Eşimin aklını kayınpederim çelmişti

14.09.2017 15:41:000
Paylaş Tweet Paylaş
Eşimin aklını kayınpederim çelmişti

Bugün eşim olan Dóri’yle Macar Nextgen etkinliğinde (yeni kuşak aile girişimcilerini bir araya getiren bir organizasyon) tanışmıştık. Kısa bir süre sonra Dóri’nin babasıyla da tanıştım. Müstakbel kayınpederim onunla ilk karşılaşmamızdan sonra bana sürekli olarak gelecekle ilgili planlarım ve bir B planım olup olmadığını sorup duruyordu. Olağanüstü profesörlerden dersler almış olmama rağmen tezlerimi savunmam, bu çetin ve düşünce oyunlarıyla dolu sohbetlerin yanında bir çocuk oyuncağı gibi kalırdı. Ancak o aslında çok pratik düşünüyordu. Göründüğü kadarıyla kendisine sıfırdan önde gelen bir çevre koruma şirketi kurmuştu. Kayınvalidemin bir keresinde bana aile şirketinin lisanıyla söylediği gibi onun gözünde ben sadece kızını değil, aynı zamanda onun krallığını da fethetmeyi amaçlayan, onun bisikletinin selesi gibi olmalıymışım. Bu da yetmezmiş gibi onun kızı Dóri kendisiyle ilk kez tanıştığımız birinci Macar Nextgen etkinliğinden sonraki sadece iki hafta içinde onu uyarmış ve benim yanıma taşınmıştı. Bu uyarı hem onlaraydı hem de bizim nasıl yaşayacağımızla ilgiliydi. Her ikisi de gelecek çeyrek dönemde iş ve özel hayatı yeniden değerlendiriyordu. Dóri tekrar çalışmaya ve yaratmaya başlamıştı ancak farklı koşullarda. Bu ebeveynler aile şirketleri hakkındaki zenginleşmiş tecrübeleri ve diğer aile şirketlerinden girişimcilerle deneyim paylaşımlarıyla ilgili sohbetlerin sonucunda Dóri için çok daha olgun koşullar hazırlayabilirlerdi. 

EVLİLİK SONRASI İLİŞKİLER

5 yıllık evlilikten ve dünyalar güzeli kızımız Hanna’nın doğumundan sonra eş-kuruculuğunu yaptığım ancak yönetiminde olmadığım aile şirketlerimizden biri olan KÜRT Akademisi’nin yöneticilerine bir uyarıda bulundum. Altı aydan biraz fazla doğum izninde olan ve kendi aile şirketinin ERP yenilenmesinin idaresi ve yönetimiyle ilgilenen Dóri, buna ilaveten kendini tamamen KÜRT Akademisi’nin faaliyetlerine adamıştı. Ailemin bu ek işini yenilemek ve tüm hisselerini almakla geçen bu süreçte ben, şirketle ve ürün geliştirmekle meşguldüm. Bu özel bir durumdu. Biz orada birbirinden tamamen farklı ama birbirini tamamlayıcı becerilerimizi ve şirket kültürlerimizi birleştiriyorduk. Benim eşim Dóri’nin lojistik odaklı ve çevreci şirket kültürü kendi ailemin ileri teknolojili şirketi ve eğitim altyapısıyla birleştiğinde bize olağanüstü profesyonellik dışında finansal getiriler de kazandırmıştı. Ancak aramızdaki yakınlık artan profesyonellik, şirket gelirleri ve kâr rakamlarının sonucunda biraz azalmıştı. Biz artık evli bir çiftten çok bir yöneticiler ve ebeveynler çifti olmuştuk. Bizi önemli değişiklikler yapmaya yönelten sonuçlar almış olmaktan çok gurur duyuyorduk. Almanya’dan Singapur’a ve İspanya’dan ABD’ye kadar aile şirketleri yönetimi ve mülkiyeti hakkındaki kültürleri öğrenmek zorundaydık ve hatta bu kültürlerin belirli ailelere göre nasıl uyarlanabileceğini de bilmeliydik. Ancak başarımızı idrak etmek yerine egomuzun tuzağına düşmüştük. 

HAK EDEREK PATRON OLMAK 

Uluslararası ustalarımızdan birinden profesyonel yardım istemek zorunda kalmadan ve kendi özel ilişkimiz daha da karmaşıklaşmadan önce başımıza devlet kuşu konmuştu. Bu devlet kuşu aslında eşimden kendi şirketlerinde daha uygun sorumluluklar almasını isteyen kayınpederimden başkası değildi. Hele şükür! Biz Dóri’nin uygulamada başarısını nasıl yönetebileceğimizi tüm ayrıntılarıyla biliyorduk. İlgili alanlarda çalışacak ve bizden açık ara farkla çok daha iyi olan ve meydan okumaları göğüslemeye istekli profesyonelleri seçmenin bize muazzam yardımı oldu. Bir diğer önemli konu da Dóri’nin patronluk rolünü takviye etmemiz ve ona ERP sistemimizin geliştirilmesi görevinin verilmesiydi. Ben buradan çıkarılması gereken üç ders görebiliyorum ve gerisi sana kalmış Sevgili Okuyucu. 

1Aile şirketi kültürünün ve sizinkinin belirgin özelliklerini kavradıktan sonra kendi aile şirketinizin kölesi olmaktan kaçınmak için düzenli olarak pozisyon değiştirmeniz gerekir. 

2Aile şirketi kültürünün içinde sadece teknikler ve uygulamalar değil ama kurum, aile ve mal mülkle eşleşen duygusal ilişkilerin ve değerlerin netleştirilmesi ve sürdürülmesiyle ilgili beceriler de vardır. 

3Kötü bir yaşamı sürdürmek utanç vericidir. Oysa öğrenmek ve yardım istemek değildir.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz