Finans Hattı

Koçbank'ta Yeni Atamalar    Koç Finansal Hizmetler’in (KFS) CEO’su Kemal Kaya’nın, Koçbank Genel Müdürlüğü görevinin üstlenmesinin ardından, genel müdür yardımcılıklarına yeni atamalar ya...

1.10.2003 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Koçbank'ta Yeni Atamalar  
 
Koç Finansal Hizmetler’in (KFS) CEO’su Kemal Kaya’nın, Koçbank Genel Müdürlüğü görevinin üstlenmesinin ardından, genel müdür yardımcılıklarına yeni atamalar yapıldı ve üst yönetim yeniden yapılandı.  
 
Eylül ayının ortalarında resmiyet kazanan yeni yapılanmaya göre, genel müdür Kemal Kaya’ya bağlı 3 genel müdür başyardımcılığı pozisyonu oluşturuldu. Diğer genel müdür yardımcıları ise 3 genel müdür başyardımcısına bağlı olacak.  
 
Perakende bölümünden sorumlu genel müdür başyardımcılığı görevine Türk Ekonomi Bankası’ndan (TEB) transfer edilen Mehmet Sönmez getirildi. Özel bankacılık ve portföy yönetiminden sorumlu genel müdür başyardımcılığı görevine de Didem Gordon atandı.  
Gordon’dan boşalan Koç Portföy’ün genel müdürlüğünü görevini ise Murat Ögel üstlendi.  
Üçüncü başyardımcı da Koç Leasing’in genel müdürü Hamit Aydoğan oldu. Aydoğan, kurumsal bankacılık bölümünü üstlenecek.  
 
Koç Leasing’in genel müdürlüğü görevine Koç Factoring’in genel müdürü Çağatay Baydar getirildi. Kurumsal bankacılıkta görevli Mert Güvenen de, Koç Factoring’in yeni genel müdürü oldu.  
 
Bu yapılanmaya kadar Koçbank’ın bireysel bankacılıktan sorumlu genel müdür yardımcılığı görevini yürüten Murat Aysan ise eylül sonu itibariyle bu görevinden istifa etti.  
 
Bu arada KFS’nin CEO’su ve Koçbank Genel Müdürü Kemal Kaya, ekim ayı sonu veya kasım ayı başında basının karşısına çıkmayı planlıyor. Ekim ayında bankanın üst yönetimi ve şube yöneticilerini toplayıp yeni organizasyon yapısıyla, yeni stratejik planlarını anlatacak olan Kaya, bu toplantıların ardından basının karşısına çıkacak. Kaya, basın toplantısında UniCredito ile ortaklığın birinci yılını değerlendirecek.  
 
AKBANK’TAN GARANTİ’YE MİSİLLEME  
 
Türk Hava Yolları’nın Miles&Miles uçuş programı kartı için karşı karşıya gelen Akbank ile Garanti Bankası arasındaki rekabet sürüyor. THY’nin ihalesini kazanan Garanti Bankası’nın eski reklam kuşağını devreye sokmasının ardından bugünlerde Akbank da, alternatif bir reklam kampanyası başlattı. Böylece, ihaleyi kazanan Garanti Bankası’na karşılık misillemede bulunulmuş oldu.  
 
Edindiğimiz bilgilere göre, Akbank, Axcess kredi kartı sahiplerine, 1 Eylül-31 Aralık tarihleri arasında 7.5 milyar liralık harcama yapmaları durumunda, iç hatlarda kullanacağı uçak bileti verecek. Bu harcama tutarı 15 milyarı bulursa, Avrupa ülkelerine yapılacak bir uçuş için gidiş-dönüş bileti verilecek. Akbank’tan bir yetkili, “Müşterilerimiz istedikleri tarih ve saat için, beklemeden, alan vergisi ödemeden bu bilete sahip olabilecek” diyor.  
 
Tabii bu durum yıl sonuna kadar sürecek bir kampanyayla ilgili. Edindiğimiz bilgilere göre, yeni yılda da yine Shop& Miles ile rekabet edebilmek için yeni kampanyalar üzerinde çalışılıyor.  
Akbank’ın yeni rekabet stratejisinde American Express kredi kartları da önemli bir yer tutuyor. Bunun için de bu kartla ilgili birimin başına da bir İngiliz yöneticinin getirildiğini öğrendik.  
 
KİŞİSEL RATİNG GELİYOR  
 
Türkiye’de bugüne kadar şirketlerin ratingi ölçüldü. Yüksek rating notu alanlar, bunu müşterileriyle iş ilişkilerinde kullandı ve kendilerince ticari avantaj sağlamaya çalıştı.  
Kısa bir süre zarfında kişiler için de böyle yapı ortaya çıkacak. Bu yapıyı kuran da Kredi Kayıt Bürosu (KKB). Şu ana kadar kredi kartı ve tüketici kredisi müşterilerinin geçmiş döneme ilişkin işlemleriyle ilgili bilgileri sunan Kredi Kayıt Bürosu, artık bu müşterilerin ratingini de açıklayabilecek.  
 
Kredi Kayıt Bürosu’nun yönetim kurulu başkanı Nafiz Karadere, yeni sistemden dolayı bir hayli heyecanlı. Çünkü, kurulan ve yakında devreye girecek bu sistemde, bankalar kredi kartı veya tüketici kredisi isteyen kişilerin son 5 yıldaki bütün işlemlerini sonucunda oluşan rating’ini ve hangi grupta yer aldığını öğrenebilecek.  
 
Sistem, o kişinin hangi bankada kredi kartı veya kredi müşterisi olduğunu, limitlerinin ne kadar olduğunu, ödemelerine ne düzeyde sadık olduğuna kadar birçok bilgiyi sunabilecek.  
Nafiz Karadere, “Kişinin hangi grupta olduğunu, rating’inin ne olduğunu sadece kurumlar değil, kendisi de öğrenebilecek” diyor.  
 
Bunun için küçük bir bedel ödenmesi gerekiyor. Böylece, kişi de rating’ini öğrenip, banka veya taksitle alışveriş yapmak istediği mağaza karşısında, faiz indirimi isteme, pazarlık yapma gücüne kavuşabilecek.  
 
PAMUKBANK’TA BEKLEYİŞ SÜRÜYOR  
 
Finansbank ve Hussein Nuaman Soufraki,  Pamukbank için temmuz ayı sonunda tekliflerini verdi, fakat ihaleyi kimin kazandığı henüz açıklanmadı. Belki de bu satırlar okunduğunda TMSF tarafından bir açıklama yapılır ve merak giderilmiş olur.  
 
Ancak, biz 23 Eylül 2003 tarihi itibariyle elde ettiğimiz bilgileri sizinle paylaşmak istiyoruz. Önce verilen tekliflerin içeriğiyle ilgili öğrendiklerimizden başlayalım. Finansbank’ın, Pamukbank’ın kredi kartları bölümü ve bazı şubeleri için teklif verdiğini öğrendik. Soufraki Grubu ise bankanın tamamı için teklif verdi.  
 
İkinci nokta, Finansbank, verdiği teklifte Pamukbank’ı alması durumunda bazı şubelerin kapatılacağını ve personelin yarı yarıya azaltılacağını iletti. Soufraki Grubu ise şube kapatmayacağını ve çalışan sayısında bir azalma olmayacağına dair iş planlarını tekliflerinde yer verdi.  
 
Dile getirilen üçüncü bir nokta da, Pamukbank’ın alınması durumunda Soufraki Grubu, yurt dışından kaynak getirecek. Finansbank’ta ise var olan kaynaklar kullanılacak. Bu koşullar altında Soufraki Grubu’nun daha avantajlı olduğu söyleniyor. Nitekim, grubun patronu Hussein Nuaman Soufraki’nin, mayıs ayından bu yana Pamukbank ihalesiyle ilgilendiği ve zamanının büyük bir bölümünü Türkiye’de geçirdiğini öğrendik. TMSF ile görüşmeler, teklifin hazırlanması, bankanın alınması durumunda iş planlarıyla da Yaşarbank kökenli Yurdaer Çayırlı ilgileniyor.  
 
BAYINDIR HAYAT’A MÜŞTERİ ÇOK  
 
Hisse senetleri TMSF tarafından satışa çıkartılan Bayındır Hayat Sigorta’ya 5 talipli grup olduğu öğrenildi. Edindiğimiz bilgilere göre, sağlık sigortaları ağırlıklı bir portföye sahip olan şirketin çoğunluk hisselerine, Ak Sigorta, TEB Sigorta, Denizbank, Acıbadem Sağlık Grubu ve Türk Telekom Vakfı talip oldu.  
 
Bu grupların neden Bayındır Hayat Sigorta’ya ilgi duyduklarını da bir miktar bahsedelim. Ak Sigorta, sağlık sigortalarındaki etkinliğini artırmak için şirketle ilgileniyor. Denizbank, İtalyan Generali Sigorta ile emeklilik şirketi kurma hazırlığında. Şirketi alması durumunda, emeklilik şirketine dönüşüm için çalışma başlatılabilir.  
 
Bireysel emeklilik için başvuran, ancak henüz onay alamayan TEB Sigorta da, ihale şartnamesini satın aldı, ancak ihaleye katılmayı düşünmediğini öğrendik. Gruptan bir yetkili, “Şartname almamız, ihaleye katılacağımız anlamına gelmez. Bireysel emeklilik kolay bir iş değil, bu yüzden şimdilik beklemeyi tercih ediyoruz” diyor.  
 
Acıbadem Sağlık Grubu, sağlık sigortalarındaki portföyüyle sinerji yaratmak için şirkete talip oldu. Türk Telekom Vakfı’nın neden talip olduğunu öğrenemedik. Fakat, mali güçlerini göstermek için, bankadaki paralarıyla ilgili bilgi dekontlarını TMSF yetkililerine konuşuluyor.  
 
TEB’İN YENİ GENEL MÜDÜRÜ STRATEJİYİ DEĞİŞTİRECEK Mİ?  
 
Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) genel müdürlüğünü, 1 Ekim 2003 tarihinden itibaren Varol Civil üstlenecek. Yönetim kurulu üyeliğine atanan Akın Akbaygil ise 1983’den bu yana sürdürdüğü göreviyle, sistemin en uzun süreli genel müdürlüğüne nokta koymuş oldu.  
Grubun bütün mali iştiraklerini kontrol eden TEB Mali İştirakler’in genel müdürlüğünü yürüten Civil, zaten bankanın fiili genel müdürüydü. Bu atama ile fiiliyat resmiyet kazanmış oldu.  
 
Atama kararının ardından konuştuğumuz Varol Civil, “Bizim açımızdan yeni bir şey değil. Çünkü, zaten bankanın yönetimindeydim, içindeydim. Bazı yönetimsel değişiklikler olabilir ama TEB’in stratejisinde bir değişiklik olmayacak” diyor.  
 
Grubun portföy yönetim şirketinde Amn-Amro ile birleştirmeleri konusunda da Civil, “Onlar bu işi Türkiye’de istedikleri gibi yürütemediklerini söylediler ve ortaklık önerdiler. Şu anda da 2 kurumu birleştirme çalışmaları devam ediyor” açıklamasını yapıyor. Civil’in verdiği bilgiye göre, yeni yapıda TEB’in hisse oranı daha yüksek olacak, ancak şu anda oran belli değil.  
 
INTESA-GARANTİ GÖRÜŞMELERİ SON DURUM  
 
Bazı büyük yatırım bankalarının ısrarla “Öyle bir şey yok” demeleri ve Garanti yönetiminin suskunluğuna rağmen, görüşmelerin alt düzeyde de olsa sürdüğünü öğrendik. Ancak, çalışmalar, Türkiye’de değil, İtalya’da yürütülüyor. Böylece, her İKİ banka kendi çaplarında gizliliği sürdürmüş oluyor.  
 
Çalışmaların ne zaman hızlanıp, ciddi boyuta geleceği konusunda ise net bir bilgi veya tahmin yok. Çünkü, önceki sayıda değindiğimiz noktalarda somut bir gelişme sağlanamadı. Brezilya’daki bankanın Intesa’nın bilançosunda yarattığı olumsuz etki devam ediyor ve bu sorun çözülmedikçe, yeni bir satın almayan İtalya Merkez Bankası’nın (Bank of Italy) onay vermeyeceği biliniyor.  
 
Brezilya’daki bankanın satışıyla ilgili olarak da somut bir gelişme yok. Hatta, kimi iddialara göre Intesa, bazı Doğru Avrupa ülkelerinden çekilmeyi değerlendiriyor. Ancak, bize aktarılan bu iddiayı doğrulatacak herhangi bir bilgiye ulaşamadık.  
 
ÇUKUROVA’DA ERSİN PAMUKSÜZER RÜZGARI  
 
Geçen sayıda, sizlere Çukurova Holding’in tepe yönetimindeki bir ayrılık iddialarını ve Digitürk’le Süperonline’ı bünyesinde bulunduran şirketlerin satışlarıyla ilgili planlarını aktarmıştık.  
 
Nitekim kaynaklarımız bizi yanıltmadı, haber daha sonra basında da yer aldı. Digitürk ve Süperonline’ın satışıyla ilgili süreç devam ediyor. Şu anda şirketlerin değerleme çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmaların ardından satış sözleşmesinin hazırlanması, Rekabet Kurulu’ndan onay alınması gibi işlemler nedeniyle, satış işleminin 1-2 ayı bulabileceği söyleniyor.  
 
Grupla ilgili ikinci bir haberimiz de Osman Berkmen’in ayrılık kararıyla ilgiliydi. Bu haberimizin yayınlanmasından sonra Çukurova Grubu’na yakın bir yönetici, “Osman Bey’in, Ersin Pamuksüzer’le pek geçinemediği biliniyor. Ama Mehmet Emin Karamehmet ile de özel bir hukuku var. Ancak, son dönemdeki sıkıntılar nedeniyle Karamehmet Ersin Bey ile daha yakın çalışmaya başladı” diyor.  
 
Ersin Pamuksüzer’in Türkcell’in yönetim kuruluna girmesi, grubun iletişim ve medya grubu başkanlığına getirilmesi de bunun kanıtı olarak gösteriliyor.  
 
REKOR MEHMET ERTEN’E GEÇTİ  
 
Akın Akbaygil, Türk Ekonomi Bankası’nın 1983’ten beri genel müdürüydü ve bankacılık sektöründe, görevde kalma rekorunu uzun süredir elinde tutuyordu. Ancak, bu rekor eylül ayı sonu itibariyle, Tekfenbank’ın genel müdürü Mehmet Nazmi Erten’e geçti.  
 
Mehmet Nazmi Erten, 1991’den beri bankanın genel müdürlüğünü yürütüyor. Erten, Akbaygil’in ayrılmasıyla, en uzun süreli genel müdür unvanına sahip oldu.  
 
İkinci sırada HSBC’nin genel müdürü Piraye Antika var. 1993’te atanan genel müdürlüğe getirilen Antika, 10 yıldır genel müdür koltuğunda. Yine 10 yıldır genel müdürlük koltuğunu sürdüren bir bankacı daha var. O da Şekerbank’ın genel müdürü Hasan Basri Göktan.  
Bu isimleri Denizbank’ın genel müdürü Hakan Ateş izliyor. Ateş, Denizbank’ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan satın alınmasından sonra genel müdürlük görevini üstlendi ve genel müdürlüğünün 8’inci yılına girdi. Beşinci sırada bulunan Türkiye İş Bankası’nın genel müdürü Ersin Özince, Ekim 1998’de bu görevi yürütüyor.  
 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz