Ekip Kurma Formülleri

Sani Şener için “yetenek” önemli. Michel Akavi, enerjik insanlarla çalışmak istiyor. Muzaffer Akpınar, yaşam şekillerine de bakıyor. Servet Topaloğlu, alanının en iyilerini bulup ekibine katıyor. A...

1.01.2009 02:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Sani Şener için “yetenek” önemli. Michel Akavi, enerjik insanlarla çalışmak istiyor. Muzaffer Akpınar, yaşam şekillerine de bakıyor. Servet Topaloğlu, alanının en iyilerini bulup ekibine katıyor. Alphan Manas için ise “zeka” önemli. Baran Süzer farklılığı, Selman Bilal deneyimi önemsiyor. Özetle çekirdek ekip kurarken herkesin formülü ve seçim yöntemi farklı. Ancak hepsi “çekirdek ekibi” kurarken ince eleyip sık dokuyor.

Michael Dell, ailesinin tüm itirazlarına rağmen üniversiteden ayrılıp şirketini kurduğunda 19 yaşındaydı. 1.000 dolarla başladığı işi, 10 yılın sonunda 1 milyar dolara ulaştı. HP, IBM gibi dev rakipleri karşısında doğrudan pazarlamaya odaklandı. Rakiplerine göre daha ucuz üretti. Ancak onun başarısında bir faktör daha etkili oldu. Kurduğu çekirdek ekip, onu başarıya götürdü. Dell, şirket içinde doğru yerlere güçlü yöneticiler yerleştirdi. Özellikle ilk 15 yıl, kendinden yaşça büyük, başarılı olmuş emekli CEO’ları işe aldı. Bunların yaş ortalamasının ise 50’nin üzerinde olmasına dikkat etti.

Dell’in 1988-1992 yılları arasında özel danışmanlığını yapan Mort Meyerson, onu, “Hiçbir zaman şirketi kendi yönetmeye çalışmadı. Günlük işleri kendinden yaşça büyük tecrübeli yöneticilerine bıraktı. Kendisi sadece yol haritasını çizdi” diye anlatıyor. Dell, zeki ve tecrübeli yöneticilerden kurduğu ekibi sayesinde kısa sürede HP, IBM gibi en büyük rakiplerine karşı avantaj sağladı. Bugün 43 yaşında ve 16,4 milyar dolarlık kişisel servetin sahibi olan Dell’in başarısının arkasında, “en iyi ve en zekilerden” kurulan doğru ekip stratejisi var.

Virgin Grubu’nun efsane patronu Sir Richard Branson da doğru ekip seçimine inanıyor. Her fırsatta, “Biz yalnızca fikir aramıyoruz, o fikri gerçekleştirebilecek kabiliyette insanlar arıyoruz. Fikir ne kadar güzel olursa olsun, o fikir, onu hayata geçirecek ekiple var olabilir”  diyor.

Dell ve Branson örneklerinde olduğu gibi pek çok başarılı patron ve yöneticinin arkasında yarattıkları güçlü bir çekirdek ekip bulunuyor. Ancak çekirdek ekip kurmanın incelikleri ise patrona ve yöneticiye göre değişiyor.

TAV’ın CEO’su Yetenek Diyor
Sani Şener, TAV’ın CEO’su. 11 yıldır aynı şirketi yönetiyor. Trabzonlu, sonuç odaklı, işkolik bir yönetici. Çekirdek ekibin bir kere kurulduğunu, bunun için de “en iyiyi” seçmek gerektiğine inanıyor. Ekipteki yöneticilerin mutlaka farklı özelliklere sahip olmasına dikkat ediyor. Şener, çekirdek ekibi nasıl kurduğunu ise şöyle anlatıyor:

“Çekirdek kadroyu oluştururken adayların önce ekip çalışması yapabilecek karakterde olup olmadığına bakarım. Ayrıca çok iyi eğitimli olmaları gerekir. Çekirdek ekibimdeki yöneticide, kesinlikle bir ‘yetenek’ olup olmadığını değerlendiririm. Bana göre çekirdek ekip bir kere kurulur, sadece gelişmelere ve yeniliklere göre takviye edilir. Bu takviyelerde, kurum dışından olduğu kadar şirket içinden de yönetici seçerim. Ancak her zaman öncelik şirket içindeki yöneticilerdedir.

Bunun dışında çekirdek ekiptekilerin, bizim şirket kültürümüze alışkın olmaları gerekir. En önemlisi ise ekiptekilerin birbirlerinden farklı özelliklere sahip olmasına özen gösteririm. Aynı yetkinlik ve kişilik özelliklerine sahip kişilerden oluşmaması gerekir. Çekirdek kadroda farklı renklerin bulunması ekip oluşturabilmenin en önemli şartıdır.”

Servet Topaloğlu’nun Sırrı
Servet Topaloğlu, Real ve Tansaş’ta icra kurulu başkanlığı yaptı. Ardından Carrefoursa’da süpermarketlerden sorumlu icra kurulu üyeliği görevinde bulundu. Bugün ise AMPD Başkan Yardımcısı olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Her yeni görevde kendine yeni bir ekip kurduğunu söyleyen Servet Topaloğlu, Tansaş CEO’su olduğu dönemde zamanın yüzde 60’ını bu işe harcadı. Topaloğlu, o dönemki kadrosunu nasıl kurduğunu ise şöyle anlatıyor:

 “Geçmişte önemli görevler üslenmiş, ancak performansı vasatlaşan üst düzey yöneticileri değiştirdim. Yeni ekip kurarken önce adayların yetkinlikleri ve iş için duydukları heyecana baktım. Ekibi, şirket dışından veya içerisinden en iyi yöneticilerin harmanlanmasıyla kurdum. Tansaş’ta göreve başladığım ilk aylarda iyi bir kategori birimi yöneticisine ihtiyacımız vardı. İç kaynaklar bu pozisyonları doldurmak için elverişli değildi. Carrefoursa’da kuru gıda kategori yöneticisi olarak çalışan Cem Rodoslu’yu transfer ettim. Cem Rodoslu’nun bir alt kadrosuna ise Real, Metro ve Carrefoursa’dan transferler yaptım. Migros’ta genel müdür yardımcılığı yapmış Nezih Çevik’i, genel müdür yardımcılığı görevine getirdim. Kendisinin alt kadrosunu ise oldukça deneyimli Migros kökenli yöneticilerle doldurdum. Böylelikle sektörün en iyilerinden oluşan oldukça güçlü bir üst yönetim kadrosu kurdum.”

Akavi, Enerjik Yönetici İstiyor
İş dünyasında Michel Akavi’nin ismi DHL ile özleşti. Uzun yıllar DHL Türkiye’nin genel müdürü olarak görev yaptı. Şimdi ise DHL’in bölge direktörü olarak 20’nin üzerinde ülkeden sorumlu.

“Çekirdek ekibime seçeceğim yöneticilerin insan ilişkilerinde başarılı ve enerjik olmasına bakarım” diyen Akavi, ekip üyelerinde aradığı yetkinlik ve özellikleri ise şöyle anlatıyor:

hed“Ekibimde birlikte çalıştığım kişilerin güçlü ve gelişime açık noktalarını bilirim. Çekirdek ekibi kurarken şirket kültürünü benimsemiş, yetkinlikleri ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmiş genç bir ekip ile yola devam etmeyi tercih ediyorum. Tabii ki bazen içeride belli bir pozisyona uygun profilde bir çalışanımız yoksa dışarıdan da kurum kültürümüze uyum sağlayabileceğini düşündüğüm kişileri bünyemize katıyorum. DHL uluslararası bir organizasyon olması itibarıyla birlikte çalıştığım arkadaşlarımın insan ilişkilerinde başarılı olmasına, farklı kültürlere uyum sağlayabilmesine ve özellikle üst ve orta yönetimdeki arkadaşlarımın iyi derecede İngilizce bilmesine dikkat ederim. Özetle genç, proaktif, yaratıcı, çözüm ve müşteri odaklı, enerjik kişilerle birlikte çalışmayı tercih ediyorum.”

“İşin Sırrı Hentbolda”
Teknosa’yı sıfırdan Türkiye’nin en büyük elektronik perakende devi haline getiren Mehmet Nane, kurduğu Teknosa Akademi ile hem kendi şirketine hem rakiplerine yönetici yetiştiriyor. Nane, ekip kurmadaki başarısını, uzun yıllar Hentbol oynamasına bağlıyor. Ekip kurmadaki sırlarını ise şöyle aktarıyor:

“Teknosa’nın bugün elde ettiği başarı, takım çalışmasının, bir başka deyişle ‘takım gibi çalışabilmenin’ bir ürünü. Ekibi oluştururken bir yönetici olarak elbette bazı vazgeçilmez değerleri gözetiyorum. Güven, bağlılık, kararlılık, duyarlılık, sorumluluk sahibi olma, uzmanlık, yaratıcılık, hızlı düşünebilme, yeniliğe açıklık, vizyon sahibi olma gibi özellikler Teknosa ekibinin ortak kriterleri arasında yer alıyor. Bu kriterleri, tüm ekibe yansıtabilmek adına Teknosa üst yönetiminin ve takım liderlerinin, takım üyelerinin başarılarına katkıda bulunacak, kişisel ve teknik becerilerini ekibine aktarabilecek kişilerden oluşmasına dikkat ediyorum. Bu çalışmaları yaparken ortaokul, lise ve üniversite yıllarında, okul takımlarında ve mahalli ligde lisanslı olarak hentbol oynamamın büyük etkisi olduğuna inanıyorum. Takım sporu yapmak takım ruhunu anlamanızda ve yönlendirmenizde son derece yararlı oluyor.”

“Herkes İşinin Uzmanı Olacak”
Salih Memecan, dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden Pfizer’in Türkiye genel müdürü. Sadece Türkiye’de değil, Macaristan’da genel müdürlük yapmış bir yönetici. İki kez Pfizer’den ayrılıp tekrar geri dönen Memecan, çekirdek ekip kurmada uzmanlığa ve aktif yöneticileri seçmeye dikkat ettiğini söylüyor. Memecan, ekip seçimindeki tercihini şöyle anlatıyor:

“Pfizer’ın vizyonu pozisyon için değil, şirket için işe alım. Her yeni Pfizerlı geleceğin önde gelen Pfizer liderlerinden biri olabilecek şekilde geliştirilir. Benim kendi deneyimlerime dayanarak söyleyebileceğim ise çekirdek ekibin içindeki kişilerin, ekip çalışmasının bir parçası olmaya ve her zaman yeni şeyler öğrenmeye açık olması gerektiği. Çünkü kişinin öznel nitelikleri ne kadar üstün olursa olsun başarı, herkesin uzman olduğu işi yaptığı, birbirine bağlı halkalardan oluşan bir zincir ekiple mümkün olabiliyor. Bu noktada kişinin kendini sürekli geliştirmeye, başkalarından yeni şeyler öğrenmeye açık olması çok önemli. Aktif çalışmaya, aktif yaşamaya, vaktini değerli ve verimli kılmaya aşırı değer veren bir görüşe yürekten inanan biri olarak iş hayatında değişime açık ve aktif olmanın başarıyı getirdiğine inanıyorum.”

Patronlar Ne İstiyor?
Patronlar da profesyonel yöneticiler gibi çekirdek ekibi kurarken ince eleyip sık dokuyor. Tecrübe, dinamizm, yenilikçilik, ekip çalışmasına yatkınlık onların da çekirdek ekiplerini kurarken aradıkları ilk özellikler arasında. Süzer Grubu’nun ikinci kuşak temsilcilerinden Baran Süzer, işi babasından devralan genç bir patron olarak ekibini oluştururken en çok tecrübeye önem verdiğini vurguluyor. Genç yaşta Süzer Grubu’nun icra kurulu başkan yardımcılığı koltuğuna oturduğu için birlikte çalışacağı yöneticilerin aynı zamanda dinamik olmalarını talep ediyor. Süzer, “Ekibimi seçerken yaptıkları işlerde ve geçmişinde farklılık olan insanları seçmeye özen gösteriyorum” diyor ve ekliyor: “Ekibimde mutlaka bir bankacının olmasını isterim. Ayrıca tecrübeli birinin yanı sıra daha az tecrübeli ama iş takibinde çok iyi olan bir kişinin de ekipte yer alması şart.”

Bilsar Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Selman Bilal ise çekirdek ekibi kurarken dikkat ettiği iki önemli konu olduğunu söylüyor. “Bunlardan birincisi deneyim ikincisi ise yüksek motivasyon” diyor. Bilal, çekirdek ekibi kurmadaki kritik başarı faktörünü şöyle özetliyor: “Ekip üyelerinin, şirketin uzun vadeli stratejilerine, değerlerine sadık kalmalarını beklerim. Ekip içindeki uyum ve aynı dili konuşuyor olmak başarıya ulaşmak için çok önemli.”

Muzaffer Akpınar/ Dost Enerji Yönetim Kurulu Başkanı

“İş Dışındaki Yaşam Şekillerini Araştırırım”

Öncelik Takımda
Bugün iş hayatında, başarı 3 kritere bağlı. Bunlar, önem sırasına göre yatırım yapılacak olan konunun seçimi, yatırımı gerçekleştirecek takımın oluşturulması ve yatırımı gerçekleştirebilmek için gerekli sermayenin bulunmasıyla ilgili. Bugünlerde, kredi bulma göreceli olarak öncelik kazansa da aslında işi yapacak takımın oluşturulması çok daha önemli. Ben ekip kurarken öncelikle adayların kişilik özellikleri, dünyaya bakış açısı, çalışma hayatı ile ilgili motivasyonuna dikkat ediyorum. Motivasyonu oluşturan temel sebepleri, iş dünyası dışındaki yaşam şekillerini araştırıyorum.

Başarılı Adayın Sırrı
Önümüze gelen kısa aday listelerinde, iş ile ilgili eğitim ve tecrübe zaten yeterli miktarda bulunabiliyor. Ancak fark, yukarıda saydığım daha çok kültür, hamur ve kişilik özellikleriyle oluşuyor. Başarılı takımlar yetkin, kendini bir seviyede tanımış, ne istediğini bilen, insanlarla olumlu ilişkiler kurabilen, açık iletişimli, sahici kişilerden oluşuyor. Bu özelliklere uygun kişilerin, şirket içinden veya şirket dışından olmasıyla ilgili herhangi bir önyargım yok. Ancak iç kaynaklarda yetkin kişiler varsa şirket içindeki adaya öncelik verebilirim.

Akın Öngör/Garanti Bankası Eski Genel Müdürü

“Starlardan Ekip Kurdum”

Aynı Ekip İş Başında
Başarı için ekip çok önemli. Yöneticilik hayatım boyunca, kilit noktalara alınan herkesle yüz yüze görüştüm. Bu görüşmelerde, kişinin terbiye ve etik değerlerini anlamaya çalıştım. Yeni gelecek kişinin kendini aşmak, dağlar devirmek ve lider olarak bunu ortaya koymak isteyip istemediğine odaklandım. Ekibimi, Türkiye’nin en iyilerinden seçtim. Garanti’den ayrılalı 8 yıl geçti. Hala benim bıraktığım ekip iş başında. Ekibi kurarken banka içindeki mevcut yöneticilerden yararlandım, ancak bir kısmı uygun değildi. Onları da dışarıdan takviyelerle değiştirdim.

Kadınları Seçtim
Yönetim ekip çalışmasıdır. Genel müdürken sadece benim dediklerim olmadı. Yöneticilerimin söylediklerine itibar ettim, onlara saygılı davrandım. En iyilerden bir ekip oluşturuyorsanız kompleksiz olmanız lazım. Ekibimi oluştururken içeriden aldığım kadar dışından da yönetici aldım. Bunu yaparken de hiç branşa bakmadım. Kişilik, liderlik özelliklerine dikkat ettim. Kadınların erkeklere göre avantajlı olduğu konular var. Bunun için ekipte kadın erkek dağılımının eşit olmasına özen gösterdim. Her kademede en iyilerden, starlardan ekip kurdum.

Alphan Manas/ Brıghtwell Holding Yönetim Kurulu Başkanı

“Kompleksli İnsanlarla Yakın Çalışmak İstemem”

En Zekileri İsterim
Çekirdek ekibimin zeki olmasını isterim. Ortak akılla konuşabilmemiz için mutlaka zeki olmalı. Aynı anda birçok işi yapabilmeli. İlk dairemde çalışacak insanlarla mutlaka kendim görüşürüm. Hukukçu ile iş geliştirmeciden asla vazgeçmem. En zekiyi bulmak için IQ testi bile yapmıyoruz. Ancak bunu çoğu zaman konuşma ve davranışlarından da anlarım.

En İyiler Yanıltır
Sektörün en iyileri üzerinden seçim yapmam. En iyi dedikleriniz, kendilerini çok iyi pazarlıyor olabilir. Benim gözümde, seçim aşamasında herkes eşittir. Dışarıdan gelen bilgiye saygı duymakla beraber, kendi kararımı veririm. Ego ve kompleks benim için çok önemli. Egosu yüksek ve kompleksli insanlarla yakın çalışmak istemem. İletişimi çok rahat, açık bir insanım. Beraber çalışacağım kişi de benim gibi olmalı.

Ayçe Tarcan Aksakal
[email protected]

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz