Mac Pazarı Hızlı Büyüyecek

Tijen Mergen / Bilkom Genel Müdürü   Tijen Mergen, Türkiye’de Apple ürünlerini pazarlayan Bilkom’ün genel müdürü… Türkiye’de 50 bin Mac kullanıcısının olduğunu, Pazar paylarının yüzde 2’y...

1.03.2003 02:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Tijen Mergen / Bilkom Genel Müdürü  
 
Tijen Mergen, Türkiye’de Apple ürünlerini pazarlayan Bilkom’ün genel müdürü… Türkiye’de 50 bin Mac kullanıcısının olduğunu, Pazar paylarının yüzde 2’ye yükseldiğini söylüyor. Ancak, bu oranları yetersiz buluyor. “Macintosh’un en az yüzde 4 oranında bir pazarının olması gerektiğini düşünüyorum” diyor. Ardından da yeni teknolojik ürünler ve modellerle, büyümeye devam edeceklerine dikkat çekiyor ve şunları söylüyor:  
 
“Türkiye pazarının yüzde 2’sini, masaüstü pazarının da yüzde 82’si bizde. Yaşanan ekonomik krizin etkilerinin azalması ve yeni teknolojilerin etkisiyle büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz”.    
 
Apple’ın dünya devleri arasına girmesinde Macintosh’un çok önemli bir yeri var. Şirket 1984 yılında Macintosh’u üreterek, rakiplerinin pazardaki egemenliğine son verdi. Bu önemli hamlenin devamı ise 1996 yılında efsanevi başkan Steve Jobs’ın Apple’a geri dönmesiyle geldi. Jobs, 1998 yılında piyasaya sunduğu iMac’ler ile gücünü iyice artırdı. Bu yenilik aynı yılın sonbaharında Apple’a ABD'de en çok satılan bilgisayar unvanını kazandırdı. Ardından da renkli iMac'leri ve bu tasarımla uyumlu ilk renkli profesyonel bilgisayar PowerMac G3, Power Mac G4 serisi geldi. Tüm bu ürünler, Macintosh pazarını sürekli büyüttü.  
 
Bugün dünyada 25 milyondan fazla, Türkiye'de ise 50 binin üzerinde Macintosh kullanıcısı var. Microsoft’un ofis ürünlerinin de Mac üzerinde kullanılmasıyla birlikte PC ile Mac arasında uyum farkı da ortadan kalktı.  
 
Mac, özellikle bilgisayarı sadece bir araç olarak kullananlar için ideal kabul ediliyor. Türkiye’de Mac’in pazar payının yüzde 2 olduğunu belirten Bilkom Bilişim Hizmetleri Genel Müdürü Tijen Mergen, “ Mac, artık son kullanıcı için ideal, düşündüğünüz gibi çalışan bir bilgisayar. Pazar payının da buna bağlı olarak önümüzdeki dönemde aratacak” diyor. Tijen Mergen ile yeni Mac teknolojilerini ve pazarı konuştuk:    
 
Apple 1981 yılından beri Türkiye’de değil mi?    
 
Apple aslında 22 yıldır Türkiye’de. Daha önce Komili Holding bünyesindeydi. Sonradan Bilkom kuruldu. Apple distribütörlüğü Bilkom bünyesine 1983 yılında dahil edildi. 2000 yılının sonunda da Koç bünyesine geçti. Bilkom şu anda Koç Bilgi Grubu’ndaki 13 şirketten biri olarak faaliyet gösteriyor.  
 
Bilkom destek ve hizmet birimleriyle birlikte Apple markasını ön planda tutarak, ana şirket gibi davranıyor. Bu geçmişte de böyleydi. Distribütörüz ama ana firma gibi pazarlama stratejilerini koyuyoruz. Dağıtım kanallarını teşvik ediyoruz. Sektörde tanıtımını yapıyoruz. Bu anlamda hem ana firma, hem de dağıtıcı konumdayız.  
 
Çözüm ortaklarımız ve normal ürün satan bayilerimiz, iki ayrı kanalı oluşturuyor. Kendi alanlarında çok güçlüler. Mesela renk ayrımı çözümleri aranıyorsa, o kanala yönlendiriyoruz. Bir de normal ürün satan bayilerimiz var. Yaklaşık 40 civarında çözüm ortağımız var. 150 civarında da aktif bayiimiz var. Bu yapıyı çok büyütmek istemiyoruz. Belli bir kalitede bu kanal üzerinde daha fazla iş yapmak istiyoruz.  
 
Sanırım Xerox’la da birlikte çalışmaya başladınız?  
 
Biz ağırlıklı olarak distribütörlük işine soyunduk. Ağırlık tabi ki Apple’da ama bunun yanı sıra  Xerox’un üç dağıtıcısından biriyiz. Önümüzdeki dönemde yine network alanında da dağıtıcılık alacağız. Bu şekilde ürün yelpazemizi geliştirmeyi amaçlıyoruz. Kanalımıza komple platform sunabilmeyi istiyoruz. Eğer bir bayiimizin renk ayrımı için ihtiyacı x, y, z ürünleri ise bunların  hepsini Bilkom’dan karşılayabilir olmasını istiyoruz.  
 
Macintosh pazarı hızla büyüyor. Apple’ın bu pazara yönelik stratejisi ne?  
 
Apple I ile 1 Nisan 1976’da piyasaya çıkan Apple bilgisayarları, 1984 yılında rakiplerinin pazardaki egemenliğini sona erdiren hamlesini Macintosh’ları üreterek yaptı. Ürün ailesini sürekli genişleten Apple, pazar paylarını da buna bağlı olarak sürekli yükseltti.  
 
Apple, 1996 yılında efsanevi başkan Steve Jobs’ın geri dönüşü ve 1998 yılında piyasaya sunduğu iMac’ler ile gücünü iyice artırdı. 1998’in sonbahar aylarında ABD'de en çok satılan bilgisayar unvanını elinde tuttu ve satışlarının tahminlerin çok üzerinde gerçekleşmesini sağladı.  
 
1999 yılının Ocak ayında renkli iMac'leri ve bu tasarımla uyumlu ilk renkli profesyonel bilgisayarı olan PowerMac G3 serisi ve Mayıs ayında da şu anda satılan G4 işlemcili Power Mac G4 serisi duyuruldu. Bu ürünler, Macintosh pazarının sürekli büyümesine önemli oranda katkı sağladı.  
 
Macihtosh pazarında nasıl gelişeceğini düşünüyorsunuz?  
 
Macihtosh pazarına yönelik tam rakamları almak çok zor. Türkiye’de yüzde 2 civarında bir pazar payımız var. Biz ağırlıklı üç sektörde varız. Medya pazarı gelişiyor. Burada eskiden masa üstü yayıncılık hakimdi. Şimdi keratif medya ön planda. İnternet yayıncılığı söz konusu. Yayıncılık her alana giriyor. Artık her kurumun digital video çözümüne ihtiyacı var. Zamanında 150-200 bin dolara kurulan bu tip digital video kurgulama stüdyolarını bugün 10 bin dolara kurabiliyorsunuz.  
 
Aslında her kurum bizim müşterimiz. En basiti profesyonel bir yere yaptırdığınız reklam filminizin üzerinde istediğiniz değişiklikleri böyle bir stüdyoda yapabiliyorsunuz. İnternet de bir yayıncılık türü. Burada profesyonel pazarda yer almayı hedefliyoruz. Eğitime yönelik çok ciddi ürünlerimiz var. Ayrıca, son kullanıcıya iki yıldır çok fazla konstantre değiliz. Eğitime ve profesyonel pazara odaklandık.    
 
Son yıllarda dünyada ve Türkiye'de Mac pazarı yüzde kaç büyüdü? İki üç yılık bir dönemde bu pazar nasıl gelişecek?  
 
Apple’ın pazardaki payı 1998'den sonra iMac'in çıkışı ile yükselmeye başladı. Bu büyümede sürekli devam ediyor. Masaüstü yayıncılıkta büyük bir çığır açan Apple aynı başarısını dijital video pazarında da göstererek pazar payını sürekli artırıyor.  
 
Dünyada ve Türkiye'de ne kadar mac kullanıcısı var?  
 
Dünyada 25 milyondan fazla, Türkiye'de ise 50 binin üzerinde Apple kullanıcısı var. Dünya pazarındaki trendleri takip ediyoruz. Macintosh’un en az yüzde 4 oranında bir pazarının olması gerektiğini düşünüyorum. Bu yaklaşık olarak 70-80 milyon dolar.  
 
Macintosh’un Türkiye'deki pazar payı ne kadar? Pazar ne kadar büyüyecek?  
 
Apple, Türkiye pazarının yüzde 2’sini, masaüstü yayıncılık pazarının da yüzde 82’sini elinde bulunduruyor. Yaşanan ekonomik krizin etkilerinin azalması ve yeni teknolojilerin etkisiyle büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz.    
 
En büyük pazar Amerika sanırım….  
 
ABD pazarının yüzde 7-8’ini Apple elinde bulunduruyor. Japon pazarında ise payımız yüzde 10.  Apple, Japon tüketicilerin yüzde 13’ünün ilk tercihi. Apple’ın Avrupa pazar payları ise değişkenlik gösteriyor. Avrupa genelinin yüzde 4’ü Apple’ı tercih ederken, eğitimde bu oran yüzde 10’a yükseliyor. Belçika ve Polonya gibi ülkelerin eğitim pazarlarında yüzde 40-50’lik bir oran yakalayan Apple, eğitim sektöründe yüzde 100’lük oranla İskoçya’da tavan yapıyor.  
 
2002’DE PC PAZARI YÜZDE 25 BÜYÜDÜ  
 
Bilkom’un pazarı payı ne kadar?
 
 
Yazıcı, monitör ve diğer ürünlere geçen yıl girdik. Onun için bu yılın istatistikleri çıktığında üzerinde konuşabiliriz. Şu anda çok yeni başladığımız bir alan. Ancak, ciromuza baktığımızda, geçen yıl ki ciromuzun yüzde 19’u üçüncü parti ürünlerden oluşuyor. Geri kalan yüzde 81’i Apple ürünlerini kapsıyor.  
 
2003 yılındaki hedefimiz, Apple harici ürünlerin ciromuzda yüzde 22 oranında yer alması. Ağırlık Apple’da. Diğer ürünlerdeki iddiamız pazardan bir pay kapmaktan öte komple çözüm sunan bir dağıtıcı konumunda olmak. Butik tarzı bir dağıtıcı olarak gerekli parçaları da beraberinde verebilmek.  
 
Apple’ın pazar payına gelecek olursak 2000 yılında yüzde 1.8’di. 2001 yılında sektörde maalesef çok kesin neticeler almak mümkün olmadı. IDC’nin ve Interpro’nun bir takım kaynakları var. Onların verdiği rakamlara göre pazarın küçülmesi oranında biz de küçüldük. Ancak, kayıtlarda olmayan çok ciddi bir noname pazarı olduğunu tahmin ediyoruz. Geçen yıl özellikle bu çok arttı. 300-400 dolara toplama bilgisayarlar yapılıyor.  
 
Koç Bilgi Grubu olarak yaptığımız bir araştırmaya göre, ciddi boyutlarda bir noname pazarı olduğu ortaya çıktı. Bundan dolayı da adet bazında pazar payımızın küçüldüğünü tahmin ediyoruz. 2002’de PC pazarı yüzde 25 büyüdü. 2001 yılında yaklaşık yüzde 58-60 civarında bir küçülme olduğu tahmin ediliyordu. Geçen yıl ciro bazında mucize yarattık ve yüzde 84 büyüdük.  
 
PC İLE MAC ARASINDA UYUM FARKI KALMADI  
 
PC ile Mac arasında uyum farklı azalıyor değil mi?
 
 
Daha önce Mac’in farklı bir işletim sistemi vardı. UNIX’le birlikte bunu aştık. 1998 itibaren Microsoft’un ofis ürünlerinin de Mac üzerinde kullanılmasıyla birlikte PC ile Mac arasında hemen hemen hiçbir uyum farklı kalmadı. Onun için biz her kurumda her alanda Mac olabilir diyoruz. Son kullanıcı için çok cazip. Bir kere ilk defa bilgisayar alıyorsanız mutlaka Mac almalısınız. Mac düşündüğünüz gibi çalışan bir bilgisayar. Özellikle eğen hobiniz bilgisayar değilse, yani sürekli bilgisayarın kartını değiştirmek, farklı yazılımlar yükleyeyim demiyorsanız ideal. Bilgisayar sizin için sadece bir araçsa internete gireyim, fotoğraflarımı arşivleyeyim, filmimi saklayayım ya da müzik çalar olarak kullanmak istiyorsanız Mac almak daha avantajlı. Aslında bugün kullanıcıların yüzde 98’i bunu yapıyor. Onun için de son kullanıcı için ideal.  
 
Mac’de virüs üretmekte çok zor mesela. Dönem dönem virüs problemleri dolaşıyor koca bir şirketin işleri iki gün yatıyor.  Mac de hiçbir böyle bir şey yok. Çünkü Windows’u etkileyen bir virüs Mac’i etkilemiyor.  
 
MAC’E BAĞLI YAN PAZARLAR GELİŞİYOR  
 
Mac’e bağlı yan pazarlarda gelişiyor yazılım gibi…
 
 
People soft diye bir yazılım var mesela. Artık mac platformunda da çalıyor. Nascar oyun da öyle bu örneklerini çoğaltabiliriz.  
 
Mac’deki yeni teknolojiler pazarı nasıl etkiliyor?  
 
Digital yaşamdan artık kaçamıyoruz. Yayıncılık internetle birlikte çok geniş bir alanı kapsıyor.  Yayıncılık son kullanıcıdan kurumlara kadar kullanılan bir olgu haline geldi. Onun içinde performansı yüksek sistemler gerekiyor. Bağlantı gücünüzün daha hızlı olması, depolama kapasitelerinin daha büyük olması lazım. Bütün bunları Apple sunuyor. Bugüne kadar standart klasik kullanıcımız olan tasarımcılar, reklam ajansları, medyaydı. Ama şimdi diğer herkes mac kullanıcı konseptine giriyor. Çünkü, artık yayıncılık her alana yayıldı. Herkesin web sitesi var. herkes bir takım videolar kurguluyor. Video klibi olmayan bir perzantasyon düşünemiyoruz. Bütün bu olanaklara her kurumun ihtiyacı var.  
 
 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz