1 Pozisyona 5 Bin Başvuru

Şu sözü çok sık duymuşsunuzdur; “Bir iyi haberim, bir kötü haberim var”... Bu araştırmadan da öyle mesajlar çıkıyor. İyi haber, şirketler eleman alımını hızlandırdılar. Özellikle de bazı sektörlerd...

1.08.2002 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Şu sözü çok sık duymuşsunuzdur; “Bir iyi haberim, bir kötü haberim var”... Bu araştırmadan da öyle mesajlar çıkıyor. İyi haber, şirketler eleman alımını hızlandırdılar. Özellikle de bazı sektörlerde... Kötü haber ise kriz sırasında ortaya çıkan işsiz yığını nedeniyle, iş ilanlarına binlerce başvurunun yapılıyor olması... Bazı şirketlerde açılan ilanlara 5 bin kişi başvuruyor. Sabancı, Deloitte&Touche, Anadolu Grubu, Doğuş Holding ve diğerleri... Tablo aynı. Üstelik hepsinin CV bankalarında binlerce başvuru bekliyor...

 

Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin, işgücü piyasasına yansımasını ortaya koyması açısından, bir üst düzey yöneticinin değerlendirmesi çok önemli... Dünyaca ünlü danışmanlık şirketi Deloitte&Touche’un Türkiye ortaklarından Levet Yaveroğlu, geçtiğimiz günlerde eleman alımı için ilan verdikten sonra yaşadıklarını şöyle paylaşıyor:

 

“Şirket olarak eleman alımı için sınav açtık. Amacımız, 30-40 kişi civarında eleman almaktı. Ancak, 2 binin üzerinde başvuru oldu. Başvuranlar arasında gerçekten çok iyi adaylar vardı. Bu nedenle alacağımız sayıyı artırdık. Denetim, danışmanlık ve vergi bölümlerine 60 kişi aldık.”

 

Bir ilana tam 2 bin kişi... Yaveroğlu, benzer bir gelişmenin, müşterilerine ati şirkette de yaşandığını söylüyor. Yaveroğlu, “Bir müşterimiz mali kontrol uzmanı alacaktı. Onlara da bin kişi başvurmuş. Seçmek için İngilizce sınavı açıldı. Tam 120 kişi 100 üzerinden 100 puan aldı. Sonuçta adamlar ne yapacağız, kimi alacağız diye şaşırmıştı” diye anlatıyor.

 

Tablo moral bozucu... Ancak, Türkiye’deki işgücü piyasasının son durumunu ortaya koymak açısından çok önemli veriler içeriyor. Olumlu tarafı ise son aylarda çok sayıda şirketin eleman alımı için ilan vermeye başlaması... Bunu hem Hürriyet İnsan Kaynakları gazetesindeki artan sayfalardan hem de insan kaynakları şirketlerine yapılan başvurulardan anlamak mümkün. Bütün insan kaynakları uzmanları, “Eleman talebinde ciddi bir canlanma var” görüşüyle birlikte, olumsuz haberi de veriyor: “Bir işe bazen 3 bin kişi bile başvuruyor”.

 

Başvuru yüzde 50 arttı

 

İnsan kaynakları yöneticileri, geçen yıllara göre ilanlara gelen başvuru sayısında yüzde 10 ile yüzde 50 arasında artış olduğunu söylüyor. Nicholson International Genel Müdürü Leyla Spencer, “Son 6 ayda müşterilerimizden birinin yayımladığı, İstanbul dışındaki 1 kişilik pozisyon için, 800 civarında başvuru aldık. Daha önce hiç böyle bir şeyle karşılaşmamıştık. Üstelik Anadolu’daki bir iş için” diyor.

 

Arçelik İnsan Kaynakları ve Kalite Sistemleri Direktörü Cengiz Gürleyik ise geçen yıllara göre başvuru sayısında yüzde 10 civarında artış olduğunu belirtiyor. Alarko Holding İnsan Kaynakları Direktörü Seyit Mehmet Buruk, son olarak gıda ve su ürünleri mühendisi almak için ilan yayınladıklarını anlatıyor. Buruk, “Sadece 3 mühendis alacaktık. Ancak, verdiğimiz ilanlara binin üzerinde başvuru oldu” diyor.

 

İnsan kaynakları uzmanları, bu dönemde, Hürriyet İK gazetesinin de çok yakından izlendiğine dikkat çekiyorlar. Servus Bilgisayar şirketinin temmuz ayındaki bir deneyimi, bu konuda çok önemli ipuçları veriyor. Şirket 7 Temmuz 2002’de 7 kişinin istihdam edileceğini belirten bir ilan vermiş. Aynı gün saat 8.30 itibariyle yapılan başvuru tam 250’ye ulaşmış.

 

“Spesifik özelliklere bakmıyorlar”

 

Doğuş Holding’in eleman ihtiyacını karşılamak üzere kurulan Humanitas, her şeye rağmen eleman alımı yapan kuruluşlardan. Humanitas, MT, perakende ve bankacılık için sezonluk eleman alımı için ilan yayınladı. Ayrıca, finans ve otomotiv sektörü için ise satış temsilcisi pozisyonlarında eleman alımı yaptı. Söz konusu pozisyonlara ilginin bir hayli fazla olduğunu belirten Humanitas Genel Müdürü Saide Kuzeyli, “Bu başvuruların çoğu, aranan spesifik nitelikleri taşımayan, genel başvurulardan oluşuyor. İş arayanlar, gördükleri ilana, nitelikleri uymasa da başvuruyorlar” diyor.

 

Satış temsilcisi ve satış yöneticisi pozisyonları için 3 kişi arayan Borusan Holding’e ise 450 iş başvurusu yapıldı. Yapı Kredi Sigorta’nın aradığı 5 hastane görevlisi pozisyonu için gelen başvuru sayısı ise 250’yi aştı.

 

Aranan pozisyon hangisi?

 

Alanının önde gelen şirketlerinden Mavi Jeans, son olarak ürün geliştirme sorumlusu, satın alma sorumlusu ve halkla ilişkiler asistanı pozisyonları için eleman aradı. Her pozisyon için 1 kişi arayan şirkete, ürün geliştirme sorumlusu kadrosu için 84, satın alma sorumlusu kadrosu için 128, halkla ilişkiler asistanı kadrosu için ise 569 başvuru geldi.

 

Yenibir.com Ürün Geliştirme Sorumlusu Nida Öğütveren, mayıs ayından bu yana yaptıkları değerlendirme sonucunda en çok satış, bilgi işlem, mühendislik, pazarlama ve muhasebe pozisyonlarında eleman arandığını söylüyor. Bir kişilik pozisyon için ortalama 376 kişinin başvuruda bulunduğunu ifade eden Öğütveren, “Daha çok satış, pazarlama, bilgi işlem, mağazacılık, finans, insan kaynakları, mühendislik ve muhasebe gibi pozisyonlar için başvuru yapıldığını görüyoruz” diyor.

 

Sabancı’ya 5 bin başvuru

 

Sabancı Holding, 2002 yılı içinde yatırım aşamasında olan ve büyüyen şirketleri için özellikle üretim, bakım, finansman, bütçe, satış, pazarlama, lojistik ve IT fonksiyonlarında görevlendirmek üzere eleman alımına gitti. Sabancı Holding son 1.5 yıldır istihdam sürecini internette oluşturdukları bir site üzerinden yürütüyor. 2002 yılı başından bu yana 15 grup şirketi, 63 ayrı pozisyon için www.sabancibasvuru.com'a iş ilanı verdi. Bu ilanlara yaklaşık 5 bin 500 kişi başvurdu. Sabancı Holding İnsan Kaynakları yöneticileri, internet sitesinin tanınmaması nedeniyle bu rakamın, az olduğuna dikkat çekiyorlar. Onlara göre, bu ilanlar basın aracılığıyla ilan edilseydi, başvuru en az 10 katı olabilirdi.

 

Anadolu Grubu ise, mali grupta görevlendireceği 5 kişi için ilan verdi. Başvuru sayısı ise 3 bin oldu. Anadolu Grubu İnsan Kaynakları Direktörü Solmaz Coşkun, başvuru sayısının önceki yıllara göre bir hayli arttığını söylüyor ve ekliyor:

 

“Daha önceki yıllarda biz bu kadro için 22-25 kişilik bir arayış içerisine giriyorduk. Bin-bin 500 civarında başvuru oluyordu. Ancak, bu yıl 5 kişi için 3 bin müracaat aldık. Sınavımızı da internet üzerinden yaptık. Bu yolla başvuru sayısını 60 kişiye kadar düşürdük. Bundan sonra da mülakata aldık.”

 

Bankalara ilgi hala büyük

 

Krizlerin ardından insan kaynakları alanında en ağır darbeyi bankacılık sektörü aldı. İnsan kaynakları yöneticileri, şu anda 30-40 bin arasında bankacının işsiz olduğunu söylüyor. Bu arada geçen yılların en gözde mesleklerinden biri olması nedeniyle, bu alanda eğitim alan yeni mezunlar da ciddi bir işsizlik sıkıntısı çekiyor.

 

Bu nedenle bankaların son zamanlarda açtığı MT ve müfettiş yardımcılığı sınavlarına ilgi bir hayli büyük. Geçen aylarda müfettiş yardımcılığı için sınav açacağını duyuran İş Bankası’na, 2 bin 979 başvuru geldi. Yapılan sınav ve değerlendirmeler sonucunda kadroya sadece 21 kişi alındı.

 

150 kişilik bir MT kadrosu oluşturmayı planlayan Humanitas’a da 6 bin 800 başvuru geldi.

 

Koçbank ise şubelerdeki ticari ve kurumsal satış kadroları için MT sınavı açtı. Sınav sonucunda 30 kişiyi almayı planlayan bankaya 2 bin 700 başvuru geldi.

 

Bu arada, büyüme stratejisi izleyen bankalar da ağırlıklı olarak eleman alımına gitti. Bunlardan biri de Denizbank oldu. 2001 yılı sonunda 49 olan şube sayısını, TMSF’den alınan ve yeni açılan şubelerle 121’e çıkaran Denizbank, yılbaşından bu yana bin 118 kişiyi işe aldı. Bu kişilerin yüzde 75’i şubelerde, yüzde 25’i ise genel müdürlükte istihdam edildi. Ancak, bu alımlar için ilan verilmedi, bankanın veri bankasından yararlanıldı.

 

“Bir günde 100 cv geliyor”

 

K Partners Danışmanlarından Banu Başol, daha çok üst düzey yönetici aradıkları için ilan vermeden çalıştıklarını söylüyor. Ancak, Başol’un verdiği bilgiye göre, krizden önce şirketlerine günde 30-40 CV gelirken, krizden sonra bu sayı 100’leri aşmış. Başol, iş arayanların ağırlıklı olarak finans kökenli olduğuna da dikkat çekiyor.

 

Aslında bankalara gelen iş başvuruları da bunun en güzel kanıtı. 2002 yılı başından temmuz ayının ilk yarısına kadar Denizbank’a internet, faks, mektup gibi yollarla, 12 bin civarında iş başvurusu yapılmış. Banka yetkililerinin verdiği bilgiye göre, krizden önce bir yılda ortalama 8 bin başvuru geliyormuş.

 

Alarko Holding İnsan Kaynakları Direktörü Seyit Mehmet Buruk da, internet ya da doğrudan, sürekli iş başvurularıyla karşılaştıklarını söylüyor. Buruk, söz konusu başvuruların sınıflandırılarak bir yıl süreyle aday havuzlarında tutulduğunu söylüyor.

 

Sabancı Holding yetkilileri, www.sabancibasvuru.com'un başvuru havuzunda 25 bine yakın CV olduğunu söylüyor. Her ay bu rakama bin 500 yeni başvurunun eklendiğini belirten yetkililer, kağıt ortamında gelen başvuruların bu rakamın çok üzerinde olduğunu ifade ediyor.

 

Mavi Jeans yetkilileri de aylık ortalama 100 kişinin şirketlerine iş başvurusunda bulunduğunu söylüyor. 

 

Veri bankaları kullanılıyor

 

Aslında şirketler ağırlıklı olarak ilan vermekten kaçınıyor. Bunun en büyük nedeni, aranan spesifik özelliklere uymayan kişilerin de yoğun bir şekilde başvuruda bulunması. Şirketler bu nedenle kendi CV bankalarını tercih ediyorlar. 

 

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’ni işleten TAV da bu şirketlerden biri. TAV İnsan Kaynakları Müdürü Pınar Şener, her gün en az 5 adet iş başvurusuyla karşılaştıklarını söylüyor. Bu nedenle de personel ihtiyaçları olduğunda veri bankalarından yararlandıklarını ifade ediyor. Şener, şunları söylüyor:

 

“Şu anda veri bankamızda 6 bin 921 adet CV mevcut. Bunların 3 bin 986’sı kurum özelliklerimize uymayan kişiler. Şu anda elimizde 2 bin 935 adet farklı özellikte olumlu özgeçmiş bulunuyor. Bu nedenle ileri tarihlerde elemana ihtiyacımız olsa bile, ilan vermeyip, elimizdeki özgeçmişlerden yararlanmayı düşünüyoruz.”

 

Migros yetkilileri de, personel ihtiyaçlarını kendi içlerinde oluşturdukları havuzdan yararlanarak gidermeyi tercih ediyor. 

 

“Bazı sektörler canlanabilir”

 

Aslında insan kaynakları yöneticileri gelecekten pek umutlu değil. En azından 2003 yılı sonuna kadar istihdamda bir hareketlenme beklemiyorlar. Bunun en büyük nedeni de siyasi belirsizliğe bağlı olarak yeni yatırım yapılmaması. Ancak, bazı sektörlerde hareketlenme tahmini de var.  Nicholson International Genel Müdürü Leyla Spencer bu konuda şöyle konuşuyor:

 

“Kısa vadede personel ihtiyacı hızlı tüketim, sağlık ve hizmet sektörlerinde olacak gibi gözüküyor. Bilişim ve telekom sektöründe yıl sonuna kadar büyük bir değişim olmayacak. Kriz nedeniyle yabancı sermaye girişini azalması ve buna bağlı olarak yeni firmaların Türkiye'ye girmemesi de özellikle yönetici talebini azaltıyor.”

 

“KRİZ YÖNETİCİLERİ ARANIYOR”

 

Banu Başol / K Partners Danışman

 

İnsan kaynakları alanında rekabetin çok hızlı bir şekilde arttığını belirten K Partners Danışmanlarından Banu Başol, hemen herkesin koltuğundan endişe eder hale geldiğini söylüyor. Bu dönemlerde nitelikleri ile ön plana çıkan kişilerin şanslarının daha fazla olduğunu ifade Başol, şunları söylüyor:

 

“Eskiden olduğu gibi ‘Belli bir saat diliminde işyerinde olurum, ay sonunda maaşımı alırım’ gibi bir prensip kalmadı. Zaten şirketlerin de bu tip insanlara torelansı kalmadı.

 

Özellikle kriz döneminde, kriz yönetimi yapabilecek yöneticiler çok revaçta oldu. Şirketler kadrolarını gözden geçirdiler. Bu kadro içerisinde sadece günün işini yapan insanlar yerine, ileriye yönelik şirketi ayakta tutabilecek insanları tercih ettiler.

 

Tepe yönetimi kademelerinde biz şirket olarak yoğun bir şekilde çalıştık. Şirketleri krizden çıkarabilecek insanlar aradık. Önümüzdeki dönemde de böyle bir trend izlenmesi son derece normal. Ancak, seçim belirsizlik yaratıyor. Bu nedenle şirketlerin yeniden bekle-gör politikası izlemesi muhtemel. Bu nedenle İşe alımların çok hızlı artmasını beklemiyorum.” 

 

“GİRİŞİMCİ RUHU ARTTI”

 

Nida Öğütveren / Yenibir.Com

 

Yenibir.com Ürün Geliştirme Sorumlusu Nida Öğütveren, krizle birlikte artan işsizliğin insanları girişimciliğe ve serbest çalışmaya yönlendirdiğini söylüyor ve öne çıkan trendleri şöyle anlatıyor:

 

GİRİŞİMCİ RUHU ARTTI Nitelikli ve deneyimli işsiz kalan kişiler, yetenek ve tecrübeleri doğrultusunda farklı ne yapabileceklerini araştırıyorlar. Mayıs ayında düzenlediğimiz "Girişimciliğe yenibir bakış" seminerine 100 kişinin üzerinde bir katılım gerçekleşti ki, girişimcilik bizim ana konumuz değil ve tanıtımını yalnızca internet üzerinden yaptık.

 

PROJE BAZINDA PERSONEL Serbest, proje bazlı, sözleşmeli olarak çalışma biçimi de sabit yatırım gerektirmediğinden şirketler tarafından tercih ediliyor. Daha çok IT sektöründe gördüğümüz bu tip çalışmalar kişiler açısından da gerek iş gerekse gelir bakımından daha tatmin edici olabiliyor.


EĞİTİMDE CANLANMA Eğitim sektöründe bir canlanma söz konusu. Şirketler krizin ardından çalışanlarını hem moral olarak desteklemek, hem de bilgi ve becerilerini arttırmak üzere eğitimlere yönlenmeye başlıyor.

 

KİŞİSEL GELİŞİM ÖNEMLİ Bireysel olarak bakıldığında aynı şekilde rekabetin arttığı ve birden fazla sayıda disiplinde farklı becerilere sahip olmanın giderek koşul haline geldiği günümüzde kişisel gelişim daha da önemli. Bu nedenle yüksek lisans, sertifika programları, yabancı dil kursları, yurtdışı dil eğitimi programları gibi eğitim olanaklarına ilgi bir hayli arttı.

 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz