Media Pulse

Yeni Oluşum, Yeni Hedefler    Eylül ayı içinde reklam sektörü için son derece önemli bir gelişme yaşandı. Uluslararası Reklamcılık Derneği’nin (IAA) ev sahipliğinde bir araya gelen Reklam...

1.10.2003 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yeni Oluşum, Yeni Hedefler  
 
Eylül ayı içinde reklam sektörü için son derece önemli bir gelişme yaşandı. Uluslararası Reklamcılık Derneği’nin (IAA) ev sahipliğinde bir araya gelen Reklamcılar Derneği, Reklamverenler Derneği, Televizyon Yayıncıları Derneği,  Reklamcılık Vakfı ve Türkiye Basın Reklam Komisyonu’nun başkan ve başkan yardımcıları, “Türkiye Reklam Konseyi”nin kurulması kararını aldılar.  
 
İlk öneriler 2001’de geldi  
 
Aslında, yeni kurulsa bile, Türkiye Reklam Konseyi’nin geçmişi 2001 yılına kadar uzanıyor. İlk öneriler 2001 yılında, kriz döneminde gelmişti. IAA Türkiye Bölümü Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, ekonominin içinde bulunduğu durumdan reklam sektörünün son derece olumsuz etkilendiğini ve bu nedenle de dernekler arasında işbirliği doğduğunu belirtiyor.  
 
Yalçındağ, bu işbirliği çerçevesinde alınan kararların ve uygulamaların hızla hayata geçirildiğini görünce, bu işin sadece işler kötüye giderken değil, sistematik olarak yapılmasının sektör için çok daha iyi sonuçlar doğuracağına inandıklarını söylüyor. Sonuç olarak 2001’de temelleri atılan Türkiye Reklam Konseyi fikri, 2003 yılında hayata geçmiş oldu. Yalçındağ, “Bu fikir belki herkesin aklında vardı. Ancak, ilk adımı atarak bu işin oluşmasına zemin hazırlayan, kuruluş Uluslararası Reklamcılık Derneği oldu. Sektördeki tüm tarafları ajans, reklamveren ve medyayı bünyesinde barındırması sebebiyle bu oluşumu çok hızlı hayata geçirilmesini sağlayabildik” yorumunu yapıyor.  
 
Misyon ve hedefler belirlendi  
 
Türkiye Reklam Konseyi’nin misyonları arasında ilk sırada, “reklam ve reklamcılık alanında sektörel gelişimin sağlanması” yer alıyor. Ayrıca, sektörün ticari kurumlara ve ekonomiye sağladığı katma değerin kamuoyunda ve siyasi çevrelerde doğru algılanmasına çalışılması da hedefleniyor. Mehmet Ali Yalçındağ, “Bu amaçla, reklamcılık alanında faaliyette bulunan ve yararlanan kurumlar arasında ortak kazanımları artırmak için tüm sektör genelinde ortak bir çalışma ve paylaşım platformu yaratmayı amaçlıyoruz” diye konuşuyor.    
 
Konsey üç konuya öncelik verecek. Birinci sırada reklam yatırımlarının 2005 yılında 1.5 milyar dolara ulaştırılması yer alıyor. Yalçındağ, “Yaptığımız çalışmalar gösteriyor ki, reklam pazarında 2004 yılında beklenen büyüme,  yüzde 30’lara varan oranlarda gerçekleşebilir. Dolayısıyla, 2005 hedefimiz çok uzak değil” diyor.  
 
İkinci sırada “Reçetesiz Satılan İlaç Reklamları”nın, Reklam Üst Kurulu (RÜK) Yasası uyarınca serbest bırakılması için çalışılması bulunuyor. Yalçındağ, “Bir başka önceliğimizi ise Türkiye’de reklamın ve reklamcılığın ekonomik kalkınma modelindeki öneminin ve payının tanımlanması olacak” diye konuşuyor.    
 
“Reçetesiz ilaç reklamları serbest olmalı”  
 
IAA Türkiye Bölümü Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, IAA’in en başından beri reçetesiz satılan ilaç reklamlarının serbest bırakılmasından yana olduğunu söylüyor. RTÜK Yasası’nın 1994’de yürürlüğe girmesi ile birlikte hukuki zeminin de gerçekleşmiş olduğunun altını çizen Yalçındağ, şöyle devam ediyor:    
 
“AB’deki düzenlemeler de bu yöndedir. Türkiye’de de reçetesiz ilaç reklamları serbest olmalıdır. Reçetesiz ilaçlar sadece eczanelerde satılmalıdır. Yapılacak reklamlar yayından önce sektör temsilcilerinden oluşturulacak bir kurulun ön denetiminden geçmelidir”.  
 
Nisan ayında Reklamverenler Derneği, Reklamcılar Derneği ve Televizyon Yayıncıları Derneği’nin başkanları, Sağlık Bakanı’nı ziyaret ederek reçetesiz ilaç reklamlarının serbest bırakılması konusunda gerekli düzenlemelerin yapılarak uygulamaya geçilmesini önerdi.  
 
Yalçındağ, önümüzdeki günlerde yeni bir girişimde bulunmaya hazırlandıklarını belirtiyor ve “Bu yasa ile Türkiye'de de ilacın doğru ve yerinde kullanımı yolunda önemli adımlar atılacaktır. Ülkemizde televizyon penetrasyonunun yüzde 90'ı aşıyor. Eğitim eksikliği de göz önüne alındığında, ilaç firmalarının ve sağlık bakanlığının bu fırsatı iyi değerlendirerek halka doğru mesajların iletilmesini sağlamaları gerekiyor” diyor.  
 
“2005 HEDEFİ 1.5 MİLYAR DOLAR”  
 
MECRA YATIRIMLARI ARTACAK: 2001 krizinde 550 milyon dolara gerileyen mecra reklam yatırımları, 2002’de 730 milyon dolara ulaştı. Bu yıl sonu itibarıyla da yüzde 17 oranında bir artış göstererek 860-865 milyon dolara ulaşması bekleniyor.  
 
HEDEF ERKENE ÇEKİLEBİLİR: Türkiye’de bir kriz olmayacağını ve ekonominin gelişimine göre reklam sektörünün de büyüyeceğini düşünürsek, reklam yatırımlarının 2006 yılında 1,5 milyar dolara ulaşması beklenebilir. Bizim hedefimiz, tarihi bir yıl erkene çekmek ve 1.5 milyar dolara 2005 yılında ulaşılmasını sağlamaktır.    
 
REKLAM BİLİNCİ ÖNEMLİ: Türkiye’de reklam bilincini yaratmak büyük önem taşıyor. Bu bilinci oluşturmada medyaya da, ajanslara da, hatta bu işi çok iyi yapan reklamverenlere de önemli görevler düşüyor. Reklamın yararını, markalaşmanın önemini kurumlara iyi anlatmalılar ki, Türkiye’de daha çok marka yaratılsın, daha çok kurum reklamın itici gücünden yararlansın.  
 
SEKTÖRLERE DE İŞ DÜŞÜYOR: Sektör derneklerine önemli işler düşüyor. Bugüne kadar sektör, kendi önemini, ekonomiye sağladığı katma değeri kamuoyu ve hükümet nezdinde yeterince anlatamamış. Bu sebeple reklam sektörüne  hiçbir destek sağlanamamış.  
 
“SAĞLIĞA ÖZEL DESTEK GELDİ”  
 
Bundan yaklaşık 10 yıl önce Grey Worldwide bünyesinde doğan Healthy People, eylül ayından itibaren yaklaşık 15 kişilik bir ekiple Türkiye’de de faaliyete geçti. Healthy People Genel Müdürü Behiye Sibel Güler, “Biz hem sağlıklı insanların sağlıklarını korumalarına yönelik olan işlere, hem de sağlığını yitirmiş olan insanların sağlıklarını geri kazanmalarına yönelik işlere imza atıyoruz” diyor.  
 
Talep çok yoğun  
 
Ajans sağlık ve sağlıklı yaşamla ilgili her türlü ürüne hizmet veriyor. Yurtdışında Glaxo Smith Klein, Pfizer ve Novartis gibi şirketlerle çalışan Healthy People’ın Türkiye’deki ilk müşterisi ise Abbott ilaçları oldu. Türkiye’de faaliyete geçmelerinin hemen ardından yoğun bir taleple karşılaştıklarını belirten Behiye Sibel Güler, “Türkiye’deki en büyük eksiklik iletişimcilerin sağlık sektörüne yönelik hizmet vermemeleri. Sağlık sektörüyle ilgili iletişim bugüne kadar hep ikinci derecede kalmış. Biz ilk kez bunu bir numaraya taşıyoruz” yorumunu yapıyor.  
 
Sağlık iletişimi güçlenmeli  
 
Healthy People reklam, halkla ilişkiler, doğrudan pazarlama, multimedya, prodüksiyon, kurumsal kimlik ve stratejik planlama hizmetlerini veriyor. Hedef kitlesini ise doktorlar, eczacılar, sağlık kuruluşları, devlet kuruluşları ve tüketiciler oluşturuyor. Güler, hastanelerin, spor merkezlerinin, bir su ya da meyve suyu markasının, dermatolojik ürünlerin, süt ya da yoğurt markalarının, diş macunlarının da müşterileri olabileceğini belirtiyor.  
 
Ayrıca, Türkiye’de sağlık sektörünün bugüne kadar iletişim açısından zayıf kaldığına dikkat çekiyor. “Türkiye aslında sağlık sektöründe pek çok alanda Avrupa’nın ilerisinde” diyen Güler, hedeflerinin iletişimi de bu boyuta taşımak olduğunu vurguluyor.  
 
“EĞLENCE VE MEDYA YÜKSELİŞTE”  
 
Geçtiğimiz aylarda PricewaterhouseCoopers (PWC), “Entertainment and Media Outlook: 2003-2007” (Eğlence ve Medyada Görünüm, 2003-2007) raporunu yayınladı. Bu rapordan öne çıkan bazı başlıklara dikkatinizi çekmek istiyorum:  
 
•Dünyada eğlence ve medya endüstrilerinde yapılan harcamalar,  1.1 trilyon doları aşacak. Bu rakam bir önceki yılın yüzde 3.7 üzerinde.  
 
•Büyük değişiklikler yaşanmadığı sürece 2007 yılında eğlence ve medya endüstrilerinde yapılan harcamalar, yıllık yüzde 4.8’lik bileşik büyüme oranı ile 1.4 trilyon dolara ulaşacak.  
 
•Savunma ve güvenlik konularında gerçekleştirilen yatırımlar, reklam harcamalarının, GSMH’dan daha yavaş büyümesine neden olacak. Çünkü, savunma harcamalarına daha fazla finans ve insan kaynağı aktarılacak.  
 
•Medya satınalmacıların harcamaları arttırmaları ve 2004 Olimpiyatları’nın etkisiyle, internet reklamlarında da canlanma görülmesi bekleniyor.  
 
•Eğlence ve medya endüstrilerinde gerçekleştirilecek olan reklam yatırımlarının 2007 yılında 375 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.  
 
•Eğlence ve medya harcamalarında ABD 479 milyar dolarla liderliği elinde bulunduruyor. Bu rakam tüm dünyada gerçekleştirilen harcamaların yüzde 44’üne denk geliyor ve 2007’ye kadar daha hızlı bir büyüme bekleniyor.  
 
“2003, 1.6 MİLYAR DOLARLA KAPANABİLİRDİ”  
 
Yılın 9 ayını geride bıraktığımız bu dönemde reklam yatırımlarında önceki yıla göre bir artış görülüyor. Ancak, DMG Reklam Stratejileri Koordinatörü Nilüfer Yılmaz, bu yılın savaşın da etkisiyle durgun geçtiğini belirtiyor. Geçtiğimiz yılın özellikle ilk 6 ayında krizden çıkılması nedeniyle reklam yatırımlarında bir canlanma gözlediklerini söyleyen Yılmaz bu hareketliliğin Dünya Kupası ile devam ettiğini vurguluyor.  
 
Rakamlara bakıldığında 2002 ve 2003 yılları arasında mecralar arası paylaşımlarda önemli değişiklikler olmadığı görülüyor. Kriz döneminde pazar payını arttıran televizyon payını koruyor. Nilüfer Yılmaz, “Mecralar arası paylaşımların bu yıl sonu itibariyle çok büyük farklılıklar göstereceğine inanmıyorum. Ancak, basının, gazete ve dergilerin aynı zamanda da alternatif mecraların payının biraz daha artacağını düşünüyorum” diyor.  
 
Reklam yatırımlarının 2003’yılında bir önceki yıla göre yüzde 17 büyüyerek 860 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Yılmaz, savaş olmasaydı büyümenin daha fazla olabileceğini belirtiyor ve ekliyor: “Aslında Türkiye’de son 5 yılda yaşadığımız olumsuzluklar olmasaydı, bu yıl sonunda  mecralardaki reklam yatırımlarının  çok karamsar bir varsayımla dahi 1,6 milyar dolara ulaşması  muhtemeldi”.  
 
HABER HATTI...  
 
*EUROBEST Reklam Ödülleri jürisinde Türkiye’yi Rafineri’nin kreatif direktörü Ayşe Bali Sarç temsil edecek. Eurobest’in Türkiye temsilciliği Milliyet gazetesi tarafından yapılıyor.  
 
*TOFAŞ MEDIAEDGE’E EMANET: Tofaş/Fiat’ın medya satınalma ve planlama ajansı seçmek için açtığı konkuru The Mediaedge:cia kazandı. Tofaş daha önce Carat Medya ile çalışıyordu.    
 
* RAFİNERİ’YE GÜMÜŞ MADALYA: Rafineri Ajans New York Festivals’da Marche Restaurant için hazırladığı ilan ile gümüş madalya kazandı.  
 
* COPY BREAK SONUÇLANDI: 54. Copy Break yarışması sonuçlandı. Yarışmada Bimus Basın Yayın Reklam’dan Sanat Yönetmeni Selçuk Yılmaz ve Reklam Yazarı Derya Yılmaz birinci oldu. Onları Markom Leo Burnett’ten Art Direktör Selen Çatılı ve Reklam Yazarı Alper Bayram ve TBWA\İstanbul’dan Grafiker Kaan Tanman izledi.  
 
* BLUECHIP’TE YENİ İSİM: Nurgül Acar, BlueChip İletişim bünyesinde Medya Direktörü olarak görev yapmaya başladı.  
 
*MOVIDA PLUS MAP’E TRANSFER: Esin Çetinbahadır Taşçı Movida plus map’e kreatif direktör olarak katıldı. 13 yıl Manajans/Thompson’da çalışan Taşçı, 2 yıl kreatif direktör olarak görev yapmıştı.  

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz