Fırsat dolu 25 yarışma

STK’lar ve meslek örgütleri de sosyal ve sektörel amaçlarına ulaşmada gençleri çok önemsiyor.

1.03.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Fırsat dolu 25 yarışma
Pek çok şirketin ve kurumun gözü üniversite öğrencilerinin üzerinde. Şirketler iddialı hedeflerini gerçekleştirebilmek için yeni yetenekler peşinde koşuyor. Çeşitli meslek birlikleri de sektörlerini yükseltecek vizyonun, gücün gençlerde olduğunun farkında. Tüm şirketler, sektörel örgütler ve sivil toplum kuruluşları hedeflerini gerçekleştirmek için tutkulu, etkili, açık fikirli ve yeniliklere açık gençlere ihtiyaç duyuyor. Üniversite gençliğine ulaşmak için de en etkili yollardan biri olarak yarışmaları görüyorlar. Metalden çimentoya, mobilyadan halıya pek çok sektörde onlarca şirket ve sosyal sorumluluk misyonuyla hareket eden çeşitli STK’lar yıllardır amaçlarına ulaşmak için yarışmalar, proje günleri düzenliyor. Üniversite öğrencilerine ulaşmak için yarışmalarla da yetinmeyip üniversitelerdeki aktivitelere konuşmacı olarak katılıyor ve deneyimlerini onlarla paylaşıyorlar. Üstelik ödüller de geniş bir yelpazede çeşitlilik gösteriyor. Para ödülü de var, yurtdışı eğitim fırsatı da… Ya da belki de en önemlisi staj fırsatları ve iş garantisi…
Genç Capital, araştırmalarının sonucunda 26 önemli yarışmayı tespit etti.
İşte üniversite öğrencilerinin katılımını bekleyen yarışmalar ve vaat edilen ödüller…

BE­TON VE Çİ­MEN­TO­DA İNO­VAS­YON
Akçansa’nın yapı dünyasının temel malzemesi betonu ve hayal gücünü birleştiren Betonik Fikirler Proje Yarışması, betonun ve çimentonun alternatif kullanım alanları üzerine düzenleniyor. Beton ve çimentoda inovasyonu sağlayacak projeleri teşvik etmek üzere hayata geçirilen yarışmanın içeriğini ise beton ve çimentonun kullanımının yaygınlaştırılması ile bu iki malzemenin çevreye değer katması ve sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlaması oluşturuyor. Bu yıl ilki düzenlenen Betonik Fikirler Proje Yarışması gençleri beton ve çimentoyu kullanarak yaratıcılıklarını gün yüzüne çıkarmaya, çevre ve toplum bilinci içerisinde fikirler üretmeye davet ediyor. Ayrıca yarışmanın bir de sosyal sorumluluk ayağı var. Akçansa, yarışmaya katılan her bir genç için TEMA'ya ağaç bağışlayacak. Şirket bu yarışmayla geleceğin mimar ve mühendisleri ile kuracağı bağın temellerini şimdiden atmak arzusunda. Yarışmaya inşaat mühendisliği ve mimarlık bölümlerinin 2, 3 ve 4’üncü sınıf öğrencileri ve yüksek lisans öğrencileri katılabiliyor. Detaylı bilgilere www.akcansa.com.tr adresinden ulaşılabilir.

AM­BA­LAJ­DA İS­TİH­DAM FIR­SA­TI
Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin 5 yıldır düzenlediği Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması tasarım eğitimi alan Türk öğrencilerin ambalaj tasarımı alanında proje geliştirmelerini teşvik etmeyi amaçlıyor. Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Kurt Kuruç, yarışmayla ilgili olarak ‘Tasarımcılar ve tasarımcı adayları arasında ambalaj sektörüne ilginin artırılmasını hedefliyoruz. Üniversite sanayi işbirliğine katkı sağlıyoruz” diye konuşuyor. Kuruç yarışmayı kazananları tam zamanlı istihdam, donanım bağışı, araştırma fonu ve deneyim paylaşımıyla ödüllendirdiklerini dile getiriyor.  Yarışma, üniversitelerin grafik tasarım ile endüstri ürünleri tasarımı veya endüstriyel tasarım bölümlerinde lisans veya yüksek lisans düzeyinde eğitim gören tüm öğrencilerin katılımına açık. Diğer bölümlerde okuyan öğrenciler yarışmaya bireysel olarak katılamıyor ancak grafik tasarım ile endüstri ürünleri tasarımı veya endüstriyel tasarım bölümlerinde eğitim gören öğrencilerle birlikte grup oluşturarak katılabiliyor. Yarışmanın duyurusu her yılın başında 2’nci dönem başlamadan önce yapılıyor. Son teslim tarihi olarak dönemin sonu hedefleniyor.

KA­ZA­NAN­LA­RA ÜC­RET­SİZ MBA
TEB bu yıl “TEB Akıl Fikir Yarışması”sloganı ile 3’üncü kez gençlere yaratıcı fikirlerini paylaşma fırsatı veriyor.~
TEB tarafından gelenekselleştirilen yarışmanın amacı, yaratıcı – yenilikçi gençlerle, onların fikirleri ve projeleri ile buluşmak. Ayrıca TEB bu yarışmayla üniversite öğrencilerinin iş dünyası ile yakınlaşmalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Geliştirilecek ürün ve hizmetlere öğrencilerin de katılımını sağlamayı hedefliyor. Katılımcılara finans sektörüne yönelik yaratıcı fikir ve projelerini hayata geçirme fırsatı tanıyan yarışmaya katılabilmek için herhangi bir bölümde üniversite öğrencisi, sektörde beş yıl deneyimli profesyonel ya da TEB müşterisi olmak yeterli. Yarışma çerçevesinde, dereceye giren öğrencilere her yıl onları teşvik edecek, yenilikçilik yaratıcılık düşüncesini destekleyen ödüller veriliyor. Geçen yıl ilk üçe giren öğrenciler Silikon Vadisi seyahati kazandı. Bu yıl ilk üçe giren öğrenciler ise Bahçeşehir Üniversitesi’nde ücretsiz MBA yapma fırsatına erişecek. Ayrıca ilk üç dereceye girenler; birinciye 10.000 TL, ikinciye 5.000 TL ve üçüncüye 3.000 TL olmak üzere para ödülünün de sahibi olacak. Yarışmayla ilgili detaylı bilgiye www.icatcikar.com adresinden ulaşılabilir.

ÇE­LİK­TEN KA­ZA­NIN
Borusan Mannesmann Boru, Türk Yapısal Çelik Derneği’yle birlikte PROSteel Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması’nı düzenliyor. Tüm üniversitelerin mimarlık ve inşaat mühendisliği öğrencileri, ekipler oluşturarak yarışmaya katılabiliyor. Her ekipte en az bir mimarlık ve bir inşaat mühendisliği bölümü öğrencisi olması gerekiyor. Ekip üye sayısında ise üst sınır yok. İsteyen öğrenciler, www.prosteel.org sitesinde bulunan mesaj panosuna mesaj bırakarak da ekip oluşturabiliyor. Katılımcılardan belirli bir konu çerçevesinde proje hazırlamaları, yaratıcı çözümler geliştirmeleri bekleniyor. Bu yıl 10’uncusu düzenlenen PROSteel 2010 Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması’nda konuyu öğrenciler belirleyecek. Projeler yarışmanın amaçlarıyla ilişkili şekilde, öğrencilerin uygun görecekleri yer ve kapsamda geliştirilebilecek. Öğrenciler www.prosteel.org web sitesinde yer alan formu doldurarak yarışmaya başvurabilir. PROSteel elemeleri sonucunda birinci olacak ekibe 5.500 TL, ikinci ekibe 3.500 TL ve üçüncü ekibe 2.500 TL tutarında para ödülü verilecek. Bu ödüllerin yanı sıra bir ekibe de 5.000 TL tutarında Borusan Mannesmann Boru Özel Ödülü verilecek. Tasarımlarında en az yüzde 50 oranında Borusan Mannesmann Boru ürünü kullanan ekipler bu ödülü almaya hak kazanacak.

TÜM AV­RU­PA’DAN  KA­TI­LIM BEK­LE­NİYOR
Schindler Mimarlık Yarışması, Avrupa çapında mimarlık öğrenimi gören öğrencilerin tümüne açık. Yaş, sosyal durum ve fiziksel yeteneklerden bağımsız olarak tüm kent sakinlerinin ihtiyaçlarını dikkate alarak, kentsel alanları yeniden tasarlamaya teşvik eden bir mimarlık yarışması. Yarışma Avrupa üniversitelerinde okuyan tüm son sınıf öğrencilerine açık. Bireysel katılım olabildiği gibi üniversite olarak da yarışmaya katılabilmek mümkün. Schindler Mimarlık Yarışması’nın ilki 2003 yılında, Avrupa Engelliler Yılı’na katkıda bulunmak amacıyla yapıldı. 2003 yılından bugüne yarışmanın alan ve ülkeleri değişse de ana tema hep “Herkes için Erişim” oldu. Şehir planlama ve mimari alanların projelendirilmesini kapsayan yarışmada, geleceğin tasarımcılarından ayrıca engelli kişilerin rahatça ulaşımı için çözümler üretmeleri de bekleniyor. Schindler Türkiye Genel Müdürü Mete Zadil, yarışmaya katılmak isteyen öğrencilerin Schindler Yarışması web sitesi www.schindleraward.com’da bulunan online başvuru formunu doldurmaları gerektiğini söylüyor. Yarışmaya son başvuru tarihi 30 Nisan 2010. 30 Temmuz 2010 da projelerin sunumu için son tarih. Ödül İsviçre’de tüm finalistlerin bir araya getirildiği bir törenle veriliyor. Birinci olan proje 25.000 Euro, ikinci olan proje 15.000 Euro ve üçüncü olan proje ise 10.000 Euro ile ödüllendiriliyor.~

ŞİR­KET KU­RUN,  EN İYİ SİZ YÖ­NE­TİN
Realta Danışmanlık dünyada bu yıl 31’inci kez düzenlenen Global Management Challenge (GMC) yarışmasını, Türkiye’de 3’üncü kez düzenliyor. GMC’de, bir şirketin tüm fonksiyonlarını (pazarlama ve satış, İK, finans, üretim/tedarik) simule edilmiş pazar ortamında yönetmek gerekiyor. Kendi şirketinizi yönetirken pazardaki rakiplerin neler yaptığını bilmeniz ve pozisyon almanız da işin önemli bir parçası. Realta Danışmanlık Kurucusu Ali Ayaz, en önemli amaçlarından birinin şirketler ve üniversiteleri bir araya getirmek olduğunu belirtiyor. GMC’de yer alan şirketlerin farklı amaçları var. Birkaç yıl içinde yönetici olacak adaylarıyla katılan şirketler çoğunlukta. Bunun yanı sıra yarışmaya üst düzey yöneticileriyle katılan şirketler de var. Bazı şirketlerse yarışmayı işe alımda bir süreç olarak kullanıyor. Bu yarışma bu yüzden de çok önemli. Öğrencilerse, okulda ve stajlarında hiçbir zaman yaşayamayacakları bir tecrübe yaşıyor. Okulda ve stajlarında bir şirketin tepe yöneticisi olma ve şirketi yönetme şansları yok. Mezun olduklarında da uzunca bir süre bu imkanları olamayabiliyor. Üniversite öğrencileri burada çok önemli bir deneyim ediniyor. Yarışma Türkiye’nin tüm üniversite öğrencilerine ve şirketlere açık. Kayıtların www.gmc.realta.com.tr sitesinden ya da [email protected] adresine mail ile yapıldığı yarışmada öğrencilerden ücret alınmıyor.

SİNE­MA TE­LE­VİZ­YON   ÖĞREN­CİLE­Rİ BEK­LE­NİYOR
Aralık ayında başlayacak Capitol Kısa Metraj Film Yarışması üniversite öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşecek. Yarışmanın her yıl farklı bir sosyal sorumluluk konusu olacak. Bu yılki konusu dumansız hava sahası ve sigaranın zararları. Sigara yasağını ilk ve ciddi olarak uygulayan AVM’lerden biri olan Capitol, sigara içmeyen genç neslin bilinçlenmesine katkıda bulunmak için bu konuyu seçti. Katılım için üniversite öğrencilerini seçmelerinin nedeniyse onların yaratıcılığını desteklemek ve ödüllendirmek. Yarışmaya güzel sanatlar fakültelerinin sinema-tv bölümleriyle iletişim fakültelerinin radyo, sinema ve televizyon bölümlerinin öğrencileri katılabilecek. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) da geçen yıl 17 Ağustos Marmara ve 12 Kasım Düzce depremlerinin 10’uncu yıldönümü dolayısıyla Türkiye’deki üniversitelerin iletişim fakültelerinde okuyan öğrenciler arasında “Depremden sonra, yarından önce…” temalı bir kısa film yarışması düzenledi. DASK, kısa film yarışmasıyla hem genç kuşaklarda deprem farkındalığını artırmayı hem öğrencilerin yaratıcı çalışmalarını halka açık etkinliklerde deprem bilincini geliştirmek için kullanmayı amaçlıyor. Yarışmaya gönderilen kısa filmlerin süresinin 45 saniye ile 3 dakika arasında olması ve DVD formatında teslim edilmesi gerekiyor. Tür konusunda herhangi bir sınırlama yok. Kurmaca, deneysel, belgesel, animasyon gibi kısa filmin bütün dallarında eser kabul ediliyor. Ödül kazanan yapıtların yayın hakkı DASK’a ait oluyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz