Dijital Gündem

Yazılım Pazarında Neler Oluyor? Uluslararası araştırma şirketi Gartner’ın verilerine göre, 2002 yılında 73.5 milyar dolar olan dünya yazılım pazarının 2003 yılında yüzde 3.5’lik bir artışla, 76.1 ...

1.05.2003 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Yazılım Pazarında Neler Oluyor?

Uluslararası araştırma şirketi Gartner’ın verilerine göre, 2002 yılında 73.5 milyar dolar olan dünya yazılım pazarının 2003 yılında yüzde 3.5’lik bir artışla, 76.1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Gartner'ın yazılım pazarı araştırma grubu başkanı Joanne Correia, “2003 yılında ufak adımlarla başlayacak olan bu büyüme, 2005-2006 yıllarında hız kazanacak” diyor. Correia'ya göre, büyümedeki hızı tetikleyecek olan faktörlerin başında mobil teknolojiler geliyor.

Mobil teknolojilerin gelişmesiyle birlikte şirketlerin kendilerine yeni bir platform oluşturmaları gerekliliğinin ortaya çıkacağını söyleyen Correia, yeni yazılım yatırımlarının da bu noktada devreye gireceğini ve pazarın beklediği harekete kavuşacağını ifade ediyor.

Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener de bilgi teknolojileri alanındaki gelişmelerin son dönemde donanımdan çok yazılım alanında kendini hissettirdiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor:

"Bilgi çalışanının verimliliğini ve işletmelerin çevikliğini artıracak ve hem insanın hem de işletmelerin potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olacak yeni yazılımların 2003 yılında piyasaya çıkışlarını izleyeceğiz.  Zamandan, mekandan ve cihazdan bağımsız olarak bilgiye erişim olanaklarını zorladığımızı göreceğiz.

Mobilite ve internetle bütünleşmiş yazılım ürünlerinin yeni versiyonları veya ilk kez karşılaşacağımız yaratıcı yazılım ürünleri, yazılım pazarındaki gelişmenin itici gücünü oluşturacak. Mobil teknolojiyi sadece cep telefonu veya wap, SMS yazılımları olarak algılamamak gerekiyor. 2003 yılında pazarda daha da fazla göreceğimiz tablet PC ler, akıllı telefonlar, yeni form faktörlerine sahip cihazlar ve ev teknolojilerindeki gelişmeler de yazılım pazarını hareketlendirecek etmenler olacak".

Tuğrul Tekbulut/LBS Genel Müdürü
 
BÜYÜME OLUR MU?
Global yazılım pazarında bu yıl kapsamlı bir büyümeyi getirecek bir yatırım ortamı veya havası yok. 90'larda yapılan büyük yatırımların kendini ödemesi bekleniyor. Bunun yanında ABD, Avrupa ve Japon ekonomilerinin durgunluğu da şirketlerin temkinli davranmalarına neden oluyor.

2005 SONRASINA DİKKAT Önümüzdeki yıllarda iş süreçlerinin e-iş ve mobil-iş'e kaymasıyla, pazarda yeni büyümeler yaşanacak. Diğer yandan 90'lı yıllarda yapılan yazılım yatırımlarının 2005'ten itibaren yenilenmeye başlaması da gerekiyor. Bu nedenle yazılım piyasasının 2005-2008 yılları arasında yine bir büyüme eğilimi içinde olacağını düşünüyorum.

TÜRKİYE GERİ KALDI Türkiye'de yazılım pazarı, maalesef toplam bilişim sektörünün gelişimine paralel bir seyir göstermedi. Hep geride kaldı. Bunda ülkemizdeki kültürün etkisi de var. Ülkemizde donanıma yapılan yatırımların bilgisayarlaşmayı sağlayacağı düşünülüyor.

Oysa bu olanaksız. Gelişmiş ülkelerde yazılım harcamaları bilişim harcamaları içinde daha yüksek bir yer tutuyor. Bu da, birim bilgisayar veya iletişim donamı başına daha çok iş yapıldığını ve yapılan yatırımlardan daha yüksek verim alındığını gösteriyor.

BÜYÜME SINIRLI OLACAK Ayrıca, Türkiye'de yazılıma yönelik katma değer de çok düşük. Pazara hakim firmaların hepsi yabancı firmalar ve Türkiye'deki yatırımları oldukça küçük. Yazılım pazarının bu yıl Türkiye'de de çok küçük bir büyüme gösterebileceğini düşünüyorum".

BNET'İN YENİ SESİ

Geçtiğimiz ay Zümrüt Başbudak'ın Bnet'in Müşteri İlişkileri Müdürü olarak atandığı haberi geldi. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu olan Başbudak, daha önce Coca Cola Türkiye'de ürün müdürü, Başer Kimya'da kategori müdürü ve Dinamik Ajans'ta özel müşteriler müdürü olarak görev yapmış. IT sektöründe gerçekten taze kan... Ancak, ilginç olan Bnet'in, Başbudak'ın görev aldığı yeni pozisyonu şirketin müşteri odaklılık politikasının bir ayağı olarak görmesi. Öyle ki Bnet Genel Müdürü Hakan Akan, Zümrüt Başbudak'ın atandığı yeni yönetim kademesinin görev tanımı itibariyle Türkiye'de IT sektörü açısından bir ilki ifade ettiğini kaydediyor. 

TBV YÖNETİMİNDE YENİ İSİMLER

Geçtiğimiz ay toplanan genel kurulunda Türkiye Bilişim Vakfı yeni yönetim ve denetim kurulu üyelerini belirledi. Genel Kurul ve Yönetim Kurulu’na sekiz yeni isim atandı. Yönetim Kurulu’ndaki yeni üyeler Burak Gökmen, Caner Öner, Çağatay Özdoğru, Çağlayan Arkan, Muzaffer Akpınar, Sahir Çörtoğlu, Savaş Ünsal ve Şahin Tulga olarak belirlendi. Kuruldan sonra yapılan açıklamaya göre vakfın yönetim kadrosunda Haziran 2003’te yapılacak genel kurula kadar değişiklik olmayacak.

HAZIR GİYİMDE TEKNOLOJİ ATAĞI

Geçtiğimiz aylarda perakendedeki teknolojik yenilikleri anlatırken radyo frekanslı etiketlere dikkat çekmiştik. Perakende devlerininkine benzer teknolojik yenilikleri hazır giyimde de göreceğiz. Radyo çip üreticisi Philips'in yaptığı açıklamaya göre hazır giyimde dünyaca ünlü firmalardan biri olan Benetton, önümüzdeki dönem ürünlerinin tüketimini takip edebilmek için etiket yerine çip kullanacak. Philips'in açıklamasında her ne kadar Benetton'un ilk etapta 5 bin mağazasında çipli etiketler kullanmak üzere bu yıl için 15 milyon adet çip satın aldığı söylense de, Benetton yetkilileri bu konuda henüz fizibilite çalışmaları aşamasında olduklarını, belirli bir yatırım kararı almadıklarını ifade ediyorlar.

Sonuçta Benetton olmasa bile önümüzdeki dönem çipli etiketlerin pek çok hazır giyim üreticisince talep göreceği kesin çünkü bu çipler inanılmaz kolaylıklar sağlıyorlar. Giyim eşyalarına konulan radyo çiplerde müşteriye ait herhangi bir bilgi toplanmıyor. Ürün satış noktasını terk ettikten sonra da izlenmiyor. Pirinç tanesi büyüklünde olan bu çipler antensiz çalışıyorlar. Bu nedenle müşteri tarafından da fark edilmiyorlar. Radyo çipler mağazadaki ürünün ölçüleri, satılan ve kalan miktarı konusunda merkezi bilgi gönderiyor. Dünyada halen Prada, Procter&Gamble, Wal-Mart gibi şirketlerin kullandığı bu çiplerle ürünün depo ve satış miktarı ile sahtesinin üretilmesi de izlenebiliyor.

YAZICI PAZARINDA YENİ DÖNEM

Türkiye’de yazıcıların son yıllarda daha uygun bir maliyetle kullanıcılara ulaşması ve son kullanıcıların da rağbet ettiği bir ürün olması nedeniyle yazıcı pazarı giderek büyüyor. Son dönemde bu alanda pek çok donanım firmasının da ürün gamını genişlettiği görülüyor. Uluslararası teknoloji fuarı CEBIT'de bu yıl özellikle ticari baskı çözümlerini öne çıkaran HP,  yazıcı pazarında yeni bir aşamadan söz ediyor.

HP'nin sözünü ettiği bu aşamada, çeşitli ortamlarda ofset kalitesinde baskı sağlayan yazıcılar, hepsi-bir-arada ürünler, mobil baskı çözümleri, kullanıcıların ofislerinden uzaktayken de yaratıcı fikirlerini kağıda dökmelerini sağlayan kablosuz baskı noktası gibi yeni ürünler dikkat çekiyor.

Pazarda önümüzdeki dönem mobil çözümlerin etkili olacağını söyleyen HP Türkiye Görüntüleme ve Baskı Grubu Ülke Direktörü Fikret Ergüder, baskı pazarında giderek renkli baskıya geçileceğine ve özel dokümanların matbaa yerine ofislerde işletmelerin kendi imkanlarıyla basılacağına dikkat çekiyor. Ev/ofis kullanıcılarına yönelik görüntüleme ve baskı ürünleri kategorisinde de son dönemde önemli gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Ergüder, "İnternetin yaygınlaşması ve evde bilgisayar kullanımının artması bu pazarın daha da büyümesine sebep oldu"diyor.

Türkiye’de baskı sektöründe lider olan HP'yi Epson ve Lexmark izliyor. Haziran 2002'de görüntüleme ve yazıcı pazarına 1,2 milyar dolarlık küresel bir yatırım yapan HP'nin dünyadaysa Epson ve Lexmark'tan başka Canon, Samsung Electronics, Legend gibi rakipleri var. Gartner'ın verilerine göre dünya yazıcı pazarında satış adedi sıralamasında 2002'nin üçüncü çeyreğinde 7 milyon 531 bin adetle HP birinci sırada, 4 milyon 640 bin adetle Epson ikinci, 2 milyon 456 bin adetle Canon üçüncü sırada yer alıyor.

WALKIE-TALKIE CEP TELEFONLARI GELİYOR

Daha ne cep telefonları ne de internetin olmadığı zamanlarda kısa bir walkie-talkie telefonlar dönemi yaşadık. İşte şimdi dünya cep telefonu devi Motorola'nın geliştirdiği yeni teknolojiyle bir zamanların eğlencesi walki-talkie'ler geri geliyor.

Motorala'nın geliştirdiği yeni teknoloji ile cep telefonları birkaç saniye içerisinde başka telefonlarla iletişim kurma imkanı veren walkie-talkie'lere dönüşüyor. Yeni akıma önümüzdeki dönem Motorola'dan başka Ericsson, Samsung, Nextel gibi firmaların da dahil olması bekleniyor. Önümüzdeki dönem cep telefonu üreticilerini, anında konuşma imkanı sağlayan walkie-talkie cep telefonları alanında ciddi bir rekabet bekliyor.

 

 

 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz