Ailenin kariyer hazırlığı!

İşe alınmanın, aile bağı ile kazanılan bir hak olmadığının altını çizen şirketler, sadece hak edenin yönetime geldiğini belirtiyor.

1.03.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Ailenin kariyer hazırlığı!
Aile şirketinde yönetim devri en kritik konu. Çoğunlukla kuşaklar arasındaki değişimin şekli ve zamanı, şirketlerin gelecek performansını etkiliyor. Öte taraftan aile üyelerinin nasıl bir süreç sonrasında hangi pozisyona geleceğinin belirlenmemiş olması, kimi zaman o şirketin sonunu getirebiliyor. Bu nedenle artık şirketler konuya daha duyarlı yaklaşıyor. Her ölçekten pek çok şirket, son yıllarda yeni nesli hazırlamak için kendi stratejisini ortaya koyuyor. Kurumsallaşma yolunda ciddi adımlar atanlar ise aile anayasasına göre hareket ediyor.
Her bireyin yönetimde yer alması zorunluluğunu ortadan kaldıran bu şirketler, aday aile üyelerini küçük yaşlardan itibaren gözlem altında tutmakla işe başlıyor. Her bir üyenin yeteneklerini sorguluyor, eğitimlerini onların istedikleri doğrultuda almalarını teşvik ediyorlar. Eğitimleri süresince şirket kültürünü tanımalarını sağlamak ise şirketlerin titizlikle takip ettiği bir konu.
Genel uygulamalara baktığımızda ise şirketlerin artık aile üyelerini koşulsuz şartsız yönetime atamadığını görüyoruz. Yönetime aday bireylerin tıpkı profesyoneller gibi kariyer basamaklarını çıkmaları, gerekli beceri ve yetkinliklere sahip olmaları isteniyor.
Hatta kurum dışında bir şirkette deneyim tercih ediliyor.
Tüm bunlara rağmen aile üyesinin yönetime gelmesi ise kesin bir sonuç değil.
Genç Capital, aile şirketlerinde aile üyelerinin kariyer basamaklarını nasıl tırmandıklarını, üst yönetime nasıl hazırlandıklarını araştırdı.
AK­MAN’DA KA­Rİ­YE­RİN  İLK ADI­MI MEY­VE TOP­LA­MA
Akman Holding’de genç aile üyeleri küçük yaşlardan itibaren şirketlerde görev alarak yöneticiliğe hazırlanıyor. Bazen ilk işleri faks çekme, bazen fabrikada meyve toplama oluyor. Önemli olanın mümkün olan en erken yaşta iş ortamındaki havayı solumak olduğunu belirten Akman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akman, “Tabii kendileri de istekliyse bu mümkün olabiliyor. Örneğin, yeni nesli iş hayatına alıştırmak için fabrikalara birlikte gidiyoruz. Kutulama gibi en alt basamaktaki işleri yapmaları yönünde onları teşvik ediyoruz. Böylelikle her departman konusunda bilgi sahibi olmalarını istiyoruz” diyor.
Şirketleri tanıma sürecinin üniversite eğitimine kadar devam ettiğini belirten Akman, bu deneyimin ardından üniversite eğitiminin hangi alanda alınacağı konusunda karar vermenin daha kolay olduğunu ifade ediyor.
Akman’a göre holdingde işe başlamadan önce yurtdışı tecrübesi edinmek de hem tek başına yaşamak hem dil öğrenmek açısından kritik öneme sahip. Akman Holding’de göreve gelecek aile üyelerinin aile şirketleri dışında tecrübe edinmesi de aranan bir özellik.
Bu konuda en az 1 yıllık bir deneyimin gerekli olduğunun altını çizen Akman, “Bu durum söz konusu kişinin piyasa gerçekleri ile ilk olarak yabancı kurumlarda karşılaşmasını, böylelikle holdinge geldiğinde ayaklarının yere daha sağlam basmasını sağlıyor” diye konuşuyor.
Tüm bu süreçlerin ardından bir aile üyesinin Akman Holding’de yönetim pozisyonuna gelmesi ortalama 5 yılı buluyor. Ancak Akman bu konuda da bir ekleme yapıyor, “Tabii bu kişinin becerisine ve hırsına bağlı olarak değişebilir. Yönetim sorumluluğunu üstlenemez ve diğer profesyonellerin saygısını kazanamazsa yönetime gelemez.”
YA­LIN­KA­YA­LAR  İC­RA­AT­TA YER AL­MI­YOR
Bir aile şirketi olan Goldaş’ta şirketin kurucusu Hasan Yalınkaya ve kardeşi Sedat Yalınkaya yönetimde bulunuyor.~
 Ancak bir gün şirkette görev teslimi yapmaları gerekeceği gerçeğini unutmayan Yalınkaya kardeşler, çocuklarının gelecekte nasıl göreve geleceğini planlamış durumda. Goldaş Kuyumculuk CEO’su Sedat Yalınkaya, bunun için belli bir strateji belirlediklerini, aldıkları karara göre aile üyelerinin yönetim kurulunda kalmasına, yönetimin ise profesyoneller tarafından yürütülmesine karar verdiklerini söylüyor. Yalınkaya, “Aile üyeleri mutlaka şirketlerin geleceklerinde rol oynamalı. Ancak icraatta aktif olarak yer almak yerine yönetimi denetleyen ve karar alan pozisyonda bulunmalarının daha doğru olacağına inanıyoruz” diyor.
Çocuklarının meslek seçimlerine karışmadıklarını da sözlerine ekleyen Yalınkaya, okumak istedikleri bölümlere kendilerinin karar verdiklerini kaydediyor, ardından da şöyle devam ediyor: “Şu an eğitimlerine devam etmekle birlikte şirketimizin İngiltere ve Rusya operasyonları ile ilgileniyorlar. Bir şirkette yönetici pozisyonuna yükselmek için sadece aile üyesi olmak yetmez. Kişi aileden olabilir ancak yönetici olma özelliklerine sahip değilse, yeterli birikimi ve deneyimi yoksa yönetici olmamalı.”
Yalınkaya ailesi, Goldaş’ta çalışmadan önce farklı şirketlerde kariyer yapmanın gerekliliğine inananlardan… Böyle bir deneyimin profesyonel iş hayatını öğrenmek için büyük bir avantaj yarattığını belirten Yalınkaya, “Örneğin, ağabeyim Hasan Yalınkaya’nın kızı mezun olduktan sonra Goldaş’tan başka bir şirkette çalışmaya başladı. Kariyeri için olumlu bir adım olacağına inandığımız için destekledik” diye konuşuyor.
“TER­FİDE AİLE­YE  AY­RI­CA­LIK TA­NIN­MAZ”
Turizm, inşaat, enerji, altyapı ve liman işletmeciliği başta olmak üzere çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren İC Holding, aile bireyleri açısından zengin bir çalışma olanağı sunuyor. Eğitim ve ilgi düzeylerine göre aile fertleri çeşitli kademelerden iş hayatına atılıyor.
Deneyim kazanırken kariyer planları da gelişimlerine paralel olarak oluşturuluyor.
Özellikle eğitimleri uygun olan aile bireyleri, uzmanlık alanlarında yeterli seviyede deneyime sahip olmaları durumunda yönetici pozisyonlarında görev alıyor.
İC Holding yetkilileri, bir aile üyesinin yönetici pozisyonuna gelmesi için eğitimin yanında edineceği iş tecrübesinin de çok büyük önem taşıdığının altını çiziyor. “Ayrıca yöneticilik başlı başına bir vasıf olduğundan holding bünyesinde yönetim kademesine gelecek her çalışanın istisnasız olarak bu vasfa sahip olması beklenir. Bu doğrultuda da kurumsallaşma yolunda ilerleyen bir grup olarak aile üyelerine herhangi bir ayrıcalık tanımıyoruz” diye konuşuyorlar.
İC Holding için yönetime gelecek aile üyesinin yurtdışında görev almış olması da önemli bir nokta. Yetkililer, birçok yerli ve yabancı ortağa sahip bir grup olarak bu konuda hassas olduklarını kaydediyor.
İC Holding’de bir aile üyesinin ne zaman yönetime geleceği ise net değil. Bunun tamamen kariyer planları dahilinde belirlenebileceğini ifade eden holding yetkilileri, “Bir aile üyesinin yönetici pozisyonuna gelmesi görev yapmakta olduğu birimin niteliğine ve gerekli liyakatin sağlanma süresine göre değişiklik gösterir” diyor.
PER­MAK’TA OR­YAN­TAS­YON  SÜ­RE­Cİ ÖNEMLİ
Permak Şirketler Grubu’nda yeni nesil küçük yaşlardan itibaren işe dahil ediliyor. İlkokul çağında şirketlere yapılan ziyaretlerle kişinin erken yaşlarda şirket kültürünü tanıması amaçlanıyor. İlerleyen dönemde ilgi alanlarına bağlı olarak bir kariyer planlaması yapılıyor.
Eğitimini tamamlayanlar grupta farklı pozisyonlarda çalışarak bir anlamda oryantasyon süreci geçiriyor. ~
Şirketin ikinci kuşak yöneticisi Emir Uyar, kendisinin tüm bu süreçleri yaşadığını belirtiyor. Başından itibaren aile şirketine girmeyi hedeflediğini ifade eden Uyar, bu nedenle işletme ve ekonomi eğitimleri aldığını kaydediyor. Eğitim sonrasında ne tür aşamalardan geçtiğini de şöyle paylaşıyor: “Ben üniversite eğitimimi Amerika’da aldım. Döndükten sonra 1 yıl kadar grubun farklı şirketlerinde farklı pozisyonlarda çalıştım. Bu durumun da ciddi faydalarını gördüm. Böylelikle şirketin organik yapısını tanırken, yaşanan aksaklıkları ve geliştirebilecek noktaları tespit edebildim” diyor.
Şu an grupta enerji ve gıdadan sorumlu olan Uyar, tüm şirketlerde de yönetim kurulu üyesi olarak görev alıyor.
Uyar’ın kardeşi de şu aşamada üniversite eğitimini tamamlamak üzere. Kardeşinin master eğitimi alacağını belirten Uyar, “Ancak henüz grupta çalışıp çalışmama kararını vermedi” diye konuşuyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz