirmek gibi katılımcı öğrencilerde ortaya çıkan çok sayıda getirisi var. Ekiplerin kendi fikirlerini sunmaları için yapılan sıralama süreci oldukça titiz. Önce yazılı tanımlamaların gönderilmesi ve ardından bunların uzman ekipler tarafından gözden geçirilmesi gerekiyor. Burada Conrad Zirvesi için en mükemmel olanlar eleniyor. 42 ekipten oluşan 300’den fazla öğrenci, bu yıl zirveye katılmayı başarabildi. Bangladeş, Hindistan, İsrail, Güney Afrika, Nijerya, Hollanda, Kore, California gibi yerlerden geliyorlardı. Bu yetenekli ekiplerin, ürünlerini jüriye sunmaları için sadece 6 dakikası vardı. Sunumlar oldukça net, özlü, açıkça dile getirilen ve ciddi bir şekilde yapılmak zorundaydı. İnsan bu sunumları yapanların aslında henüz 16-18 yaşları arasında lise öğrencileri olduğunu hatırlamakta zorluk çekiyor. Hepsi de birbirinden parlaktı ve projelerini büyük bir tutkuyla anlatıyorlardı.

İLHAM VERİCİ
ABD’nin ay yüzeyinde bir astronot yürütmek için 450 bin kişilik bir ekip kurmuş olduğunu çoğu insan bilmez. Hele bu ekibin yaş ortalamasının 26 olduğunu ise çok az kişi bilir! Conrad İnovasyon Çıkışı, genç insanların yaratıcı zekalarına hitap ediyor. Bu sunumları izlemek ve dinlemek olağanüstü ilham vericiydi. Peki bunun Türkiye’deki aile şirketleriyle ne ilgisi olabilir? Bu ülkede de bir yerlerde geçerli ticari ürünler icat edecek ekipler için bir yarışma düzenleyecek vizyoner bir sponsor olabilir. Şu anda 25 yaşında olan Daniel Fine da Conrad Çıkışı’nda kazananlardan biriydi. Fine, katlanabilir bir güneş gözlüğünden ibaret inovasyoncu bir ürün yarattı. İlk parti ürünü, üniversitesinin renkleriyle çıkardı ve yaklaşık 2 milyon sattı. Bu arada prestijli bir üniversitede MBA yapmayı da ihmal etmedi. Türkiye’deki yaratıcı bir düşünür de kolaylıkla Conrad İnovasyoncu Çıkış’a benzer bir inovasyoncu ürünle katılabilir. Bu süreç içinde öğrenciler birlikte çalışmayı öğreniyor. Bir başkasının fikrini dinlemeyi, alternatif çözümleri dikkate almayı ve nihayetinde geçerli çözümler bulmayı öğreniyorlar. Yeni bin yılın genel geçer standardı birlikte çalışmaktır. Bunun aslında yarınların Türk girişimcileri için bir eğitim temeli olma potansiyeli var. Bu yarışmada kazanana verilecek ödül, ileri sürülen önerinin bir gerçeklik haline gelmesi için bir işe başlama parası olabilir. Peki Türkiye’de yarınların girişimcilerini destekleyecek vizyoner sponsorlar nerede?

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz